Голубці – винахід на швидку руку, не дивно, що так багато варіацій цієї страви. Скручені капустяне листя наповнюють всілякими начинками, як м’ясні, так і пісними. Тушкують, смажать, парять, відварюють у різних соусах, подають зі сметаною і свіжою зеленню. Незважаючи на багате розмаїття варіантів і широту можливостей, основна асоціація при слові голубці — рецепт з рисом і фаршем. Це проста й ситна гаряче можна приготувати, комбінуючи інгредієнти і використовуючи різні побутові прилади, в залежності від того, чим ви володієте на кухні.
Голубці з м’ясним фаршем і рисом – покроковий рецепт
Класичне поєднання рису, м’ясного фаршу та свіжого хрусткого капустяного листа, від аромату якого, течуть слинки у гурмана, і розігрується неабиякий апетит у менш досвідченого їдця.
Для нього потрібні продукти:
- 1 невеликий качан свіжої молодої капусти;
- 400 грам яловичого фаршу;
- 500 грам свинячого фаршу;
- 1 середня головка ріпчастої цибулі;
- 1 середня морквина;
- 1 куряче яйце;
- 100-120 грам круглозерного рису;
- щіпка чорного меленого перцю;
- 1,5 чайних ложки порошку коріандру;
- щіпка паприки;
- 40-50 грам маргарину для смаження;
- 3-4 столові ложки томатної пасти;
- пучок зелені петрушки;
- морська сіль за смаком.
Рецепт покроково:
- Рис пересипати в миску і добре промити, поки вода не стане прозорою. Відварити в підсоленій воді до напівготовності близько 10 хвилин. Відкинути на дрібнопористе сито і промити холодною водою;
- Цибулину і моркву почистити. Цибулину нарізати, моркву потерти на середній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з невеликою кількістю вершкового маргарину. Остудити;
- У мисці змішати обидва види м’ясного фаршу, влити 4 столові ложки води для соковитості, засипати промитий рис, додати помиту і дрібно порізану зелень петрушки. Перемішуючи, покласти овочеву обжарку, спеції (перець, коріандр, паприка), щіпку солі (15 грам) і збите куряче яйце;
- Закип’ятити в широкій і глибокій каструлі воду. Акуратно гострим ножем вирізати з качана серцевину – качан приблизно на 2/3. Наколоти капустяний качан зсередини довжиною виделкою і опустити в окріп. Поступово почнуть відділятися листя, допомагайте їм столовою ложкою або щипцями. Вийміть з каструлі залишок неразделанного качана, накрийте листя кришкою і попарте хвилинку, вийміть з окропу і покладіть на тарілку. Повторіть всю процедуру із залишком вилка, до отримання потрібного вам кількості покривних листків;
- Починайте загортати фарш з найбільших листя. Викладайте на край у підстави порцію фаршу і завертайте конвертом, і так, поки не закінчиться начинка;
- Викладайте капустяні конверти в каструлю, найбільші на дно. Розведіть окропом 3-4 ложки томатної пасти і залийте голубці, так щоб вони вкрилися повністю. Поставте на невеликий вогонь і варіть близько 40 хвилин;
- Подавайте до столу зі сметаною. Приємного апетиту.
З курячого фаршу
У приготування страви з використанням курячого м’яса є кілька істотних плюсів. Воно швидко готується і містить мало жиру, отже, менше калорій.
Вам будуть потрібні:
- 0,8-0,9 кг курячого філе;
- 1 стакан відвареного рису;
- 1 невеликий щільний капустяний качан (близько 2 кг);
- 2 цибулини;
- 1 великий зубчик часнику;
- 1 великий болгарський перець;
- 100 грам томатного соусу;
- 2-3 столові оливкової олії;
- 1 столова ложка меду;
- щіпка приправа Хмелі-сунелі;
- 1 склянка сметани;
- сіль за смаком.
Приготування страви:
- Філе курки обмити, знімаючи шкіру, промокнути вологу паперовим рушником;
- Цибулини очистити. Видалити з болгарського перцю плодоніжку з насінням, промити. Зняти жорстку оболонку з часникового зубчики;
- У казанок налити склянку води, покласти капустяний качан качаном вниз і відварювати, як-би на пару, поки не почнуть відділятися листя;
- Куряче філе, цибуля, перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати у фарш рис, щіпку солі і перемішати;
- Капустяний качан роздягнути, підрізаючи у підстави, не порушуючи цілісності листя. Грубу центральну частину «одежинок» зрізати ножем;
- Приготувати соус, змішавши сметану, томатний соус, мед, масло, приправу, щіпку солі. Розвести його водою (близько 0,5 літра);
- Викладайте фарш на оброблені капустяне листя і згортайте голубцями, вкладайте в казанок. Тушкуйте голубці з курячим фаршем і рисом в соусі на невеликому вогні до готовності близько півгодини.
Рецепт приготування голубців в духовці
Інгредієнти:
- 1 качан білокачанної капусти;
- 0,3 кг свинячого фаршу;
- 0,6 кг курячого фаршу;
- 1 стакан відвареного рису;
- 3 середніх морквини;
- 2 цибулини;
- 2 столових ложки томатної пасти;
- 3-4 середніх стиглих томатів;
- спеції за смаком;
- 50-70 грам вершкового маргарину;
- сіль за смаком.
Приготування:
- Качан капусти очистити від верхніх заветренных листя. Гострим ножем вирізати найщільнішу одеревенелую частину качана. Покласти капусту в мікрохвильову піч, виставити максимальну потужність (близько 100 град.) на 10 хвилин. Акуратно вийняти (гарячий) і розібрати за окремими листами. Підрізати центральну частину листя або розрізати великі листя навпіл, видаливши жорстку частину. Скласти на тарілку і відправить ще на 5 хвилин у мікрохвильову піч;
- Почистити овочі. Дрібно нашаткувати цибулю, потерти на тертці моркву і пасерувати на вершковому маслі. З томатів видалити плодоніжки, порізати їх кубиками і відправити на сковорідку до інших овочів, посолити. Через деякий час покласти 2 столові ложки томатної пасти, долити окропу. Поварити пару хвилин;
- Поєднати в мисці свинячий і курячий фарш, рис, приправити улюбленими спеціями, сіллю і перемішати;
- Зробити голубці, загортаючи порції фаршу в підготовлені листки капусти;
- Викласти у глибоку форму для запікання голубці і заправити підливою з овочів і томатної пасти. Поставити в духовку і запікати близько 1,5 годин.
З фаршем і рисом в мультиварці
Смачне, дієтичне, корисне і дуже поживна страва, нескладно приготувати з допомогою мультиварки.
Необхідні інгредієнти:
- 0,6 кг фаршу з філе індички;
- 1 невелика цибулина;
- пучок зеленого кропу;
- 3 яйця перепела;
- 0,5 склянки відвареного рису;
- 1-2 зуба часнику;
- щіпка порошку чорного перцю;
- сіль за смаком;
- капустяні листи (7-10 шт.).
Хід робіт:
- Цибулю і часник почистити. Кріп промити, вибрати і видалити мляві і жовті гілочки. Подрібнити все в блендері;
- Додайте до фаршу з філе індички відварений рис, вбити яйця і ароматне вміст чаші блендера. Приправити чорним перцем і сіллю за смаком. Інтенсивно вимішуйте до однорідної консистенції;
- Капустяне листя обшпарте окропом або обробити парою заздалегідь, тоді вони не будуть ламатися на згинах. Зріжте найбільш жорсткі місця;
- Столовою ложкою викладайте фарш на лист і щільно завертайте на конвертик. Укладайте капустяні згортки в контейнер для варіння на пару;
- Залийте в каструлю 2 склянки гарячої води, поставте контейнер з голубцями в прилад. Закрийте кришку і виберіть в режимах «Варка на пару» і встановіть на 15 хвилин. Приємного апетиту.
Покроковий рецепт в каструлі
Навіть найпростіший рецепт голубців зажадає від вас деякого терпіння і вправності, але результат не змусить себе чекати.
Для цього потрібні наступні продукти:
- 500-600 грам свинячого маложирного фаршу;
- 150 грам відварного рису;
- 3-5 головок ріпчастої цибулі;
- 30-40 мл рослинного масла;
- 1 морквина;
- 5-8 гілочок базиліка;
- 1/2 склянки сметани;
- 4-5 листочків лавра;
- 50 грам вершкового масла;
- 1 качан білокачанної капусти;
- 50 грам томатної пасти;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування страви:
- Обірвіть з качана всі зіпсовані верхні листки. Опустіть його в глибоку ємність і залийте крутим окропом;
- Підготуйте начинку для голубців. Перемішайте в мисці м’ясний фарш, відварений рис, дрібно нарізану, пасероване на маслі, цибулину, сіль і улюблені спеції. Додайте подрібнені гілочки базиліка;
- Відокремте листя від качана, зріжте центральну щільну прожилку і нерівні краї, прокатайте для м’якості качалкою;
- Викладайте на край капустяної пластини начинку і загортайте в голубець;
- Обсмажте голубці з кожною із сторін по 5-7 хвилин в сковороді на розігрітому рослинному маслі. Складіть, обсмажені капустяні закрутки, в каструлю з товстим дном і стінками, залийте водою і поставте нудитися на невеликому вогні під кришкою годину з чвертю;
- Наріжте що залишився лук, потріть на крупній тертці моркву і припустіть їх на сковороді після обжарювання голубців, покладіть томатну пасту, підсолити;
- Томатно-овочеву обжарку перекладіть в каструлю, опустіть в окріп листочки лавра і варіть ще 10-15 хвилин. Сервіруйте гаряче до столу зі свіжою сметаною.