Геркулесова каша – це універсальний і простий варіант сніданку, знайомий багатьом з дитинства. Вівсяна крупа дуже багата вітамінами і мікроелементами, що робить її надзвичайно корисною. Крім того, «Геркулес» – дуже ситна каша, яка додає сил на весь день.
Класична геркулесова каша на молоці
«Геркулес» на молоці – це нестаріюча класика. Така каша чудово поєднується з різними інгредієнтами, смачна і корисна. Але перед тим, як перейти до кулінарних експериментів, потрібно навчитися готувати її по самому популярному рецептом.
Що потрібно:
- 3 ст. молока;
- 1 ст. вівсянки або геркулесових пластівців;
- цукор, сіль, вершкове масло за смаком.
Як зварити кашу:
- Доведіть молоко до кипіння, додайте цукор, сіль і насипте вівсяну крупу. Для прискорення приготування попередньо замочіть вівсянку на кілька годин, пластівці ж не вимагають замочування.
- Варіть кашу на повільному вогні, поки вона не стане густою.
- Зніміть з плити і покладіть в тарілку. Завершіть приготування шматочком вершкового масла.
Для різноманітності ви можете прикрасити кашу ягодами, шматочками фруктів, додати корицю за смаком. Радимо вибирати саме вівсяну крупу, а не пластівці, оскільки в них зберігаються всі корисні речовини. Така каша – дійсно смачний і корисний сніданок.
Рецепт приготування на воді
Вівсяна каша на воді – незамінне блюдо в дієтичному раціоні. Висока енергетична цінність і вміст корисних мікроелементів та вітамінів роблять її чудовим засобом для зміцнення імунітету та профілактики захворювань ШКТ.
Геркулесова каша стимулює травлення, виводить шлаки і токсини, благотворно впливає на роботу серцево-судинної, нервової та ендокринної систем.
Інгредієнти на 4 порції:
- 2 склянки вівсяних пластівців;
- 4 склянки води;
- 1 ч. л. солі;
- цукор і вершкове масло за смаком.
Приготування покроково:
- Висипте пластівці в ківш або каструлю, залийте водою і посоліть.
- Доведіть до кипіння, постійно помішуючи, щоб каша не прилипла до дна посуду. Варіть ще 3 – 4 хвилини, поки вода не википить повністю.
- Спробуйте кашу, додайте цукор і вершкове масло, якщо потрібно. Розкладіть по тарілках.
Як бачите, варити геркулесову кашу на воді зовсім просто і можна легко варіювати інгредієнти, залежно від кількості порцій.
Як варити вівсянку в мультиварці
Каша в мультиварці готується швидше, зручніше і простіше всього. Це ідеальний сніданок на кожен день, особливо, коли ви поспішаєте, і у вас немає часу, щоб стояти біля плити.
Що потрібно:
- 1 склянка пластівців;
- 3 ст. води або молока;
- сіль, цукор, вершкове масло за смаком.
Як готувати:
- Висипте крупу в каструлю, додайте цукор і сіль влийте молоко і ретельно перемішайте.
- Поставте каструлю в спеціальний режим «Молочна каша». Якщо такого немає, то підійде режим «Варка на пару» або «Рис», виставлені на 15 – 20 хвилин.
- Відкрийте кришку, перемішайте кашу з маслом і розкладіть по тарілках.
Пропонуємо додати мед, горішки, сухофрукти, щоб зробити кашу більш смачною і схожою на десерт.
Геркулесова каша з гарбузом
Таке блюдо сподобається тим, кому каша без всяких добавок здається занадто прісною. Гарбуз містить багато клітковини, яка поліпшує травлення, а також вітамінів і мікроелементів, які так необхідні організму.
Необхідні продукти:
- 100 г вівсянки;
- 200 г гарбуза;
- 1,5 ст. молока;
- 20 мл води;
- 30 г вершкового масла;
- цукор за смаком.
Покроковий рецепт:
- Закип’ятіть воду.
- Вимийте гарбуз, очистіть від шкірки, видаліть насіння і наріжте м’якоть акуратними кубиками.
- Залийте гарбуз водою і тушкуйте під закритою кришкою близько 20 хвилин.
- Коли вода випарується, висипте вівсянку і залийте молоком. Додайте сіль і цукор, перемішайте і накрийте кришкою. Готуйте 30 хвилин, періодично помішуючи і розминаючи гарбузове шматочки.
- Вимкніть плиту, додайте масло, знову накрийте кришкою і залиште страву ще на 10 хвилин.
- Зніміть кашу з плити, ретельно розмішайте і подавайте до столу.
В готову страву можна додати родзинки, яблука або курагу, якщо ви любите кашу солодше.
З додаванням родзинок
Перед вами простий спосіб урізноманітнити звичний класичний рецепт. Ізюм дуже багатий вітамінами і містить в 10 разів більше корисних речовин, ніж свіжа ягода.
Інгредієнти на 2 порції:
- 1 ст. вівсяної крупи;
- 1,5 ст. молока;
- 1,5 ст. води;
- 1 ст. л. меду;
- 15 г вершкового масла;
- 2 жмені родзинок;
- сіль.
Як приготувати:
- Вилийте в каструлю воду і молоко, закип’ятіть, присолите. Висипте вівсянку і покладіть ложку меду.
- Трохи зменшіть вогонь, варіть близько 15 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть з плити, покладіть вершкове масло і родзинки, залиште хвилин на п’ять.
- Перемішайте кашу і подавайте до столу.
Приємного апетиту!
«Геркулес» в мікрохвильовці
Готувати кашу в мікрохвильовці так само швидко і зручно, як і в мультиварці. Не потрібно весь час стояти біля плити і стежити, щоб каша не втекла. Пам’ятайте про те, що страви, які готуються в мікрохвильовці, часто розприскуються, якщо в них додано багато води. Тому не наливайте її в ємність більше, ніж на половину.
Також не забувайте, що молоко не скипає в мікрохвильовці, тому час приготування збільшується.
Що потрібно:
- 0,5 ст. «Геркулеса»;
- 1,5 ст. молока;
- цукор, сіль, масло за смаком.
Як приготувати:
- Висипте «Геркулес» в тарілку, залийте молоком так, щоб пластівці були покриті. Додайте цукор і сіль, перемішайте.
- Поставте крупу в мікрохвильовку на 3 хвилини, ретельно перемішайте і знову поставте готуватися на 2 – 3 хвилини.
- Покладіть шматочок масла. Можете подавати також з яблуком, медом або корицею.
Дієтичний рецепт для схуднення
Вівсяна каша дійсно допомагає схуднути, але рецепти зі солодкими наповнювачами зовсім не підходять для дієти, оскільки містять занадто багато цукру і калорій.
Щоб приготувати ідеальний дієтичний сніданок з вівсянки, вам знадобляться:
- півсклянки вівсяних пластівців;
- стакан води;
- 1 ч. л. лляного насіння;
- 1 ч. л. висівок;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Залийте пластівці водою і поставте на вогонь. Коли каша закипить, почніть помішувати її.
- Як тільки вода википить, зніміть кашу з вогню, додайте насіння льону, висівки і сіль. Ретельно перемішайте.
Якщо каша здається занадто прісною, додайте зовсім трохи меду або пару штук сушених абрикос.
Насіння льону можна замінити 10 – 15 грамами волоських горіхів. Якщо вас цікавить, скільки калорій в такій каші, то всього близько 90 ккал в ста грамах готового страви.
Готуємо для дітей з бананом
Багато діти терпіти не можуть каші і особливо вівсяну. Вона здається їм склизкой і суперечної, але ніяк не смачною. Щоб «подружити» дитини з геркулесову кашею, приготуйте її з бананом. Така страва буде мати приємний солодкий смак і ніжну консистенцію, яка сподобається дитині. Готувати таку кашу нітрохи не складніше, ніж будь-якому іншому рецептом.
Інгредієнти для рецепта:
- 1 склянка пластівців;
- 2 склянки молока;
- 2 банана;
- сіль, кориця, мед за смаком.
Як готувати:
- Закип’ятіть молоко, всипте вівсяні пластівці і варіть їх 7 – 10 хвилин, постійно помішуючи.
- Додайте мед і сіль, перемішайте. Розімніть виделкою банани або подрібніть в блендері.
- Додайте фруктову масу в кашу і поваріть ще хвилини дві. Зніміть з вогню, додайте корицю, за бажанням, і подавайте до столу.
Геркулесова каша – джерело здоров’я і довголіття. З допомогою цих восьми рецептів ви можете урізноманітнити свій сніданок і постійно експериментувати. Отримайте заряд енергії і гарного настрою на весь день!