Голубці є традиційним східно-європейським стравою, ідеально підходить як для звичайного сімейного обіду, так і для шикарного святкового столу. Воно готується з капустяного або виноградного листя, які загортаються найрізноманітніші начинки. Але найбільш звичним їх варіантом виявилися голубці з м’ясом та рисом, доповнені белокочанным овочем.
Щоб блюдо вийшло смачним і апетитним на вигляд, слід з особливою ретельністю підходити до добору продуктів для нього. Особливо це стосується капусти.
Ідеально підійде для голубців мініатюрний качан, листя якого не занадто щільно прилягають один до одного.
Незалежно від вибраного рецепту, дуже важливо правильно підготувати капусти до подальшого формування голубців.
Для цього:
- Від качана відділяється качан (акуратно за допомогою гострого ножа);
- Овоч занурюється в крутий окріп і через п’ять хвилин знімається з вогню разом з каструлею;
- У ємності з водою капуста знаходиться до свого повного остигання;
- Качан розбирається на окремі листки.
Якщо черешки листочків виявились занадто твердими і товстими, їх треба добре прим’яти. Найпростіше зробити це молотком для відбивання м’яса.
Обов’язковою складовою даної страви є різноманітні спеції. Наприклад, сушений орегано, лавровий лист, базилік і чорний мелений перець. Цей список можна змінювати і доповнювати за власним смаком.
Фарш для голубців — варіанти приготування
Фарш – важлива частина голубців. Тому необхідно смачно і правильно його приготувати. Існує два основних варіанти м’ясної складовою для начинки.
Перша готується з курячого філе. Варто взяти для фаршу також невелика кількість шкіри, щоб він не вийшов занадто прісним. А ось сіль і спеції в цей продукт додавати не варто. Філе разом з шкірою перекручується через м’ясорубку або подрібнюється блендером. Крім того, в суміш можна додати 1 маленьку голівку білого лука. На 6 курячих філе достатньо буде 2 шкірки.
Другий варіант готується зі свинини і яловичини в рівній кількості. Краще всього вибирати м’якоть з лопаток, філейної частини, грудинку і шию. Якщо для приготування фаршу використовується дуже жирна свинина, яловичина, навпаки, може бути пісною. Цибулю такий варіант фарш для голубців з рисом при подрібненні додавати не варто.
Голубці з м’ясом та рисом — класичний рецепт
Класичний рецепт є самим простим і доступним. Він припаде до смаку і дітям, і дорослим. Головне, не шкодувати улюблених спецій. Крім приправ у вигляді чорного меленого перцю і лаврового листа, в страва додаються наступні інгредієнти: 1,5 кг капусти, 1 кг. фаршу, по 2 шт. цибулі і моркви, 1 куряче яйце, 3 ст. ложки томатної пасти або кетчупу без добавок, 200 гр. жирної сметани. Що стосується спецій, то найпростіше купити готову суміш «Для голубців» або ж знаходити ідеальні для себе поєднання шляхом експериментів.
Покрокові етапи приготування:
- Рис відварюється до готовності у несолоній воді.
- Моркву і цибулю дрібно нарізають і обсмажують до золотистого кольору на будь-якій рослинній олії.
- Напівготовий охолоджений рис змішується з овочами, фаршем, сирим яйцем, сіллю і спеціями.
- Начинка викладається на заздалегідь підготовлений капустяний лист, після чого останній згортається акуратним конвертом.
- Залишилося подбати про соус: сметана розбавляється водою і змішується з томатною пастою, приправляється спеціями, після чого в неї додають лаврові листочки.
- Суміш проварюється 5-7 хвилин, потім вона переливається в каструлю, в яку також акуратно укладаються голубці. Капустяні конверти повинні бути повністю покриті соусом.
Час приготування голубців може змінюватись в залежності від сорту капусти. Але в середньому страву потрібно гасити від 40 до 90 хвилин. Подавати його до столу слід, попередньо посипавши дрібно нарубаної свіжої зеленню.
Рецепт голубців в духовці
Мало хто з господинь знає, що голубці можна готувати і в духовці. Такий метод виявляється більш швидким, а, крім того, дозволяє продуктам максимально зберегти свою користь, насичений смак і зменшити калорійність. Запікання голубців варто вибрати в тому випадку, якщо страва планується подавати до святкового столу. Відмінно підійде для такого варіанту популярного обговорюваного частування фарш з курячого м’яса (1 кг). Крім нього, знадобиться підготувати 1 середній качан капусти, 300 гр. печериць, пару цибулин і така ж кількість моркви, 300 гр. рису, 2 яйця, 500 мл жирних вершків (не менше 20%), 3-4 зубчики часнику (можна замінити гранульованим продуктом), 2 ст. л. томатної пасти, спеції, сіль.
- Рис відварюється у великій кількості води до готовності.
- У сковороді гарненько обсмажуються на будь-якій рослинній олії зі спеціями подрібнений білий цибуля, часник, морква і нарізані шматочками печериці.
- Коли всі інгредієнти будуть підготовлені, можна додати овочі, м’ясо і гриби до рису, посолити, поперчити їх, а потім викласти начинку для голубців на лист капусти, склавши його конвертиком.
- Залишилося акуратно викласти майбутнє частування на ретельно змащений маслом або жиром глибокий лист або в будь-яку зручну форму. Зверху їх заливають сумішшю жирних вершків і томатної пасти. Якщо використовується гранульований часник, додавати його в блюдо можна як раз на даному етапі.
Голубці готуються в розігрітій до 180 градусів духовій шафі не менше 40 хвилин. Подавати їх до столу можна, попередньо прикрасивши зеленню, а також скибочками свіжих або консервованих овочів (помідорів, огірків, солодкого болгарського перцю).
Голубці з м’ясом та рисом в мультиварці
Цей рецепт дозволить кожній господині помітно заощадити час, проведений на кухні. Жінка зможе сміливо зайнятися іншими справами, не переживаючи про те, чи не горить поставлене на вогонь блюдо. Крім того, голубці в мультиварці завжди виходять дуже м’якими і ніжними. Для їх приготування потрібно взяти 1 качан капусти, 500 гр. фаршу, 250 гр. білого рису, 1 морква, 3-4 часникового зубчики, 100 гр. сметани і 50 гр. томатної пасти.
- У чашу прилад заливається вода, додається сіль, а потім рис. У режимі «Варка на пару» необхідно виставити час в 2 рази коротше стандартного, щоб крупа виявилася напівготової.
- Після рису ємність обполіскується, в неї вкладається терта морква і подрібнений часник. У режимі «Смаження» овочі готуються до м’якості.
- Тепер морква, часник, рис і фарш ретельно перемішуються, до них додається томатна паста, сіль і спеції. Начинка викладається на підготовлені капустяні листки, які потрібно звернути конвертиками.
- Насамперед майбутні голубці готуються 5-7 хвилин в режимі «Смаження» в один шар. Далі вони вкладаються в чашку мультиварки вже в кілька шарів, заливаються сумішшю сметани і води та на 40 хвилин включається режим «Гасіння».
Готове блюдо подається до столу гарячими з нежирної сметаною або майонезом.
Рецепт приготування в сковороді
Саме в сковороді господині готують голубці найчастіше. Щоб додати цій страві оригінальності, варто доповнити його незвичайної заливкою з домашньої сметани (200 гр) і борошна (2 ст. л). Крім цих інгредієнтів потрібно взяти наступні: 1 кг білокачанної капусти, 400 гр. м’ясного фаршу, 100 гр. білого рису, цибулю і моркву в рівній кількості (по 2 шт.), спеції, сіль, олію.
- Рис відварюється до напівготовності в підсоленій воді.
- Подрібнені моркву і цибулю обсмажують на рослинному маслі (можна взяти навіть оливкова або олія волоського горіха).
- Готові інгредієнти змішуються з сирим фаршем, і начинка загортається в капустяне листя.
- Голубці обсмажуються на сковороді з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.
- Тепер аналогічні дії виконуються і з борошном. Вона обсмажується до рум’яності, заливають сметаною і водою.
- Як тільки заливка загусне, у неї викладають голубці і залишають на повільному вогні приблизно на 20 хвилин.
Як вже було зазначено вище, для такого рецепта краще всього підійде густа домашня сметана. Тоді страва буде особливо ситним та смачним.
Незалежно від того, як приготувати голубці вирішила господиня, подавати їх до столу можна з різними соусами.
Підійде до страви «рожевий», «тар-тар», «часниковий» і навіть звичайний майонез.