Горохове пюре – 8 рецептів приготування

Ситне поживне горохове пюре – це незвичайний варіант гарніру, який відмінно поєднується з різними м’ясними стравами. Коли набридає картопля, його можна замінити таким цікавим страв. Якщо додати в пюре з гороху трохи більше води, вийде густа ароматна юшка на обід.

Простий рецепт горохового пюре в каструлі

До складу входить: гранований стакан колотого гороху, 3 ст. ложки жирного масла, 2 голівки цибулі, сіль, велика морквина.

  • Бобові компоненти промиваються і заливаються водою таким чином, щоб вона була на пару сантиметрів вище рівня гороху. Ємність залишають при кімнатній температурі на 2-3 години. Якщо продукт буде замачиваться всю ніч, то він відправляється в холодильник, щоб не закис.
  • Далі горох добре промивається, залити свіжою водою і відправляється варитися на 70-80 хвилин. Краще воду відразу посолити. Можливо, в процесі варіння її потрібно доливати.
  • У цей час потрібно зайнятися овочами. Вони чистяться, довільно подрібнюються і смажать на вершковому маслі до легкої рум’яності.
  • Далі піджарка разом з усією олією зі сковорідки і з сварившимся горохом закладається в чашу блендера і пюрируется.

Густота страви регулюється за власним розсудом.

Як приготувати в мультиварці?

Інгредієнти: повний стакан колотого гороху, в 2 рази більше фільтрованої води, 70 г солоного вершкового масла, сіль.

  • Горох добре промивається і замочується приблизно на 80-90 хвилин в прохолодній воді. При цьому він залишається при кімнатній температурі.
  • Далі можна зливати зайву рідину і перекладати продукт в чашу «розумної каструлі». Зверху виливається вказане в рецепті кількість фільтрованої води.
  • Програма, призначена для гасіння, активізується приблизно на 110-120 хвилин.
  • За 10 хвилин до готовності страви в нього відправляється сіль, солоне вершкове масло. По смаку можна додавати будь-які приправи.

Горохове пюре в мультиварці завжди виходить особливо смачним і ніжним. Воно подається до столу гарячим.

Горохове пюре без замочування

До складу входить: півкіло колотого гороху, 3 г харчової соди, ціла морквина, 70 г вершкового масла, цибулинка, кухонна сіль, половина пучка свіжої зелені.

Дивіться також:  Рибні котлети – 10 дуже смачних рецептів

  • Спочатку горох пару разів промивається проточною холодною водою, після чого заливається окропом і залишають на 12-14 хвилин.
  • Далі можна відразу перекладати продукт в чавунний казан і відправляти варитися на півгодини на слабкому вогні з содою. Води в ємності повинно бути на пару сантиметрів вище рівня гороху.
  • Рідина в процесі википатиме і її треба доливати до колишнього рівня.
  • Овочі чистяться і дрібно ріжуться, після чого добре обсмажуються на пісному маслі.
  • Вийшло пюре з’єднується з піджаркою, а також солиться і заправляється маслом. Під кінець у нього додають подрібнену зелень.

При необхідності масу можна пюрировать, застосувавши блендер.

Рецепт, як у дитячому садку

До складу входить: гранований стакан гороху, зубок часнику, 40 г несолоного вершкового масла, велика морквина, пучок різноманітної зелені, сіль, 5 ст. фільтрованої води.

  • Спочатку горох промивається, заливають чистою водою (2 склянки) і залишається для замочування на кілька годин. Якщо ємність буде стояти довше 4-5 годин, її потрібно прибрати в холодильник, щоб вміст не закисло.
  • Далі бобові компоненти знову промиваються і заливаються залишилася зазначеної в рецепті рідиною. Після закипання води продукт вариться 35-45 хвилин під закритою кришкою. Отримана маса остуджується.
  • Морквина чиститься, часник позбавляється від лушпиння, а зелень добре промивається. Всі ці продукти разом з вершковим маслом відправляються в блендер. До них перекладається і горох.
  • Маса подрібнюється і за смаком присаливается.

Якщо долити в пюре більше рідини від варившегося гороху, можна отримати густу поживну юшку, яку особливо смачне є з часниковими грінками або сухариками.

З копченостями

Інгредієнти: півкіло колотого гороху, 70 г копченого сала, повний стакан густої сметани, півкіло копчених свинячих реберець, 60 г пармезану, сіль, лимон, 5-6 свіжих листочків базиліка. Як правильно приготувати горохове пюре з копченостями, описується далі.

Дивіться також:  Курячі рулетики в беконі – 8 рецептів приготування

  • Горох залити великою кількістю води і залишають на 3-4 години, після чого гарненько промивається.
  • Копчені реберця потрібно уважно оглянути. Якщо на них є жир. А самі реберця викладаються на деко, застелене фольгою і відправляються в духову шафу, розігрітий до 200 градусів. Відразу після цього нагрівання вимикається.
  • Ребра залишаються в остигає духовці, поки готуються всі інші компоненти.
  • Горох відправляється варитися у солоному окропі.
  • Для приготування соусу з’єднується сметана, базилік, крупно тертий сир, трохи свіжого лимонного соку. Усі ці компоненти подрібнюються в блендері до однорідності.
  • Зварений горох перетирається через сито і змішують з невеликою кількістю води. Потрібну густоту господиня визначає самостійно.
  • Шматочки сала і зрізаний з ребер жир обсмажуються на сковороді. Отримана маса викладається в пюре.

Подається готову страву з реберцями з духовки і особливим сметанним соусом.

З куркою

Інгредієнти: 2 повних гранованих склянки колотого гороху, 2 ріпчасті цибулинки, 4 склянки фільтрованої води, півкіло будь-яких частин курки, 2 середні морквини, сіль, суміш перців.

  • Бобові ретельно промиваються до прозорості води. Бажано замочити горох заздалегідь, щоб надалі він готувався максимально швидко. Варяться бобові відразу в солоній воді (4 ст.). Точний час приготування буде залежати від тривалості попереднього замочування і навіть якості гороху.
  • Готова маса пюрируется блендером.
  • Шматочки курки обсмажують з цибулею і морквою на невеликій кількості жиру. Вони повинні повністю приготуватися. Можна використовувати будь-які спеції для овочів та птиці.

Кожна порція страви формується з горохового пюре і шматочки курятини з піджаркою.

З грибами

Інгредієнти: півкіло колотого гороху, 280 г білого лука, півкіло свіжих печериць, літр води, сіль, перець.



  • Щоб зробити горохове пюре по-справжньому смачним, потрібно спочатку добре промити бобові, а потім зварити продукт до готовності в солоному окропі. Вся рідина в результаті повинна повністю випаруватися.
  • У сотейнику спочатку обсмажується подрібнену цибулю, потім до нього додаються невеликі шматочки печериць, сіль і перчик за смаком. Разом продукти готуються 8-9 хвилин.
  • Готовий горох пюрируется блендером, після чого з’єднується з грибною обсмаженням.
Дивіться також:  Тісто для біляшів з сухими дріжджами – 6 швидких рецептів на молоці і на воді

Дуже смачно подавати таке частування з кислою капустою і асорті з різноманітних маринованих овочів.

Ніжне блюдо з вершками

Інгредієнти: повний стакан сухого гороху, кухонна сіль за смаком, спеції, половина склянки жирних вершків, шматочок вершкового масла.

  • Спочатку горох добре миється і при необхідності вимочується в прохолодній воді. Весь процес займе від 2 до 12 годин. Якщо вирішено вибрати максимальний час вимочування бобових, то краще залишити їх у воді на всю ніч. Ємність з горохом для цього ставиться на нижню полицю холодильника.
  • Далі підготовлений продукт висипається в солоний окріп і варять близько 3 годин. Він повинен повністю розваритися.
  • В отриману суміш викладається вершкове масло, додається сіль і спеції. Якщо свіжих вершків в будинку не виявилося, замість них можна використовувати пару ложок сухих. Тоді вони додаються в пюре вже на цьому етапі.
  • Маса розминається товкачиком за принципом картопляного пюре. Страва повністю готове.

Якщо використовуються свіжі вершки, то вони виливаються вже готове, злегка остигле частування.

Калорійність горохового пюре

Всім тим, хто хоче ласувати обговорюваним стравою і при цьому стежити за своєю фігурою, напевно цікава точна калорійність горохового пюре. Худнуть порадує ця цифра – всього 126 ккал на 100 г готового продукту. Звичайно, мова йде про пюре, яке готується на воді і тільки з сіллю без будь-яких інших добавок.

Якщо страва буде закладатися вершкове масло, будь-яке м’ясо, вершки, смажені гриби, то калорійність його значно збільшується. А ось додавання свіжих або маринованих овочів впливає на цей показник лише мінімально.

Прокрутка до верху