Горіхову пасту можна придбати в багатьох магазинах. Але не завжди це ласощі буває корисним, так як недобросовісні виробники додають до складу шкідливі компоненти. Пропонуємо приготувати пасту самостійно.
Склад, калорійність і користь горіхової пасти
Хороша альтернатива горіхам – горіхова паста, в якій міститься велика кількість необхідних для здоров’я корисних речовин.
Склад горіхової пасти:
- білки;
- йод;
- вуглеводи;
- фолієва кислота;
- жири;
- кобальт;
- протеїн;
- вітаміни (Е, А, Р, В);
- клітковина;
- магній;
- сахариди;
- кальцій;
- крохмаль;
- калій;
- цинк;
- фосфор;
- залізо.
Якщо не зловживати продуктом, то паста абсолютно не вплине на вагу людини. Містяться в складі харчові волокна і білок володіють великим індексом ситності і зменшують відчуття голоду.
Солодкий продукт благотворно впливає на роботу:
- серцево-судинної системи. Жири, що входять до складу, значно знижують ризик розвитку інфаркту та інших серцевих хвороб;
- печінки;
- травлення;
- щитовидної залози;
- нервової системи.
При помірному вживанні поліпшується:
- стан зубів;
- обмін речовин;
- стан шкіри і волосся.
Завдяки тому, що в складі відсутній холестерин, її можна вживати людям із хворобами судин.
При регулярному вживанні підвищиться імунітет і покращиться робота мозку, знизиться ризик розвитку ракових захворювань. Ласощі допомагає підвищити тестостерон у чоловічої половини населення.
Паста володіє високою калорійністю – 576,73 ккал у 100 г продукту. Тому вегетаріанцям і спортсменам не рекомендується вживати більше 3 ст. ложок продукту в день. У тій же масі міститься 21,02 г білків, 16,45 г вуглеводів і 47,35 г жирів.
Не рекомендується вживати продукт особам, які страждають на:
- артрозом;
- артрит;
- алергічною реакцією на горіхи та інші компоненти, що входять до складу ласощів.
Горіхова паста з волоських горіхів
Пасту з волоських горішків можна готувати в прок і зберігати в баночках.
Інгредієнти:
- волоські горіхи – 320 г;
- сіль – 1 ч. ложка;
- мед – 160 мл
Приготування:
- Подрібнити горіхи. Влити мед і підсолити. Збити міксером.
- Зберігають ласощі в холодильнику.
Як зробити з арахісу
Для приготування підійде арахіс обсмажений або звичайний, так само можна використовувати їх суміш.
Інгредієнти:
- мед – 4 ст. ложки;
- арахіс – 330 г;
- рослинне масло – 5 ст. ложок;
- сіль – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Арахіс необхідно очистити від лушпиння. Помістити у блендер. Подрібнити. Крихта вийде дуже дрібна.
- Полити медом і маслом. Підсолити. Збити. Густину маси можна регулювати за допомогою олії.
З кедрових горішків
Якщо ви не знаєте, як зробити горіхову пасту смачною і корисною, рекомендуємо скористатися чудовим рецептом на основі кедрових горіхів. Змінювати смакові якості пасти можна додаючи кардамон, цедру, різні сиропи, шоколад, імбир, ваніль, паприку і інші улюблені спеції.
Інгредієнти:
- оливкова олія – 150 мл;
- кедрові горішки – 150 г;
- волоські горіхи – 150 г;
- часник – 7 зубків;
- петрушка – 45 р.
Приготування:
- Всі горішки помістити в сковороду. Смажити на середньому вогні 6 хвилин. Остудити і видалити лушпиння. Перекласти в блендер і подрібнити.
- Пересипати в сковороду. Влити половину масла. Смажити 3 хвилини.
- Порубати часник, зелень і відправити до горіхів. Залити які залишилися олією. Смажити 3 хвилини. Якщо паста вийшла дуже густий, можна розбавити гарячою водою до необхідної консистенції.
Горіхова паста з фундука
Легко приготувати горіхову пасту з фундука. Маса виходить ніжною з ароматом карамелі.
Інгредієнти:
- фундук – 310 г;
- цукор – 310 р.
Приготування:
- Для приготування знадобиться ємність з товстим дном. Насипати частина цукру. Включити мінімальний вогонь. Варити, поки маса не перетвориться в золотисту карамель. Засипати цукор, що залишився. Зварити карамель.
- Засипати горіхи. Розмішати. Горішки повинні повністю покритися тягучою масою. Перекладіть на пергамен промазанный маслом. Після повного охолодження поломайте руками і покладіть в чашу блендера.
- Подрібнювати необхідно в режимі пульсації, щоб вийшов густий і солодкий соус.
Приготовлену пасту намазують на батон або використовують для просочення тортів.
Готуємо з кешью
Приготувати смачні ласощі дуже легко. У запропонованому рецепті не містяться зайві добавки, але за бажанням їх можна вводити в будь-якій кількості.
Інгредієнти:
- цукор – 130 г (можна змінювати за бажанням);
- горіхи кешью – 470 г;
- вода – 25 мл (окріп);
- сіль – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- Відразу необхідно висушити в духовці горішки (230 градусів). Буде потрібно близько 7 хвилин. Остудити і перекласти в блендер.
- Збивати доведеться довго. Спочатку горіхи перетворяться в крихти, а потім стануть рідкої пастою.
- Насипати цукор. Підсолити. Влити окріп. Перемішати. Зберігають ласощі не більше тижня в холодильнику.
Як приготувати горіхову «Нутеллу» своїми руками
Корисну пасту можна приготувати, використовуючи будь-які горіхи, дуже швидко, а головне просто.
Інгредієнти:
- молоко – 1100 мл;
- вершкове масло – 270 г;
- какао – 120 г;
- горіхи – 220 г;
- борошно – 120 г;
- цукор – 850 р.
Приготування:
- В какао насипати борошно, потім цукор. Перемішати. Тонким струменем влити молоко. Перемішати. Комков бути не повинно. Переставити на вогонь. Нагрівати необхідно повільно і постійно перемішуючи.
- Коли консистенція маси стане густою, помістити порзане вершкове масло.
- Горішки обсмажити в сковорідці. Остудити. Якщо є лушпиння – видалити. Помістити у блендер і подрібнити. Пересипати в масу на вогні.
- Варити 25 хвилин. Паста повинна стати густий. Після охолодження перекласти в ємність і зберігати в холодильнику.
Рецепт з мигдалю
Спочатку пасту призначали хворим після операції для відновлення сил. Завдяки смаковим якостям вона швидко придбала популярність і стала улюбленицею не лише дітей, але і дорослих.
Інгредієнти:
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- мигдаль – 350 г;
- вершкове масло – 55 г;
- цукор – 230 р.
Приготування:
- Прогріти духовку. Температура знадобиться 250 градусів. На деко викласти горіхи. Засмажувати 6 хвилин. Вони повинні стати темними. Остудити і перемістити в чашу від блендера. Щоб отримати ідеальну консистенцію необхідно подрібнювати горіхи 13 хвилин. Щоб уникнути псування мотора, робіть перерви в роботі.
- Додати сіль і цукор. Подрібнювати ще 3 хвилини. Влити олію. Перемішати.
- Колір пасти можна змінювати за бажанням. Якщо смажити горіхи менше часу, то маса вийде світлою, якщо довше – темною.
Зі згущеним молоком
Приголомшливо смачна паста, яка підходить для еклерів, капкейків і тортів. Також смачне її намазувати вранці на хліб.
Інгредієнти:
- арахіс – 130 г;
- масло – 260 г;
- волоський горіх – 120 г;
- згущене молоко – 260 мл;
- фундук – 130 р.
Приготування:
- Помістити горіхи в сковорідку. Обсмажувати 4 хвилини. Остудити. Подрібнити.
- Масло збивати на максимальних оборотах міксера.
- Згущене молоко підходить для приготування будь-яка. Із звичайної маса вийде рідкою. З вареної – густий з карамельним присмаком. Збити з горіховою крихтою. Потім поступово збиваючи з’єднати з масляною масою.