Гранатове вино нечасто можна зустріти в наших магазинах, а якщо воно і знайдеться, то немає ніякої впевненості, що продукт дійсно натуральний і корисний. Саме тому напій найкраще робити самостійно.
Гранатове вино – базовий рецепт
Якщо ви ще не знаєте, як зробити гранатове вино, то варто почати знайомство з ним з класичного рецепту.
Необхідні інгредієнти:
- п’ять кілограмів стиглих плодів граната;
- близько 10 літрів води;
- трохи більше кілограма цукру.
Процес приготування:
- Гранати добре промиваємо, видаляємо з них шкірку і залишаємо тільки зерна.
- Розміщуємо їх в будь-яку ємність і приминаем чим-небудь (наприклад, картофелемялкой) так, щоб вони почали виділяти сік.
- Після цього присипаємо все цукром і перекладаємо в скляний посуд. Її потрібно прикрити водяним затвором або ж самою звичайною гумовою рукавичкою.
- Залиште напій, він повинен побродити. Як тільки перестануть виділятися бульбашки, і рукавичка опаде, його можна процідити і розлити по пляшках.
- Зберігайте їх ще близько місяця перед вживанням.
З гранатового соку
Можна також зробити вино з гранатового соку. Для цього купуються або стиглі фрукти і віджимаються, або ж береться вже готовий сік.
Необхідні продукти:
- гранатовий сік – приблизно два літри;
- цукор з розрахунку близько 300 грам на літр соку;
- жменя темного ізюму;
- чиста вода – половина від кількості соку.
Процес приготування:
- Концентрований гранатовий сік розводимо водою. Якщо виходити із зазначеної кількості в рецепті, то її знадобиться літр.
- Змішуємо отриману рідину з цукром, додаємо ізюм і заливаємо все в скляну ємність.
- Прикриваємо її гумовою рукавичкою і залишаємо в теплому місці, поки не закінчиться процес бродіння.
- Проціджуємо напій так, щоб залишилася тільки прозора рідина без осаду.
Наповнюємо пляшки і зберігати вино ще як мінімум місяць перед дегустацією.
З апельсином, родзинками і лимоном
Необхідні продукти:
- 2,5 кг цукру;
- цедра від чотирьох лимонів;
- півкілограма родзинок;
- чотири апельсина;
- близько 20 плодів граната;
- 7,5 літрів чистої води;
- винні дріжджі – кількість дивитися на упаковці.
Процес приготування:
- Гранати звільняємо від шкірки, дістаємо зерна, добре розминаємо їх і заливаємо зазначеною кількістю води.
- До них додаємо цукор, цедру з лимонів і апельсинів. З апельсинів так само потрібно віджати сік.
- Кладемо винні дріжджі, перелити все в підходящу ємність, закриваємо гідрозатворів і прибираємо в тепле місце.
- Після того як закінчиться бродіння, віджимаємо мезгу, рідину перелити в іншу ємність і залишаємо ще на кілька місяців.
- Як тільки напій посвітлішає можна розподілити його по пляшках, але відкрити їх для вживання слід тільки через 4 – 5 місяців.
Напівсолодке вино з граната
Напівсолодке гранатове вино – смачний, але досить терпкий напій, який володіє красивим бурштиновим кольором і надає оздоровчий вплив на організм при вживанні в невеликих дозах.
Необхідні продукти:
- 100 грам родзинок;
- одна упаковка винних дріжджів;
- 9 гранатів;
- півтора кілограма цукру;
- вода – 2,5 літра.
Процес приготування:
- Очищаємо гранати, дістаємо з них зерна, змішуємо з цукром і добре тиснемо.
- Відокремлюємо рідина від м’якоті, перелити її в ємність. Бажано, скляну і високу.
- Додаємо родзинки, дріжджі і залишаємо на тиждень в темному і теплому місці.
- Після цього знову перелити в бутель сусло, прикриваємо продірявленій рукавичкою і наполягаємо ще близько місяця.
Вживати вино можна не раніше ніж через 2 місяці. В ідеалі ж його слід наполягати рік.
Сухий винний напій
Сухе гранатове вино готується нітрохи не складніше, ніж його більш солодкий варіант. Єдина відмінність рецептури – меншу кількість цукру.
Необхідні інгредієнти:
- два літри гранатового соку або ж близько чотирьох кілограм плодів;
- по 200 грам цукру на кожен літр соку;
- вода.
Процес приготування:
- Якщо у вас покупної сік, то його потрібно розбавити водою у співвідношенні один до двох.
- Якщо ви використовуєте плоди, то очистіть їх, відокремте зерна, змішайте з цукром і передавите.
- Отриману масу вилийте в підходящий посуд і закрийте його гумовою рукавичкою.
- Тримайте ємність в темному місці, поки «рука» не опуститься, після чого процідіть напій добре кілька разів через марлю.
- Розлийте вино по пляшках, закрийте їх як можна щільніше і зберігайте ще як мінімум місяць перед дегустацією.
З соусу «Наршараб»
Необхідні інгредієнти:
- пляшка соусу «Наршараб»;
- упаковка винних дріжджів, які використовуються по інструкції;
- півкілограма цукру;
- близько п’яти літрів виноградного соку.
Процес приготування:
- Змішуємо сік з цукром, кладемо дріжджі, заливаємо все в підходящу ємність.
- Закриваємо її гумовою рукавичкою або гідрозатворів.
- Чекаємо, коли закінчиться процес бродіння. Отриманий склад проціджуємо через марлю так, щоб видалити осад і залишити тільки чистий і прозорий напій.
- У нього поміщаємо гранатовий соус і добре перемішуємо до повного розчинення. Можна спробувати, за бажанням, додати ще трохи цукру.
- Зберігаємо напій ще близько трьох тижнів, знову пропускаємо через марлю, розливаємо по невеликим скляним пляшкам та через 1 – 2 місяці вино буде готове до подачі.
Домашнє гранатове вино без дріжджів
Необхідні продукти:
- п’ять кілограм гранатів;
- півкілограма цукру;
- п’ять літрів води.
Процес приготування:
- Знімаємо з гранатів шкірку, дістаємо зерна. Переминаем їх будь-яким зручним способом для виділення соку і покласти в бутель для зберігання.
- Зверху засипаємо масу цукром, перемішуємо і вливаємо воду.
- Ємність закриваємо гідрозатворів або ж використовуємо звичайну гумову рукавичку.
- Тримаємо в темному і теплому місці близько трьох місяців, щоб відбувся процес бродіння.
- Після цього рідину проціджують і розподіляється по невеликих пляшках. Вони щільно закриваються і зберігаються ще два місяці.
Звичайно, приготування вина вимагає деяких зусиль і багато часу. Але зате ви отримаєте дійсно натуральний і корисний напій.