Гречана каша – 10 рецептів приготування розсипчастої каші з гречки

Гречана каша – це невід’ємний елемент слов’янської кухні, який став популярним ще кілька століть тому і не втрачає своєї актуальності й досі. Адже крім прекрасного смаку та простоти приготування, ця страва також має велику кількість заліза, яка позитивно впливає на рівень гемоглобіну в крові. Наприклад, ароматну і ситну кашу можна готувати, використовуючи сковороду або мультиварку, як вам зручніше. Також, перед подачею каша традиційно заправляється скибочкою вершкового масла для яскравості аромату.

Розсипчаста гречана каша на воді у каструлі

Розсипчаста гречана каша на воді в каструлі готується дуже легко і швидко, а значить, відмінно підходить для щільного сніданку або будь-якого іншого збалансованого їди, після якого вам не захочеться перекушувати бутербродами або шоколадними батончиками.

Інгредієнти:

на – 3 порції

  • Гречка – 200 гр.
  • Вода – 400 мл.
  • Олія вершкове – 40 гр.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Як зварити розсипчасту гречану кашу на воді у каструлі? За допомогою кухонних грамових терезів відміряємо необхідну кількість кожного інгредієнта.

Промиваємо крупинки гречки від усього сміття та пилу, заливаємо вказаною кількістю води та солимо.

Покладаємо каструлю на конфорку і доводимо до кипіння на середньому нагріванні.

Після закипання щільно закриваємо каструлю кришкою та вимикаємо вогонь. Залишаємо на 20 хвилин, не чіпаючи кришку.

Готову кашу перемішуємо та розкладаємо по тарілках.

Розсипчаста гречана каша на воді у каструлі готова! Доповнюємо вершковим маслом та насолоджуємося. Смачного!

Як зварити гречану кашу на молоці

Як зварити гречану кашу на молоці? Прочитавши цей рецепт, ви точно знатимете, скільки часу і які пропорції потрібні, щоб отримати смачну і ароматну страву, від якої не відмовляться навіть найвибагливіші дегустатори. Подавати рекомендуємо з фруктами та ягодами.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Гречка – 210 гр.
  • Молоко коров’яче – 450 мл.
  • Вода – 430 мл.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Цукор-пісок – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, які нам необхідні, викладаємо на робочий стіл.

Крок 2. У кількох водах ретельно промиваємо крупу.

Крок 3. Воду доводимо до кипіння та солимо, всипаємо гречку та повторно доводимо до кипіння. Зменшуємо полум’я і накриваємо ємність кришкою, варимо 20 хвилин, а потім, при необхідності, зливаємо надлишки рідини.

Крок 4. В іншому ковшіку доводимо до кипіння молоко і переливаємо до каші, на помірному полум’ї доводимо до кипіння, додавши сіль та цукровий пісок.

Крок 5. Вмішуємо в кашу скибочку вершкового масла, вимикаємо вогонь і даємо настоятися під кришкою ще 15 хвилин.

Крок 6. Страву сервіруємо і в гарячому вигляді подаємо до столу. Смачного!

Розсипчаста гречана каша в мультиварці

Розсипчаста гречана каша в мультиварці – це страва, яка не вимагає абсолютно ніяких кулінарних навичок, тому що все, що потрібно від вас – це закинути в чашу в потрібних пропорціях. Подавайте, як самостійну страву або як гарнір.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Гречка – 300 гр.
  • Вода – 450 мл.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Цукор-пісок – до смаку.
Дивіться також:  Як приготувати пташине молоко?

Процес приготування:

Крок 1. 300 г гречаної крупи уважно перебираємо і промиваємо в ситі, пересипаємо в чашу.

Крок 2. Заливаємо гречку чистою водою та закриваємо кришку, запускаємо програму «гречка».

Крок 3. Приблизно в середині процесу варіння кашу солимо, орієнтуючись на свій смак.

Крок 4. Після звукового сигналу втручаємо у страву вершкове масло.

Крок 5. Не чекаючи охолодження, сервіруємо і подаємо. Смачного!

Гречана каша з м’ясом

Гречана каша з м’ясом готується аналогічно до плову, замінюється тільки крупа. Також часто можна зустріти іншу назву цієї страви: «гречка по-купецьки», яка є класичним поєднанням пасерованих овочів, шматочки яловичини і крупу.

Час приготування – 70 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 250 гр.
  • Морквина – 1 шт.
  • Яловичина – 250 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу обдаємо м’ясо водою, очищаємо і промиваємо овочі.

Крок 2. Яловичину обсушуємо паперовими рушниками та нарізаємо дрібними кубиками.

Крок 3. У сковорідці розігріваємо олію і підрум’янюємо м’ясо, випаровуємо вологу.

Крок 4. Довільно подрібнюємо овочі.

Крок 5. Цибулеві скибочки висипаємо до яловичини, солимо і доводимо до прозорості.

Крок 6. Додаємо моркву та пасеруємо протягом трьох хвилин, всипаємо спеції.

Крок 7. Заливаємо компоненти водою (приблизно 200 мл) і томимо під кришкою до випаровування рідини.

Крок 8. Додаємо крупу та воду, у співвідношенні один до двох. Доводимо до кипіння і після, закривши кришкою, гасимо на повільному вогні до готовності гречки.

Крок 9. Не чекаючи остигання, розкладаємо по піалах і знімаємо пробу. Смачного!

Гречана каша з цибулею та грибами

Гречана каша з цибулею та грибами – це ситна та збалансована страва, скуштувавши яку лише одного разу, ви повертатиметеся до цього рецепту знову і знову, бо кожен компонент ідеально доповнює та відтінять смак та аромат іншого – пальчики оближете!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порцій – 3-4.

Інгредієнти:

  • Печериці – 200 гр.
  • Яйце відварене – 2 шт.
  • Гречка – 1 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Олія вершкове – 30-50 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Продукти, які нам знадобляться викладаємо на робочий стіл.

Крок 2. Ріпчасту цибулю «звільняємо» від лушпиння і дрібно рубаємо.

Крок 3. Невеликими скибочками нарізаємо гриби.

Крок 4. На розігрітій олії протягом 5 хвилин обсмажуємо цибульну нарізку.

Крок 5. Додаємо печериці та випарюємо всю воду, підрум’янюємо і присипаємо чорним перцем та сіллю.

Крок 6. Ретельно промиту крупу заливаємо водою і солимо, доводимо до кипіння під кришкою і зменшуємо нагрівання. Не відкриваючи кришку та не заважаючи, готуємо протягом 20 хвилин.

Крок 7. Гречку змішуємо з вершковим маслом та викладаємо в тарілки. Зверху розподіляємо засмажку та кубики відвареного яйця. Насолоджуємось!

Дивіться також:  Солодка випічка з листкового тіста

Гречана каша в горщику в духовці

Гречана каша в горщику в духовці завжди виходить неймовірно ароматною і розсипчастою, тому якщо раніше ви готували кашу тільки на плиті в каструлі, обов’язково зверніть увагу на даний варіант приготування. Для яскравості смаку додамо в готову страву спеції та вершкове масло.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Гречка – 200 гр.
  • Вода – 450 мл.
  • Олія вершкове – 70 гр.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Згідно зі списком, наведеним вище, готуємо складові.

Крок 2. У кількох водах активно промиваємо гречку.

Крок 3. Розподіляємо гречку за порційними горщиками. Паралельно починаємо прогрівати духовку до позначки 190 градусів.

Крок 4. Додаємо вершкове масло.

Крок 5. Солимо і перчимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.

Крок 6. Заливаємо компоненти теплою водою і забираємо в духовку.

Крок 7. Готуємо протягом 50-60 хвилин і подаємо до столу, прикрасивши свіжою та ароматною зеленню. Смачного!

Гречана каша з тушонкою

Гречана каша з тушонкою – це смачна і ситна страва, яка запросто стане для вас і вашої родини апетитною вечерею або обідом. До того ж з готуванням впорається навіть дитина, бо все дуже легко та швидко. Урізноманітнюйте своє меню «солдатською» стравою!

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 130 гр.
  • Вода – 200 мл.
  • Олія вершкове – 25 гр.
  • Тушкована свинина – 340 г.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Овочева приправа – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,3 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Гречку перебираємо від сміття та зіпсованих зерен, промиваємо та висипаємо в каструлю. Заливаємо гарячою водою і кладемо шматочок вершкового масла|мастила|.

Крок 2. Варимо на повільному вогні під щільно закритою кришкою до набрякання та вбирання вологи (приблизно 20 хвилин).

Крок 3. Паралельно очищаємо цибулю і дрібно рубаємо голівку.

Крок 4. Розкриваємо консерви та викладаємо вміст у ємність, розминаємо вилкою.

Крок 5. У сковорідці розігріваємо рослинну олію і злегка підрум’янюємо шматочки цибулі.

Крок 6. Додаємо тушонку, перемішуємо та прогріваємо компоненти на середньому вогні 5-7 хвилин.

Крок 7. До м’яса з цибулею відправляємо спеції та гречку, перемішуємо і томимо під кришкою ще 10 хвилин.

Крок 8. Гаряча та ароматна страва подаємо до столу відразу ж. Смачного!

Смачна гречана каша з куркою

Смачна гречана каша з куркою – це комплексна страва, яка подарує вам гастрономічне задоволення та почуття насичення на багато годин. Складові чудово гармонують між собою, а особливу «родзинку» страві надає часник та соєвий соус.

Час приготування – 40-45 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порцій – 6.

Інгредієнти:

  • М’якуш курячий – 600 гр.
  • Гречка – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Морквина – 1 шт.
  • Соус соєвий – 3 ст.
  • Вода – 4 ст.
  • Олія – ​​для смаження.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Крок 1. На робочу поверхню викладаємо перераховані вище продукти.

Дивіться також:  Креветки у вершковому соусі – рецепт з фото

Крок 2. Філе промиваємо, видаляємо плівки. Нарізаємо курку невеликими кубиками і маринуємо в невеликій кількості соєвого соусу.

Крок 3. Овочі очищаємо та ополіскуємо, цибулю нарізаємо кубиками, часник пропускаємо через прес, а моркву натираємо на тертці. Готуємо засмажку на олії до м’якості і золотистості.

Крок 4. До овочевого асорті викладаємо м’ясо і помішуючи доводимо до готовності.

Крок 5. Засипаємо складові промитою крупою та повністю заливаємо водою. Доводимо до кипіння і відразу зменшуємо вогонь, томимо під кришкою до випаровування вологи.

Крок 6. Апетитну страву солимо і приправляємо. Смачного!

Гречана каша по-купецьки

Гречана каша по-купецьки – це смачна і ситна страва, яка відмінно підійде для сімейного обіду, після якого ви надовго забудете про голод і шкідливі перекушування. Для яскравості доповнимо крупу з овочами та м’ясом насиченою томатною пастою, щіпкою цукрового піску та пекучим часником.

Час приготування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Свинина – 350 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Гречка – 250 гр.
  • Вода – 500 мл.
  • Паста томатная – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Часник – 1 зуб.
  • Олія соняшникова – для смаження.
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Кислота лимонна – до смаку
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Свинину нарізаємо невеликими брусочками і обсмажуємо на розігрітій олії до зміни кольору.

Крок 2. Не гаючи часу, довільно подрібнюємо промиті та очищені овочі.

Крок 3. Овочеву нарізку відправляємо до м’яса, перемішуємо.

Крок 4. Для соусу в окремій піалі змішуємо томатну пасту з рубаним часником, трьома столовими ложками води, цукром, сіллю, лимонкою та чорним перцем.

Крок 5. Томатну суміш переливаємо до засмаження, перемішуємо і прогріваємо разом ще 5-10 хвилин.

Крок 6. Поверх овочів та свинини рівномірно висипаємо промиту крупу.

Крок 7. Склад повністю заливаємо окропом та доводимо до кипіння. Потім перемішуємо, накриваємо кришкою і томимо на вогні нижче середнього 20-25 хвилин.

Крок 8. Готову страву наполягаємо під кришкою ще 10-15 хвилин і лише потім переходимо до трапези. Смачного!

Гречана каша-розмазня на воді

Гречана каша-розмазня на воді – це пісне, але в той же час ситне і поживне блюдо, яке багате на залізо і вітаміни. Для приготування нам знадобиться лише три інгредієнти: крупа, вода і трохи солі. Після такого обіду чи вечері ви відчуватимете виключно легкість!

Час приготування – 25 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порцій – 4.

Інгредієнти:

  • Крупа гречана – 240 гр.
  • Вода – 530 мл.
  • Сіль – 0,3 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком процесу ретельно перебираємо та промиваємо гречку.

Крок 2. Висипаємо крупинки в киплячу підсолену воду і доводимо до кипіння, за допомогою шумування видаляємо пінку.

Крок 3. Зменшуємо полум’я до мінімального та готуємо кашу протягом 18-20 хвилин.

Крок 4. Перед подачею перемішуємо.

Крок 5. Подаємо до столу у гарячому вигляді та насолоджуємося натуральним смаком. Готуйте та отримуйте задоволення!

Прокрутка до верху