Найчастіше господині беруться за виготовлення пряників незадовго до новорічних урочистостей. Така випічка може стати не тільки прикрасою святкового столу, але і відмінним варіантом презенту для друзів і рідних. Щоб солодощі вийшли ще й красивими, варто подбати про глазурі для пряників.
Класична глазур для пряників
Отримана маса дозволить малювати самі справжні шедеври власноруч приготованому десерті. Інгредієнти: 260 г цукрової пудри, будь-які харчові барвники, білок одного яйця.
При бажанні отримана маса ділиться на частини, кожна з яких забарвлюється в певний колір. Таким чином, вийде робити яскраві кольорові малюнки.
Біла помадка для випічки імбирною
Традиційно імбирні пряники прикрашаються білосніжними завитками і візерунками. Для їх створення готується особлива помадка. Інгредієнти: 15 г мандаринової цедри, 2 сирих яйця (курячі), 280 г цукрового піску.
Щоб вийшли красиві і акуратні імбирні пряники з глазур’ю, потрібно використовувати для прикраси кондитерський мішок з самою тонкою насадкою.
Кольорова суміш для прикраси
Цей рецепт включає в себе виключно натуральні продукти. Тому пробувати вийшло частування можна навіть малюкам. Інгредієнти: 2 великі ложки свіжовичавленого лимонного соку, 2 білка курячих яєць, 210 г цукрової пудри, по великій ложці овочевих соків: бурякового, морквяного, шпинатового.
Цвітну масу потрібно вимішувати до однорідності, поки не зникнуть навіть дрібні грудочки.
Білкова глазур
Щоб продукт мав однорідну консистенцію, сік лимона в нього потрібно вводити по крапельці, не припиняти помішування. Інгредієнти: 10 мл цитрусового соку, 230 г цукрової пудри, білок одного яйця.
Розписувати пряники такий помадкою можна відразу.
Як приготувати з лимоном?
Лимонний варіант суміші підходить для прикраси різної випічки – пасок, пряників, кексів. Інгредієнти: 2 великі ложки свіжовичавленого лимонного соку, 3 ложки цукрової пудри, півпачки якісного вершкового масла.
Замість свіжого соку можна взяти лимонну кислоту. ½ Малий. ложки продукту розлучається 50 мл води.
Шоколадна глазур з какао
Такий склад ідеально лягає як на гарячі, так і на остиглі солодощі. Інгредієнти: 25 г картопляного крохмалю, 90 г цукрової пудри, 3 великі ложки какао-порошку і стільки ж питної води.
Правильно приготовлена мас повинна вийти блискучою глянсовою. Наносити її на пряники можна відразу. Потрібно пам’ятати, що шоколадна глазур застигає трохи довше, ніж, наприклад, білкова.
З додаванням рому
Звичайно, солодощі з такою помадкою варто вручати виключно дорослим. Алкоголь надає глазурі особливий аромат. Ром допускається використовувати і світлий і темний. Інгредієнти: 25 мл алкогольного напою, 230 мл фільтрованої кип’яченої води, 260 г цукрової пудри. Як зробити глазур для пряників з ромом, детально описано далі.
Коли помадка повністю охолоне, можна прикрашати їй готові пряники, малюючи оригінальні візерунки. Обговорювана глазур допоможе виконати навіть найскладніші малюнки.
Рецепт приготування без яєць
Ця пісна глазурування найчастіше використовується господинями для прикраси дитячих солодощів. Також її називають вегетаріанської. Для більш приємного апетитного аромату в таку помадку можна додати ванільний концентрат. Інгредієнти: 280 г цукрової пудри, 4 великі ложки фільтрованої води, 4 мал. ложки свіжовичавленого лимонного соку.
Не можна забувати, що глазур без додавання яєць дуже швидко застигає. Найкраще розподіляти її по виробам, які вже встигли трохи застигнути.
Цукрова глазур
Цей варіант покриття слід вибирати для великих «пухких» пряників. Вона буде красиво стікати по виробам, тверднучи великими апетитними краплями. Інгредієнти: 1 ст. білого цукрового піску, півсклянки очищеної води.
Маленькі прянички опускаються в глазур (використовуючи шумівку), а великі прикрашаються за допомогою силіконової пензлика.