Ніжне Блюдо за смаковими якостями і просте в рецептурі – голубці, приготовані в сметанно-томатному соусі, але порадувати своїх рідних готові не багато господинь. Насторожує складність і тривалість готування. Якщо знати, як готувати голубці за класичним рецептом, то в подальшому можна проводити експерименти з начинками і підливою на різні смаки.
Класичні голубці в духовці в томатно-сметанному соусі
Найпоширеніший спосіб готування голубців, який не залишить байдужих хто спробує це блюдо.
Для приготування необхідно:
- фарш з вирізки – 0,5 кг;
- рис крупнозерновой – 150 г;
- свіжа морква – 200 г;
- томати — 250 г або 150 г кетчупу;
- капуста звичайна – 2 кг;
- яловичий фарш – 0,5 кг;
- сіль, спеції (за смаковими перевагами);
- олія нерафінована соняшникова олія – 50 г;
- пара лаврових листів;
- цибуля біла – 250 г;
- перець горошок (цілий)– 5 шт;
- сметана – 200 р.
Приготування треба починати:
- Відварити капусту, охолодити і відокремити листя, зрізати затверделые прожилки біля основи і легенько відбити;
- Рис зварити до напівготовності;
- Змішати 2 види фаршу, посолити і поперчити на свій смак;
- Цибулю дрібно нашаткувати і одну частину додати у фарш разом з рисом;
- Натерти на тертці моркву;
- Сформувати конвертик з капустяного листа та готового фаршу, начинку класти з верхньої частини аркуша;
- Розжарити сковорідку з вершковим маслом і прожарити з двох сторін голубці, при дієтичному харчуванні можна не обсмажувати;
- Скласти в сотейник;
- Другу частину цибулі обсмажити разом з морквою до золотистого кольору;
- Помідори облити окропом і почистити від шкірки, перетерти їх і додати сметану, перемішати;
- Відправити томати на сковороду до цибулі і моркви, довести до кипіння;
- Залити соус в сотейник з голубцями і кинути листочок лавра лист і поперчити;
- Відправити тушкувати в духовку при температурі 180° на 40 – 60 хвилин.
Важливо! Рис, який додається в фарш варити до напівготовності. Він дійде в процесі гасіння.
Запах від готового страви рознесеться по дому і збере всіх на кухні. Подавати голубці на стіл можна зі сметаною.
Готуємо з пекінської капусти
Для голубців з пекінської капусти потрібно:
- середній качан капусти;
- рис бурий– 300г;
- морква – 2 штуки;
- сіль, перець звичайний – за смаком;
- перець — горошок запашний – 3 штуки;
- свинячий фарш – 500 г;
- лавр – 1 аркуш;
- масло тверде – 5 м;
- масло семечковое – 50 г;
- томатний кетчуп – 3 ст. л;
- цибуля – 2,5 шт;
- вода фільтрована.
Готуємо з пекінської капусти по черговості
- Зварити рис до напівготовності;
- Капусту розібрати на листя і занурювати їх на кілька хвилин в окріп, потім відразу охолоджувати в холодній воді;
- Цибулю порізати кубиками;
- Моркву подрібнити на тертці або на комбайні;
- Розжарити сковороду з олією, тушкувати моркву і подрібнену цибулю 7 – 8 хвилин під кришкою;
- Поєднати все інгредієнти: фарш, рис, ½ частина тушкованих овочів, посолити і поперчити за смаком;
- Закрутити фарш листя як конверти;
- Обсмажити голубці в розігрітій сковороді на вершковому маслі до смачної скоринки;
- Скласти голубці в сотейник і залити соусом з томатів і 2 частини овочевого рагу;
- Покласти лавр, перець горошок і залити воду так, щоб вона покривала голубці;
- Поставити на плиту, закип’ятити і протушкувати на маленькому вогні близько півгодини.
Подавати до столу, рясно поливаючи підливою, що утворилася під час гасіння, сметаною або майонезом.
З начинкою з курячого фаршу
Голубці, де в якості начинки йде курячий фарш, мають ніжний смак. Вони виходять соковитими і смачними.
Щоб приготувати цю страву потрібно:
- капуста – 500-600г;
- олія оливкова – пара ст. л.;
- цибуля – 1 головка;
- морква – 1 штука;
- курячий готовий фарш – 500 г;
- рис білий круглий – 150 г;
- кетчуп з товчених томатів – 2 ст. л.;
- сіль і приправи за смаком.
Готувати страву в такій черговості:
- Моркву подрібнити на овочевий тертці і підсмажити на сковороді;
- Змішати фарш, рис, морква, 1 ст. л. масла і томатний соус;
- Помістити В ємність качан, в якому вирізано гострим ножем кочеригу, залити воду і поставити на вогонь, кип’ятити близько 10 хвилин, дістати верхні відварені листя і знову кип’ятити качан, остудити листя, вирізати потовщення;
- Закрутити начинку в листя у формі прямокутників;
- Скласти голубці в сотейник;
Для заливки:
- часник – пара зубчиків;
- сметана – 200 г;
- цибуля і морква -1 шт;
- сіль, суміш перців за смакової переваги;
- масло семечковое(соняшникова) – 3 ст. л.;
- кетчуп (томатний соус) – 200 г;
- бульйон – 200 г;
- зелень.
- підготувати заливку: обсмажити подрібнену цибулю та моркву олії, до суміші додати кетчуп, щіпку солі, мелений перець і протушкувати 8 хвилин;
- у форму влити бульйон і готовий соус, додати подрібнений часник;
- поставити в розігріту духовку при температурі 180° на пів години;
- додати сметану, відкрити кришку і потримати в духовці ще 25 хвилин.
Важливо! Покласти качан капусти в поліетиленовий пакет, щільно закрити і відправити у морозильну камеру на 2 – 3 дні. Розморозити при кімнатній температурі і використовувати для приготування голубців.
Подавати готову страву, посипавши зеленню.
Голубці в томатно-сметанному соусі з грибами
Незвичайний рецепт, до того ж, дієтичний.
Інгредієнти:
- олія рослинна -4 ст. л.;
- соус з м’яких помідор – 60 г;
- гриби свіжі (печериці) – 0,3 кг;
- масло твердий– 30 г;
- цибуля біла – 2 середні головки;
- сметана (не жирна) – 150 г;
- капуста – 0,6 кг;
- сіль, суміш гострих перців за смаком.
Порядок приготування:
- Очистити качан, відварити капусту протягом 4 – 6 хвилин, зняти готові листя і продовжувати кип’ятити вилок стільки скільки потрібно;
- Видалити з листя ущільнення;
- Цибулю покришити і довести до прозорості на маслі;
- Гриби відварити, порізати і додати в сковороду з цибулею і обсмажити ще;
- Сіль, перець додати за смаком;
- Готову начинку покласти на капустяне листя і скрутити голубці;
- Продукт обсмажити на вершковому маслі і скласти в сотейник;
- Залити голубці з грибами томатно-сметанною підливою, закрити ємність і протушкувати 45 – 60 хвилин.
Перед фінальною подачею на стіл, полити соусом і посипати зеленню.
З морквою та цибулею
Серед безлічі рецептів та начинок для голубців не можна пропустити голубці закусочні.
Для приготування потрібно:
- капуста білоголова 1кг;
- перець гострий-2 штуки;
- 2,5 ст. л. цукру;
- 2 ст. л. коріандр (подрібнений);
- 200 р олії насіння;
- 240 г столового оцту;
- 4 часничини;
- цибуля – 5 головок;
- морква – 9 штук;
- сіль-4ч.л;
- півлітра води.
Починаємо готувати:
- Прибрати пошкоджені листя з качана і відварити 4 – 9 хвилин, вибрати м’які листи, перевернути вилок, поварити ще і знову прибрати готові листи;
- Вирізати прожилки з листів;
- Цибулю нарізати півколом і смажити в олії до м’якого стану;
- Моркву потерти на тертці або подрібнити у комбайні;
- Часник дрібно порізати або видавити через землянку;
- Змішати цибулю, моркву, часник, коріандр, не солити;
- Закрутити начинку в капусту і скласти в каструлю шарами голубці з морквою і цибулею;
- Кожен шар посипати тонкими шматочками гострого перцю;
- У каструлю налити воду і покласти зверху вантаж;
- Тримати 5 – 6 годин.
Блюдо підійде всім вегетаріанцем і тим, хто підтримує здоровий спосіб життя і дотримуються релігійні пости.
Ліниві голубці в соусі в духовці
Готувати це блюдо сподобається тим, у кого немає часу довго проводити на кухні.
Необхідні інгредієнти:
- фарш (будь-який) – 800 г;
- соус зі сметани і кетчупу – 4 ст. л;
- рис шліфований круглий– 250г;
- морква – (одна середня);
- два яйця.;
- вилок капусти – ½ частину качана;
- цибуля звичайний – 2 шт.;
- сіль і приправи за смаком;
Процес приготування страви:
- Цибулю подрібнити 1 штуку і додати у фарш;
- Капусту порізати дрібно і обдати окропом;
- Підготувати рис, відваривши його майже до готовності;
- Змішати фарш, капусту, відварений рис, сире яйце, щіпку солі і приправи;
- У сотейнику обсмажити цибулю і моркву, потерту на тертці;
- Додати томатний соус, трохи загасити і скласти в піджарку котлети з фаршу;
- Стушкувати 45-50 хвилин при 180° градусах, перед готовністю покласти сметану і посипати зелень.
Ліниві голубці в соусі в духовці виходять соковитими, ароматними і дуже смачними.
Страви з різними начинками, загорнуті в листя різних рослин популярні в багатьох кухнях світу, але голубці у томатному і сметанному соусі займають своє чільне місце.