Свою оригінальну назву голубці отримали приблизно у вісімнадцятому столітті і сьогодні цей блюдо в тій чи іншій інтерпретації відомо у всьому світі. Кращі покрокові рецепти детально розкажуть, як готувати голубці різними варіантами.
Голубці в мультиварці — покроковий рецепт
Найсмачніші голубці виходять при гасінні в мультиварці. При цьому можна використовувати як вироби власноручного приготування, так і напівфабрикати.
- готові голубці;
- 2 великі морквини;
- 2 головки цибулі;
- 3-4 ст. л. томату;
- вода кип’ячена;
- приправа для капустяних страв;
- 2-3 часникові часточки;
- сіль;
- олія рослинна.
Приготування:
- З чисто вимитої морквини зніміть ножем верхній шар і натріть на величенькою тертці.
- Очищену цибулю тонко нашаткуйте.
- Влийте в мультиварочную чашу трохи олії.
- Встановіть на 10 хвилин програму смаження і викладіть голубці в один шар.
- Як тільки нижня сторона виробів трохи зарум’яниться (приблизно через 5 хвилин), обережно переверніть їх і смажте ще 5 хвилин.
- Викладіть зверху шар сирих овочів і додайте небагато гарячої води. Переведіть мультиварку на 20 хвилин в режим гасіння і закрийте кришку.
- Томат розведіть невеликою кількістю води, щоб вийшов густий соус. Додайте приправу для капустяних страв, сіль і видавлений через прес часник.
- Приблизно за 5-7 хвилин до закінчення процесу влийте соус і тушкуйте до готовності.
Голубці з капусти — покроковий рецепт
Хочете здивувати гостей і домочадців? Приготуйте незвичайні голубці з червонокачанної капусти з овочевою начинкою.
- вилок червонокачанної капусти;
- 3-4 невеликих цукіні;
- 4-5 середніх помідорів;
- 1 велика цибулина;
- 1 ч. л. масла рослинного;
- сіль, перець.
Приготування:
- У великій каструлі закип’ятіть достатню кількість води. Капустяний качан гострим ножем надріжте в області кочережки на кілька сантиметрів углиб.
- Занурте качан цілком у воду і варіть трохи більше звичайного (близько 30 хвилин).
- Як тільки листя стануть досить м’якими, капустіну дістаньте і добре охолодіть. Зніміть верхні великі листя, при необхідності відбийте потовщення.
- Овочевий бульйон, не знімаючи з вогню, випаруйте приблизно вдвічі.
- Цибулю дрібно порубаєте і обсмажте на сковороді до прозорості буквально в чайній ложці олії.
- Цукіні вимийте, наріжте невеликими кубиками і відправте на сковороду до цибулі. Смажте хвилин 5-7, щоб кабачки злегка зазолотились.
- З помідорів шкірку, а м’якоть наріжте кубиками. Відправте в сковороду до овочів, посоліть і варіть під кришкою на малому газу близько 10 хвилин.
- Як тільки начинка добре охолоне, зробіть голубці, уклавши на кожен капустяний лист невелику порцію овочевої маси.
- У каструлю з бульйоном викладіть шарами підготовлені вироби. Якщо рідини недостатньо, додайте воду.
- Прогрійте духову піч до 160°С, поставте всередину каструлю з голубцями і тушкуйте приблизно півгодини під кришкою.
Голубці з молодої капусти
М’які і ніжні листя молодої капусти ідеально підходять для приготування голубців. На відміну від старих варити їх треба менше, а самі листки більш податливі і гнучкі.
- молода капуста;
- 1 кг змішаного м’ясного фаршу;
- 1 яйце;
- морквина;
- цибулина велика;
- великий помідор;
- 5 ст. л. сирого рису;
- за 5 гір. чорного і запашного перцю;
- олія рослинна;
- 2 лаврового листа;
- сіль.
Приготування:
- Рис заздалегідь відварити до стану напівготовності і остудіть. Додайте у фарш разом з яйцем і половинкою цибулини дрібно нашаткованої. Посоліть, поперчіть і добре вимішайте.
- Закип’ятіть воду у великій каструлі. Розберіть капустіну на окремі листочки, проваріть їх протягом 5-10 хвилин.
- У центр кожного аркуша покладіть порцію фаршу і поверніть голубці.
- Половину цибулини, моркву і помідор наріжте дрібно. Розжаримо в сковороді рослинне масло, обсмажте спочатку моркву, потім додайте цибулю, а після того, як овочі стануть м’якими – помідори.
- Присолите за смаком, додайте лаврушки і перець, підлийте трохи капустяного бульйону і протушкувати соус не менше 10-15 хвилин.
- Дно каструлі вистелити дрібними листочками капусти, зверху шарами укладіть голубці і залийте томатно–овочевим соусом.
- Накрийте кришкою і тушкуйте на малому газу близько 40 хвилин.
Голубці з пекінської капусти
Будь-яка листова капуста підійде для приготування голубців. Наступний рецепт розповість, як зробити блюдо з пекінської капусти.
- пекінська капустіна;
- 600 г свино–яловичого фаршу;
- 0.5 ст. сирого рису;
- 2 головки цибулі;
- 2 середні морквини;
- 100 мл сметани;
- 1-2 ст. л. томату–пасти;
- рослинна олія для обсмажування;
- на смак сіль і перець.
Приготування:
- Рис промийте в декількох водах і перекладіть в киплячу воду. Злегка присолите і варіть до напівготовності. Злийте через друшляк і охолодіть.
- Пекінську капустіну розберіть на окремі аркуші, зріжте найбільш жорстку частину, помийте. Залийте окропом і залиште на 5 хвилин.
- Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі.
- Половину засмажки перекладіть в остиглий рис, до другої частини додайте томат, розведіть капустяним відваром і протушкувати близько 5-7 хвилин. Влийте сметану, додайте сіль, перець, прокип’ятити кілька хвилин і вимкніть.
- В рис із засмажкою викладіть фарш, посоліть і приправте спеціями на смак.
- З фаршу і охололих листя сформуйте голубці. Укладіть їх шарами в товстостінну каструлю, залити сметанно–томатним соусом.
- Тушкуйте голубці з пекінської капусти під кришкою близько 35-40 хвилин.
Голубці з виноградного листя
А тепер оригінальний рецепт голубців з листя винограду або просто долми. Виноградні листочки краще використовувати молоді світло–зеленого відтінку або ж солоні.
- 40-50 солоного або свіжого листя;
- 500 мл м’ясного бульйону;
- 500-600 г фаршу з баранини;
- 4-6 ст. л. сирого рису;
- 4-5 середніх головок цибулі;
- суміш зелені – м’ята, кріп, кінза, петрушка, базилік;
- 50-70 г вершкового масла;
- стільки ж рослинного;
- по дрібці зіри і крупно меленого чорного перцю;
- сіль.
Соус для подання:
- 1 ст. сметани;
- 5-6 зубків часнику;
- зелень;
- сіль.
Приготування:
- Листя винограду добре промийте і залийте окропом. Через 5 хвилин (10 для солоних) відкиньте на друшляк і просушіть.
- Крупу ретельно помийте, залийте гарячою водою, доведіть до кипіння і варіть на великому газу не більше 2-3 хвилин. Відкиньте напівсирої рис на друшляк і охолодіть.
- Ріпчасту цибулю почистіть і дрібно наріжте. Обсмажте на малому вогні до м’якості в суміші рослинного і вершкового масла, охолодіть.
- У м’ясний фарш додайте холодний рис, зажарку і рубану зелень. Приправте перцем, зірою і сіллю.
- Розкладіть виноградні листя гладкою стороною вниз, на кожен викладіть 1-2 ложки фаршу, скрутіть невеликі рулетики, підігнувши краї всередину.
- У каструлю з товстим дном укладіть в два шари невикористані виноградні листя, зверху рядами долму. Залийте бульйоном, щоб він лише злегка покрив вироби.
- Накрийте тарілкою або меншою по діаметру кришкою. Поставте каструлю на вогонь і дайте закипіти.
- Після зменшіть газ і тушкуйте при легкому бурління 1-1.5 години.
- Для соусу дрібно нарубаєте часникові часточки і зелень. Посипте крупною сіллю і злегка розітріть плоскою стороною ножа. Змішайте часникову масу зі сметаною і настоюйте в холодильнику 2-4 години.
- Відео рецепт пропонує приготувати долму в мультиварці.
Голубці з рисом — дієтичний, пісний варіант
Наступний рецепт пропонує приготувати по–справжньому дієтичне голубці.
- 10-12 капустяних листків;
- невелика морквина;
- ½ Склянки рису;
- 300 г печериць;
- 2-3 ст. л. томатної пасти;
- 2 зубки часнику;
- 1 ст. води.
Приготування:
- Рис чисто помийте, залийте склянкою окропу, укутайте і залиште на 15-20 хвилин.
- Капустяний качан розберіть на листя, помийте їх і проваріть в підсоленому окропі рівно одну хвилину. Потім відразу ж опустити в дуже холодну воду також на одну хвилину.
- Відкрийте кришку на каструлю з рисом і почекайте, поки він трохи прохолоне.
- Потріть моркву на крупній тертці, гриби наріжте крупною соломкою або тонкими часточками. (У сирому вигляді можна використовувати тільки печериці, якщо готуєте голубці з лісових грибів, то їх потрібно добре проварити.)
- Додайте остиглий рис гриби і моркву, присолите і добре поперчіть, перемішайте до з’єднання всіх інгредієнтів.
- З рисового фаршу і холодних капустяних листів сформуйте голубці. Якщо краї не тримаються, зафіксуйте їх зубочистками.
- Томат розведіть склянкою води, додайте щіпку солі і подрібнений часник.
- Укладіть вироби в каструлю, залийте соусом і тушкуйте страву на середньому вогні (щоб соус трохи випарувався і загус) після закипання приблизно 15-20 хвилин.
Рецепт голубців з фаршем
Іноді господині не бажають занадто довго возитися на кухні і воліють готувати так звані ліниві голубці з капусти і фаршу.
- 1 ст. рису;
- 0.5 кг м’ясного фаршу;
- половина середньої капустины;
- головка ріпчастої цибулі;
- морквина;
- яйце;
- борошно для обвалювання;
- 2 ст. л. сметани;
- 2 ст. л. томатного пюре;
- 1 ст. води;
- олія рослинна;
- сіль, перець, зелень.
Приготування:
- Половинку капусти тонко нашаткуйте, трішки присолите і добре потисніть руками, щоб вона стала м’якою.
- Нарізати чверть кільцями цибулину спасеруйте на рослинному маслі. Додайте крупно натерту моркву. Овочі протушкувати 5-7 хвилин.
- Рис відваріть до стану середньої готовності, остудіть. Змішайте фарш, капусту, холодний рис і трохи овочевий пасерування. Вбийте яйце, посоліть і приправити на смак. Ретельно перемішайте і відбийте.
- З фаршу сформуйте вироби у вигляді товстеньких котлеток невеликого розмірі. Обваляйте їх у борошні й обсмажте до легкої скоринки.
- Деко змастіть маслом (при бажанні застеліть капустяними листками), викладіть одним шаром ліниві голубці, зверху – шар засмажки. З сметани, води та томату зробіть соус і полити блюдо.
- Затягніть деко листом фольги і поставте в прогріту до 170°С духовку.
- Через 30 хвилин від початку запікання фольгу зніміть, а ще через 10 хвилин страва готова.
Голубці з рисом і фаршем — кращий рецепт, найсмачніші голубці
Готувати голубці, звичайно, довго і клопітно. Але готове блюдо виходить настільки смачним і самодостатнім, що витрачений час того варто.
- середня головка капусти;
- 400 г свино–яловичого фаршу;
- 0.5 склянки рису;
- 2 великі морквини;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- сіль, перець, інші спеції;
- 2 ст. л. томату;
- 0.5 мл бульйону;
- 350 г сметани;
- рослинне масло.
Приготування:
- Промитий кілька разів рис залийте склянкою окропу і залиште для набухання під кришкою.
- Цибулю і моркву почистіть і подрібніть будь-яким зручним способом. Обсмажте до золотистого відтінку на рослинному маслі. Третю частину пасерування перекладіть в тарілку.
- У решту піджарку додайте томат, ретельно перемішайте і влийте бульйон. Посоліть за смаком і приправте будь-якими спеціями. Протушкувати під кришкою 5-7 хвилин, влийте сметану, перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин.
- Набряклий і остиглий рис змішайте з фаршем, додайте холодну пасеровку і вимішайте до з’єднання всіх компонентів.
- Капусту цілком відваріть протягом 20-25 хвилин. Трохи остудіть і розберіть на листя.
- Як тільки капустяні листи повністю охолонуть, сформуйте з них і фаршу голубці.
- На дно підходящої ємності укладіть шар капустяних листів, шар голубців, знову листки і т. д.
- Залийте все томатною підливою. Якщо вона не доходить до верху голубців, підлийте трохи капустяного відвару.
- Тушкуйте на малому газу під кришкою 40-50 хвилин.
Голубці з курячим м’ясом або фаршем — ніжний рецепт покроково
Використовуючи курячий фарш голубці можна робити за класичним методом. Але наступний рецепт пропонує абсолютно оригінальний підхід до готування знайомого страви.
- 500 г курячого філе;
- 3-4 шматочка подсохшего батона;
- середній капустяний качан;
- 0.5 кг грибів;
- яйце;
- середня морква;
- пара цибулин;
- 3 ст. л. томату;
- 3 ст. л. рослинної олії;
- 2-3 ст. л. сметани;
- сіль і спеції (карі, коріандр, базилік) на смак.
Приготування:
- У капустины гострим ножем виріжте качан і відправте вилок варитися в злегка підсолений окріп на 20-25 хвилин. Поступово знімайте верхні вже м’які листя.
- Шматочки батона замочіть в холодній воді. Куряче філе наріжте соломкою, гриби – тонкими часточками. Моркву натріть, цибулини подрібніть.
- Розігрійте на сковороді рослинне масло, швидко обсмажте м’ясо, потім додайте гриби.
- Як тільки рідина випарується, викладіть моркву, а слідом і цибулю.
- Після того, як всі інгредієнти придбають характерну золотинку посоліть і приправте улюбленими спеціями.
- Охолодіть фарш, додайте в нього віджатий батон, вбийте яйце і гарненько перемішайте.
- На кожен капустяний листок викладіть пару ложок фаршу і загорніть конвертиком.
- Дно каструлі вистелити залишилися листям капусти, зверху в кілька рядів викладіть голубці.
- З бульйону (приблизно 2 склянки), томату і сметани приготуйте соус. При необхідності трохи підсолити його і залийте голубці в каструлі.
- Варіть після закипання близько півгодини на малому газу.
Як приготувати голубці в духовці
Якщо готувати голубці в духовці, то вони виходять більш соковиті і насичені за смаком.
- 500 г змішаного фаршу м’ясного;
- 0.5 ст. сирого рису;
- вилок капусти середнього розміру;
- 1 цибулина;
- сіль, перець.
Для соусу:
- 2-3 ст. л. томатної пасти;
- 1 ст. капустяного відвару;
- по одній цибулині і моркви;
- пара зубків часнику;
- рослинна олія для пасерування;
- сіль, спеції;
- 2-3 ст. л. сметани.
Приготування:
- З капустяного вилка зніміть верхні брудні листочки. Зробіть глибокі надрізи в області кочережки. Відваріть капустіну у киплячій воді (15-20 хвилин, періодично перевертаючи її.
- Вийміть капусту з каструлі, злегка остудіть і відокремте листя.
- Рис промийте і відваріть до напівготовності, відкиньте його на друшляк і дайте повністю охолонути.
- Одну цибулину наріжте і обсмажте до прозорості.
- Змішайте фарш, пасеровану цибулю і рис. Додайте сіль, перець. Добре вимісіть.
- Скрутіть голубці і викладіть їх в один шар на змащений маслом деко.
- Другу цибулину нарізати чверть кільцями, моркву натріть крупно. Обсмажте до карамельного відтінку в невеликій порції масла.
- Додайте подрібнений часник, сіль, томат. Ретельно перемішайте, щоб інгредієнти з’єдналися і влийте приблизно склянку капустяного відвару або води зазвичай.
- Протушкувати близько 5-7 хвилин, а потім додайте сметану. Дайте закипіти ще раз і залийте соусом голубці на деку.
- Деко затягнути фольгою і запікайте блюдо при 190°С близько 20 хвилин. Зніміть фольгу і залиште ще на 10 хвилин, щоб вироби злегка підрум’янилися.
Голубці в мікрохвильовці — рецепт приготування
Щоб приготувати голубці в мікрохвильовці, достатньо знайти підходящу для цього заходу посуд. В іншому процес традиційний.
- 400 г свинячого фаршу;
- 80 г круглого рису сирого;
- 1 цибулина;
- 1 ст. капустяного бульйону;
- 40 мл олії соняшнику;
- середня капустіна;
- 1 ст. л. томату;
- 150 р сметани;
- перець чорний, сіль.
Приготування:
- Візьміть приблизно 1.5–2 ст. води, закип’ятіть її і посоліть. Висипте чистий рис і варіть при невеликому бурління 10 хвилин. Воду злийте, рис охолодіть.
- Зніміть з кочна капусти верхні листки, опустіть його в киплячу воду і варіть в середньому 15-20 хвилин. Періодично зрізайте стали м’якими листя.
- Цибулю подрібніть, обсмажте в порції масла, охолодіть і змішайте з м’ясним фаршем і рисом. Поперчіть і трохи посоліть. Масу перемішайте і відбийте.
- Скрутіть з капустяних листів голубці, поклавши всередину кожного 1-2 ложки фаршу. Укладіть готові вироби у термостійку посудину.
- Розведіть томат гарячим капустяним відваром, додайте сметану і при необхідності трохи солі. Залийте соусом голубці, накрийте посудину кришкою.
- Тушкуйте в мікрохвильовці на найбільшій потужності близько 20-30 хвилин. Після сигналу залиште страву «відпочити» в печі ще 10 хвилин.
Голубці в каструлі — просте приготування голубців
Існує маса способів приготувати голубці, але традиційно це блюдо готують у каструлі. Щоб і підливи було побільше і всі вироби вмістилися.
- 400 г свинячого фаршу;
- 100 г круглого звичайного рису;
- середній вилок капусти;
- цибулина;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- сіль, перець;
- 1 ст. л. томатної пасти;
- 3 ст. л. сметани;
- 400 мл води.
Приготування:
- У свинячий фарш додайте заздалегідь відварений до середньої готовності рис. Цибулину дрібно порубаєте, обсмажте в олії і також викладіть у фарш.
- Додайте сіль і чорний перець, ретельно вимісіть і відбийте.
- Зробіть на капусті глибокі розрізи в області кочережки, відокремте листи і відваріть їх в киплячій воді протягом 3-5 хвилин.
- Охолодіть їх, на кожен покладіть котлетку з фаршу і загорніть конвертиком. На дно каструлі покладете пару аркушів, зверху шарами голубці.
- У двох склянках гарячої води розведіть томат і сметану, присолите. Залийте отриманим соусом голубці і доведіть до кипіння на великому вогні.
- Після газ прикрутіть до мінімуму і тушкуйте приблизно 30-40 хвилин в залежності від жорсткості капусти. Перед подачею дайте настоятися не менше 10-15 хвилин.
Смачні голубці на сковороді
Не менш смачні і апетитні голубці можна приготувати прямо нас сковороді. Цей рецепт особливо підходить, якщо тушкувати ви збираєтеся невелика кількість виробів.
- 300 г змішаного фаршу;
- 0.5 ст. звичайного рису;
- невеликий капустяний качан;
- 1 середня цибулина;
- морквина;
- сіль, перець чорний, паприка;
- 2-3 зубки часнику;
- 1-2 ст. л. томатного пюре;
- рослинне масло.
Приготування:
- Налийте в каструлю воду, закип’ятіть її і опустіть цілий качан капусти. По ходу варіння відривайте м’які листки.
- Промийте кілька разів рис, залийте водою у співвідношенні 1:2 і варіть близько 5-7 хвилин після закипання. Злийте надлишки рідини, рис охолодіть.
- Скіпу наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії до золотистого відтінку. В кінці додайте подрібнений часник.
- У фарш вмішайте холодний рис і піджарку, додайте паприку, сіль і перець.
- Зробіть голубці. Розігрійте трохи олії на сковороді, викладіть вироби, а через 3-5 хвилин, коли нижня сторона підсмажиться, переверніть їх.
- Ще через 3-5 хвилин залийте томатом, розведеним капустяним відваром.
- Тушкуйте під кришкою на малому вогні близько 30-40 хвилин.
Як готувати заморожені голубці
Дуже часто господині роблять голубці запас або купують напівфабрикати в магазині. Це економить час і сили на приготування вечері в будні дні.
- 10-15 заморожених голубців;
- велика цибулина;
- середня морквина;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- перець, лаврове листя, сіль;
- рослинна олія для обсмажування.
Приготування:
- Заморожені напівфабрикати розморозьте, акуратно, дуже легко відіжміть від зайвої рідини і викладіть на сковороду з киплячим маслом.
- Обсмажте вироби до рум’яності з обох сторін і перекладіть в підходящу за обсягом каструльку.
- Очистіть цибулю і моркву наріжте довільно і обсмажте в маслі, що залишилося після голубців.
- Додайте томат, енергійно перемішайте всі інгредієнти і долийте воду або бульйон, щоб вийшов рідкий соус. Посоліть, приправте і киньте лаврушку, прокип’ятіть під кришкою близько 4-5 хвилин.
- Залийте гарячим соусом обсмажені голубчики і тушкуйте до готовності (40-50 хвилин) при легкому бурління.
Рецепт голубців у сметанному соусі
Ніжний цибульно–сметанний соус робить звичні голубці ще апетитніше і смачніше. Така страва прикрасить навіть урочисте застілля.
- 750 р яловичого фаршу;
- 4 середні цибулини;
- 0.5 ст. рису сирого;
- 1 велика капуста;
- 3 ст. л. олії соняшнику;
- 400 г среднежирной сметани;
- 1 ст. л. борошна;
- перець чорний, сіль;
- 200 г сир (за бажанням);
- 1 ст. води.
Приготування:
- Рис проварити в невеликій кількості води до напівготовності, відкиньте його на друшляк і промийте холодною водою.
- Капусту розділите на окремі листочки і проваріть їх протягом 2-4 хвилин до м’якості.
- Дві цибулини наріжте дрібними кубиками, спасеруйте їх на маслі і остудіть.
- Змішайте фарш, холодний рис і пасерування. Додайте сіль і перець, вимішайте до однорідності.
- Сформуйте голубці у вигляді конвертиків, швиденько обсмажте до легкої золотинки з двох сторін і укладете в глибоку форму.
- Залишилися дві цибулини наріжте тонкими півкільцями. Спасеруйте до м’якості на олії, присипте борошном, швидко перемішайте, щоб не утворилися грудки. Додайте сметану і воду. Посоліть на смак, прокип’ятіть хвилинку і залийте підготовлену форму з голубцями.
- Запікайте приблизно 40-45 хвилин в духовці, прогрітій до 190°С. За 10 хвилин до закінчення за бажанням притрусіть натертим на терці сиром.
Як зробити голубці з томатом
Наступний рецепт докладно опише процес приготування голубців з томатом.
- 1 кг м’яса (телятина і куряче філе);
- Великий качан капусти;
- 100-150 г сирого рису;
- по одній великій морквині і цибулині;
- 4 ст. л. томатної пасти;
- сіль, перець, щіпка зіри;
- 0.5 л бульйону з капусти.
Приготування:
- Капусту розберіть на окремі листочки. Зріжте все потовщення. Закип’ятіть воду, присолите її і відварити протягом 5-7 хвилин.
- Зваріть чисто промитий рис до ступеня неповної готовності, перекладіть в друшляк і охолодіть під струменем холодної води.
- Два види м’яса, очищену морквину та цибулину двічі пропустіть через м’ясорубку.
- Змішайте фарш і рис, добре підсолити.
- У кожен капустяний лист загорніть котлетку з приготованого фаршу. Укладіть вироби в каструлю, дно якої вкрито порожніми капустяними листами.
- Розведіть томат в теплому капустяному відварі, додати спеції і сіль. Залийте соусом голубці і томіть після закипання приблизно 40-50 хвилин.