Для прикраси десертів часто використовуються різні види глазурі, серед них і шоколадна. Звичайно, її можна приготувати, використовуючи готовий шоколад. Проте в наш час, коли під етикеткою з однойменної написом може перебувати продукт низької якості, смачніше і корисніше приготувати шоколадну глазур з какао самостійно.
Класична шоколадна глазур з какао
Класичне шоколадне покриття десертів складається з чотирьох компонентів: какао-порошок, вершкове масло, цукор і молоко. Якості цих продуктів потрібно приділити особливу увагу. Так, масло краще взяти з високим відсотком жирності, а какао-порошок купити алкалізований, тоді у готової глазурі буде насичений темний шоколадний колір.
Отже, пропорції продуктів у складі класичної глазурі будуть наступними:
- 50 мл молока;
- 80 г цукру;
- 50 г вершкового масла;
- 30 г какао-порошку.
Технологія приготування:
Густота глазурі для кондитерських виробів має бути, як у сметани. Тоді її буде простіше наносити, і вона швидше застигне.
Рецепт для печива
Глазур для печива повинна бути твердою, тому готується вона з того ж набору продуктів, що і класична, але використовуються вони в іншому співвідношенні. Дуже важливо взяти тверде вершкове масло, оскільки з м’яким складом приготувати глазур для печива не вийти.
Перелік інгредієнтів:
- 100 г какао-порошку;
- 100 г цукрової пудри (або дрібного цукру);
- 20 мл молока;
- 50 г вершкового масла;
- 15 мл горілки.
Хід роботи:
Як приготувати на сметані?
Глазур з какао на сметані не твердне і не тече, тому вона ідеальна для покриття тортів, рулетом і тістечок. В її складі немає вершкового масла, блиск їй додає масло рослинного походження.
Інгредіентний склад помадки:
- 100 г какао-порошку;
- 75 г кристалічного цукру;
- 90 г жирної (краще домашнього) сметани;
- 15 мл рослинного рафінованого (без запаху) олії.
Приготування по кроках:
З какао-порошку на воді для пончиків
Шоколадну глазур для пончиків на воді з какао-порошку можна приготувати буквально за кілька хвилин холодним способом, тобто без будь-якої термічної обробки.
Для неї знадобляться:
- 30 г кукурудзяного (або картопляного) крохмалю;
- 75 г какао-порошку;
- 100 г цукрової пудри;
- 50 мл питної води.
Алгоритм дій:
З додаванням згущеного молока
Згущене молоко чудово може замінити відразу два інгредієнта (молоко і цукор) у складі глазурі. Помадка по цьому рецепту виходить з насиченим смаком какао та молока.
Для неї потрібно взяти:
- 90 г какао;
- 60 мл згущеного молока;
- 75 г вершкового масла.
Як готувати:
З вершковим маслом для торта
Для заливки для торта або оформлення по його краях красивих патьоків ідеально підійде цей рецепт з какао-порошку з вершковим маслом. Останній компонент додасть не тільки блиск готової помадці, але і позбавить від тендітної цукрових скоринки після застигання.
Кількість необхідних продуктів:
- 100 г цукру;
- 20 г какао-порошку;
- 15 мл молока;
- 50-70 г вершкового масла.
Черговість етапів роботи:
Глазур з какао та молока
Назва цього рецепта шоколадної помадки – «Чотири ложки», оскільки такий обсяг основних інгредієнтів знадобиться на одну порцію. Господині будуть легко збільшувати кількість готового продукту, просто додаючи по ложці всіх інгредієнтів.
До складу помадки входять:
- 4 столові ложки какао-порошку;
- 4 столові ложки цукрової пудри;
- 4 столові ложки молока;
- 50 г вершкового масла.
Спосіб приготування:
Суперблискуча дзеркальна глазур з какао
Останнім часом особливою популярністю користуються десерти, вкриті дзеркальної глазур’ю. Для шоколадної дзеркальної глазурі, як правило, потрібен інвертний сироп і темний шоколад, але і без цих інгредієнтів можна досягти приголомшливого результату.
Необхідні інгредієнти:
- 240 г цукру;
- 80 г какао-порошку;
- 14 г желатину;
- 160 мл вершків жирністю 33%;
- 70 мл води для замочування желатину і 80 мл – для сиропу.