Геркулесова каша – 8 рецептів приготування

Геркулесова каша – це універсальний і простий варіант сніданку, знайомий багатьом з дитинства. Вівсяна крупа дуже багата вітамінами і мікроелементами, що робить її надзвичайно корисною. Крім того, «Геркулес» – дуже ситна каша, яка додає сил на весь день.

Класична геркулесова каша на молоці

«Геркулес» на молоці – це нестаріюча класика. Така каша чудово поєднується з різними інгредієнтами, смачна і корисна. Але перед тим, як перейти до кулінарних експериментів, потрібно навчитися готувати її по самому популярному рецептом.

Що потрібно:

  • 3 ст. молока;
  • 1 ст. вівсянки або геркулесових пластівців;
  • цукор, сіль, вершкове масло за смаком.

Як зварити кашу:

  • Доведіть молоко до кипіння, додайте цукор, сіль і насипте вівсяну крупу. Для прискорення приготування попередньо замочіть вівсянку на кілька годин, пластівці ж не вимагають замочування.
  • Варіть кашу на повільному вогні, поки вона не стане густою.
  • Зніміть з плити і покладіть в тарілку. Завершіть приготування шматочком вершкового масла.

Для різноманітності ви можете прикрасити кашу ягодами, шматочками фруктів, додати корицю за смаком. Радимо вибирати саме вівсяну крупу, а не пластівці, оскільки в них зберігаються всі корисні речовини. Така каша – дійсно смачний і корисний сніданок.

Рецепт приготування на воді

Вівсяна каша на воді – незамінне блюдо в дієтичному раціоні. Висока енергетична цінність і вміст корисних мікроелементів та вітамінів роблять її чудовим засобом для зміцнення імунітету та профілактики захворювань ШКТ.

Геркулесова каша стимулює травлення, виводить шлаки і токсини, благотворно впливає на роботу серцево-судинної, нервової та ендокринної систем.

Інгредієнти на 4 порції:

  • 2 склянки вівсяних пластівців;
  • 4 склянки води;
  • 1 ч. л. солі;
  • цукор і вершкове масло за смаком.

Приготування покроково:

  • Висипте пластівці в ківш або каструлю, залийте водою і посоліть.
  • Доведіть до кипіння, постійно помішуючи, щоб каша не прилипла до дна посуду. Варіть ще 3 – 4 хвилини, поки вода не википить повністю.
  • Спробуйте кашу, додайте цукор і вершкове масло, якщо потрібно. Розкладіть по тарілках.
Дивіться також:  Біфштекс зі свинини – 7 рецептів приготування

Як бачите, варити геркулесову кашу на воді зовсім просто і можна легко варіювати інгредієнти, залежно від кількості порцій.

Як варити вівсянку в мультиварці

Каша в мультиварці готується швидше, зручніше і простіше всього. Це ідеальний сніданок на кожен день, особливо, коли ви поспішаєте, і у вас немає часу, щоб стояти біля плити.

Що потрібно:

  • 1 склянка пластівців;
  • 3 ст. води або молока;
  • сіль, цукор, вершкове масло за смаком.

Як готувати:

  • Висипте крупу в каструлю, додайте цукор і сіль влийте молоко і ретельно перемішайте.
  • Поставте каструлю в спеціальний режим «Молочна каша». Якщо такого немає, то підійде режим «Варка на пару» або «Рис», виставлені на 15 – 20 хвилин.
  • Відкрийте кришку, перемішайте кашу з маслом і розкладіть по тарілках.

Пропонуємо додати мед, горішки, сухофрукти, щоб зробити кашу більш смачною і схожою на десерт.

Геркулесова каша з гарбузом

Таке блюдо сподобається тим, кому каша без всяких добавок здається занадто прісною. Гарбуз містить багато клітковини, яка поліпшує травлення, а також вітамінів і мікроелементів, які так необхідні організму.

Необхідні продукти:

  • 100 г вівсянки;
  • 200 г гарбуза;
  • 1,5 ст. молока;
  • 20 мл води;
  • 30 г вершкового масла;
  • цукор за смаком.

Покроковий рецепт:

  • Закип’ятіть воду.
  • Вимийте гарбуз, очистіть від шкірки, видаліть насіння і наріжте м’якоть акуратними кубиками.
  • Залийте гарбуз водою і тушкуйте під закритою кришкою близько 20 хвилин.
  • Коли вода випарується, висипте вівсянку і залийте молоком. Додайте сіль і цукор, перемішайте і накрийте кришкою. Готуйте 30 хвилин, періодично помішуючи і розминаючи гарбузове шматочки.
  • Вимкніть плиту, додайте масло, знову накрийте кришкою і залиште страву ще на 10 хвилин.
  • Зніміть кашу з плити, ретельно розмішайте і подавайте до столу.
Дивіться також:  Грибна підлива – 8 рецептів приготування

В готову страву можна додати родзинки, яблука або курагу, якщо ви любите кашу солодше.

З додаванням родзинок

Перед вами простий спосіб урізноманітнити звичний класичний рецепт. Ізюм дуже багатий вітамінами і містить в 10 разів більше корисних речовин, ніж свіжа ягода.

Інгредієнти на 2 порції:

  • 1 ст. вівсяної крупи;
  • 1,5 ст. молока;
  • 1,5 ст. води;
  • 1 ст. л. меду;
  • 15 г вершкового масла;
  • 2 жмені родзинок;
  • сіль.

Як приготувати:

  • Вилийте в каструлю воду і молоко, закип’ятіть, присолите. Висипте вівсянку і покладіть ложку меду.
  • Трохи зменшіть вогонь, варіть близько 15 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть з плити, покладіть вершкове масло і родзинки, залиште хвилин на п’ять.
  • Перемішайте кашу і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

«Геркулес» в мікрохвильовці

Готувати кашу в мікрохвильовці так само швидко і зручно, як і в мультиварці. Не потрібно весь час стояти біля плити і стежити, щоб каша не втекла. Пам’ятайте про те, що страви, які готуються в мікрохвильовці, часто розприскуються, якщо в них додано багато води. Тому не наливайте її в ємність більше, ніж на половину.

Також не забувайте, що молоко не скипає в мікрохвильовці, тому час приготування збільшується.

Що потрібно:

  • 0,5 ст. «Геркулеса»;
  • 1,5 ст. молока;
  • цукор, сіль, масло за смаком.

Як приготувати:

  • Висипте «Геркулес» в тарілку, залийте молоком так, щоб пластівці були покриті. Додайте цукор і сіль, перемішайте.
  • Поставте крупу в мікрохвильовку на 3 хвилини, ретельно перемішайте і знову поставте готуватися на 2 – 3 хвилини.
  • Покладіть шматочок масла. Можете подавати також з яблуком, медом або корицею.

Дієтичний рецепт для схуднення

Вівсяна каша дійсно допомагає схуднути, але рецепти зі солодкими наповнювачами зовсім не підходять для дієти, оскільки містять занадто багато цукру і калорій.

Дивіться також:  Паста з креветками – 6 рецептів приготування пасти та соусів

Щоб приготувати ідеальний дієтичний сніданок з вівсянки, вам знадобляться:

  • півсклянки вівсяних пластівців;
  • стакан води;
  • 1 ч. л. лляного насіння;
  • 1 ч. л. висівок;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Залийте пластівці водою і поставте на вогонь. Коли каша закипить, почніть помішувати її.
  • Як тільки вода википить, зніміть кашу з вогню, додайте насіння льону, висівки і сіль. Ретельно перемішайте.

Якщо каша здається занадто прісною, додайте зовсім трохи меду або пару штук сушених абрикос.

Насіння льону можна замінити 10 – 15 грамами волоських горіхів. Якщо вас цікавить, скільки калорій в такій каші, то всього близько 90 ккал в ста грамах готового страви.

Готуємо для дітей з бананом

Багато діти терпіти не можуть каші і особливо вівсяну. Вона здається їм склизкой і суперечної, але ніяк не смачною. Щоб «подружити» дитини з геркулесову кашею, приготуйте її з бананом. Така страва буде мати приємний солодкий смак і ніжну консистенцію, яка сподобається дитині. Готувати таку кашу нітрохи не складніше, ніж будь-якому іншому рецептом.

Інгредієнти для рецепта:

  • 1 склянка пластівців;
  • 2 склянки молока;
  • 2 банана;
  • сіль, кориця, мед за смаком.

Як готувати:

  • Закип’ятіть молоко, всипте вівсяні пластівці і варіть їх 7 – 10 хвилин, постійно помішуючи.
  • Додайте мед і сіль, перемішайте. Розімніть виделкою банани або подрібніть в блендері.
  • Додайте фруктову масу в кашу і поваріть ще хвилини дві. Зніміть з вогню, додайте корицю, за бажанням, і подавайте до столу.

Геркулесова каша – джерело здоров’я і довголіття. З допомогою цих восьми рецептів ви можете урізноманітнити свій сніданок і постійно експериментувати. Отримайте заряд енергії і гарного настрою на весь день!

Прокрутка до верху