Класичний, м’який і повітряний заварний крем на основі яєчних жовтків, розкриє смак солодкої випічки. Використовується для приготування тортів, капкейків, тістечок, рулетів та еклерів. З різноманіття кремів для наповнення і прикраси випічки, крем Шарлотт зайняв гідне місце, завдяки дивовижному тане смаком, простотою приготування і елементарного складу.
Тривалість приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 1
Інгредієнти для шоколадного крему Шарлот:
- Яєчний жовток – 3 шт.
- Молоко – 200 мл
- Цукор – 200 гр
- Вершкове масло – 150 гр
- Гіркий шоколад – 100 гр або какао-порошок – 200 гр
- Коньяк – 10 мл
Спосіб приготування крему Шарлот:
- У глибокому посуді збити яєчні жовтки з цукровим піском до утворення піни і зникнення цукрових крупинок. Маса повинна посвітліти рахунок збивання.
- Додати молоко, жовтки і акуратно перемішати до однорідності.
- Влити суміш в каструлю і поставити на водяну баню. Варити на повільному вогні, регулярно помішуючи, до загустіння яєчно-молочної суміші. Необхідно не допустити кипіння.
- Зняти з вогню і дати остудитися до кімнатної температури.
- Вершкове масло збити спеціальним міксером до стану пишної білої маси і зникнення грудочок. Процес займає близько 7 хвилин. Важливо, щоб перед збиванням олія якийсь час полежало поза холодильника і стало м’яким і податливим. Це допоможе в подальшому крему тримати форму і не розшаровуватися.
- Продовжуючи збивати масло, додаємо коньяк. Він додасть крему Шарлот аромат і пишність.
- Повільно і невеликими порціями починаємо вводити молочно-жовткову масу в масло, постійно перемішуючи. При збиванні молочно-яєчну суміш і вершкове масло повинні бути однакової температури. Якщо під час збивання міксером крем починає розшаровуватися, необхідно ще раз залишити його на водяній бані і підігріти, регулярно помішуючи. Потім знову збити до однорідного стану і збільшення в об’ємі.
- Розтопити шоколад. Рекомендується використовувати мікрохвильову піч, але також можна підігріти в сотейнику на повільному вогні.
- Влити шоколад, крем і ретельно змішати до однорідності. Якщо ви використовуєте какао-порошок рекомендується просто змішати потрібну кількість з кремом.
- Крем можна застосовувати відразу ж після приготування або прибрати в холодильник до використання. Шоколадний крем Шарлотт може зберігатися в холодному місці до трьох днів, не втрачаючи властивості і текстуру.
Крем Шарлотт чудово тримає форму і неймовірно зручний у роботі, не пливе і не тече з бісквіту. Використовується для наповнення, прошарування і прикраси тортів,тістечок та іншої солодкої випічки. Шоколадний крем Шарлотт має ніжну і щільну консистенцію і м’який вершковий смак.
Натомість гіркого шоколаду в крем можна додати інші смакові складові. Наприклад, фруктові і ягідні сиропи і пюре, ваніль, карамель, лимонний сік і багато іншого. Це дозволити розширити смак ніжного і щільного крему Шарлот.
Приємного Вам апетиту!