Глінтвейн – напій, який готується на основі вина і вживається в теплому вигляді. Походить від слова німецького походження «Glühwein», що позначає палаюче вино. Напій був винайдений народом Німеччини, які проживають в північній частині. Глінтвейн швидко завоював популярність у всьому світі. Є багато рецептів приготування глінтвейну в домашніх умовах.
Рецепт приготування класичного глінтвейну
Це напій, який добре зігріває в зимові, холодні вечори. Щоб відчути смак цього вина, необов’язково відвідувати ресторан, можна легко зробити напій вдома. Для приготування застосовують червоне вино, не міцне. Підходить сухе, напівсолодке і солодке. Щоб не з’явився запах спирту і не зіпсувати напій, не можна використовувати кріплене вино.
Інгредієнти:
- Мускатний горіх тертий — щіпка;
- Цукор – 3 ч. ложки;
- Вода 130 мл;
- Імбир мелений – 1 ч. ложка;
- Гвоздика – 7 шт.;
- Кориця – 1 ч. ложка;
- Вино червоне – 1 л.
Приготування покроково:
- Спеції насипати в ємність. Перемішати;
- Залити водою;
- Поставити на вогонь, закип’ятити. Вимкнути конфорку;
- Залишити настоюватися на 10 хвилин;
- Взяти сито і процідити, можна скористатися марлею;
- У каструльці змішати готовий відвар з цукром і вином;
- На малому вогні нагріти. Не можна, щоб напій закипів. Як тільки з’являються перші бульбашки, необхідно відразу ж знімати з вогню. Якщо суміш закипить, то напій буде зіпсований;
- Залишити настоюватися під кришкою сім хвилин;
- Подають у гарячому вигляді високих склянках або чашках, які тримають тепло.
Безалкогольний напій в домашніх умовах
Зимовий напій, який зігріває в довгі зимові вечори і піднімає настрій. Завдяки вхідним до складу спецій і температурі приготування, надає не тільки зігріває, але і є профілактикою і лікуванням простудних захворювань. Надає тонізуючу і загальнозміцнюючу дію, при розумному вживанні. Але щоб відчути неповторний аромат глінтвейну, не обов’язково готувати напій алкогольних. За цим рецептом можна швидко приготувати смачний безалкогольний глінтвейн.
Інгредієнти:
- Кориця – 3 палички;
- Імбир мелений – щіпка;
- Апельсинова цедра – 3 ст. ложки;
- Сік яблучний або виноградний – 1,2 л;
- Кардамон мелений – щіпка;
- Цукор – за смаком;
- Родзинки – 3 ст. ложки;
- Вода 130 мл;
- Цедра лимона – 3 ст. ложки;
- Перець запашний – 4 горошини;
- Яблуко – 1 шт.;
- Гвоздика – 4 шт.;
- Горіх мускатний тертий – щіпка.
Приготування:
- У жароміцну ємність налити воду, додати сік. Включити Конфорку на мінімум;
- Яблуко нарізати дрібними часточками;
- У рідину додати спеції, цедру цитрусових, яблуко, родзинки, якщо треба цукор. Перемішати;
- Включити вогонь. Нагріти, не доводячи до кипіння. При першій появі бульбашок відключити;
- Щоб напій увібрав весь аромат прянощів, необхідно дати настоятися протягом 15 хвилин;
- Процідити за допомогою марлі;
- Розлити гарячим по келихах.
Рецепт з червоного вина з яблуками
У малих кількостях глінтвейн дуже корисний. Яблука надають неповторний аромат і смак цього напою.
Інгредієнти:
- Кориця – 3 палички;
- Мед;
- Гвоздика – 7 бутонів;
- Яблуко – 1 шт.;
- Вино червоне – 1 літр.
Приготування:
- Яблука нарізати часточками;
- Перелити В каструлю вино;
- Пересипати спеції;
- Додати яблука;
- Нагріти до 70 градусів;
- Вимкнути конфорку. Накрити каструлю кришкою. Настояти кілька хвилин.
Глінтвейн з додаванням білого вина
Традиційний рецепт включає в свій склад червоне вино, але не всі знають, як приготувати глінтвейн з вином білого сорту. Щоб напій не вийшов приторно солодким рекомендується використовувати сухий сорт вина, малої фортеці. При використанні десертного вина, не вийде смачний глінтвейн.
Інгредієнти:
- Вино біле – 600 мл;
- Цедра апельсина – з одного плоду;
- Апельсин – 2 шт.;
- Цукор світло-коричневий – 5 ст. ложок;
- Гвоздика – 6 шт.;
- Коріандр – 1 ч. ложка;
- Кардамон – 6 шт.
Приготування:
- Зняти цедру з апельсина. Натерти;
- Вичавити сік з двох плодів;
- Перелити в ємність;
- Додати цедру, цукор, спеції;
- Варити до повного розчинення цукру;
- Налити вино і тушкувати на малому вогні. При появі перших бульбашок відключити. Якщо закипить, глінтвейн буде зіпсований.
Фруктовий глінтвейн в домашніх умовах
Допоможе зміцнити імунітет, зігріти в осінній та зимовий період. Нагрівати варто строго до 70 градусів. Якщо немає термометра, то до появи перших пухирців. Фруктовий глінтвейн вважається самим ароматним.
Інгредієнти:
- Яблуко – 2 шт.;
- Апельсин – 2 шт.;
- Кориця – 1 ч. ложка;
- Аніс – 4 шт.;
- Корінь імбиру – 2 шматка;
- Мед – 2 ст. ложки;
- Вино сухе червоне – 1 літр;
- Лимон – 1 шт.
Приготування:
- Яблука помити. Витерти паперовим рушником. Розрізати на дольки. Видалити насіння;
- Апельсини промити. Протерти паперовим рушником. Зняти шкірку. Розділити на часточки;
- Від кореня імбиру відрізати 4 сантиметри. Взяти тертку дрібного розміру і натерти;
- Взяти лимон. Вичавити сік. Залишилася цедру натерти;
- Мед і спеції викласти в каструльку;
- Налити сік;
- Перекласти цедру;
- Насипати корицю, аніс, гвоздику;
- Налити мед;
- Залити червоним вином. Включити конфорку на малий режим. Нагріти, не доводячи до кипіння. Закрити кришкою. Вимкнути вогонь. Настояти п’ять хвилин. Подавати у високих келихах.
Варимо глінтвейн в мультиварці
Додавши спеції з цукром в виноградне вино, отримаєте смачний, ароматний напій. Глінтвейн викликає асоціацію з зимовим вечором, кріслом і теплим пледом. Готують його з не тільки з покупного вина, але і з домашнього. Готувати можна за допомогою мультиварки. Такий метод приготування швидкий, легкий і зручний.
Інгредієнти:
- Вино червоне – 600 мл;
- Лимон – 0,5 шт.;
- Кардамон – щіпка;
- Цукор – 70 гр.;
- Гвоздика – 5 шт;
- Мускатний горіх – щіпка;
- Розмарин – щіпка;
- Кориця – щіпка;
- Апельсин – 0,5 шт.;
- М’ята – 1 гілочка;
- Корінь імбиру – 2 см;
- Родзинки – 30 шт.
Приготування:
- Взяти чашу від мультиварки. Налити вино;
- Насипати цукор, спеції. Перемішати віночком. Цукор повинен розчинитися;
- Ізюм вимити. Воду закип’ятити. Помістити в окріп родзинки. Витримати п’ять хвилин;
- Воду злити. Родзинки пересипати в чашу;
- Вибрати режим підігрів. Встановити на годину. Після того, як напій приготувався, дати настоятися протягом п’яти хвилин;
- Відкрити кришку. Розлити в келихи.
Глінтвейн з медом — старовинний російський рецепт
На Русі зими суворіші, ніж у засновників глінтвейну в Німеччині. Традиційно готують цей напій з вина. У російського народу були проблеми з постачанням вина. Тому вони придумали свій варіант глінтвейну, назвавши його збитень. Це назва напій отримав завдяки вхідним до складу двох компонентів: настоянки на травах і настоянки на меду. Їх сполучали і разом збивали. Готували в самоварі і взимку подавали відразу на вулиці. До того, як з’явився чай, збитень був найпопулярнішим напоєм. На вулицях завжди можна було зустріти сбитенщика, який продавав напій у спеціальному самоварі. Він добре втамовує спрагу після російської лазні. Зігріває взимку і має протизапальну дію. Спробуйте зробити глінтвейн по старовинному російському рецептом.
Інгредієнти:
- Кориця – 2 ч. ложки;
- Вода – 1,5 літра;
- Гвоздика – 10 шт.;
- Мед – 300 гр.;
- Звіробій сушений – 2 ч. ложки;
- Чорний перець – 5 горошин;
- Корінь імбиру – 2 див.
Приготування:
- У 800 мл води розчинити мед. Поставити на вогонь. Прокип’ятити, постійно знімаючи пінку;
- Взяти марлю. Покласти в неї всі трави і прянощі. Марлю зав’язати. Відварити у іншій нормі води. Залишити настоятися півгодини;
- Прибрати марлю з прянощами. Залити медову суміш;
- Перед тим як подавати – розігріти.
Збитень на основі вина
На відміну від попереднього рецепта замість води використовують вино. Смак нагадує глінтвейн, тільки без використання фруктів, замість яких додається багато меду.
Інгредієнти:
- Мед – 225 гр.;
- Кориця;
- Мускатний горіх;
- Столове вино – 1,7 літра;
- Гвоздика.
Приготування:
- Включити Конфорку на мінімум;
- У кухлик налити вино. Розігріти. Кип’ятити не треба;
- Додати мед. Розмішати до повного розчинення. Поставити на вогонь;
- Нагрівати, поки не почнуть з’являтися перші дрібні бульбашки. Якщо є термометр, то можна контролювати температуру. Відключити газ при нагріванні до 70 градусів;
- У медову суміш насипати прянощі за бажанням і смаком. Залишити на годину;
- Перед тим як подавати – розігріти.
В будь-якому рецепті глінтвейну міститься особливий набір прянощів, від яких залежить смак і аромат напою. Варто відповідально підходити до вибору інгредієнтів, вибираючи тільки свіжі спеції.
Ніколи не можна кип’ятити вино, необхідно тільки підігрівати напій. Щоб глінтвейн був світлим і прозорим, перед тим, як розливати в келихи, потрібно добре процідити. Всі спеції варто додавати обережно, великою кількістю можна зіпсувати смак напою, краще додавати менше прянощів.