Голубці в духовці – 7 рецептів приготування

Приготувати голубці в духовці під силу кожному, в тому числі і починаючому кулінару. Це просте блюдо подають на найвишуканіших банкетах, готуючи його в різних варіаціях. Воно є у багатьох народів світу, трохи відрізняється складом продуктів і способом приготування. У Туреччині голубці називаються сарма, в Греції – капустяна долма, при правлінні Петра 1 блюдо називалося «галуши», а у Франції – фальшиві «голуби». Незалежно від назви, це легке і ситна страва люблять і шанують у багатьох сім’ях, готуючи в якості самостійного блюда на сімейні обіди і свята.

Ліниві голубці з фаршем і капустою в духовці

Щоб приготувати ліниві голубці в духовці, знадобляться наступні інгредієнти:

  • змішаний фарш – 0,5 кг;
  • рисова крупа – 100 г;
  • капуста – приблизно 450 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • куряче яйце;
  • трохи солі, перцю, спецій;
  • сухарі для панірування.

Заливка готується на основі цибулі, моркви, помідорів – 300 г, сметани – 170 мл, води, часнику і спецій. Вихід голубців з цієї кількості продуктів – 16-17 штук.

Починається приготування ледачих голубців з подрібнення капусти. Вона нарізають невеликими шматочками, складається в ємність і заливається окропом для розм’якшення. Це допоможе в результаті отримати більш піддатливий компонент для фаршу, до того ж така капуста у страві не буде хрустіти і сильно виділятися за смаком.

Рисова крупа промивається і відварюється до готовності.

Промивати її після приготування не можна, щоб уникнути втрати клейкості.

Фарш змішують з цибулею і спеціями за смаком.

У великій ємності потрібно з’єднати крупу, м’ясну масу, яйце і капусту, попередньо віджавши з неї зайву рідину. Вымешав все до однорідності, слід зліпити з фаршу голубці невеликого розміру овальної форми, обкачати в сухарях і викласти їх на деко, змащене маслом. У розігріту до 190-200 градусів духовку потрібно поставити деко з голубцями, і встановити час – 18-22 хвилини (залежно від особливостей устаткування).

Поки зроблені заготовки випікаються, можна зайнятися приготуванням заливки. Для цього слід подрібнити і обсмажити цибулину на рослинному жирі, потім додати до неї терту моркву протушкувати. Слідом до овочів вводяться терті свіжі томати, які додадуть соусу, а після і страви, дивовижний смак і аромат. За томатами в заливку додається часниковий сік і спеції. Все тушкується не менше 3-4 хвилин.

Окремо в ємності змішується сметана з водою, додається в заливку разом з сіллю і спеціями. Соус для ледачих голубців готовий і може використовуватися за призначенням.

Коли м’ясні заготовки злегка запекутся, можна заливати їх соусом і поставити назад в духовку на 35 хвилин. Подавати блюдо добре відразу після приготування, як самостійну страву або доповнивши будь гарнір.

Дивіться також:  Ліниві голубці в духовці – 6 рецептів

В томатно-сметанному соусі

Традиційно капустяні голубці готуються під томатною заливкою в духовій шафі або на плиті в каструлі. Якщо запекти голубці в томатно-сметанному соусі, вийде абсолютно новий смак класичного блюда, не менш корисний і приємний.

Щоб приготувати страву, слід взяти:

  • молоду капусту – приблизно 900 г;
  • рисову крупу відварну – 300 г;
  • м’ясо курки або свиняче – 450 г;
  • цибулю, моркву;
  • часникові часточки – 2-4 шт.;
  • трохи гострого перцю, солі, спецій;
  • помідори – 6 шт.;
  • сметану – 90 мл;
  • рослинний жир – 60-80 мл

Спочатку відварюється рисова крупа в підсоленій воді.

Для приготування голубців краще всього брати клуглозерную крупу, яка буде триматися разом у фарші, що дозволить створити ідеальний по структурі продукт.

Акуратну за формою, краще молоду, капусту, потрібно розібрати на листя, після чого відварити їх у підсоленій воді протягом 8 хвилин (якщо овоч молодий, час варіння скорочується). Щоб не відварювати листочки, можна напередодні приготування страви скласти їх в морозилку, після дістати, розморозити і отримати м’який продукт.

М’ясо перемелюється у фарш і змішується з рисом. Окремо на сковороді потрібно обсмажити цибулю, моркву, додати спеції. Приблизно половина піджарки вводиться в фарш, решта залишається для заливки. Після приготування фаршу і додавання в нього потрібних спецій, можна приступити до наповнення капустяних листів. Для цього спочатку потрібно на всіх аркушах видалити великі прожилки.

Щоб вони після легше скручувалися, можна трохи прокатати краю їх качалкою.

Далі необхідно взяти фарш і наповнити листя, скрутивши їх у вигляді невеликих рулетів. Отримані заготовки розміщуються щільно в деку і отставляются в сторону.

Тим часом включається духовка на 200 градусів і, поки вона розігрівається, слід зайнятися приготуванням заправки. Для цього томати натираються на тертку, або пропускаються через соковижималку, додаються до овочевої піджарки. Все це ставимо на плиту і гаситься приблизно 5 хвилин разом зі спеціями. Після підливку вводиться сметана, все перемішується і вона відправляється прямо до голубців. Зверху на соус викласти пару лаврових листів, порізані часникові зуби і страва відправляється в шафу на 40-45 хвилин. Подається страва зі сметаною і зеленню.

Прості голубці з пекінської капусти

Ніжні і соковиті виходять голубці з пекінської капусти. Щоб приготувати їх, слід запастися:

  • пекінською капустою – 800 г;
  • свинячий фарш – 0,5 кг;
  • рисом пропаренным – 0,5 ст.;
  • морквою, цибулею;
  • томатною пастою – 35 г;
  • водою – 800 мл;
  • зеленню, спеціями.

На приготування страви потрібно близько 120 хвилин. Вміст калорій у страві, виходячи із заявлених продуктів, близько 2000.

Крупу промити, відварити до готовності і відкинути на друшляк. Капустяний качан потрібно покласти в поліетилен, щільно загорнути і відправити в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на 8 хвилин для пропарювання листочків.

Дивіться також:  Голубці – 17 смачних рецептів

Цибулю, моркву подрібнюються як можна дрібніше і додаються до рису з фаршем. Слідом відправляються спеції із зеленню, все ретельно вимішується. З капусти видаляється качан, і вона розбирається на рівні листочки. Отримані листочки загортається начинка, і заготовки викладають на деко.

Для приготування заливки томатна паста розчиняється у воді, до неї додається цукор, сіль, лаврове листя і перчик. Цією заправкою заливаються капустяні голубці і відправляються в духовку на 50 хвилин при температурі 180 градусів. Перед подачею можна прикрасити страва гілочками кропу.

З курячим фаршем

В духовій шафі голубці з курячим фаршем виходять значно смачніші, ніж ті, що готуються на плиті. До того ж м’ясо курки менш жирне, ніж свиняче, що дозволяє скоротити кількість калорій в отриманому продукті.

Готується страва на основі:

  • капусти білоголової;
  • курячого філе – 550 г;
  • відвареного рису – 180 г;
  • цибулі ріпчастої цибулі, моркви;
  • рослинного жиру;
  • помідор – пару штук;
  • солі, спецій.

Для заправки потрібно підготувати цибулю з морквою, сметану – 180 мл, томатний сік – 1 склянка, курячий бульйон – 1 склянка, часник, спеції. Сік краще брати домашній, густий, приготований з «вершків».

Куряче філе перемелюється, змішується з відвареним рисом і підсмаженою морквиною. До цих продуктів додається томат, спеції, рослинний жир (1 ст. л.) все ретельно перемішується.

Капустяне листя складаються в ємність, заливаються окропом і варяться після закипання близько 4 хвилин. В охолоджений і очищений капустяний лист фарш загортається (близько 1 ст. л. на листочок). Отримані овочеві конвертики викладаються в деко.

Цибулю і моркву слід подрібнити, після чого підсмажити на рослинному жирі. Слідом додається помідорний сік, спеції і все тушкується приблизно 8 хвилин.

Заготовки для голубців заливаються бульйоном, потім підливою і посипаються часником із зеленню. Прикривши зверху форму блискучим папером для випічки, запікати голубці потрібно близько 40 хвилин при 190 градусах і без фольги ще 20 хвилин, попередньо заливши сметанним соусом.

Як приготувати голубці під овочевий шубою

Щоб приготувати голубці під шубою, слід запастися:

  • капустою – 1 кг;
  • м’ясним фаршем – 450 г;
  • відвареним рисом – 170 г;
  • цибулею і морквою – по 1 шт.;
  • водою – 0,5 ст.;
  • сіллю і перцем за смаком;
  • рослинним маслом;
  • твердим сиром – 170 г;
  • помідори – 4 шт.;
  • сметаною – 0,5 ст.;
  • часником і зеленню.

Для кращого відділення капустяних листів овоч рекомендується помістити в мікрохвильову піч на 6 хвилин, після чого потримати під проточною водою. Відварений рис, фарш та овочеву піджарку потрібно змішати, посолити, додати спеції, ретельно вимішати. Загорнути начинку в листи, сформувавши після красиві рулети однакового розміру. Майбутні голубці потрібно розкласти на деко, залити чистою рідиною, прикрити фольгою і тушкувати до готовності близько 35 хвилин при температурі 190 градусів.

Дивіться також:  Голубці – 5 рецептів з рисом і фаршем

Томати потрібно подрібнити, змішати з часником, тертим сиром, зеленню, сметаною і спеціями. Все це потрібно рівномірно розподілити по голубців і запікати 12 хвилин. Готове блюдо виходить дуже красивим, апетитним, з чудовим смаком.

Класичний варіант з фаршем і рисом

Щоб смачно нагодувати велику родину, що складається з різних поколінь, можна приготувати класичні голубці – смачні, з простих доступних продуктів.

Для приготування страви слід запастися:

  • капустою – 1,5 кг;
  • м’ясом, краще свинячий і яловичий – 800 г;
  • рисом – 200 г;
  • морквою – пару штук;
  • цибулею;
  • рослинним жиром для смаження;
  • томатною пастою – 80 мл;
  • сіллю, спеціями.

Рис відварюється в підсоленій воді. Качан заливається водою і вариться близько 4 хвилин, до розм’якшення листя. Після цього можна сміливо відокремлювати рівні листочки – вони не порвуться і будуть тримати форму.

На рослинному жирі страхуються по черзі цибулю з морквою, і вводяться в м’ясну суміш. Слідом відправляється рис, спеції, все ретельно вимішується. В капустяний лист викладається начинка, після чого він скручується рулетом або конвертом і викладається у форму. Коли всі голубці будуть сформовані, окремо потрібно розвести з водою томатну пасту, додати овочі, що залишилися і залити всім цим заготовки. В добре розігрітій духовці готувати продукт потрібно близько 50 хвилин при температурі 190 градусів.

З додаванням грибів

Якщо м’ясо в голубцях замінити грибами, вийде пісний варіант всім відомого наїдки. Експериментувати можна і з крупою, взявши замість традиційної рисової крупи гречку, булгур або ніжний кус-кус.

Готується смачна страва на основі:

  • грибів – 400 г;
  • рису – 0,5 склянки;
  • капусти – 900 г;
  • цибулі, моркви – по 2 шт.;
  • помідор (можна замінити томатною пастою або соком) – 400 г;
  • зелені;
  • рослинного жиру;
  • солі, перцю.

На сковороді, попередньо підігрів масло, слід підсмажити цибулю, моркву і дрібно нарізані гриби. Рисова крупа відварюється до готовності, капуста ошпаривается окропом і відварюється в протягом декількох хвилин.

У мисці змішайте гриби, рис, спеції, додати потроху цієї маси в капустяне листя, сформувати голубці. Виклавши заготівлю форму, слід залити її томатом і відправити в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Коли немає необхідності дотримуватися посту, томатну підливу рекомендується замінювати сметаною або вершками, додати сир, м’ясний бульйон. Таке блюдо відмінно підійде на обід або вечерю в будь-який час року. Подавати його можна з овочевими салатами, грінками, різними соусами.

Прокрутка до верху