Гороховий суп люблять наші співвітчизники. Це не дивно, адже це блюдо дуже ситне, смачне, поживне. Багатьом господиням не подобається його готувати з-за здаються труднощів, але завдяки сучасному винаходу — мультиварці, радувати цим супом своїх домашніх зовсім нескладно.
Гороховий суп в мультиварці — класичний рецепт
Для приготування вам знадобиться:
- подрібнений горох – 200 р.;
- картопля – 450 р.;
- яловичина на кістці – 500 р.;
- ріпчасту цибулю і моркву – по 1 шт.;
- спеції (сіль, перець, лавровий лист) – за смаком;
- соняшникова олія – 2 ст. л.
- Перше, що слід зробити ще з вечора, — це замочити промитий горох і залишити його на ніч. Так він вбере в себе багато вологи і варити його потрібно не так довго.
- М’ясний бульйон варимо в скороварці.
- Готуємо інгредієнти для пережарки: тремо моркву, дрібно ріжемо цибулю. Маленький секрет: якщо у вашій сім’ї є діти, то цибулю теж можна потерти на дрібній тертці.
- На дно чаші мультиварки ллємо трохи олії, викладаємо туди підготовлені цибулю і моркву, ставимо на індикаторі приладу режим «смаження» і залишаємо на 15 хвилин.
- Поки готуються цибулю і моркву, займемося картоплею. Його слід добре промити, очистити, нарізати кубиками або соломкою, хто як любить.
- Додаємо картоплю до пережарке разом з підготовленим горохом.
- Заливаємо інгредієнти ароматним бульйоном з яловичини і включаємо режим «суп».
- Тепер можна йти відпочивати, а рівно через годину насолоджуватися смаком цієї страви.
Покроковий рецепт. Готуємо гороховий суп з копченими реберцями
Візьмемо наступні інгредієнти:
- подрібнений горох – 300-350 р.;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- картопля – 3 шт.;
- копчені реберця, свинина – 500 р. (можна трохи менше, тоді суп вийде менш жирний);
- сіль і перець за смаком;
- вода – приблизно 2 літри.
- Як і в попередньому рецепті, обов’язково замочуємо горох. У цьому випадку страва буде готова в два рази швидше, крім того, не доведеться витрачати зайву електроенергію.
- Обсмажуємо подрібнені моркву і цибулю. Зробити це можна в мультиварці, виставивши режим «смаження», або класичним способом – на сковороді.
- Беремо копчені реберця, промиваємо їх і розрізаємо на невеликі частини – так буде зручніше їсти. Реберця варто трохи обсмажити разом з овочами, тоді смак страви буде більш пікантним.
- Моєму і дрібно нарізаємо картоплю.
- Інгредієнти готувалися на сковороді – саме час перекласти їх у каструлю і додати туди картоплю, горох, приправу, заливши все це двома літрами води.
- Натискаємо індикатор «Суп», виставляємо час приготування – 40 хвилин.
- Щоб смак супу був ще цікавіше, добре буде подати до нього часникові грінки. Для цього достатньо чорний хліб підсушити на сковороді без масла, а коли він трохи підсохне, намазати тертим часником і підсушувати ще хвилин п’ять.
На курячому бульйоні в мультиварці
Такий варіант виконання цього супу не так популярний, як два попередніх, але це анітрохи не псує його.
Інгредієнти страви:
- курка (можна взяти цілу, можна використовувати філе, крильця – кому як подобається);
- подрібнений горох – 300 р.;
- морква, цибуля – по 1 штуці;
- картопля – 4-5 шт.;
- шинка – 200 р.;
- чорний перець, сіль, лавровий лист – за смаком.
- Горох готуємо заздалегідь, як у перших двох рецептах.
- Варимо курку так, щоб вийшло 2 літри бульйону. Чим більше м’яса ви візьмете, тим більш міцний бульйон отримаєте.
- Морква для пережарки в цьому рецепті рекомендується нарізати кубиками, а цибулю, якщо серед домашніх немає явних супротивників цього інгредієнта, — півкільцями. Це зробить блюдо незвичайним.
- Відправляємо моркву і цибулю в чашу мультиварки і готуємо в режимі «смаження» приблизно 5 хвилин.
- Через 5 хвилин додаємо до овочів шинку і смажимо ще 5 хвилин. Також можна обсмажити і курку (краще окремо і додати її пізніше разом із картоплею), при цьому час смаження рекомендується збільшити, якщо є бажання підрум’янити інгредієнти до хрусткої скоринки.
- Далі в чашу викладаємо горох.
- Додаємо бульйон, варимо на режимі «суп» 40 хвилин.
- М’ясо і картоплю рекомендується додати не відразу, а за 20 хвилин до закінчення приготування страви.
- Не забуваємо додати сіль, спеції.
Суп-пюре з гороху
Такий супчик з задоволенням будуть їсти навіть вибагливі дітки, адже він дуже смачний, ніжний і, що важливо, не так вже складний у приготуванні.
Інгредієнти для пісного супу:
- картопля – 500-600 р.;
- подрібнений горох – 200-250 р.;
- моркву і ріпчасту цибулю – по одній штуці;
- олія рослинна рафінована – 50 мл;
- вода – 1,5 л.;
- приправа сіль, спеції, часник – за смаком;
- білий несолодкий хліб – за потреби, для приготування грінок;
- петрушка, кріп – для оформлення подачі.
- Попередньо вимочити горох у воді.
- Перед приготуванням горох слід ще раз промити і поставити варити на 10-15 хвилин.
- Подрібніть цибулю, часник і моркву на тертці або в блендері.
- Додавши масло на дно чаші мультиварки, викладіть туди інгредієнти для пережарки і, виставивши режим «випічка», готуємо 10 хвилин.
- Підготуйте картоплю, порізавши її кубиками, додати до цибулі і моркви разом з горохом і спеціями.
- Налийте в чашу 5-6 склянок води.
- У режимі «гасіння» залиште мультиварку на 90 хвилин.
- Далі необхідно вилити зайву рідину, а овочі подрібнити за допомогою блендера.
- Тушкуйте разом з рештою овочевим бульйоном (той, що злили) ще хвилин 10-15.
Подавати це блюдо рекомендується з сухарями, зеленню, можна додати кедрові горішки.
Якщо ви хочете приготувати не пісний суп, то замість води слід додати м’ясний бульйон.
Оригінальний спосіб приготування з фрикадельками
Вам знадобиться:
- м’ясний фарш (це може бути м’ясо яловичини, свинини, птиця) – 400 р.;
- цибулю, моркву – по 1 штуці;
- подрібнений горох – 300 р.;
- картопля – 400 р.;
- сіль, лавровий лист – за смаком;
- вода – приблизно 2 л.;
- масло для обсмажування.
- Горох готуємо тим же способом, що вказаний в рецептах вище.
- Чистимо овочі. Цибулю і моркву ріжемо дрібно, картоплю – трохи крупніше.
- Виставляємо на індикаторі режим «смаження» і час приготування – 20 хвилин. У чашу відправляємо цибулю і моркву, обсмажуємо 5 хвилин.
- За цей час ліпимо фрикадельки і обсмажуємо їх разом з морквою і цибулею ще 15 хвилин.
- Виливаємо в чашу підготовлену заздалегідь гарячу воду, додаємо картоплю і горох, виставляємо режим «суп» і готуємо 1 годину.
Приємного апетиту!
Особливості приготування в мультиварці Redmond, Polaris
Режими у всіх мультиварках приблизно однакові і приготувати гороховий суп ви зможете на будь-якої моделі.
Слід врахувати деякі моменти, наприклад:
- у деяких моделях Polaris немає режиму «смаження», замість нього можна вибирати режим «випічка»;
- мультиварки Redmond починають відлік часу в режимі «смаження» після того, як продукт вже 5 хвилин готується – слідкуйте, щоб страва не підгоріло.