Готується гавайська піца, колись вдалий винахід молодих кухарів, досить швидко і просто. Вона має незвичайний смак, цікавий склад і кілька варіацій приготування. Блюдо підійде для гарного ситного перекусу, пікніка, порадує домочадців і гостей. Така піца відмінно поєднується з ромом, вином, свіжими овочевими фрешами і смачними коктейлями.
Невеликий екскурс в історію страви
Насправді популярна нині гавайська піца була придумана канадським піццайоло, який дав назву своєму страви виходячи з марки консервованих ананасів. На смак піца – солодко-солоний, незвичайна, викликає суперечливі емоції. Тривалий час багато сперечалися, насправді це блюдо таке гарне чи варто його зовсім виключити з кулінарних рецептів. Зупинилися на першому варіанті і не даремно, адже зараз ця піца – справжня цінність для гурманів. Вона може мати різні варіації, готується кількома способами.
Автор страви, Панопулос, створив своє творіння в маленькому ресторанчику канадського містечка. Йому хотілося урізноманітнити набридле примітивне блюдо новими продуктами, тому часто готував начинку на основі оливок, анчоусів, рису. Одного разу він поєднав ананаси з шинкою, заради експерименту. Подавши блюдо відвідувачам, кухар зазначив, що воно не викликало великого захоплення. Однак незабаром з новими віяннями піцу полюбили в багатьох країнах. Зараз це канадське блюдо з гавайським назвою подають у всіх піцеріях світу. Його смак викликає захоплення і бажання знову і знову пробувати чудове тісто з соковитою начинкою.
Класична гавайська піца з куркою і ананасами
Популярна піца з куркою і ананасами славиться своєю незвичайною начинкою, в якій поєднується кисло-солодкий смак екзотичного фрукта з ніжним курячим м’ясом.
Приготувати її не складно на домашній кухні з:
- дріжджів сухих – 1 ч. л.;
- борошна – 1 склянку;
- води – 125 мл;
- оливкової олії – 10 мл;
- цукрового піску – 0,5 ч. л.;
- солі – 0,5 ч. л.
Начинка готується на основі ананасів консервованих – 140 г, курячого філе – 125 г, сиру – 120 г, орегано – 0,5 ч. л., томатної пасти – 25 мл Іноді до складу начинки включають шинку і спеції за смаком.
У глибокій ємності змішати потрібну кількість просіяного борошна з дріжджами, сіллю і цукровим піском. До сухих компонентів додається тепла вода, заздалегідь кип’ячена, після чого маса перемішується до однорідності. В кінці додається масло і борошно за потребою. Тісто вимішується руками до того моменту, поки воно не перестане прилипати, стане пластичним і однорідним. Після його слід загорнути в поліетилен і покласти в тепле місце.
Коли маса для піци трохи збільшиться в об’ємі, її необхідно ще раз обім’яти і розкачати, надавши круглу форму. Товщина тесту не повинна перевищувати 5 мм. Після розкатаний пласт поміщається на деко і змащують сумішшю томатної пасти зі спеціями.
Зверху на змащену основу викладається відварне м’ясо, порізане кубиками або подрібнене вручну. Слідом розкладаються ананаси, які повинні заповнити проміжок між м’ясом і тестом. Верхівка піци – тертий сир. Для того щоб компоненти краще з’єдналися і трималися на основі, низ тесту перед викладенням продуктів заповнюється сиром.
Випікатися піца повинна при температурі 220 градусів протягом 15 хвилин. Готову випічку слід трохи остудити, розрізати на частини і подати до столу.
З додаванням бекону
Готується продукт на основі дріжджового тіста.
Для приготування начинки слід запастися:
- відвареної курячої грудкою – 180 г;
- беконом – 110 г;
- сиром – 110 г;
- консервованими ананасами – 115 г;
- томатною пастою або кетчупом – пару столових ложок;
- сухим орегано;
- сіллю.
Поки тісто, приготоване за рецептом, підходить, слід зайнятися начинкою. Для цього готові м’ясні продукту нарізати невеликими смужками. З ананасів слід видалити рідину, після чого нарізати їх невеликими брусочками. Сир подрібнюється великою теркою.
У відповідний за розміром деко викладається розкачане тісто, після чого рясно змащують томатним продуктом. Зверху посипати спеціями, викласти щедро м’ясну нарізку. Далі викладаються ананаси і сир, тертий на тертці. Випікатися продукт повинен при температурі 210 градусів близько 20 хвилин.
З куркою, ананасами і помідорами
Начинка готується на основі:
- томатів консервованих – 190 г;
- цукрового піску – трохи менше половини чайної ложки;
- свіжого ананаса – 190 г;
- відварного пташиного м’яса – 180 г;
- шинки – 160 г;
- часникових зубів – пару штук;
- болгарського перцю – половина плоду;
- лука;
- сир – 250 г;
- помідор свіжих – пару штук;
- сушеного орегано і базиліка;
- рослинного жиру – 10 мл
Замісити тісто і поставити його відпочивати. Для приготування томатного соусу слід з консервованих помідор прибрати шкірку, помістити в чашу блендера разом з часником і спеціями. Подрібнити, викласти в сотейник і тушкувати на олії до загустіння, додавши цукровий пісок із сіллю, остудити.
Борошняна маса розкочується качалкою і поміщається на змащений маслом деко. Зверху її слід перемазати соусом і викласти м’ясну нарізку. Далі викладається нарізану цибульку, перець, ананаси і сирний продукт. Запекти в духовій шафі при 220 градусів до готовності. Подати в гарячому вигляді.
З білим соусом
Щоб приготувати начинку для популярної піци, слід запастися:
- молоком – 360 мл;
- борошно – 1 ст. л. з гіркою;
- сиром – 150 г;
- ананасными кільцями – 4-6 шт.;
- курятиною – 190 р.
У сотейнику слід підрум’янити потрібну кількість борошна, додати молоко. Варити до загустіння, додати тертий сир (трохи), почекати, поки розплавиться. Цим білим соусом змащується розкачане тісто, на який викладається відварна курятина, ананаси, і сир. Запекти при 240 градусів 12-18 хвилин.
З шинкою в мікрохвильовці
У мікрохвильовій печі можна за короткий час приготувати чудову піцу. Замісити тісто можна самостійно або купити готовий корж.
Начинка готується з:
- сирного соусу – пару столових ложок;
- кетчупу – 1,5 ст. л.;
- часникових зубів – 3 маленьких;
- меленого сушеного базиліка;
- чорного перцю;
- шинки – 190 г;
- ананасів консервованих – 0,5 банки;
- сиру твердого – 180 р.
Коли тісто буде раскатано та викладено в форму, можна приступити до приготування соусу. Для цього змішуються обидві заправки зі спеціями і часником, ретельно вимішуються до однорідності.
В мікрохвильовці скляний коло протерти, помістити на нього тісто. Підсушити на повній потужності протягом 5 хвилин. Змастити корж соусом, викласти нарізану шинку, ананаси, сир. Готувати протягом 8 хвилин на повній потужності.
Закрита гавайська піца з ананасами
Готується на основі:
- рікотти – 155 г;
- часнику – пару зубків;
- сушених спецій;
- шинки – 120 г;
- ананасів – 110 г;
- червоної цибулі – 40 р.
Готове тісто ділиться на дві рівні частини. Обидва шматка скочуються в кулю, після чого качалкою розкочуються в пласти. На один з них поміщається рікотта з подрібненим часником, після шинка, спеції, скибочки ананасів і цибульні кільця. Зверху начинка закривається рештою тіста, краї защипываются. Випікати продукт слід при температурі 220 градусів близько 18 хвилин.