Глазур з шоколаду – 7 рецептів, як зробити шоколадну глазур для випічки

Для прикраси будь-якої домашньої випічки найкраще підійде глазур з шоколаду. Навіть найпростішу булочку або банальний корж вона здатна перетворити в справжній шедевр. Існує безліч різних рецептів, за допомогою яких можна приготувати цю чарівну масу в умовах звичайної домашньої кухні.

Класична глазур з шоколаду для торта

Щоб прикрасити торт, краще всього використовувати ароматну глазур з шоколаду. За лічені хвилини вона додасть виробу закінчений зовнішній вигляд, роблячи його більш розкішним. Головна особливість цього напівфабрикату полягає в тому, що його дуже легко приготувати.

Для найпростішого варіанта потрібно всього два основних компонента:

  • 100 мл незбираного молока;
  • 1 невелика плитка (100 грам) темного шоколаду.

Готується така маса в три етапи:

  • Спочатку шоколадну плитку треба поламати на шматочки, а потім скласти їх в миску або сотейник. Ємність повинна бути абсолютно сухою. Зсередини її можна злегка промазати будь-яким маслом (рослинним або вершковим). Це потрібно для того, щоб в кінці готова маса краще відставала про посуду.
  • Додати молоко. Воно необхідно для створення правильної консистенції.
  • Ємність з продуктами поставити на водяну баню. Томити склад, поки він поступово стане досить однорідним. Потім його залишиться трішки охолодити і чудова глазур для оформлення торта готова.

Тепер її залишиться тільки нанести на підготовлену поверхню виробу. Найкраще це робити ложкою або спеціальним пензликом.

Готуємо з білого шоколаду

Для приготування глазурі можна використовувати як темний, так і білий шоколад.

Під таким оригінальним покриттям будь-який виріб буде виглядати дуже ошатно.

Щоб самому зробити глазур з білого шоколаду, будуть потрібні три компоненти:

  • 200 грам білого шоколаду;
  • 40 грам незбираного молока;
  • 175 грам цукрової пудри.

Як треба робити цю глазур:

  • Тут робота також буде вестися на водяній бані. Тому спочатку каструлю з водою треба поставить на плиту. Як тільки рідина закипить, вогонь зробити мінімальним.
  • У миску покласти шоколад, попередньо зламавши його на маленькі шматочки. Встановити її на каструлю.
  • Почекати, поки шоколад повністю розплавиться.
  • Пудру з’єднати з половиною молока.
  • Вилити цю суміш в миску і ретельно перемішати.
  • Залити залишки молока.
  • Отриману масу збити, використовуючи звичайний міксер.
Дивіться також:  Цукерки Рафаелло – 7 рецептів в домашніх умовах

Глазур потрібно використовувати, поки вона не охолола. В іншому разі важко буде нанести її акуратно рівним шаром.

Рецепт з вершками

Деякі господині вважають, що шоколадна глазур вийде більш ніжною та еластичною, якщо готувати її на вершках. Є один непоганий рецепт, який знайомий кожному професіоналу.

Для роботи потрібно:

  • 100 грам шоколаду (чорного або білого);
  • 40 г масла вершкового;
  • 75 грам вершків (жирних).

Технологія приготування глазурі:

  • Шоколад довільно поламати на шматки, скласти в миску. Поставити ємність на підготовлену водяну баню.
  • Розтопити масу при постійному помішуванні до однорідного стану. Для цього можна скористатися, наприклад, силіконової лопаткою.
  • Додати масло. Дочекатися, поки воно повністю розплавиться.
  • Окремо збити вершки. Тут головне – не перестаратися. Повинна вийти ніжна маса, а не стійка піна.
  • Додати вершки в миску і ще раз все це добре перемішати.

Під час роботи потрібно дотримуватися одне важливе правило: глазур ні в якому разі не можна кип’ятити. Маса повинна плавитися при легкому нагріванні.

Глазур «з патьоками» з темного шоколаду

Дуже ефектно виглядає торт, на який глазур нанесена «з патьоками». Ця методика декорування останнім часом використовується досить часто.

Така шоколадна маса також готується з використанням масла та вершків.

Правда, в цьому випадку береться вже інше співвідношення компонентів:

  • 80 грам будь-якого (темного або білого) шоколаду;
  • по 40 грам вершків та вершкового масла.

Як правильно готувати цю не зовсім звичайну глазур:

  • Першим ділом треба вершки нагріти в сотейнику на звичайній водяній бані.
  • Додати до них шоколад. Дочекатися, поки маса стане дійсно однорідною.
  • Додати масло і перемішати. Воно повинно остаточно розплавитися.
  • Охолодити глазур приблизно до 35 – 40 градусів. За консистенцією вона повинна бути злегка тягучою.
  • Перелити масу в кондитерський мішок і наносити її на край виробів так, щоб вона злегка стікала по краях. Залишки вилити в центрі і розрівняти.
Дивіться також:  Бісквіт без яєць – 8 рецептів: на кефірі, сметані

Виріб перед декоруванням попередньо треба трохи охолодити. Щоб глазур встигла «схопитися» і застигнути, між нею і коржами повинна бути певна різниця температур.

Як зробити в мікрохвильовці

Тим, у кого вдома є сучасна кухонна техніка, цікаво буде дізнатися, як зробити глазур, наприклад, в мікрохвильовій печі.

Для найбільш популярного рецепта потрібно взяти:

  • 100 грам хорошого темного шоколаду;
  • 30 грам какао-порошку;
  • 50 грам цукру;
  • 100 грам розм’якшеного вершкового масла;
  • 30 грам незбираного молока.

Готується ароматна маса швидко і гранично просто:

  • У глибоку ємність по черзі скласти всі підготовлені компоненти.
  • Поставити її в камеру СВЧ. Встановити потужність 800 Вт і почекати рівно 3 хвилини.

Навіть, якщо шоколад або олію за цей час не встигли розтанути, ємність все одно потрібно дістати і довести масу до кондиції шляхом перемішування вручну.

Зайві секунди, проведені всередині печі, можуть призвести до того, що глазур пригорить, і смак її остаточно зіпсується.

Зі сметаною

Оригінальний смак набуває шоколадна глазур, якщо готувати її на сметані. У цьому випадку водяна баня не потрібно.

Для такого варіанту необхідно мати в наявності:

  • 1 повний стакан сметани;
  • 150 грам шоколаду;
  • 100 грам цукру.

Для такого рецепта використовується зовсім інша технологія:

  • Спочатку сметану потрібно вилити в каструлю.
  • Додати до нього цукор і гарненько розтерти.
  • Каструлю поставити на плиту. Нагрівати на повільному вогні, поки не розчиниться весь цукор.
  • Додати шоколад. Попередньо його треба натерти.
  • Нагрівати, поки суміш не перетвориться в рідку однорідну масу.
  • Зняти каструлю з вогню.
  • Продовжувати перемішувати, поки глазур злегка загусне.

Тільки після цього її можна буде використовувати для декорування випічки.

Дзеркальна глазур з шоколаду для випічки

Справжнім верхом досконалості в кулінарії вважається «дзеркальна» шоколадна глазур. Свою назву вона отримала не випадково. Після остаточного охолодження маса, нанесена на вже готовий виріб, виходить рівною і блискучою.

Дивіться також:  Торт Санчо Панчо – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Для приготування такого оригінального декору необхідно:

  • 135 мілілітрів холодної води;
  • 15 грам желатину;
  • по 150 грам глюкозного сиропу, цукру та шоколаду (темного);
  • 100 грам молока згущеного.

Приготувати таку глазур вже буде трохи складніше:

  • Спочатку потрібно взяти 65 мілілітрів (половину відміряної кількості води і замочити в ній желатин.
  • У глибоку миску вилити воду, сироп і засипати цукор.
  • Ємність поставити на плиту. Нагрівати на повільному вогні, поки цукор не розчиниться.
  • В іншому посуді зібрати поламаний шматками шоколад, розмочений желатин і згущене молоко.
  • Додати до цих продуктів гарячий сироп.
  • Інгредієнти спочатку перемішати, а потім гарненько збити за допомогою блендера.

Глазур можна буде використовувати за призначенням, коли вона охолоне до 35 градусів.

Политі такої оригінальної масою вироби завжди виглядають дуже ефектно.

Так і виходить, що при наявності всього одного плитки шоколаду і невеликої кількості молочних продуктів, завжди можна декорувати домашню випічку дуже ефектно і смачно. Не варто вигадувати щось складне – просто зробіть шоколадну глазур!

Прокрутка до верху