Геркулесова каша на молоці — прекрасний сніданок, оскільки така їжа дозволяє забути про почуття голоду до самого обіду. Вівсяна крупа є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів, а до того ж, страви з неї виходять дуже смачними. Солодку кашу можна доповнити овочами, фруктами або горіхами, і в цій рубриці ми розглянемо різні рецепти приготування цієї страви.
Геркулесова каша на молоці — класичний рецепт
При варінні каші потрібно дотримуватися певні пропорції. Маса крупи повинна складати половину від обсягу рідини.
У класичному варіанті страва роблять з таких продуктів:
- 0,5 л молока;
- 0,25 кг «Геркулеса»;
- сіль і цукор за смаком;
- шматочок вершкового масла.
Калорійність страви складе приблизно 180 ккал, в залежності від об’єму доданого масла і жирності молока.
Як варити геркулесову кашу на молоці:
- Вливаємо молоко в каструлю і доводимо до закипання, періодично помішуючи.
- Насипаємо геркулесові пластівці, кладемо сіль і цукор. Скільки варити кашу, залежить від виду крупи. Як правило, цю інформацію вказують на упаковці.
- Після закінчення варіння додаємо вершкове масло, розмішуємо і даємо страві трохи настоятися.
Увага! Щоб сніданок не пригорів, після додавання вівсянки кашу потрібно заважати практично безперервно.
Рецепт приготування з додаванням води
Каша на молоці з «Геркулеса» виходить дуже поживною, але її можна зробити менш насиченою, якщо додати воду.
Для приготування такої страви потрібні наступні інгредієнти:
- 0,3 л молока;
- 0,3 л очищеної води;
- 0,25 – 0,3 кг геркулесових пластівців;
- цукровий пісок і трохи солі;
- вершкове масло.
Приготування геркулесову каші покроково:
- Кип’ятимо воду, насипаємо «Геркулес» і проварюємо кілька хвилин.
- Вливаємо молоко, насипаємо цукор і сіль, чекаємо закипання страви, часто перемішуючи.
- Присмачую кашу вершковим маслом, заважаємо, поки воно не розчиниться, а потім даємо сніданку трохи постояти під кришкою.
На замітку. Щоб надати їжі приємний аромат, можна додати щіпку ванілі або кориці.
Як варити «Геркулес» в мультиварці
Можна зварити геркулесову кашу в мультиварці з додаванням сухофруктів. Таке блюдо вийде смачним, насиченим і поживним. При цьому співвідношення рідини до крупі має бути трохи менше, ніж 2:1.
Для роботи знадобляться такі продукти:
- 0,7 л молока;
- 0,3 кг пластівців;
- 150 г чорносливу або кураги;
- цукор і сіль;
- кориця.
- шматочок вершкового масла.
Готуємо «Геркулес» з сухофруктами в мультиварці:
- Замочуємо сухофрукти в холодній воді на чверть години, потім сушимо і при необхідності подрібнюємо.
- Кладемо курагу або чорнослив в чашу мультиварки, насипати пластівці, цукор і сіль, вливаємо молоко і встановлюємо режим варіння каші.
- По закінченні готування вводимо корицю і вершкове масло, перемішуємо страву, а потім знову закриваємо кришку і даємо йому трохи пропарити.
Рада. Щоб «Геркулес» гарантовано не пригорів до чаші, перед закладкою інгредієнтів її потрібно натерти вершковим або рослинним маслом.
З гарбузом
Гарбуз не лише смачна, але й корисна, і вівсяна кашка з додаванням цієї баштанної культури обов’язково сподобається дорослим і малюкам.
Для приготування страви потрібно:
- 0,35 кг гарбуза;
- 0,75 л молока;
- 0, 35 кг геркулесових пластівців;
- трохи ванілі;
- цукор і трохи солі.
Як готувати гарбузову кашу з вівсянкою:
- Ріжемо невеликими шматочками гарбуз, не знімаючи шкірку, і відправляємо в духовку на півгодини.
- Чистимо гарбуз від шкірки, нарізаємо м’якоть маленькими шматочками.
- Кип’ятимо молоко на плиті, вводимо пластівці, і, постійно помішуючи, чекаємо появи перших пухирців.
- Кладемо в кашу гарбуз, цукор, сіль і ваніль. Продовжуємо підготовку, поки крупа не звариться.
На замітку. Гарбузова каша з вівсянкою вийде ще смачніше, якщо замість цукрового піску додати в неї мед.
Геркулесова каша на молоці з бананами
Банани рекомендують вживати часто в тому випадку, якщо відсутні протипоказання за станом здоров’я. Справа в тому, що ці унікальні фрукти містять велику кількість вітамінів і допомагають підняти настрій.
Щоб зробити бананову кашу з геркулесових пластівців, потрібні наступні продукти:
- молоко і воду в рівних частках;
- пластівці «Геркулеса»;
- банан;
- жменька родзинок;
- трохи солі і цукор;
- ваніль і кориця.
Як зробити бананову кашу з пластівців вівсянки:
- Заливаємо родзинки водою і даємо йому розбухнути, а потім сушимо в друшляку або на льняній рушник.
- Кип’ятимо воду, насипаємо геркулесові пластівці і чекаємо закипання.
- Вводимо молоко, розім’яту виделкою банан і родзинки. Заправляємо страву сіллю, цукровим піском і ароматними спеціями.
- Постійно перемішуючи, чекаємо, поки куліш закипить, після чого прибираємо ємність з конфорки.
При подачі можна прикрасити страву кокосовою стружкою або товченими горіхами.
Готуємо в мікрохвильовці
Для приготування вівсяної каші в мікрохвильовій печі можна брати пластівці, не потребують варіння – це дозволить заощадити час.
Для приготування знадобляться такі продукти:
- 0,3 л молока;
- 0,15 кг «Геркулеса»;
- яблуко;
- цукор;
- очищена вода;
- сіль.
Як готувати вівсянку в мікрохвильовці з яблуками і карамеллю:
- Наливаємо молоко в глибоку миску, сиплемо «Геркулес», трохи підсолюємо.
- Ставимо ємність в мікрохвильовку, закриваємо ковпаком і встановлюємо нагрівання на 2 -3 хвилини.
- Після закінчення цього терміну перемішуємо кашу і знову включаємо прилад на такий же час. Після приготування відразу виймати ємність, нехай блюдо трохи постоїть під ковпаком.
- Поки настоюється майбутній сніданок, займаємося приготуванням карамелі. Для цього викладаємо цукор в сковороду вливаємо невелику кількість води і розтоплюємо його, поки суміш не змінить колір.
- Додаємо в цукрову масу порізане тонкими часточками яблуко і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
Готову кашу розкладаємо по тарілках, поливаємо карамеллю з шматочками яблук і подаємо до столу.
З медом на молоці
Якщо приготувати вівсяну кашу на молоці з медом і додати волоські горіхи, вийде чудовий поживний сніданок.
Для роботи потрібні:
- 0,5 л молока;
- 0,3 л води;
- 0, 4 кг геркулесових пластівців;
- 0,15 кг горіхів;
- кориця і ваніль;
- рідкий мед за смаком.
Як готувати медово-горіхову кашу з вівсяних пластівців:
- Розбавляємо молоко водою, ставимо на плиту і чекаємо закипання.
- Всипаємо в блюдо геркулесові пластівці і варимо зазначена на пачці кількість часу, постійно помішуючи.
- Вводимо в кашу товчені горіхи, ароматні спеції і рідкий мед. Перемішуємо інгредієнти і тримаємо на вогні кілька хвилин.
При бажанні, можна доповнити цю страву свіжими або сушеними фруктами, а при подачі прикрасити невеликою кількістю тертого шоколаду.