У нашій країні традиційними першими стравами є борщі, щі, густі, наваристі супи. Серед них особливою популярністю користується гороховий суп з копченими ребрами. Приготований на ароматних копченостях, наваристий суп настільки смачний і ситний, що будь-який чоловік, спробувавши його, буде піднесений.
Гороховий суп відомий у багатьох країнах. Готувати його почали ще пів століття до нашої ери в Греції, про це супі згадав Аристофан у творі «Птахи». Звісно, за багато століть рецепт приготування горохового супу змінився, в кожній країні виробився свій рецепт. Так, в одних країнах цей суп дуже густий, з великою кількістю гороху і овочів, в інших – дуже рідкий з насиченим м’ясним бульйоном. У Франції, наприклад, гороховий суп подають у вигляді пюре з часниковими грінками і сиром фета. У нашій країні гороховий суп готують, як і будь-який інший, ні занадто товстий, ні занадто рідкий, для бульйону використовують копченості, які надають супу особливого аромату і неймовірного смаку.
Як готувати гороховий суп з копченими ребрами
Інгредієнти:
- Копчені ребра – 400 г;
- Горох – 250 г;
- Картопля – 4-5 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Цибуля – 2 шт.;
- Лавровий лист – 1 шт.;
- Петрушка – 3-4 гілочки;
- Корінь петрушки – 1 шт.;
- Сіль – 1,5 ч. ложки.
Спосіб приготування:
- Горох опустити в крутий окріп і варити під кришкою приблизно 1 годину.
- Зняти м’ясо з кістки і нарізати або порвати середники шматками, відправити в каструлю до гороху.
- Через 5 хвилин після додавання копченої курки покласти в каструлю нарізану невеликими шматочками картоплю.
- Обсмажити на сковороді до золотистого кольору нарізану дрібними кубиками цибулю і натерту моркву, а також подрібнений корінь петрушки. Відправити пасеровку в суп.
- Варити до готовності картоплі. Додати сіль і перець за смаком, лавровий лист покласти в каструлю за 5 хвилин до готовності вийняти, як тільки суп буде готовий.
- Готовому гороховому супу дати настоятися під кришкою протягом 20 хвилин. Потім насипати в глибокі тарілки, посипати дрібно рубаною зеленню і подавати з житнім хлібом.
Рецепт горохового супу з копченими ребрами і сухариками
Інгредієнти:
- Копчені свинячі ребра – 400 г;
- Горох сухий – 1 склянка;
- Картопля – 3-4 шт.;
- Цибулини – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Зелень – 0,5 пучка;
- Сіль, перець – за смаком;
- Хліб білий або житній (бажано вчорашній) – 2 шматка.
Спосіб приготування:
- Сухий горох промити і замочити в холодній злегка підсоленій воді на ніч. Якщо забули замочити на ніч, то залийте його водою хоча б на 2-3 години.
- Замочений горох знову промити і відправити варитися на повільному вогні 1-1,5 години.
- За цей час копченості порізати невеликими шматками. Якщо використовуєте свинячі реберця, то достатньо буде між ребрами розрізати, якщо ж використовуєте інші копченості (до речі, непоганий смак дасть копчений окорочок), то розріжте середнього розміру шматками, не мельчите, щоб м’ясо не раскипелось і не розвалилася в супі.
- Картопля очистити і порізати невеликими шматками. Відправити в каструлю до готового гороху картоплю і копчене м’ясо. Дати їм поваритися 15 хвилин, а тим часом спасерувати цибулю і моркву.
- Додати обсмажені цибулю і моркву в суп, посолити і поперчити, заправити січеною зеленню. Дати покипіти ще 5-7 хвилин, а потім зняти з вогню і залишити на 15 хвилин, накривши кришкою.
- Приготувати сухарики. Злегка черствий хліб порізати невеликими кубиками, викласти одним шаром на деко і відправити в розігріту духовку на 7-10 хвилин. Стежте, щоб сухарики не згоріли. Також сухарики для горохового супу можна приготувати в мікрохвильовій печі, якщо в ній є функція гриля.
Готовий суп гороховий з копченостями подавати в невеликій піалі, можна прикрасити часточкою лимона, він додасть легкої кислинки і доповнить насичений смак супу. Сухарики подавати окремо і класти в тарілку безпосередньо перед вживанням, щоб вони не надто розмокли, а залишалися злегка хрусткими.