Що може бути смачніше, ніж приготовлена в духовці куряча гомілка з картоплею? Ніжна курка з золотистою скоринкою та запашний рум’яний гарнір можуть бути прикрасою як повсякденного, так і святкового столу. Урізноманітнити цю страву можна варіюючи інгредієнти і способи приготування, для цього існує безліч покрокових рецептів, завдяки яким ви зможете легко приготувати приголомшливий вечерю або обід.
Куряча гомілка, запечена в духовці з картоплею
Класичний рецепт, перевірений часом. В своїй кулінарній скарбничці обов’язково потрібно мати найбільш вдалі і прості рецепти, адже саме вони будуть основою всіх ваших експериментів. Це як раз той випадок.
Для приготування вам знадобляться:
- 1 кг картоплі, 800 г курячих гомілок
- 300 г сметани
- 2 зубчики часнику
- спеції за смаком
- 1 ч. л. рослинного масла для змащування форми.
Як готувати:
- Підготуйте всі продукти: промийте і почистіть картоплю (приділіть особливу увагу очках), вимийте і висушіть курячі ніжки.
- Картоплю наріжте на великі шматочки або кружечки, додайте сіль, перець, петрушку або будь-які ваші улюблені трави за смаком. Змішайте зі 150 р сметани і залиште маринуватися на півгодини.
- Займемося куркою. Приправте висушені ніжки, посипте подрібненими травами, наприклад, прованськими, італійськими або меленим сушеним лавровим листом. Часник пропустіть через прес і змішати його з рештою 150 грамами сметани. Перемішайте курку з маринадом і залиште на 30 хвилин.
- Виставте температуру в духовці на 200 градусів, змастіть форму рослинним маслом і викладіть картоплю.
- Поверх картопляного шару розподіліть гомілки, полийте всім маринадом. Поставте форму в духовку приблизно на 1 годину, визначте готовність самостійно.
- Сервіруйте страву на тарілці. Приємного апетиту!
Куряча гомілка з картоплею і сиром
Процес приготування майже нічим не відрізняється від попереднього. Все, що вам потрібно зробити, – це посипати страву трьомастами г тертого твердого сиру перед запіканням. У вас вийде апетитна хрустка скоринка.
З картоплею та овочами
Цікавий спосіб додати класичному страви нові відтінки смаку – приготувати його з овочами. Спробуйте, вам точно сподобається!
Інгредієнти для рецепта:
- 1 кг курячих гомілок
- 1 кг картоплі
- 3 середні морквини
- 3 цибулини
- качан цвітної капусти або брокколі
- два зубчики часнику
- 2 ст. л. соєвого соусу
- 100 г зеленого горошку
- сіль, перець за смаком
Для соусу:
- 1 ст. л. борошна
- 200 г сметани
- 3 яйця
- 50 г сиру
Етапи приготування:
- Курку вимити і висушити. Пропустити часник через прес, змішати з соєвим соусом і залишити гомілки на годину в маринаді.
- Почистити картоплю, нарізати кружечками, моркву натерти на крупній тертці, порізати кільцями цибулю, капусту розділити на суцвіття.
- Приготуємо соус: яйця збити зі сметаною, додати борошно, сир, спеції, перемішати.
- Викласти у форму шарами картоплю, цибулю, моркву, капусту, поверх подушки з овочів покласти курячі гомілки, посипати перцем, залити соусом. Запікати 50 хвилин при температурі 200°C.
Курячі гомілки з майонезом і часником
Страва, пікантний смак яких знайомий багатьом з дитинства. Рекомендуємо використовувати цей елементарний рецепт.
Інгредієнти самі звичайні:
- 1 кг картоплі
- 8 курячих гомілок
- 5-6 зубчиків часнику
- 4 ст. л. майонезу
- спеції за смаком
Приготування:
- Миємо й сушимо курку, ретельно приправляємо, додаємо подрібнений часник, обмазуємо майонезом і даємо замаринувати півгодини.
- В цей час чистимо картоплю, злегка солимо і перчимо. Викладаємо всі інгредієнти у форму, ставимо в духовку. 200 градусів на 45 хвилин.
Майонез зробить м’ясо ніжним, а часник додасть неповторний аромат.
В соусі з кефіру
Потрібні найпростіші продукти:
- 8 курячих ніжок
- 1 кг картоплі
- 2 склянки кефіру
- 2 зубчики часнику
- перець, сіль, трави за смаком.
Як приготувати:
- Спочатку приготуємо маринад: кефір просто перемішуємо зі спеціями і подрібненим часником. Залишаємо гомілки в маринаді на годину, закривши зверху плівкою.
- Картоплю чистимо, ріжемо шматочками, додаємо сіль.
- Викладаємо картоплю і ніжки у форму, зверху заливаємо маринадом. Запікаємо приблизно 50 хвилин при 200°C.
Курячі ніжки завжди виходять соковитими за цим рецептом, а готуються дуже легко!
Покроковий рецепт з грибами
Гриби урізноманітнюють класичне блюдо, зроблять його більш ситним. Краще всього підійдуть ті, які ви зберете самі.
Вам потрібні:
- 1 кг курячих гомілок
- 500 г грибів
- 1 кг картоплі
- 1 цибулина
- 1 ст. л. майонезу
- 100 г твердого сиру
- приправи за смаком
Кроки:
- Почистіть і наріжте гриби відваріть в підсоленій воді 15 хвилин, відкиньте на друшляк.
- Вимийте і висушіть ніжки, почистіть цибулю і наріжте кільцями, змішайте з майонезом, додайте спеції і замаринуйте гомілки на 40 хвилин.
- Почистіть картоплю і наріжте кружечками, викладіть у форму, додайте третину склянки води, посоліть. Зверху викладіть гриби, цибулю, курячі гомілки.
- Запікайте півгодини в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовці, потім дістаньте форму і присипте сиром, знову відправте готуватися на 15 хвилин. Подавайте до столу і насолоджуйтеся прекрасним поєднанням грибів і курячого м’яса.
Як приготувати у фользі або рукаві
Ви також можете готувати з будь страв в духовці в рукаві або в фользі. Ці кухонні пристосування значно спрощують процес, а запечена куряча гомілка не може вийти несмачною, адже вона готується у власному соку.
Все дуже просто: підготуйте всі продукти за будь-яким рецептом, запропонованому у статті, потім покладіть їх в пакет для запікання так, щоб у ньому лишилося маленький отвір. Якщо ви використовуєте фольгу, краще загорніть блюдо в два шари, щоб сік не витік. Потім запечіть в духовці так, як вказано в рецепті.
Хай ці кілька способів приготування перекочують у вашу колекцію рецептів. Спробуйте їх усі, знайдіть свій фаворит і не бійтеся експериментувати!