Серед найпопулярніших десертів не останнє місце займає гоголь-моголь, класичний рецепт якого передбачає наявність двох обов’язкових інгредієнтів: цукру і сирих яєць. Тим не менш, у цього оригінального напою існує величезна кількість всіляких варіацій.
Класичний рецепт
Як правильно в умовах домашньої кухні приготувати знаменитий гоголь-моголь?
Класичний рецепт, який найбільш часто зустрічається в довідниках, містить в собі наступний набір компонентів:
- 1 сире яйце;
- трішки солі;
- ¾ Склянки незбираного молока;
- 1 столова ложка вина.
Спосіб приготування напою гранично простий:
- Яйце розбити в чистий посуд.
- Додати до нього трохи солі, вино і злегка збити.
- Ввести молоко. На цьому етапі збивання повинно бути більш інтенсивним.
- Напій процідити прямо в келих через сито.
Цей варіант трохи відрізняється від базової рецептури. Тим не менш, він ідеально підходить для тих, хто не любить солодке.
Як приготувати без вина
Не всі можуть дозволити собі вживати напої, в яких міститься алкоголь. Але це не означає, що потрібно відразу відмовлятися від своєї затії. Як зробити гоголь-моголь, не використовуючи вино або який-небудь інший спиртний напій? Варіантів тут може бути багато. Один з тих, який найбільш близький до класичного рецепту, можуть вживати практично всі.
Для його приготування потрібно:
- 2 яйця;
- трішки солі;
- цукор (за смаком).
Для прикраси:
- тертий мускатний горіх;
- збиті вершки.
Правда, технологія приготування такого напою буде вже дещо інший:
- Спочатку треба розбити яйця і акуратно відразу відокремити білки від жовтків. Зробити це можна за допомогою спеціального сепаратора або тієї ж яєчної шкаралупи.
- Білки хвилин на 10 прибрати в холодильник. Це треба для того, щоб потім легше було їх збивати.
- В цей час жовтки гарненько збити з сіллю і цукром. Тут вже без міксера не обійтися. Процес продовжувати, поки маси не стане вдвічі більше.
- З білками окремо виконати ту ж процедуру. У присутності цукру і солі вони поступово перетворяться в пишну піну.
- З’єднати жовткову і білкову маси.
- Напій перелити в келих і прикрасити по своєму смаку. Найкраще для цього підійдуть збиті вершки і тертий мускат.
Такий чудовий десерт нікого не залишити байдужим.
Шоколадний напій
Справжнім ласунам обов’язково сподобається домашній гоголь моголь з ароматом шоколаду.
В цьому випадку потрібно взяти:
- 20 грам цукру;
- 2 курячих яйця;
- 10 грам вершкового масла;
- 5 грам порошку какао;
- пару шматочків шоколаду (для прикраси).
Щоб приготувати цей напій, треба:
- Як і в попередньому рецепті, відокремити, не поспішаючи, білки від жовтків. Попередньо яєчну шкаралупу, щоб уникнути небажаного зараження зовні потрібно ретельно протерти.
- Жовтки, використовуючи міксер, гарненько розтерти з цукром.
- Не припиняючи перемішування, додати до них масло і какао.
- Білки в окремому посуді збити в стійку піну.
- Змішати обидві маси.
- Приготовлений напій перелити в креманку (або келих).
- Прикрасити його зверху тертим шоколадом.
Такий десерт добре готувати зранку. Часу для цього потрібно не багато, а інгредієнти, які входять до складу напою, покращують настрій і дають заряд бадьорості на весь день.
З ванільним смаком
Використовуючи різні харчові добавки, напою можна додати будь-який смак. Наприклад, чудовим початком дня може стати ванільний гоголь-моголь. Домашній десерт буде не тільки смачним, але ще і дуже корисним, якщо взяти не курячі, а перепелині яйця. Сьогодні їх можна придбати в будь-якому продовольчому магазині.
Для такого коктейлю треба заздалегідь підготувати:
- 0,5 літра незбираного молока;
- 50 грам цукру;
- 18 дрібних перепелиних яєць;
- 1 пакетик (10 г) ванільного цукру.
Методика приготування також не відрізняється особливою складністю:
- Яйця розбити за глибоку ємність. Для кращого збивання їх треба потримати до цього кілька годин у холодильнику.
- Ввести відразу всі інші інгредієнти.
- Збивати, використовуючи насадку для заглибного блендера, протягом 3 хвилин.
Після такого інтенсивного перемішування маса збільшується в 2 – 3 рази. Це обов’язково потрібно враховувати при виборі тари. Готовий ванільний напій залишиться тільки розлити по склянках. А пити його краще через коктейльну трубочку.
Готуємо з коньяком
Тим, хто все-таки віддає перевагу алкогольсодержащие десерти, цікаво буде дізнатися, як зробити гоголь-моголь з коньяком. Дітям цей варіант, звичайно ж, не підійде.
Для роботи потрібно взяти:
- 75 грам цукру;
- 40 мл коньяку;
- жовтки двох яєць.
Весь процес складається з двох стадій:
- Жовтки спочатку треба гарненько розтерти з цукром.
- Додати алкоголь. Ще раз все ретельно перемішати.
Щоб не зіпсувати смак напою, дешевий коньяк краще не брати. Специфічний спиртової аромат може все зіпсувати.
Гоголь-моголь з лимоном
За однією з легенд гоголь-моголь був створений, як засіб від застуди. Тому цілком логічно включати до його складу популярний цитрус (лимон) і, звичайно ж, мед.
Щоб зробити правильний гоголь-моголь, необхідно взяти:
- 1 куряче яйце;
- 55 мілілітрів лимонного соку;
- 50 грам цукрової пудри;
- 270 мл молока;
- 80 грам меду.
Спосіб приготування лікувального напою:
- Видавити з цитруса сік. Він повинен трохи постояти, щоб прогрітися до кімнатної температури.
- Молоко на повільному вогні довести до кипіння, а потім охолодити приблизно до 30 градусів.
- Яєчний білок добре збити з невеликою кількістю пудри. Піна повинна бути досить щільною.
- В молоко ввести жовток. Збити продукти віночком. Сюди ж додати і лимонний сік.
- З’єднати ці дві маси.
- Продовжуючи перемішування повільно всипати решту цукрову пудру.
- Ввести мед, попередньо підігрів його до рідкого стану.
Після остаточного перемішування напій можна розливати по склянках. Пити його краще теплим.
Кавовий коктейль
Домашній гоголь-моголь можна приготувати з чого завгодно. Якщо взяти, приміром, свіжозварену каву, то вийде чудовий коктейль.
Для приготування двох порцій такого напою буде потрібно:
- 200 мілілітрів молока;
- 2 яйця;
- 30 – 40 грам готового кава;
- 75 грам цукру.
Робити такий коктейль зовсім не складно.
Треба лише:
- Зварити мелену каву і дати йому охолонути.
- Яєчні жовтки ретельно збити з цукром. Маса повинна вийти пишною і гладкою.
- Акуратно додати молоко і добре перемішати.
- Влити каву. Ще раз перемішати.
- Збити міксером в піну білки.
- Додати їх в загальну масу.
Тепер пишний коктейль з приємним кавовим ароматом залишиться тільки перелити в келихи і пити із задоволенням. Для краси його можна злегка присипати тертим шоколадом.
Дитячий гоголь-моголь з молоком
Дітям подобаються оригінальні пишні десерти. Для самих маленьких можна приготувати гоголь моголь з білків з додаванням молока. Вийде повітряний солодкий коктейль, який діти будуть пити з величезним задоволенням.
Для такого варіанту потрібно:
- 2 яєчних білка;
- 25 грам цукру;
- 50 мл теплого молока і стільки ж будь-якого фруктового соку;
- 1 – 2 г тертого шоколаду (для прикраси).
Як приготувати такий напій:
- Білки спочатку треба гарненько збити з цукром в стійку піну.
- Ввести сік. Його також можна замінити будь-яким фруктовим пюре.
- Продовжуючи перемішування, тонкою цівкою, влити тепле молоко.
Перелив напій у склянку, його треба злегка присипати шоколадом. Якщо у дитини алергія, то робити це не варто. Маленькі гурмани від такого десерту будуть просто в захваті.