Гранатовий соус – це дуже незвичайна заправка і мало хто знає, де вона використовується. Давайте розберемося, до яких страв підходить такий соус, і як їх готувати.
Гранатовий соус Наршараб» – з чим їдять
Гранатовий соус робиться з стиглих гранатових зерен. Їх віджимають, а отриманий сік уварюють у кілька разів і приправляють різними спеціями.
Звичайно, як і будь-незвичний продукт, «Наршараб» викликає непідробний інтерес у господинь. І в першу чергу, хочеться зрозуміти, з чим їдять гранатовий соус.
• Краще всього поєднується він з м’ясом. Їм поливають вже готову м’ясну страву або роблять маринад. Цей гранатовий соус дуже добре розм’якшує навіть найбільш жорсткі волокна і при цьому надає страві особливий пікантний смак.
• Крім цього, заправка відмінно підходить до овочів, наприклад, до квасолі.
• Заправляють Соусом навіть рагу.
• Деякі просто вмочують у нього шматочки хліба і насолоджуються смаком.
Класичний гранатовий соус в домашніх умовах
Необхідні продукти:
• сіль та інші спеції за смаком;
• три кілограми стиглих гранатів.
Процес приготування:
1. Для початку звільніть зерна від шкірки і білих прожилок. У вас повинні залишитися тільки «рубінові сльозинки» в чистому вигляді, все інше можна викинути.
2. Перекладіть їх в якусь глибоку ємність і придушите ложкою або товкачиком, щоб виділився сік.
3. Потім поставте його на плиту і грійте, поки зерна не стануть білого кольору. При цьому їх весь час потрібно перемішувати.
4. Отриману масу пропустити через сито, щоб відокремити сік і м’якоть.
5. Знову поверніть ємність на плиту і варіть чистий сік на повільному вогні до загусання. Після цього приправте складу спеціями і соус готовий.
Рецепт соусу по-турецьки
Гранатовий соус з Туреччини готується дуже просто і практично не відрізняється від класичного варіанту. Він відмінно підходить для маринування риби і м’яса.
Необхідні продукти:
• три кілограми гранатів.
Процес приготування:
1. Очистіть плоди від шкірки, відокремте зерна і перебити їх в соковижималці, щоб утворився сік. Якщо цього приладу немає, то скористайтеся товкачем або звичайною ложкою.
2. Процідіть сік через сито або марлю, приберіть м’якоть і зерна, залишивши тільки сік. Саме з нього і вариться соус.
3. Перелийте його каструльку, зробіть повільний вогонь і тримайте на плиті, поки рідина не стане досить густий, приблизно такий, як ряжанка по консистенції.
4. Готову заправку розподіліть по скляних банках або пляшках і застосовуйте за необхідності.
Курка з гранатовим соусом
Курка в гранатовому соусі – це просто неймовірне блюдо. Заправка робить м’ясо ніжним, соковитим, а скоринка виходить просто чудова.
При цьому потрібно всього кілька інгредієнтів.
Необхідні продукти:
• ложка рослинної олії;
• одна тушка курки;
• спеції за власним смаком;
• дві ложки гранатового соусу.
Процес приготування:
1. М’ясо добре промийте і дайте йому обсохнути або прискорте процес за допомогою паперових рушників.
2. Натріть курку приправами (наприклад, сіллю і перцем), можна використовувати і інші спеції, поєднувані з курятиною.
3. Змішайте гранатовий соус з рослинним маслом, і половиною від загальної кількості отриманої суміші намажте курку. Потім випікайте близько 30 хвилин при 200 градусах.
4. Через це час дістаньте блюдо, знову промажте соусом, що залишився, і приберіть в духовку на півгодини при цій же температурі.
Використовуємо для маринування м’яса для шашлику
Звичайно, гранатовий соус дуже добре підходить для приготування маринаду для шашлику. Але перш ніж опустити шматочки м’яса в цей соус, потрібно знати, скільки його потрібно, і через який період часу шашлик можна буде починати смажити.
• Витримувати м’ясо в розчині з використанням гранатового соусу потрібно не менше 10 годин. В ідеалі – близько 15 – 20 годин.
• Загальна кількість маринаду повинно бути таким, щоб шматки м’яса в ньому не плавали, а просто добре і рівномірно покривалися.
Базовий рецепт маринаду
Необхідні продукти:
• половина склянки соусу;
• кілька цибулин;
• спеції для шашлику за смаком.
Процес приготування:
1. Трохи цибулі перебиваємо через блендер або перетираємо, а те, що залишилося, нарізаємо на кільця. Змішуємо все з гранатовим соусом.
2. Туди ж кладемо вибрані приправи і ретельно перемішуємо інгредієнти.
3. Порційно покриваємо м’ясо зробленої заправкою і залишаємо на 10 – 12 годин.
Ідеальний маринад для яловичини
Необхідні продукти:
• столова ложка гранатового соусу;
• чотири ложки лимонного соку;
• три цибулини;
• півтори ложки гірчиці;
• інші приправи за смаком.
Процес приготування:
1. Цибулю нарізаємо і змішуємо з м’ясом. Інші інгредієнти зі списку з’єднуємо і заливаємо ними м’ясо. Не забуваємо покласти спеції.
2. Все добре перемішуємо і залишаємо шашлик приблизно на добу, після чого його можна смажити.
Як смачно приготувати свинину
Необхідні продукти:
• шматок свинячої м’якоті;
• будь-які спеції за смаком;
• три ложки гранатового соусу.
Процес приготування:
1. Свинину промийте, дайте їй висохнути і наріжте на невеликі порційні шматки, але не більш ніж в півтора сантиметра завтовшки.
2. Присипте їх обраними спеціями (наприклад, сіллю і перцем), залити гранатовим соусом, розподіліть його рівномірно і залиште м’ясо приблизно на 60 хвилин, щоб воно стало м’якішим.
3. Викладіть підготовлене м’ясо на прогріту сковороду на середньому вогні обсмажуйте його з двох сторін, доки не з’явиться рум’яна кірочка.
Незвичайний салат з гранатовим соусом
Необхідні продукти:
• один солодкий перець;
• 15 помідор черрі;
• гранатовий соус – ложка;
• кедрові горішки за смаком;
• 100 грам рукколи;
• 130 грам Моцарели;
• сіль і перець;
• одне авокадо;
• шматочок лимона.
Процес приготування:
1. Рукколу промийте, почекайте, поки висохне, і покладіть в салатницю.
2. Туди ж відправте нарізані на половинки помідори і подрібнений на кубики перець.
3. Моцарелу і авокадо теж подрібніть на квадратики, змішайте з іншими інгредієнтами.
4. Присипте продукти спеціями і збризніть невеликою кількістю лимонного соку.
5. Залишилося тільки заправити страву соусом і добре вимісити його для рівномірного розподілу останнього. Викладіть в салат трохи обсмажених кедрових горішків.
Так, страви з таким соусом – це, безумовно, незвично, але дійсно смачно і вартий того, аби хоч раз спробувати.