Мало хто відмовиться від свіжої, ароматної випічки до чаю. А якщо вона ще й приготовлена з любов’ю, то тут вже зовсім ніхто не встоїть. Я пропоную вам порадувати своїх близьких смачними, ніжними, воздушнейшими булочками-пушинками. Вони ідеально підійдуть до сніданку, а також до традиційної вечірньої кружку молока.
Що нам знадобиться для того, щоб спекти булочки-пушинки:
- Борошно — 700 г
- Молоко (2/3 склянки) — 250 мл
- Цукор — 6 ст. л. (в тісто)
- Масло вершкове (3 ст. л.) — 75 г
- Яйце — 3 шт .(2 в тісто. 1 – для змащування)
- Сіль – 1 ч. л.
- Дріжджі (сухі) — 2,5 ч. л.
- Ванілін – на кінчику ножа
- Кориця, цукор (для начинки) – за смаком
Якщо ми замішуємо тісто в хлібопічці, то помістимо інгредієнти в відерце в тому порядку, в якому зазначено в інструкції до вашої моделі. Якщо замішуємо вручну, то спочатку подогреем молоко до температури тіла(приблизно 30 – 35градусів), розчинний у ньому наші дріжджі і 1 ч. л. цукру. У той час як дріжджі «починають свою роботу», просеем борошно і додамо в неї сіль. Взобьем яйця з цукром, додати розтоплене, але не гаряче масло і ванілін. Безперервно помішуючи, вливаємо в яєчну суміш підійшли дріжджі. Отриману масу акуратно додаємо в борошно, вимішуючи спочатку за допомогою ложки, потім руками. Тісто виходить дуже м’яким і ніжним, абсолютно нелипким.
Сформувати з тіста кулю, накриємо його чистою тканиною і відправимо в тепле місце для підйому. Коли наш колобок збільшиться в два – два з половиною рази, формуємо з нього булочки – можна просто зробити круглу або фігурну булочку – вийде ніжне, пишна, дуже смачне і ароматне виріб. А можна всередину додати будь-яку начинку – мак, варення, цукерки «Корівка» – на ваш смак і фантазію. В цей раз я пекла булочки з корицею. Відщипуємо від нашого красивого кулі невеликі шматочки і робимо з них коржики – я не користуюся качалкою тісто дуже податливе і коржі формуються відмінно за допомогою рук. Насипаємо на центр нашої коржі цукор, змішаний з корицею, звертаємо всередину краї, потім скачуємо з отриманого прямоугольничка рулетик.
Подальші наші дії будуть залежати від того, де ми збираємося піч наші булочки – в духовці або мультиварці. Якщо ми печемо їх в духовці, то розкладаємо наші булочки на змащений рослинним маслом деко швом вниз, накриваємо рушником або харчовою плівкою і відправляємо на расстойку на 30 – 40 хвилин. В цей час нагріваємо духовку до 180 – 200 градусів, змащуємо наші підійшли булочки жовтком і відправляємо їх випікатися на 20 – 25 хвилин.
Якщо ж ми збираємося готувати булочки-пушинки в мультиварці, то після формування змащуємо чашу мультиварки маслом, викладаємо в неї отримані булочки (не забудемо трохи змастити їх краю рослинним маслом, щоб потім їх легше було роз’єднати) і ставимо вироби на другий підйом, які підігріваються, приблизно на 25 – 30 хвилин. Но тільки наші красуні піднялися, змащуємо верх булочок жовтком, посипаємо цукром (за бажанням можна посипати також корицею або какао) і випікаємо на програмі «Випічка» 30 – 40 хвилин.
Дістаємо, остуджуємо (в принципі, це необов’язково – теплі булочки теж смакота!) і насолоджуємося з чаєм, соком або молоком!
Приємного апетиту!