Це блюдо відноситься до іспанської кухні. За класичним рецептом гаспачо можна готувати в різних варіаціях. В залежності від сезону використовують різноманітні овочі, але стиглі томати повинні бути обов’язково.
Гаспачо — класичний рецепт
Приготувати гаспачо будинку дуже просто. Головне дотримуватися послідовності – спочатку подрібнювати овочі та зелень, а потім їх змішувати. Вживають суп холодним. Перед подачею його охолоджують і настоюють не менше трьох годин, а подають зі шматочками льоду.
Інгредієнти:
- томати – 460 м;
- перець чорний;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- огірок – 1 шт.;
- соус табаско – 5 крапель;
- перець – 1 шт.;
- оливкова олія – 40 мл;
- сік томатний – 750 мл;
- винний червоний оцет – 80 мл;
- кінза – 0,5 гуртки.
Приготування:
- Облити окропом томати. Зняти шкірку. Половину нарізати дрібними шматочками. Розрізати огірок. Перша частина знадобиться маленькими шматками. Цибулю розрізати. Одну частину нашаткувати.
- Помістити підготовлені продукти в чашу. Включити блендер. Перемолоти. Підсипати перець. Перемішати.
- Подрібнити кінзу. Закинути в пюре. Залити томатним соком. Влити оцет, слідом масло. Додати табаско. Перемішати.
- Залишилися овочі нашаткувати. Шматки повинні бути як можна дрібніше. Закинути в пюре. Підсолити. Перемішати.
- Прибрати в холодильник.
Варіант приготування з крабом
Якщо вирішили пригостити гостей гаспачо з крабом, то їх здивує не тільки вишуканий вигляд, але і смак страви. Вони по достоїнству оцінять ваш кулінарний шедевр.
Інгредієнти:
- перець болгарський – 2 шт.;
- краб – 210 г;
- кінза – 25 г;
- перець чорний мелений;
- томат – 1100 м;
- сіль;
- огірок – 550 г;
- цукор – 1 ст. ложка;
- часник – 3 зубки;
- лимонний сік – 40 мл;
- оливкова олія – 35 мл;
- цибуля – 1 шт. фіолетовий;
- сік томатний – 600 мл;
- чилі – 1 шт.;
- петрушка – 25 р.
Приготування:
- Закип’ятити воду. Облити томати. Ця процедура дозволить легко зняти шкірку. Нарізати. Знадобляться великі шматки.
- Болгарський перець подрібнити дрібними шматочками. Нашаткувати перчик чилі.
- Дрібно порубати цибулю.
- Подрібнити часникові зубки і петрушку.
- Відправити в чашу. За допомогою блендера перетворити на пюре.
- Поставити охолоджуватися.
- Розібрати м’ясо краба на волокна. Залити олією. Присипати посіченою кінзою. Полити двома видами соку. Присипати цукром. Підсолити. Додати перець. Збити. Використовуйте блендер.
- Охолоджене пюре розлити в піали, додавши кілька ложечок крабовою маси.
З креветками
Смачний томатний суп, який припаде до смаку любителям морепродуктів. Гаспачо з креветками виходить ніжним і ароматним.
Інгредієнти:
- кумин – 3 г;
- сіль;
- оцет – 1 ст. ложка винний;
- перець чорний;
- суміш овочевих соків – 750 г;
- огірок – 0,5 шт.;
- часник – 3 зубки;
- креветки – 120 г дрібні;
- кінза – 4 гілки;
- томати у власному соку – 470 г;
- цибуля – 8 пір’я зелений;
- петрушка – 4 гілки;
- перець болгарський – 1 шт.
Приготування:
- Кінзу порубати.
- Нашаткувати зубки часникові.
- Нарізати великими шматками пір’я зеленої цибулі.
- Порізати перець болгарський.
- Нарізати огірок.
- Включити блендер. Збити томати з соком.
- Креветки варити.
- Змішати всі інгредієнти. Підсипати перець, кумін. Влити оцет. Підсолити. Перемішати.
- Прибрати в холодильник.
- Витримати три години.
Корисне перше блюдо з селерою
Ще один варіант, який допоможе урізноманітнити раціон харчування.
Інгредієнти:
- перець болгарський – 2 шт. зелений;
- перець;
- сіль;
- томат – 4 шт.;
- перець болгарський – 2 шт. червоний;
- лід в кубиках;
- цибуля – 1 шт.;
- базилік свіжий;
- м’ята свіжа;
- селера – 1 шт.;
- сік томатний – 1100 мл;
- огірок – 1 шт.
Приготування:
- Перець потрібно у вигляді кубиків.
- Облити окропом помідори. Зняти верхній шар. Нарізати кубиками.
- Огірок подрібнити. Потрібні шматочки невеликі за розміром.
- Нашаткувати цибулю.
- Селера потрібно дрібними шматками.
- Помістити в чашу. Скористатися блендером, збити.
- Подрібнити м’яту з базиліком. Пюре з овочів залити томатним соком. Присипати зеленню. Підсолити. Присипати перцем. Перемішати.
- Подавати, додавши лід.
Гарячий гаспачо
Традиційно цей суп подають холодним, але в зимовий час року можна порадувати домочадців теплим варіантом приготування улюбленої страви.
Інгредієнти:
- м’ясо – 1000 м;
- томат – 1 шт.;
- хлібні коржі;
- часник – 3 зубки;
- чебрець;
- бульйон м’ясний – 550 мл;
- олія оливкова – 2 ст. ложки;
- розмарин;
- вино біле;
- сіль;
- лавр – 1 аркуш.
Приготування:
- З томату зняти шкірку. Для цього обдати плід окропом.
- Зубки часникові порубати. Помістити в сковороду, використовуйте з високими бортами. Влити олію. Засмажити.
- Нарізати м’ясо. Відправити в зажарку. Залити вином. Засмажити. Волога повинна повністю випаруватися.
- Влити бульйон м’ясний. Помістити лавр. Розтерти шафран. Додати в сковороду. Проварити чверть години.
- Поламати корж. Відправити в суп. Маса повинна вийти густий і ситної. Подавати гарячою.
В мультиварці
Чудову охолоджуючу юшку можна приготувати в мультиварці.
Інгредієнти:
- томати – 4 шт.;
- сіль;
- перець болгарський – 1 шт.;
- спеції;
- батон – 300 г;
- огірки – 2 шт.;
- соус табаско – 2 ч. ложки;
- цибуля – 1 шт.;
- молоко – 30 мл;
- соняшникова олія – 110 мл;
- оцет – 3 ч. ложки.
Приготування:
- Розрізати на чотири частини томати. Прибрати насіння.
- Обрізати шкірку з огірків. Видалити насіння.
- Всі овочі крупно порубати. Помістити в миску. Залити олією. Додати молоко. Влити оцет і соус табаско. Перемішати.
- Поставити в холодильник. Витримати півтори години.
- Відправити в блендер. Збити. Перелити в чашу печі.
- Якщо пюре вийшло дуже густим, то можна влити воду. Присолити. Підсипати перець. Перемішати.
- Включити режим «Суп». Час вибрати чверть години.
- Перелити в ємність. Прибрати в холодильник.
- Нарізати батон кубиками. Відправити у піч. Вибрати режим «Корочка» або «Випічка». Час чверть години.
- Охолоджену масу залити в піали. Присипати сухарями.
Іспанський суп гаспачо з сальсою
Щоб охолодитися в спекотні літні дні, приготуйте смачний суп. Використовуйте тільки свіжі і стиглі помідори.
Суп в обов’язковому порядку перед подачею витримують в холодильнику, але якщо набратися терпіння і подавати через добу, то юшка вийде неймовірно смачною і просоченої ароматами.
Компоненти:
- хліб пшеничний – 120 г кубиками;
- лід – 8 кубиків;
- вода – 500 мл холодна;
- перець чорний;
- томати – 950 г;
- сіль;
- огірок;
- перець червоний болгарський подрібнений;
- соус табаско – 5 крапель;
- перець чилі подрібнений;
- сік лайма – 30 мл;
- часник – 2 зубки, подрібнений;
- сік лимонний – 30 мл;
- масло – 35 мл оливкова;
- базилік – 15 листя.
Крутони:
- хліб пшеничний – 120 г без кірок;
- оливкова олія – 150 мл;
- часник – 1 зубчик, розрізаний.
Сальса:
- огірок – 2,5 см, кубиками;
- авокадо – 1 шт.;
- перець чилі – 0,5 шт. подрібнений;
- сік лимонний – 5 мл
Приготування:
- Замочити хліб. Витримати п’ять хвилин.
- Обдати киплячою рідиною томати. Почистити. Прибрати насіння. Подрібнити.
- З огірка зрізати верхній шар. Розрізати. Вибрати насіння. Порубати.
- У чашу закинути огірок, томати, перець болгарський, часник, чилі, сік, масло, табаско. Залити водою. Збити. Повністю рідка маса не потрібна, повинні відчуватися дрібні шматочки. Підсолити. Приправити. Охолодити. Потрібно три години.
- Тепер підійшла черга крутонів. Хліб натерти часником. Нарізати. Отримані кубики помістити в контейнер, в якій заздалегідь налили масло. Потрясти. Шматочки повинні рівномірно просочитися маслом. Помістити на сковороду. Обсмажити. Заготівля повинна стати красивого золотистого забарвлення.
- Для сальси нарізати авокадо. Отримані кубики полити соком. Це допоможе авокадо зберегти колір.
- Чилі перемішати з огірком. З’єднати з авокадо.
- Охолоджену масу розлити в піали. Помістити порційно лід. Викласти сальсу. Присипати базиліком. Посипати крутонами.
З додаванням авокадо
Страва виходить пікантним і трохи солодким. Мед допомагає придбати страви бархатистий і обволікаючий присмак.
Інгредієнти:
- базилік – 35 г;
- оливкова олія – 55 мл;
- перець чорний;
- вода – 100 мл;
- помідори – 5 шт.;
- морська сіль;
- петрушка – 20 г;
- часник – 2 зубки;
- лук фіолетовий – 1 шт.;
- мед – 15 мл;
- селера – 1 стебло;
- сік – 50 л лимонний;
- перець червоний солодкий – 1 шт.;
- авокадо – 1 шт.
Приготування:
- Обдати окропом томати. Зняти верхній шар. Додати сік. Влити воду. Нарізати.
- Подрібнити часникові зубки. Порізати базилік. Залити олією. Влити воду. Підсолити.
- Включити блендер. Збити.
- Очистити авокадо. Нарізати. Нашаткувати цибулю. Подрібнити стебло селери. Порізати перець. Всі продукти повинні вийти у вигляді маленьких кубиків.
- Змішати нарізані інгредієнти з пюре. Перемішати.
- Порвати петрушку. Додати в масу.
- Присипати перцем.
- Поставити охолоджуватися.
Гаспачо по-андалузськи
Це знамените блюдо, яке сьогодні можна зустріти у всіх ресторанах Іспанії, спочатку готували бідняки. Адже дешева юшка, ситна і дуже швидко готується.
Інгредієнти:
- помідори – 2 шт.;
- петрушка;
- перець болгарський – 2 шт.;
- перець;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- часник – 1 шт.;
- масло – 75 мл;
- огірок – 1 шт.
Приготування:
- Всі продукти необхідно подрібнити. Для цього краще скористатися блендером. Помістити порубані овочі та зелень в чашу. Збити.
- Влити олію. Підсолити. Присипати перцем. Збити.
- Охолодити. Буде потрібно не менше трьох годин.