М’ясо індички унікальне по своїх смакових і корисних якостей. На свято індичку краще приготувати цілком, а на скромний сімейний вечерю можна запекти гомілку індички в духовці. Порівняно з філе, м’ясо цієї частини тушки більш ніжне, соковите, корисніше і швидке в приготуванні.
Гомілка індички в духовці в рукаві
В останні час м’ясо індички стало користуватися найбільшим попитом. І таку популярність дуже легко пояснити. М’ясо цієї птиці ніжне, смачне і, при цьому, дуже корисне і низькокалорійне. Індичка відмінно поєднується з овочами, купами і грибами. І сьогодні ми розповімо, як запекти гомілку індички в рукаві, адже саме так можна зберегти соковитість м’яса і зробити його ще більш ніжним і м’яким.
Інгредієнти:
- гомілка птиці;
- дві морквини;
- дві цибулини;
- по ложечці сушеного часнику і базиліка;
- сіль, перець;
- петрушка.
Спосіб приготування:
- Візьміть будь-яку ємність, покладіть в неї гомілку, посипте перцем, сіллю і залиште на 15 хвилин.
- В окремій чаші робимо маринад з олії, сушеного часнику, базиліку і подрібненої петрушки. Приготованим складом заливаємо гомілку і ставимо в прохолодне місце на півгодини.
- В рукав кладемо кружальця цибулі і моркви, приправлені спеціями, зверху викладаємо гомілку, загортаємо рукав і ставимо в духовку на годину, температура — 180°С
- Якщо ви хочете приготувати м’ясо з апетитною скоринкою, то за 15 хвилин до готовності страви, розріжте рукав і прочиніть гомілку.
З картоплею
Основна складність приготування індички полягає в її розмірах, тому якщо ви не хочете возитися з цілою тушкою, то можна приготувати її окрему частину, наприклад, гомілку. Спробуйте приготувати ніжну гомілку індички, запечену в духовці з картоплею.
Інгредієнти:
- гомілка індички;
- кіло картоплі;
- пляшка білого вина;
- півсклянки винного оцту;
- два зубці часнику;
- цибулина;
- сіль, перець, сушений розмарин.
Спосіб приготування:
- У глибоку ємність виливаємо алкоголь з оцтом, додаємо три ч. л. сушеного розмарину, перемішуємо і викладаємо в підготовлений маринад м’ясо. Даємо йому відпочити дві години.
- Картопляні слайсы змішуємо з кільцями цибулі, рубаним часником, сіллю, перцем і розмарином.
- Викладаємо овочі на деко, зверху кладемо гомілку індички. Ставимо форму в духовку при 200 градусах на 20 хвилин.
- Потім гомілку перевертаємо і поливаємо вином, знижуємо температуру на 20 градусів і готуємо ще 30 хвилин.
Рецепт запікання у фользі
Харчова фольга – справжній помічник на кухні. З її допомогою можна приготувати смачні та поживні страви. Якщо ви не знаєте, як приготувати гомілку індички у фользі, і скільки запікати цю частину тушки, то читайте наш рецепт.
Інгредієнти:
- гомілка птиці;
- два часникового зубчики;
- ложка вершкового масла;
- спеції, сіль.
Спосіб приготування:
- Вершкове масло витримуємо до кімнатної температури, потім змішуємо з сіллю.
- Беремо ніжку індички і під шкірку кладемо приготовану суміш. Зверху присмачую заготівлю часником, сіллю та іншими приправами на ваш вибір.
- Фольгу скроплюємо маслом, викладаємо на нього індичку, загортаємо і відправляємо в духовку на 1,5 години при температурі 200°С
- Готову страву подаємо з будь-яким гарніром і овочами.
Як запекти гомілку індички з майонезом
Іноді на вечерю так хочеться побалувати себе і своїх близьких смачним і красивим стравою. Одним з них може стати гомілку індички – її м’ясо дуже смачне і при цьому корисне. А пікантний маринад з додаванням хрону додасть страві особливий аромат і смак.
Інгредієнти:
- ніжки індички;
- за чотири ложки майонезу і столового хрону;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Ніжки птиці промиваємо, обсушуємо і викладаємо на пергамент.
- Беремо майонез, змішуємо його хріном, сіллю і перцем.
- Приготовленим соусом обмазуємо гомілку, загортаємо її в пергамент і ставимо в холодильник мінімум на три години.
- Після того як ніжки промариновались, відправляємо їх у духовку на 1 годину 20 хвилин, встановивши температуру до 200 градусів.
В гірчичному маринаді
М’ясо індички саме по собі дуже смачне, але якщо його замаринувати і додати до овочів, то вийде дуже смачне і поживне блюдо.
Інгредієнти:
- гомілка індички;
- три бульби картоплі;
- 100 г зеленого горошку;
- три ложки соєвого соусу;
- три ч. л. гірчиці;
- ч. л. сушеного базиліка.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуємо маринад з соєвої приправи, гірчиці і базиліка. У приготовлену суміш кладемо ніжку індички і залишаємо на годину.
- На фольгу викладаємо гомілку і обкладаємо її нарізаною картоплею. Поливаємо все маринадом, загортаємо фольгу і ставимо форму в духовку на годину, температура – 180ºС
- Потім відкриваємо фольгу, додаємо до картоплі зелений горошок і готуємо страву ще 10 хвилин, збільшивши температуру 40 градусів.
Готуємо в соєвому соусі
Не всі знають, що вживання соєвого соусу приносить організму неоціненну користь, адже в ньому міститься велика кількість вітамінів, мінералів і амінокислот. Лікарі настійно рекомендують звернути увагу на такий соус тим, хто має проблеми з серцем і судинами.
Є два види соусу – темний і світлий. Світлий використовують для заправки салатів, а темний ідеально підходить для маринування м’яса.
Ось саме такий соус ми і будемо використовувати для приготування гомілки індички.
Інгредієнти:
- гомілка індички;
- чотири ложки соєвого соусу;
- один лимон;
- масло, чорний перець.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску наливаємо соєвий соус, вичавлений сік з одного лимона і чотири ложки рослинної олії. Перемішуємо все разом з чорним перцем.
- У підготовленому соусі маринуємо ніжки птиці приблизно годину, але якщо є можливість, то можна і довше.
- На фольгу кладемо ніжки, загортаємо і готуємо в духовці дві години при температурі 200°С
З часником і яблуками
Яблука ідеально поєднуються з індичкою. Фрукт ще більше підкреслює ніжність м’яса, робить страву ароматніше і ситніше. А якщо додати трохи часнику, то ви отримаєте оригінальна страва з пікантним і вишуканим смаком.
Інгредієнти:
- ніжки індички;
- червоний цибулю;
- три зубки часнику;
- ½ Кг кисло-солодких яблук;
- 100 г діжонської гірчиці;
- сіль, перець, олія оливи.
Спосіб приготування:
- У невелику миску кладемо 50 г гірчиці і подрібнений часник, вливаємо дві ложки масла і перемішуємо.
- В гомілки з двох сторін робимо глибокі надрізи, натираємо їх гірчицею, що залишилася, а також солимо і перчимо.
- На фольгу викладаємо м’ясо і відправляємо в духовку на годину.
- Поки ніжки запікаються, беремо сковорідку і розігріваємо на ній масло. Кладемо в нього півкільця червоного цибулі і обсмажуємо їх п’ять хвилин. Потім додаємо шматочки яблук, щіпку солі, перцю і цукру, готуємо 10 хвилин.
- Потім яблука з цибулею з’єднуємо з сумішшю гірчиці, масла і часнику.
- Готові ніжки викладаємо на блюдо разом з яблучко-цибулевої масою в пікантному соусі.
Для приготування індички обов’язково використовуйте пряні трави і спеції, а щоб м’ясо вийшло більш ароматним, можна нашпигувати ніжку гвоздикою і часником. Також не варто виливати сік, який утворився після запікання індички, адже на його основі можна приготувати смачні підливи або соуси.