Голубці – 5 рецептів з рисом і фаршем

Голубці – винахід на швидку руку, не дивно, що так багато варіацій цієї страви. Скручені капустяне листя наповнюють всілякими начинками, як м’ясні, так і пісними. Тушкують, смажать, парять, відварюють у різних соусах, подають зі сметаною і свіжою зеленню. Незважаючи на багате розмаїття варіантів і широту можливостей, основна асоціація при слові голубці — рецепт з рисом і фаршем. Це проста й ситна гаряче можна приготувати, комбінуючи інгредієнти і використовуючи різні побутові прилади, в залежності від того, чим ви володієте на кухні.

Голубці з м’ясним фаршем і рисом – покроковий рецепт

Класичне поєднання рису, м’ясного фаршу та свіжого хрусткого капустяного листа, від аромату якого, течуть слинки у гурмана, і розігрується неабиякий апетит у менш досвідченого їдця.

Для нього потрібні продукти:

  • 1 невеликий качан свіжої молодої капусти;
  • 400 грам яловичого фаршу;
  • 500 грам свинячого фаршу;
  • 1 середня головка ріпчастої цибулі;
  • 1 середня морквина;
  • 1 куряче яйце;
  • 100-120 грам круглозерного рису;
  • щіпка чорного меленого перцю;
  • 1,5 чайних ложки порошку коріандру;
  • щіпка паприки;
  • 40-50 грам маргарину для смаження;
  • 3-4 столові ложки томатної пасти;
  • пучок зелені петрушки;
  • морська сіль за смаком.

Рецепт покроково:

  • Рис пересипати в миску і добре промити, поки вода не стане прозорою. Відварити в підсоленій воді до напівготовності близько 10 хвилин. Відкинути на дрібнопористе сито і промити холодною водою;
  • Цибулину і моркву почистити. Цибулину нарізати, моркву потерти на середній тертці. Обсмажити овочі на сковороді з невеликою кількістю вершкового маргарину. Остудити;
  • У мисці змішати обидва види м’ясного фаршу, влити 4 столові ложки води для соковитості, засипати промитий рис, додати помиту і дрібно порізану зелень петрушки. Перемішуючи, покласти овочеву обжарку, спеції (перець, коріандр, паприка), щіпку солі (15 грам) і збите куряче яйце;
  • Закип’ятити в широкій і глибокій каструлі воду. Акуратно гострим ножем вирізати з качана серцевину – качан приблизно на 2/3. Наколоти капустяний качан зсередини довжиною виделкою і опустити в окріп. Поступово почнуть відділятися листя, допомагайте їм столовою ложкою або щипцями. Вийміть з каструлі залишок неразделанного качана, накрийте листя кришкою і попарте хвилинку, вийміть з окропу і покладіть на тарілку. Повторіть всю процедуру із залишком вилка, до отримання потрібного вам кількості покривних листків;
  • Починайте загортати фарш з найбільших листя. Викладайте на край у підстави порцію фаршу і завертайте конвертом, і так, поки не закінчиться начинка;
  • Викладайте капустяні конверти в каструлю, найбільші на дно. Розведіть окропом 3-4 ложки томатної пасти і залийте голубці, так щоб вони вкрилися повністю. Поставте на невеликий вогонь і варіть близько 40 хвилин;
  • Подавайте до столу зі сметаною. Приємного апетиту.
Дивіться також:  Ліниві голубці – 9 рецептів

З курячого фаршу

У приготування страви з використанням курячого м’яса є кілька істотних плюсів. Воно швидко готується і містить мало жиру, отже, менше калорій.

Вам будуть потрібні:

  • 0,8-0,9 кг курячого філе;
  • 1 стакан відвареного рису;
  • 1 невеликий щільний капустяний качан (близько 2 кг);
  • 2 цибулини;
  • 1 великий зубчик часнику;
  • 1 великий болгарський перець;
  • 100 грам томатного соусу;
  • 2-3 столові оливкової олії;
  • 1 столова ложка меду;
  • щіпка приправа Хмелі-сунелі;
  • 1 склянка сметани;
  • сіль за смаком.

Приготування страви:

  • Філе курки обмити, знімаючи шкіру, промокнути вологу паперовим рушником;
  • Цибулини очистити. Видалити з болгарського перцю плодоніжку з насінням, промити. Зняти жорстку оболонку з часникового зубчики;
  • У казанок налити склянку води, покласти капустяний качан качаном вниз і відварювати, як-би на пару, поки не почнуть відділятися листя;
  • Куряче філе, цибуля, перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати у фарш рис, щіпку солі і перемішати;
  • Капустяний качан роздягнути, підрізаючи у підстави, не порушуючи цілісності листя. Грубу центральну частину «одежинок» зрізати ножем;
  • Приготувати соус, змішавши сметану, томатний соус, мед, масло, приправу, щіпку солі. Розвести його водою (близько 0,5 літра);
  • Викладайте фарш на оброблені капустяне листя і згортайте голубцями, вкладайте в казанок. Тушкуйте голубці з курячим фаршем і рисом в соусі на невеликому вогні до готовності близько півгодини.

Рецепт приготування голубців в духовці

Інгредієнти:

  • 1 качан білокачанної капусти;
  • 0,3 кг свинячого фаршу;
  • 0,6 кг курячого фаршу;
  • 1 стакан відвареного рису;
  • 3 середніх морквини;
  • 2 цибулини;
  • 2 столових ложки томатної пасти;
  • 3-4 середніх стиглих томатів;
  • спеції за смаком;
  • 50-70 грам вершкового маргарину;
  • сіль за смаком.

Приготування:

  • Качан капусти очистити від верхніх заветренных листя. Гострим ножем вирізати найщільнішу одеревенелую частину качана. Покласти капусту в мікрохвильову піч, виставити максимальну потужність (близько 100 град.) на 10 хвилин. Акуратно вийняти (гарячий) і розібрати за окремими листами. Підрізати центральну частину листя або розрізати великі листя навпіл, видаливши жорстку частину. Скласти на тарілку і відправить ще на 5 хвилин у мікрохвильову піч;
  • Почистити овочі. Дрібно нашаткувати цибулю, потерти на тертці моркву і пасерувати на вершковому маслі. З томатів видалити плодоніжки, порізати їх кубиками і відправити на сковорідку до інших овочів, посолити. Через деякий час покласти 2 столові ложки томатної пасти, долити окропу. Поварити пару хвилин;
  • Поєднати в мисці свинячий і курячий фарш, рис, приправити улюбленими спеціями, сіллю і перемішати;
  • Зробити голубці, загортаючи порції фаршу в підготовлені листки капусти;
  • Викласти у глибоку форму для запікання голубці і заправити підливою з овочів і томатної пасти. Поставити в духовку і запікати близько 1,5 годин.
Дивіться також:  Голубці в духовці – 7 рецептів приготування

З фаршем і рисом в мультиварці

Смачне, дієтичне, корисне і дуже поживна страва, нескладно приготувати з допомогою мультиварки.

Необхідні інгредієнти:

  • 0,6 кг фаршу з філе індички;
  • 1 невелика цибулина;
  • пучок зеленого кропу;
  • 3 яйця перепела;
  • 0,5 склянки відвареного рису;
  • 1-2 зуба часнику;
  • щіпка порошку чорного перцю;
  • сіль за смаком;
  • капустяні листи (7-10 шт.).

Хід робіт:

  • Цибулю і часник почистити. Кріп промити, вибрати і видалити мляві і жовті гілочки. Подрібнити все в блендері;
  • Додайте до фаршу з філе індички відварений рис, вбити яйця і ароматне вміст чаші блендера. Приправити чорним перцем і сіллю за смаком. Інтенсивно вимішуйте до однорідної консистенції;
  • Капустяне листя обшпарте окропом або обробити парою заздалегідь, тоді вони не будуть ламатися на згинах. Зріжте найбільш жорсткі місця;
  • Столовою ложкою викладайте фарш на лист і щільно завертайте на конвертик. Укладайте капустяні згортки в контейнер для варіння на пару;
  • Залийте в каструлю 2 склянки гарячої води, поставте контейнер з голубцями в прилад. Закрийте кришку і виберіть в режимах «Варка на пару» і встановіть на 15 хвилин. Приємного апетиту.

Покроковий рецепт в каструлі

Навіть найпростіший рецепт голубців зажадає від вас деякого терпіння і вправності, але результат не змусить себе чекати.

Для цього потрібні наступні продукти:

  • 500-600 грам свинячого маложирного фаршу;
  • 150 грам відварного рису;
  • 3-5 головок ріпчастої цибулі;
  • 30-40 мл рослинного масла;
  • 1 морквина;
  • 5-8 гілочок базиліка;
  • 1/2 склянки сметани;
  • 4-5 листочків лавра;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 1 качан білокачанної капусти;
  • 50 грам томатної пасти;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування страви:

  • Обірвіть з качана всі зіпсовані верхні листки. Опустіть його в глибоку ємність і залийте крутим окропом;
  • Підготуйте начинку для голубців. Перемішайте в мисці м’ясний фарш, відварений рис, дрібно нарізану, пасероване на маслі, цибулину, сіль і улюблені спеції. Додайте подрібнені гілочки базиліка;
  • Відокремте листя від качана, зріжте центральну щільну прожилку і нерівні краї, прокатайте для м’якості качалкою;
  • Викладайте на край капустяної пластини начинку і загортайте в голубець;
  • Обсмажте голубці з кожною із сторін по 5-7 хвилин в сковороді на розігрітому рослинному маслі. Складіть, обсмажені капустяні закрутки, в каструлю з товстим дном і стінками, залийте водою і поставте нудитися на невеликому вогні під кришкою годину з чвертю;
  • Наріжте що залишився лук, потріть на крупній тертці моркву і припустіть їх на сковороді після обжарювання голубців, покладіть томатну пасту, підсолити;
  • Томатно-овочеву обжарку перекладіть в каструлю, опустіть в окріп листочки лавра і варіть ще 10-15 хвилин. Сервіруйте гаряче до столу зі свіжою сметаною.
Дивіться також:  Готуємо ліниві голубці з фаршем

Прокрутка до верху