Горбушу можна сміливо назвати однією з найсмачніших риб. Її однаково добре тушкувати, солити, варити і запікати. Правда у неї є один мінус – вона суховата. Але будь-якій господині під силу приготувати, наприклад, соковиту горбушу в духовці у фользі, якщо запекти її правильно. А додавши трохи приправ, зелені і часточок лимона, можна виконати по-справжньому смачне і ароматне блюдо.
Соковита горбуша, запечена у фользі цілком
Горбуша – смачна червона риба, яку можна купити в будь-якому магазині і, що важливо, за доступною ціною.
Приготувати її можна різними способами, але ось ароматною і соковитою вона виходить, якщо її запекти у фользі.
Головне, скористатися перевіреними рецептами і попередньо замаринувати рибу.
Інгредієнти:
- горбуша;
- цибулина;
- дві ложки соєвого соусу;
- чотири ложки олії оливи;
- корінь імбиру;
- половинка лимона;
- перець, цукор, зелень петрушки.
Спосіб приготування:
- Першим ділом рибу потрібно почистити, промити і просушити паперовим рушником.
- Змішуємо подрібнений імбир з маслом і соєвим соусом. Додаємо 1 ч. л. цукру і дрібку перцю, змішуємо.
- Цибулю і половину лимона ріжемо півкільцями.
- На деко кладемо фольгу, в центр якої наливаємо трохи соусу. Кладемо горбушу і добре просочуємо її зсередини і зовні маринадом. У черевце кладемо цибулю, лимон і гілочку петрушки.
- Загортаємо рибу у фольгу і готуємо в духовці 20 хвилин при температурі 200°С.
За кілька хвилин до готовності, горбушу можна відкрити, щоб зверху вона підрум’янилася.
Рецепт приготування шматочками
По-справжньому святковим і смачним блюдом виходить горбуша, запечена шматочками. У цьому рецепті ми не будемо використовувати овочі та крупи – їх краще приготувати окремо. Все що вам потрібно, це купити якісний сир і приготувати ароматний маринад для риби.
Інгредієнти:
- шматочки горбуші;
- три ложки олії оливи;
- дві часточки часнику;
- дві ложки зернової гірчиці;
- розмарин;
- 200 г сиру твердих сортів;
- сіль, перець;
- мариновані півкільця цибулі.
Спосіб приготування:
- Першим ділом приготуємо маринад. Для цього в оливкову олію додаємо подрібнений часник, розмарин, суміш перців, сіль і гірчицю. Готовим соусом ретельно промазуємо шматочки риби і залишаємо заготовки на півгодини.
- На деко кладемо фольгу, викладаємо на неї горбушу, зверху розподіляємо колечка маринованої цибулі і посипаємо все тертим сиром.
- Закриваємо заготівлю фольгою й запікаємо страву при температурі 200°С 15 хвилин. Потім розгортаємо фольгу і готуємо ще стільки ж.
Як смачно запекти з картоплею
Обговорюваний вид риби дуже смачний, корисний і доступний за ціною. Але крім цього, запекти горбушу смачно досить просто і легко. Рибу можна приготувати цілком чи шматочками, ну а якщо додати до неї картоплю і сир, то вийде дуже апетитний дует. Головне-не пересушити його і тоді сім’я буде забезпечена відмінним вечерею.
Інгредієнти:
- горбуша;
- 6 – 7 картоплин;
- склянка вершків;
- ложка соку лимона;
- 150 г сиру;
- 30 г вершкового масла;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Горбушу ріжемо на шматочки, приправляємо спеціями, соком лимона і залишаємо просочуватися на 20 – 30 хвилин.
- Форму для запікання змащуємо маслом, розподіляємо по ньому скибочки картоплі, а зверху – шматочки риби. Заливаємо все вершками.
- Ставимо форму в розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування посипаємо блюдо тертим сиром.
Філе горбуші у фользі в духовці
Горбуша дуже цінна риба, багата білком, вітамінами і мікроелементами. Тому дуже важливо приготувати її так, щоб зберегти якомога більше корисних речовин.
Запікання вважається найбільш вірним способом її приготування, при цьому такі страви виходять дуже смачними і апетитними.
Інгредієнти:
- філе горбуші;
- ложка соєвого соусу;
- дві ложки олії оливи;
- ложка меду;
- дві часточки часнику;
- ½ Ч. ложки зіри;
- ½ Ч. ложки паприки;
- 50 г тертого імбиру;
- дві ложки соку лимона;
- дві гілочки м’яти;
- 100 мл майонезу.
Спосіб приготування:
- Подрібнений часник змішати з медом, соєвим соусом, соком лимона, імбиром, майонезом і рубаною м’ятою.
- Окремо змішуємо оливкове масло з сіллю, зірою, паприкою і перцем.
- Філе горбуші обмазуємо сумішшю з оливкової олії зі спеціями і залишаємо на 30 хвилин.
- На лист фольги викладаємо філе, заливаємо його імбирним соусом, закриваємо і готуємо страву 30 хвилин при температурі 180°С
Варіант запікання з овочами
Горбуша, запечена з овочами, виглядає яскраво і апетитно. М’ясо просочується соком овочів, в результаті чого страва виходить соковитим і ніжним.
Інгредієнти:
- горбуша;
- два томата;
- дві цибулини;
- солодкий перець;
- лимон;
- три ложки майонезу;
- 100 г сиру;
- масло вершкове і рослинне;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- Тушку горбуші нарізаємо порційними шматочками, присмачую їх сіллю, перцем і поливаємо лимонним соком. Залишаємо просочуватися на 30 хвилин.
- Помідори ріжемо кружальцями, цибулю і перець – півкільцями. На вершковому маслі злегка пасеруємо цибулю.
- Форму для випічки змащуємо маслом, на яке викладаємо шматки риби. Поверх них розподіляємо перець, цибуля, помідори і шар майонезу.
- Запікаємо страву в духовці протягом 30 хвилин при температурі 200 градусів. За 10 хвилин до готовності посипаємо рибу з овочами тертим сиром.
Готуємо з додаванням лимона
Соковита горбуша у фользі – ситне блюдо з низьким вмістом калорій, тому нею можна сміливо пригощати тих, хто турбується про стрункості фігури. Риба з лимоном в духовці готується дуже швидко, а сік цитрусових і спеції надають їй неповторний аромат і смак.
Інгредієнти:
- горбуша;
- лимон;
- приправи для риби;
- зелень, олія.
Спосіб приготування:
- Рибу очищаємо, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на порції. Рибні заготовки натираємо спеціями і ставимо в холод на 1 годину.
- Форму для випічки застеляємо фольгою, кладемо на неї шматочки риби, а зверху розподіляємо лимонні слайсы. Закриваємо все фольгою і відправляємо запікатися на 30 хвилин. За 10 хвилин до готовності фольгу можна відкрити.
Горбуша в фользі з грибами і сиром
Горбушу можна приготувати з різними овочами, але смачніше всього виходить, якщо запекти її з грибами. Особливий смак страви надають всі ті ж спеції і лимонний сік. Готову страву можна подавати з білим соусом.
Інгредієнти:
- горбуша;
- 350 г грибів;
- цибулина;
- лимон;
- 150 г сиру;
- приправи для риби.
Спосіб приготування:
- Цибулю нарізаємо півкільцями, а грибы20 – тонкими пластинами.
- Пасеруємо На олії цибулю, потім додаємо до нього гриби, сіль і обсмажуємо 10 хвилин.
- Філе риби нарізаємо на шматочки, які натираємо спеціями і соком цитруса.
- На деко з фольгою викладаємо рибні заготовки, зверху розподіляємо гриби з цибулею і посипаємо все тертим сиром. Фольгу закриваємо і готуємо страву 20 – 25 хвилин при температурі 200°С
Зі шпинатом і майонезом
Якщо ви шукаєте оригінальний рецепт приготування горбуші в духовці, то обов’язково візьміть на замітку цей. Горбуша зі шпинатом і майонезом виходить не тільки смачної, але і корисної, особливо якщо майонез замінити сметаною.
Інгредієнти:
- горбуша;
- шпинат;
- дві ложки лимонного соку;
- сіль, перець;
- три ложки майонезу.
Спосіб приготування:
- Очищену тушку горбуші просочуємо сумішшю з солі, перцю і лимонного соку, викладаємо на фольгу.
- Зверху кладемо подрібнений шпинат, додаємо ще трохи спецій, лимона і злегка змащуємо майонезом. Закриваємо фольгою рибу зі шпинатом і готуємо в духовці 30 хвилин при температурі 180°С
Скільки запікати горбушу в духовці, щоб вона була соковита?
Горбуша – риба не жирна, тому багатьох господинь цікавить, як зробити з неї соковите блюдо і скільки ж запікати її в духовці, без побоювань пересушити. Щоб не допустити пересихання м’яса під час запікання, варто врахувати деякі моменти.
- Для приготування краще купувати охолоджену, а не заморожену рибу. При заморожуванні м’ясо втрачає велику частину корисних властивостей і смакових якостей, а значить, приготувати апетитну страву не вийде.
- Перед запіканням горбушу краще змастити великою кількістю масла, яке допоможе рибі залишитися вологою під впливом сухого жару.
- Можна попередньо замаринувати тушку в лимонному соку з будь-якими приправами. 30 хвилин буде достатньо, щоб в результаті у вас вийшло соковите і ароматне блюдо.
- Як всі представники лососевих, горбуша має ніжне м’ясо, тому дуже важливо не перетримати її в духовці. Залежно від розміру, цю рибу запікають від 15 до 30 хвилин.
Як ви змогли переконатися, приготувати смачну горбушу в духовці зовсім не складно. Але, якщо ви все-таки її пересушили, не впадайте у відчай! Просто подайте її з грибним або сирним соусом і ніхто не помітить вашої маленької помилки.