Горбуша у фользі в духовці – це неймовірне смачне частування, яке не потребує багато зусиль. Серед багатьох видів червоної риби горбуша є більш доступною, але часто господині віддають перевагу форелі або сьомзі тому, що ці види соковитіші. Але приготовлена у фользі горбуша ніколи не вийде сухою чи прісною. Запікати її можна повністю або по шматочках, ми підібрали рецепти на всі випадки.
Соковита горбуша, запечена у фользі у духовці
Соковита горбуша, запечена у фользі в духовці, – це гідне блюдо, яке можна подати на стіл у свято. Горбуша не потребує тривалого маринування чи довгого запікання. Загалом цей рецепт не завдасть жодного клопоту. Якщо плануєте подавати горбушу на застілля, то запікайте її разом із головою, така страва виглядатиме оригінальніше.
Інгредієнти:
на – 4 порції
- Олія – для змащування фольги
- Сіль за смаком
- Прованські трави – 2 ч.л.
- Розмарин – 2 гілки
- Перець чорний мелений – 1 щіпка
- Горбуша – 2 кг
- Коріандр – 1 ч.л.
- Часник – 2 зуб.
- Чебрець – 3 гілки
- Лимон – 2 шт.
Процес приготування:
Як приготувати соковиту горбушу у фользі в духовці? Лимони необхідно ретельно вимити з гарячою водою, а краще обполоснути окропом, щоб змити з поверхні шкірки всю хімічну обробку. Один лимон розріжте навпіл уздовж, потім кожну половинку наріжте не дуже тонкими часточками. Другий лимон розріжте навпіл поперек.
Далі займемося підготовкою спецій. У ступку всипте насіння коріандру і подрібніть його за допомогою маточки.
У ступку до подрібненого коріандру всипте суміш сушених трав прованських. Зубчики часнику очистіть від лушпиння, пропустіть їх через прес і отриману кашку також відправте у ступку.
Обірвіть листя чебрецю з гілочок, відправте їх у ступку. Також всипте в ємність сіль і чорний свіжомелений перець, видавіть сік одного лимона, простежте, щоб в маринад не потрапили лимонні кісточки.
Добре перемішайте пряний маринад.
Можна переходити до обробки горбуші. Її повністю розморозьте, очистіть від луски, випатрайте, зріжте у тушок плавці і хвіст, видаліть зябра і добре промийте під краном, видаліть із порожнини всі плівки.
На одному боці кожної рибки зробіть ножем не надто глибокі надрізи по діагоналі на рівній відстані. Залежно від величини тушки вийде від 4 до 6 розрізів.
Підготовленим маринадом натріть тушки горбуші всередині та зовні, промажте також кожен надріз.
Далі у кожен надріз вставте по одній часточці лимона.
У черевце кожної риби покладіть дольки лимона, що залишилися, а також по одній гілочці свіжого розмарину.
Розстеліть на столі великий лист харчової фольги, змастіть її олією і покладіть на його середину підготовлену тушку горбуші. Щільно загорніть рибу у фольгу так, щоб не залишилося жодного отвору. Те саме зробіть з другою рибою. Перед запіканням потримайте горбушу приблизно півгодини в холодильнику, щоб вона добре промаринувалась спеціями.
Потім помістіть пакунки з горбушею в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин. Після цього витягніть пакунки з духовки, розгорніть фольгу і готуйте горбушу ще 15 хвилин при 160 градусах.
Запечену горбушу з фольги перекладіть на блюдо та подавайте на стіл. Смачного!
Горбуша цілком у фользі в духовці
Горбуша повністю у фользі в духовці – що може бути простіше! Взагалі горбуша дуже легко готується і навіть із мінімальним набором спецій завжди виходить смачною. А їй у компанію ми візьмемо ще й лимон, він пом’якшить рибний запах та смак.
Час приготування: 95 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
порцій – 4.
Інгредієнти:
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Приправи для риби – 1 ч.л.
- Суміш перців мелена – 0,5 ч.л.
- Чебрець свіжий – 5 гілок.
- Лимон – 1 шт.
- Горбуша – 1 кг
- Оливкова олія – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. За потреби розморозьте горбушу, краще це зробити в холодильнику. Підготуйте всі необхідні продукти та спеції, також знадобиться щільна харчова фольга для запікання.
Крок 2. У тушки горбуші відріжте голову, плавці та хвіст, випатрайте і помийте її всередині та зовні, видаляючи всі залишки чорних плівок. Трохи обсушіть горбушу паперовими рушниками, покладіть на обробну дошку і зробіть на одному боці не надто глибокі поперечні надрізи для вставок лимона.
Крок 3. Візьміть сіль та будь-яку універсальну приправу для риби. Натріть цими спеціями горбушу всередині та зовні.
Крок 4. Для страви візьміть один крупний лимон або кілька невеликих. Їх необхідно ретельно вимити гарячою водою, щоб повністю змити всі забруднення. Один лимон або половину великого наріжте півкухлями. Другу частину використовуйте для видавлювання соку і зніміть цедру теркою з нього.
Крок 5. У мисці змішайте маринад для горбуші. Викладіть в ємність терту на дрібній тертці лимонну цедру, видавіть через прес зубчики часнику, обірвіть листя чебрецю з гілочок і влийте лимонний сік і оливкову олію, добре перемішайте.
Крок 6. Натріть горбушу лимонним маринадом з усіх боків. У зроблені на боці надрізи вставте лимонні часточки. Залишіть заготовку на півгодини для маринування.
Крок 7. Далі прогрійте духовку до 200 градусів та загорніть горбушу у фольгу. Запікайте рибу протягом 20 хвилин. Після цього розгорніть фольгу і готуйте рибу ще 15-20 хвилин, до бажаного ступеня рум’яності.
Крок 8. Горбушу, запечену в духовці цілком, можна подавати на стіл як основну страву. Смачного!
Горбуша, запечена шматочками у фользі
Горбуша, запечена шматочками у фользі, швидко готується і подати її можна на обід чи вечерю. Ви можете запекти шматочки горбуші порційно для кожного члена сім’ї або загорнути їх в один пакунок. Ми розповімо, як смачно приготувати горбушу з цибулею, майонезом та сиром.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
порцій – 6.
Інгредієнти:
- Перець чорний мелений – 2 щіпки.
- Сир твердий – 70 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Майонез – 3 ст.л.
- Горбуша – 600 гр.
- Сіль – 2 щіпки.
Процес приготування:
Крок 1. Розморозьте горбушу. Для цього страви можна купити в магазині стейки або взяти цілу тушку і самостійно очистити її, і нарізати порційними шматочками. Головку цибулі очистіть від лушпиння і помийте.
Крок 2. Розстеліть лист щільної фольги на будь-якій відповідній жароміцній формі. Розкладіть на ньому шматочки горбуші.
Крок 3. Посипте рибу сіллю та свіжомеленим перцем. Наріжте дрібними кубиками головку цибулі. Нарізку рівномірно розподіліть по рибі.
Крок 4. У пакета майонезу зріжте кінчик і через нього видавіть майонез на горбушу. Можна також змащувати рибу за допомогою ложки, але перший варіант зручніший.
Крок 5. Потім візьміть другий лист фольги, покладіть його поверх риби і скріпіть краї двох листів фольги, щоб вийшов герметичний пакунок. Відправте пакунок із горбушею в розігріту до 200 градусів духовку, на 20 хвилин.
Крок 6. Тим часом натріть на тертці шматочок твердого сиру.
Крок 7. Через 20 хвилин дістаньте рибу, розгорніть фольгу і посипте горбушу тертим сиром.
Крок 8. Запікайте горбушу у відкритому вигляді ще 10 хвилин. Подавайте запечену у фользі горбушу із будь-яким гарніром, який вам більше подобається. Смачного!
Стейки горбуші з лимоном у фользі в духовці
Стейки горбуші з лимоном у фользі в духовці виходять ніжними та ароматними. До того ж, страва дуже вишукано та апетитно виглядає на тарілці. Цей рецепт часто використовують для урочистостей, тому що він дозволяє приготувати відмінну порційну страву для всіх гостей.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 25-30 хв.
порцій – 6.
Інгредієнти:
- Лимон – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
- Горбуша – 1-1,2 кг.
- Базилік сушений – 1-2 щіпки.
- Майонез – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте всі необхідні продукти, очистіть морквину та цибулю. Ретельно вимийте і ошпарте окропом лимон. Тушку горбуші розморозьте, випатрайте, відріжте голову, плавці та хвіст, потім помийте зовні і всередині, прибираючи чорні плівочки. Наріжте тушку стейками приблизно однакової товщини.
Крок 2. Одна половина лимона використовуватиметься для маринування горбуші, другу наріжте тонкими кухлями, вони знадобляться безпосередньо для запікання. Складіть стейки горбуші в миску, додайте|добавляйте| сіль|соль|, свіжомелений перець, базилік і видавіть сік з половини лимона. Віджату половинку наріжте кружальцями і додайте в миску. Все добре перемішайте руками та залиште на 15-20 хвилин.
Крок 3. Поки маринується горбуша, наріжте цибулю кубиками і натріть на тертці моркву. Пасеруйте овочі до легкої рум’яності та м’якості на олії, наприкінці засмаження трохи посоліть. Розстеліть листок фольги і викладіть на неї рівним шаром овочеву засмажку.
Крок 4. На овочевій подушці розкладіть мариновані стейки горбуші, зверху промажте майонезом заготівлю і покладіть лимонні кружечки.
Крок 5. Візьміть ще один аркуш фольги і щільно загорніть рибу. Скріпіть краї верхнього листа з нижнім, щоб не лишилося навіть маленьких отворів. Запікайте стейки горбуші з лимоном за 180-200 градусів протягом 25-30 хвилин.
Крок 6. Горбуша з лимоном виходить дуже соковитою та ароматною. Подавайте її разом із гарніром та запеченими овочами. Смачного!
Запечена горбуша з картоплею у фользі
Запечена горбуша з картоплею у фользі – це повністю самодостатня та збалансована страва, яка ідеально підійде для вечері. Духовка дозволяє суху горбушу зробити соковитою, а прісній картоплі надати чудового смаку.
Час приготування: 70 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
порцій – 4-5.
Інгредієнти:
- Вершки – 200 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Перець чорний мелений – 03-0,5 ч. л.
- Сіль за смаком.
- Олія – 3 ст.л.
- Горбуша – 800 гр.
- Моцарела – 150 гр.
- Картопля молода – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Зелень – 3-5 гілок.
Процес приготування:
Крок 1. Крім горбуші, молодої картоплі, помідорів, цибулі, сметани, сиру та спецій, потрібна щільна харчова фольга.
Крок 2. Тушку горбуші очистіть від луски, відріжте голову, випатрайте і добре помийте всередині та зовні. Позбавтеся зайвої рідини паперовими рушниками або серветками. Розріжте тушку на стейки приблизно рівної товщини.
Крок 3. Молоду картоплю вимийте під краном за допомогою щітки або твердої сторони губки. Бульби очищати не потрібно. Потім наріжте картоплю тонкими кружальцями.
Крок 4. Зручніше готувати страву невеликими порціями. Всі продукти поділіть на три рівні частини. З фольги зробіть щось на зразок горщиків. У кожен блискучий горщик влийте по одній столовій ложці олії. Потім покладіть картопляний шар. Посоліть і приправте картоплю до смаку.
Крок 5. Стейки горбуші натріть сіллю та меленим перцем. Покладіть стейки поверх картопляного шару.
Крок 6. Дві головки цибулі очистіть від лушпиння і наріжте їх тонкими кільцями. Також розділіть нарізку на три частини і покладіть її поверх цибулі. Полийте заготовки сметаною.
Крок 7. Помийте помідори, наріжте їх кружальцями і розкладіть на шар цибулі.
Крок 8. Моцарелу натріть на тертці. Замість моцарели можна використовувати будь-який інший твердий сир. Розподіліть стружку за трьома заготовками.
Крок 9. Кожну заготовку накрийте зверху ще одним листом фольги і добре закріпіть краї, щоб не залишилося жодних дірочок.
Крок 10. Розташуйте пакунки з горбушею і картоплею на деку, відправте в духовку, розігріту до 180-190 градусів. Запікайте приблизно 50 хвилин. Орієнтуйтеся на стан картоплі, вона має стати м’якою.
Крок 11. Запечену горбушу з картоплею подавайте на стіл у формі з фольги. Гаряча страва посипте рубаною зеленню. Смачного!
Соковите філе горбуші, запечене у фользі
Соковите філе горбуші, запечене у фользі, готується дуже швидко. Завдяки тому, що в пакунку фольги постійно підтримується висока температура, а волога не випаровується, філе виходить дуже ніжним і добре просочується пряними спеціями та овочевим соком.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
порцій – 3.
Інгредієнти:
- Помідор – 1 шт.
- Часник – 8 зубів.
- Перець чорний мелений – 4 щіпки.
- Лимон/лайм – 1 шт.
- Чебрець сушений – 2-3 ч.л.
- Кабачок – 2 шт.
- Філе горбуші – 440-460 г.
- Олія оливкова – 4 ч.л.
- Цибуля зелена – 2 пера.
- Сіль за смаком
- Петрушка – 10 гр.
- Паприка – 1 ч.л.
- Вершкове масло – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Окремо філе горбуші важко знайти в магазині, тому самостійно випатрайте тушку і акуратно відокремте філе від кісток та шкіри. Потім філе горбуші розріжте на приблизно рівні за вагою шматочки по 110-115 грам. Кожен шматочок натріть оливковою олією з обох боків.
Крок 2. Рибу посипте сіллю та спеціями. Кожну частину філе завертатимемо в окремий лист фольги. Розстеліть їх на рівній поверхні, в центрі кожного розташуйте по шматочку філе горбуші.
Крок 3. Далі підготуємо овочі та зелень для запікання, їх список ви можете змінити або доповнити, виходячи зі свого смаку. Усі обмийте під краном. Великий помідор наріжте часточками, пір’їнки зеленої цибулі наріжте тонкими кільцями. Якщо у вас великі кабачки, то можна взяти одну або половину. Наріжте овоч тонкими півкухлями.
Крок 4. Очищені зубчики часнику пропустіть через прес, додайте до овочів. Також в овочеве асорті видавіть лимонний сік, замість лимона підійде і лайм, влийте вершкове масло. Всипте сіль, паприку та свіжомелений перець, добре перемішайте.
Крок 5. Розділіть нарізані овочі на 4 приблизно рівні частини. Суміш овочів розташуйте поверх рибного філе.
Крок 6. Далі кожен шматочок філе горбуші з овочевим асорті загорніть у щільний пакунок фольги. Конвертики, які вийшли, розкладіть на деку або іншій широкій жароміцній формі.
Крок 7. Відправте лист з пакунками в духовку і готуйте страву при 200 градусах. Риба запікається досить швидко: 20-25 хвилин. Після цього часу, коли горбуша буде готова, акуратно розгорніть фольгу і в такому незвичайному вигляді подавайте її на стіл, також можна перекласти страву на тарілку. Посипте запечену горбушу рубаною петрушкою. Смачного!
Горбуша, запечена з цибулею у фользі в духовці
Горбуша, запечена з|із| цибулею у фользі в духовці, – це ще один смачний варіант приготування риби. Такий рецепт сподобається тим, хто любить натуральний рибний смак та ніжну текстуру. Подавати запечену горбушу смачно з картоплею чи рисом.
Час приготування: 80 хв.
Час приготування: 20-25 хв.
порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Приправи для риби – 1 ч.л.
- Горбуша – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста велика – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Горбушу спочатку повністю розморозьте на нижній полиці холодильника. Після цього відріжте голову і випатрайте її. Добре помийте зовні від залишків нутрощів та чорних плівок. Промокніть рибу паперовими рушниками від води та наріжте стейками.
Крок 2. Кожен стейк горбуші натріть сіллю, свіжомеленим перцем і рибною приправою. Не забудьте пройтися з внутрішньої сторони.
Крок 3. З великої головки цибулі зніміть шар сухого лушпиння. Наріжте овоч півкільцями. Якщо цибулина у вас невелика, то візьміть краще дві.
Крок 4 Для запікання можна використовувати жароміцну форму з бортами або просто викласти рибу з цибулею на фольгу. Першим шаром покладіть стейки горбуші.
Крок 5. Потім розберіть цибулю на окремі півкільця і розсипте поверх горбуші.
Крок 6. Загорніть заготовку у фольгу, щоб шви були герметичними і не залишилося жодних дрібних отворів.
Крок 7. Надішліть горбушу з цибулею в добре розігріту духовку. Запікайте страву протягом півгодини. Цього часу цілком достатньо, щоб горбуша повністю пропеклася, а цибуля стала м’якою.
Крок 8. Вийміть запечену з|із| цибулею горбушу з фольги і подавайте з|із| гарніром з картоплі або вареного рису. Смачного!
Горбуша з майонезом, запечена у фользі
Горбуша з майонезом, запечена у фользі, – це чудова страва для щоденного меню. Як і будь-яка риба, горбуша багата на фосфор і Омегу 3, тому її так важливо включати в раціон харчування як дорослих, так і дітей. Майонез не дає горбуші пересохнути під час запікання, а лише покращує смак страви.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 25 хв.
порцій – 5.
Інгредієнти:
- Майонез – 5-6 ч.л.
- Горбуша – 1 шт.
- Лимон – 0,5 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 5-6 щіпок.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуватимемо горбушу порційно, щоб було зручно її згодом подавати на стіл. Розморожену тушку горбуші випатрати, відріжте голову і добре промийте під краном, особливо приділіть увагу внутрішньої частини, на ній не повинно залишитися чорних плівок. Далі рибу розріжте на стейки, залежно від величини риби вийде 5-6 стейків.
Крок 2. Половину лимона наріжте півкільцями так само наріжте головку цибулі.
Крок 3. Тепер можна переходити до збирання страви. Візьміть стільки аркушів фольги, скільки стейків у вас вийшло. Кожен стек посоліть та приправляйте меленим перцем, викладіть рибу на фольгу. Потім на кожен шматочок риби покладіть трохи цибулі та часточку лимона. Завершіть заготівлю чайною ложкою майонезу.
Крок 4. Потім рибу разом із цибулею, лимоном та майонезом загорніть у фольгу. Пакунки повинні вийти герметичними. Розташуйте отримані пакунки з горбушею на будь-якій широкій жароміцній формі. Запікайте рибу в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 25 хвилин.
Крок 5. Коли горбуша буде готова, акуратно розгорніть пакунки і перекладіть рибу на тарілки. Подавати горбушу можна з будь-яким гарніром, який ви зможете підібрати. Смачного!
Горбуша у сметані у фользі
Горбуша у сметані у фользі завжди виходить соковитою, з приємним вершковим ароматом. Готується страва дуже легко і склад продуктів досить бюджетний. Якщо ви знаходитесь у пошуку простого рецепту для смачної вечері, то це те, що вам потрібно.
Час приготування: 65 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вершки – 300 гр.
- Горбуша – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 2-3 щіпки.
- Сіль за смаком.
- Олія – для змащування фольги.
Процес приготування:
Крок 1. Середню за розміром тушку горбуші повністю розморозьте, потім випотрошіть її. Зріжте голову та плавці. Обмийте зовні та всередині, особливо ретельно вимивайте черевце від залишків нутрощів та чорних плівок. Далі розріжте рибку на стейки.
Крок 2. Перекладіть стейки горбуші в глибоку миску, всипте сіль та мелений перець. Перемішайте руками і залиште на 10 хвилин, щоб риба злегка промаринувалася. Глибоку форму застелите листом фольги, змастіть її олією. Розкладіть у формі горбуша в один шар.
Крок 3. Середню за розміром головку цибулі очистіть і помийте. Наріжте цибулю четвертинками кілець і розсипте поверх риби.
Крок 4. Потім рівномірним шаром розподіліть по горбуші 300 г сметани. Її можна брати будь-якої жирності. Влийте холодну воду, щоб вона сягала половини висоти риби.
Крок 5. Надішліть форму з горбушем у духовку. До цього моменту в духовці має встановитися температура 200 градусів. Запікайте рибу протягом 30-45 хвилин. У процесі запікання майже вся вода випарується, а горбуша вийде ніжною та соковитою.
Крок 6. Запечену зі сметаною горбушу розкладіть на порції, доповніть гарніром з картоплі та свіжих овочів. Смачного!
Горбуша у духовці у фользі з сиром
Горбуша в духовці у фользі з сиром – це просте та апетитне блюдо. Рум’яна сирна скоринка, розплавлена в духовці, здатна змінити будь-яку страву. А додайте до цього ще й оригінальний маринад із гірчицею та лимоном, ваша риба буде просто пальчики оближеш.
Час приготування: 1,5 год.
Час приготування: 20 хв.
порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Лимон – 0,5 шт.
- Сіль – смак.
- Гірчиця у зернах французька – 3 ч.л.
- Майонез – 2-3 ст.л.
- Горбуша – 1 шт.
- Сир твердий – 50 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед розморозьте тушку середньої за розміром горбуші. Потім з неї потрібно зрізати голову, розпороше черевце і випатрати. Відріжте хвіст та плавці, ретельно вимийте горбушу. Можна трохи промокнути від вологи паперовими рушниками.
Крок 2. Далі наріжте тушку стейками приблизно однакової товщини. Для того щоб маринувати горбушу, складіть її в глибоку миску.
Крок 3. З половинки лимона невеликого видавіть сік, потім наріжте кружальцями.
Крок 4. Горбушу в мисці посипте сіллю та меленим перцем, викладіть лимонні часточки, полийте соком і викладіть гірчицю.
Крок 5. Шматок твердого сиру натріть на тертці. Стружку всипте в миску з горбушею. Все добре перемішайте руками, залиште маринуватися в прохолодному місці на півгодини.
Крок 6. Через півгодини викладіть вміст миски на великий лист щільної харчової фольги.
Крок 7. Загорніть рибу у фольгу, можна в два шари, щоб бути впевненим у тому, що сік при запіканні не виллється з якоїсь маленької дірочки.
Крок 8. Отриманий пакунок фольги покладіть на лист або жароміцну форму. Запікайте блюдо при 180 градусах у духовці протягом 40 хвилин. За бажання за 5 хвилин до готовності акуратно розгорніть фольгу, щоб на рибі утворилася рум’яна скоринка.
Крок 9. Готову запечену горбушу з|із| сиром посипте рубаною зеленню і подавайте в гарячому вигляді на стіл. Смачного!