Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Це блюдо відноситься до іспанської кухні. За класичним рецептом гаспачо можна готувати в різних варіаціях. В залежності від сезону використовують різноманітні овочі, але стиглі томати повинні бути обов’язково.

Гаспачо — класичний рецепт

Приготувати гаспачо будинку дуже просто. Головне дотримуватися послідовності – спочатку подрібнювати овочі та зелень, а потім їх змішувати. Вживають суп холодним. Перед подачею його охолоджують і настоюють не менше трьох годин, а подають зі шматочками льоду.

Інгредієнти:

  • томати – 460 м;
  • перець чорний;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • огірок – 1 шт.;
  • соус табаско – 5 крапель;
  • перець – 1 шт.;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • сік томатний – 750 мл;
  • винний червоний оцет – 80 мл;
  • кінза – 0,5 гуртки.

Приготування:

  • Облити окропом томати. Зняти шкірку. Половину нарізати дрібними шматочками. Розрізати огірок. Перша частина знадобиться маленькими шматками. Цибулю розрізати. Одну частину нашаткувати.
  • Помістити підготовлені продукти в чашу. Включити блендер. Перемолоти. Підсипати перець. Перемішати.
  • Подрібнити кінзу. Закинути в пюре. Залити томатним соком. Влити оцет, слідом масло. Додати табаско. Перемішати.
  • Залишилися овочі нашаткувати. Шматки повинні бути як можна дрібніше. Закинути в пюре. Підсолити. Перемішати.
  • Прибрати в холодильник.

Варіант приготування з крабом

Якщо вирішили пригостити гостей гаспачо з крабом, то їх здивує не тільки вишуканий вигляд, але і смак страви. Вони по достоїнству оцінять ваш кулінарний шедевр.

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 2 шт.;
  • краб – 210 г;
  • кінза – 25 г;
  • перець чорний мелений;
  • томат – 1100 м;
  • сіль;
  • огірок – 550 г;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • часник – 3 зубки;
  • лимонний сік – 40 мл;
  • оливкова олія – 35 мл;
  • цибуля – 1 шт. фіолетовий;
  • сік томатний – 600 мл;
  • чилі – 1 шт.;
  • петрушка – 25 р.

Приготування:

  • Закип’ятити воду. Облити томати. Ця процедура дозволить легко зняти шкірку. Нарізати. Знадобляться великі шматки.
  • Болгарський перець подрібнити дрібними шматочками. Нашаткувати перчик чилі.
  • Дрібно порубати цибулю.
  • Подрібнити часникові зубки і петрушку.
  • Відправити в чашу. За допомогою блендера перетворити на пюре.
  • Поставити охолоджуватися.
  • Розібрати м’ясо краба на волокна. Залити олією. Присипати посіченою кінзою. Полити двома видами соку. Присипати цукром. Підсолити. Додати перець. Збити. Використовуйте блендер.
  • Охолоджене пюре розлити в піали, додавши кілька ложечок крабовою маси.
Дивіться також:  Лагман з свинини – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

З креветками

Смачний томатний суп, який припаде до смаку любителям морепродуктів. Гаспачо з креветками виходить ніжним і ароматним.

Інгредієнти:

  • кумин – 3 г;
  • сіль;
  • оцет – 1 ст. ложка винний;
  • перець чорний;
  • суміш овочевих соків – 750 г;
  • огірок – 0,5 шт.;
  • часник – 3 зубки;
  • креветки – 120 г дрібні;
  • кінза – 4 гілки;
  • томати у власному соку – 470 г;
  • цибуля – 8 пір’я зелений;
  • петрушка – 4 гілки;
  • перець болгарський – 1 шт.

Приготування:

  • Кінзу порубати.
  • Нашаткувати зубки часникові.
  • Нарізати великими шматками пір’я зеленої цибулі.
  • Порізати перець болгарський.
  • Нарізати огірок.
  • Включити блендер. Збити томати з соком.
  • Креветки варити.
  • Змішати всі інгредієнти. Підсипати перець, кумін. Влити оцет. Підсолити. Перемішати.
  • Прибрати в холодильник.
  • Витримати три години.

Корисне перше блюдо з селерою

Ще один варіант, який допоможе урізноманітнити раціон харчування.

Інгредієнти:

  • перець болгарський – 2 шт. зелений;
  • перець;
  • сіль;
  • томат – 4 шт.;
  • перець болгарський – 2 шт. червоний;
  • лід в кубиках;
  • цибуля – 1 шт.;
  • базилік свіжий;
  • м’ята свіжа;
  • селера – 1 шт.;
  • сік томатний – 1100 мл;
  • огірок – 1 шт.

Приготування:

  • Перець потрібно у вигляді кубиків.
  • Облити окропом помідори. Зняти верхній шар. Нарізати кубиками.
  • Огірок подрібнити. Потрібні шматочки невеликі за розміром.
  • Нашаткувати цибулю.
  • Селера потрібно дрібними шматками.
  • Помістити в чашу. Скористатися блендером, збити.
  • Подрібнити м’яту з базиліком. Пюре з овочів залити томатним соком. Присипати зеленню. Підсолити. Присипати перцем. Перемішати.
  • Подавати, додавши лід.

Гарячий гаспачо

Традиційно цей суп подають холодним, але в зимовий час року можна порадувати домочадців теплим варіантом приготування улюбленої страви.

Інгредієнти:

  • м’ясо – 1000 м;
  • томат – 1 шт.;
  • хлібні коржі;
  • часник – 3 зубки;
  • чебрець;
  • бульйон м’ясний – 550 мл;
  • олія оливкова – 2 ст. ложки;
  • розмарин;
  • вино біле;
  • сіль;
  • лавр – 1 аркуш.

Приготування:

  • З томату зняти шкірку. Для цього обдати плід окропом.
  • Зубки часникові порубати. Помістити в сковороду, використовуйте з високими бортами. Влити олію. Засмажити.
  • Нарізати м’ясо. Відправити в зажарку. Залити вином. Засмажити. Волога повинна повністю випаруватися.
  • Влити бульйон м’ясний. Помістити лавр. Розтерти шафран. Додати в сковороду. Проварити чверть години.
  • Поламати корж. Відправити в суп. Маса повинна вийти густий і ситної. Подавати гарячою.
Дивіться також:  Лагман з курки – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

В мультиварці

Чудову охолоджуючу юшку можна приготувати в мультиварці.

Інгредієнти:

  • томати – 4 шт.;
  • сіль;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • спеції;
  • батон – 300 г;
  • огірки – 2 шт.;
  • соус табаско – 2 ч. ложки;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 30 мл;
  • соняшникова олія – 110 мл;
  • оцет – 3 ч. ложки.

Приготування:

  • Розрізати на чотири частини томати. Прибрати насіння.
  • Обрізати шкірку з огірків. Видалити насіння.
  • Всі овочі крупно порубати. Помістити в миску. Залити олією. Додати молоко. Влити оцет і соус табаско. Перемішати.
  • Поставити в холодильник. Витримати півтори години.
  • Відправити в блендер. Збити. Перелити в чашу печі.
  • Якщо пюре вийшло дуже густим, то можна влити воду. Присолити. Підсипати перець. Перемішати.
  • Включити режим «Суп». Час вибрати чверть години.
  • Перелити в ємність. Прибрати в холодильник.
  • Нарізати батон кубиками. Відправити у піч. Вибрати режим «Корочка» або «Випічка». Час чверть години.
  • Охолоджену масу залити в піали. Присипати сухарями.

Іспанський суп гаспачо з сальсою

Щоб охолодитися в спекотні літні дні, приготуйте смачний суп. Використовуйте тільки свіжі і стиглі помідори.

Суп в обов’язковому порядку перед подачею витримують в холодильнику, але якщо набратися терпіння і подавати через добу, то юшка вийде неймовірно смачною і просоченої ароматами.

Компоненти:

  • хліб пшеничний – 120 г кубиками;
  • лід – 8 кубиків;
  • вода – 500 мл холодна;
  • перець чорний;
  • томати – 950 г;
  • сіль;
  • огірок;
  • перець червоний болгарський подрібнений;
  • соус табаско – 5 крапель;
  • перець чилі подрібнений;
  • сік лайма – 30 мл;
  • часник – 2 зубки, подрібнений;
  • сік лимонний – 30 мл;
  • масло – 35 мл оливкова;
  • базилік – 15 листя.

Крутони:

  • хліб пшеничний – 120 г без кірок;
  • оливкова олія – 150 мл;
  • часник – 1 зубчик, розрізаний.

Сальса:

  • огірок – 2,5 см, кубиками;
  • авокадо – 1 шт.;
  • перець чилі – 0,5 шт. подрібнений;
  • сік лимонний – 5 мл

Приготування:

  • Замочити хліб. Витримати п’ять хвилин.
  • Обдати киплячою рідиною томати. Почистити. Прибрати насіння. Подрібнити.
  • З огірка зрізати верхній шар. Розрізати. Вибрати насіння. Порубати.
  • У чашу закинути огірок, томати, перець болгарський, часник, чилі, сік, масло, табаско. Залити водою. Збити. Повністю рідка маса не потрібна, повинні відчуватися дрібні шматочки. Підсолити. Приправити. Охолодити. Потрібно три години.
  • Тепер підійшла черга крутонів. Хліб натерти часником. Нарізати. Отримані кубики помістити в контейнер, в якій заздалегідь налили масло. Потрясти. Шматочки повинні рівномірно просочитися маслом. Помістити на сковороду. Обсмажити. Заготівля повинна стати красивого золотистого забарвлення.
  • Для сальси нарізати авокадо. Отримані кубики полити соком. Це допоможе авокадо зберегти колір.
  • Чилі перемішати з огірком. З’єднати з авокадо.
  • Охолоджену масу розлити в піали. Помістити порційно лід. Викласти сальсу. Присипати базиліком. Посипати крутонами.
Дивіться також:  Розсольник з перловкою та солоними огірками класичний – 10 рецептів приготування

З додаванням авокадо

Страва виходить пікантним і трохи солодким. Мед допомагає придбати страви бархатистий і обволікаючий присмак.

Інгредієнти:

  • базилік – 35 г;
  • оливкова олія – 55 мл;
  • перець чорний;
  • вода – 100 мл;
  • помідори – 5 шт.;
  • морська сіль;
  • петрушка – 20 г;
  • часник – 2 зубки;
  • лук фіолетовий – 1 шт.;
  • мед – 15 мл;
  • селера – 1 стебло;
  • сік – 50 л лимонний;
  • перець червоний солодкий – 1 шт.;
  • авокадо – 1 шт.

Приготування:

  • Обдати окропом томати. Зняти верхній шар. Додати сік. Влити воду. Нарізати.
  • Подрібнити часникові зубки. Порізати базилік. Залити олією. Влити воду. Підсолити.
  • Включити блендер. Збити.
  • Очистити авокадо. Нарізати. Нашаткувати цибулю. Подрібнити стебло селери. Порізати перець. Всі продукти повинні вийти у вигляді маленьких кубиків.
  • Змішати нарізані інгредієнти з пюре. Перемішати.
  • Порвати петрушку. Додати в масу.
  • Присипати перцем.
  • Поставити охолоджуватися.

Гаспачо по-андалузськи

Це знамените блюдо, яке сьогодні можна зустріти у всіх ресторанах Іспанії, спочатку готували бідняки. Адже дешева юшка, ситна і дуже швидко готується.

Інгредієнти:

  • помідори – 2 шт.;
  • петрушка;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • перець;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль;
  • часник – 1 шт.;
  • масло – 75 мл;
  • огірок – 1 шт.

Приготування:

  • Всі продукти необхідно подрібнити. Для цього краще скористатися блендером. Помістити порубані овочі та зелень в чашу. Збити.
  • Влити олію. Підсолити. Присипати перцем. Збити.
  • Охолодити. Буде потрібно не менше трьох годин.
Прокрутка до верху