Глазур для кексів — 8 рецептів

Зовсім різними можуть бути на смак одні і ті ж десерти після фінального оформлення, адже інгредієнти декору теж мають свій смак. Так, різна глазур для кексів може до невпізнанності змінити смак звичної випічки. Для своїх кондитерських вишукувань господині можуть скористатися класичною білою глазур’ю або іншими її видами (ягідною, шоколадною, цитрусової або кавовій).

Біла глазур для кексу

Цей варіант глазурування домашніх кексів вважається класичним. Він також підходить для великодніх пасок, печива та тістечок. Для ароматизації в неї можна додати кілька крапель фруктової есенції або замінити частину цукру ванільним, але тоді його потрібно додати на етапі збиванні білків.

Для простого і ефектного білосніжного прикраси кексів знадобляться:

  • 80 г яєчного білка (2 білка добірних яєць);
  • 230 г цукру;
  • 200 мл води;
  • 5 мл лимонного соку;
  • 3 г солі.

Рецепт глазурі покроково:

  • Засипати рецептурну кількість цукру в товстостінний сотейник або невелику каструльку, залити склянкою крутого окропу і варити на середньому вогні 10 хвилин, помішуючи час від часу.
  • Зняти готовий сироп з вогню і дати йому охолонути до 60-65 градусів. Не гаючи часу, збити охолоджені білки з сіллю в густу піну, яку потім влити тонкою цівкою сироп, інтенсивно перемішуючи помадку. При цьому рухи повинні бути розтираючими, щоб не утворювалися бульбашки.
  • Після введення сиропу в склад додати сік лимона і ароматичну складову. Перед нанесенням глазурі, її слід злегка підігріти.

Крім декоративного, глазур має і практичне значення – покрита нею випічка довше не черствіє. Щоб помадка лягла рівномірним шаром, кекси повинні бути повністю остиглими, а їх шапочки – максимально рівними.

Лимонне прикраса десерту

Цукрова нудотність класичної глазурі не всім по душі. Цього недоліку повністю позбавлена лимонна глазур для кексу.

У ній ідеально збалансовані солодкість і кислинка, а для її приготування використовують всього два інгредієнта:

  • 100 г цукрової пудри;
  • 1 лимон.
Дивіться також:  Кекс з яблуками – 8 простих і смачних рецептів

Технологія приготування:

  • Просіяти цукрову пудру через дрібнопористе сито в глибоку тарілку. З середнього лимона вичавити сік, при необхідності процідити його.
  • Далі по чайній ложці вливати сік в пудру і розтирати до одержання необхідної густоти. На таку кількість сухої складової потрібно близько 15 мл соку. Якщо глазур на чистому лимонному соці здається занадто кислою, сік можна змішати з водою в пропорції 1:1.

Шоколадна глазур – покроково

Напевно, існує найбільша кількість варіантів саме цієї помадки. За допомогою яких тільки інгредієнтів господині намагаються домогтися шоколадного смаку і необхідної консистенції! У хід йдуть какао-порошок, шоколад, сметана, масло, молоко…

Нижче наведений рецепт смачної помадки на шоколаді:

  • 150 г темного шоколаду;
  • 30 г м’якого вершкового масла;
  • 150 г цукру;
  • 60 мл молока.

Як зробити:

  • Короткими імпульсами в мікрохвильовій печі або на паровій бані шоколад, попередньо подрібнений на більш дрібні шматочки, довести до м’якого кремового стану.
  • З молока і цукру зварити сироп. Для цього обидва продукту закип’ятити в каструлі з товстим дном і проварити до невеликого загустіння, періодично помішуючи.
  • До шоколаду покласти м’яке масло і розтираючими рухами довести все до однорідності. Поступово влити молочний сироп, продовжуючи розтирати глазур ложкою. Вимішувати помадку необхідно до гладкості і появи блиску.

Рецепт з апельсином

Чарівний аромат апельсинової помадки відразу перетворить в шедевр навіть звичайнісінькі кекси.

Щоб покриття вийшло дійсно смачним не варто економити час і купувати пакетований сік, краще витратити кілька хвилин свого часу на отримання свіжовичавленого.

Що знадобиться для апельсинової глазурі:

  • 1 середній апельсин;
  • 180 г цукрової пудри;
  • 3 г порошку куркуми.

Спосіб приготування:

  • Пудру змішати з куркумою і просіяти кілька разів. Ця пряність не тільки посилить аромат цитрусового, але і додасть готовому покриттю насичений помаранчевий колір.
  • Апельсин розрізати на половинки і вичавити з них сік, скориставшись яким-небудь пристроєм або руками. Отриману рідину обов’язково слід процідити, щоб убезпечити себе від неприємних сюрпризів помадці;
  • Далі чайною ложечкою вливати сік до сипучих компонентів і, ретельно розтираючи, довести глазур до необхідної густоти і тягучості. Суміш повинна повільно стікати з ложки.
Дивіться також:  Морквяний кекс – 7 рецептів смачного випікання

Цукрова глазур для кексів

Цю помадку господині найчастіше використовують для своїх кондитерських творінь, але з нею нерідко виникають проблеми: то не блищить, то кришитися, то липне.

Отримати ідеальне покриття кексів можна, зробивши глазур з такого продуктового набору:

  • 150 г цукрової пудри тонкого помелу;
  • 10 г кукурудзяного (можна замінити картопляним) крохмалю;
  • 20-25 мл молока;
  • 6 мл рослинного масла.

Приготування:

  • Спочатку з’єднуємо сухі компоненти: пудру з цукри і крохмаль. Коли ці продукти рівномірно змішалися один з одним, пора потроху вливати молоко, розтираючи суміш ложкою.
  • В результаті утворюється густа кашка. У неї потрібно також додавати рослинне масло (воно додасть глянсового блиску) і якщо необхідно ще розбавити помадку молоком.
  • Пофарбувати готову суміш можна гелевими або сухими харчовими барвниками, а також соками буряків, вишні, настоєм шафрану (жовтий колір), настоєм чаю матчу (зелені колір).

Кавовий варіант з коньяком

Цей рецепт глазурі ідеально доповнить домашню шоколадну випічку, а також кекси з ягідними начинками. Якщо в якості наповнювача використовувати вишню, то вийде класичне поєднання вишня, шоколад і коньяк.

Пропорції інгредієнтів на порцію кавовій помадки з коньячним ароматом:

  • 10 г розчинної кави;
  • 80 мл коньяку;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 5 мл лимонного соку.

Хід приготування:

  • У невелику миску або глибоку тарілку всипати мелену каву і влити коньяк. Розмішувати, поки крупинки кави повністю не розчиняться в рідкої складової.
  • Потім невеликими порціями всипати цукрову пудру і вимішувати помадку до потрібної консистенції, щоб вона не стікала з шапочок кексів. Щоб крупинки цукру швидко розчинялися в холодному алкоголь, потрібно використовувати пудру максимально тонкого помелу.
  • В кінці вимішування додати сік лимона. Якщо його немає, то можна замінити цей компонент щіпка лимонної кислоти.
Дивіться також:  Кекс зебра – 7 рецептів в духовці або мультиварці

Ягідна глазур для кексу

Найпростіший спосіб отримання ягідної глазурі – це використання для варіанту цукрової помадки замість молока сік ягід, але є й інший смачний рецепт на основі ягідного пюре, вершків та білого шоколаду.

Для такої глазурі співвідношення продуктів буде наступним:

  • 300 мл жирних вершків (33%);
  • 100 г цукру;
  • 200 г білого шоколаду;
  • 60 г ягідного пюре (чорниці, малини, полуниці);
  • 15 г желатину;
  • 45 мл води.

Алгоритм дій:

  • Желатин замочити у воді на рекомендоване виробником час, потім прогріти до повного розчинення. Білий шоколад розтопити на паровій бані.
  • Вершки закип’ятити з цукром, зняти з вогню і ввести спочатку розтоплений шоколад, а потім ягідне пюре і розбещений желатин.
  • Акуратно, щоб не з’являлися бульбашки, перебити суміш блендером 5-6 хвилин до загустіння. Коли температура глазурі буде 27-30 градусів, вона готова до роботи.

Рецепт кокосової глазурі

Приготувати кокосову глазур для кексів можна, якщо додати в білосніжну помадку кілька крапель кокосової есенції. Однак, є більш складний, спосіб приготування, але без використання ароматизаторів.

Для нього знадобиться:

  • 140 г кокосової стружки;
  • 250 мл молока;
  • 320 г цукру;
  • 30 г крохмалю;
  • 2 г ваніліну.

Готуємо помадку з екзотичним смаком наступним чином:

  • В молоко всипати кокосову стружку, довести до кипіння і варити приблизно п’ять хвилин після закипання.
  • Молоко зі стружкою зняти з вогню і повністю охолодити. Потім процідити через марлю і добре віджати стружку.
  • В ароматну рідину всипати цукор, знову відправити на вогонь і проварити до загустіння. Коли сироп стане більш щільним, зняти з плити і вмішати в нього ванілін і крохмаль.

Залишилося відправити глазур в холод до повного охолодження і можна приступати до прикраси випічки.