Гречана каша – 9 смачних рецептів

Вже кілька століть така каша займає почесне місце на столі у сімей з різним достатком в нашій країні. Це блюдо поєднує в собі безліч плюсів: воно поживне, дешеве, апетитне, корисне для здоров’я. Головне, постаратися смачно приготувати гречану кашу. Рецепти її в різних варіаціях опубліковані нижче.

Гречана каша на гарнір

Якщо гречка обрана в якості гарніру, дуже важливо приготувати її розсипчастою і м’якою. Інгредієнти: 1 ст. ядриці, 3 ст. фільтрованої води, сіль за смаком. Як готується гречана каша на воді просто і швидко, описується далі.

  • Ядриця перебирається, після чого злегка обсмажується на сухій сковорідці.
  • Продукт пересипається в підходящу за розміром каструлю і заливається зазначеною кількістю солоної рідини.
  • Спочатку вміст ємності на сильному вогні доводять до кипіння, а потім вариться до готовності на мінімальному розподілі.
  • Коли каша вбере всю рідину, вона готова.
  • Можна подавати страву як самостійне блюдо, щедро поливши розтопленим вершковим маслом.

    На молоці — покроковий рецепт

    Не варто економити на молоці. Потрібно взяти максимально жирний продукт – 3-4 склянки. Інші інгредієнти: 1 ст. гречки, 320 мл води, шматочок вершкового масла, щіпка солі і 3 великі ложки цукрового піску.

  • Головний секрет вдалої гречаної каші на молоці полягає в тому, що спочатку вона вариться до легкого розм’якшення у воді. Промита крупа засипається у вже киплячу рідину. Вариться продукт до повного вбирання останньої.
  • Далі ядриця заливається вже молочним продуктом і продовжує готуватися при мінімальному нагріві плити.
  • Крупа знову повинна ввібрати в себе рідину.
  • Знявши частування з вогню, його потрібно посолити, підсолодити, приправити маслом.
  • Перед подачею до сніданку чи обіду молочна каша обов’язково повинна добре настоятися під закритою кришкою. Якщо спочатку страва здасться рідкуватим, то потім воно знайде потрібну густоту.

    В мультиварці

    Особливо легко готувати таке блюдо, якщо під рукою виявилася «розумна каструля». Інгредієнти: 1,5 ст. гречки, 3 ст. рідини (це може бути і вода, і молоко), 35 г вершкового масла, дрібку солі і цукру.

  • Першим ділом крупа ретельно промивається під холодною водою. Стікаюча рідина повинна стати абсолютно прозорою. Вибираються всі зіпсовані ядерця, будь попадающийся сміття, який здатний значно зіпсувати смак страви.
  • Підготовлена гречка перекладається в чашу приладу. Змащувати мультиварку маслом не потрібно. У програмі випічки продукт підсушується і злегка обсмажується. Досить готувати його пару хвилин. У результаті крупа придбає золотавий відтінок.
  • Зверху гречка заливається обраною рідиною (не холодною!), в якій відразу розчиняється цукровий пісок і сіль. Їх кількість треба регулювати за власним смаком.
  • Під закритою кришкою гречана каша в мультиварці буде готуватися 50-55 хвилин. Підійдуть для цього наступні режими: «Плов», «Каша молочна» і «Гречка».
  • Після відповідного сигналу приладу блюдо розкладається по тарілках.
  • Дивіться також:  Корюшка: що за риба, чим корисна, як готувати? 6 смачних рецептів

    Смачно подавати кашу з подрібненими сухофруктами.

    Гречка в пакетиках на пару

    Заздалегідь розфасована у пакети для варіння крупа нічим не відрізняється від звичного продукту. Правда, готувати її значно зручніше. Ще одним плюсом розфасованого продукту є те, що він вже відведено порційно на одну дорослу людину. Інгредієнти: 2 пакетика крупи, 1,5 літра води, сіль. Як варити гречку в пакетах правильно, всі охочі дізнаються нижче.



  • Вказану кількість води ставиться на плиту і солиться. Як тільки рідина закипить, в неї поринає гречана крупа прямо в спеціальному пакеті. Можна покласти продукт відразу на 2 порції.
  • Готуватися крупа буде приблизно 15-20 хвилин.
  • Далі пакети перекладаються на друшляк. Необхідно дочекатися, поки з них стече зайва рідина.
  • Залишиться лише перекласти вміст тарілки.
  • Цукор, масло та інші добавки потрібно закладати у вже готове гаряче блюдо. Підійде приготовлена за таким рецептом гречка і як гарнір до будь-якої м’ясної частування.

    З м’ясом у горщиках

    Поки крупа нудиться в м’ясних і овочевих соках у спеціальних горщиках, вона набуває приголомшливий смак і аромат. Таке блюдо не соромно подати навіть гостям, особливо якщо доповнити його парою овочевих закусок. Інгредієнти: 1 ст. крупи і в 2 рази більше фільтрованої води, півкіло м’якоті свинини, цибулина, стебло селери, морква, сіль, пахучі трави.

  • М’ясо добре промивається, злегка відбивається молоточком і ріжеться невеликими кубиками. Воно відразу ж присипається сіллю і вибраними приправами. Варто залишити продукт на кілька хвилин, щоб він злегка промариновался.
  • Морквина нарізане тонкими брусочками, цибулю, селеру дрібно шинкують гострим ножем.
  • На розігрітій сковорідці з олією швидко обсмажують шматочки м’яса. Вони повинні бути злегка приготованими.
  • Шматочки свинини звільняються від зайвого жиру за допомогою паперових рушників.
  • Подрібнені овочі страхуються на що залишився від м’яса маслі до м’якості.
  • Залишилося розподілити продукти по горщикам, залити підсоленою водою, накрити кришкою і відправити в духову шафу на 50-55 хвилин.
  • Дивіться також:  Хачапурі з сиром – 7 рецептів, як приготувати на сковороді або в духовці

    В готову страву розкладається вершкове масло.

    З грибами

    Навіть без використання м’яса гречку можна зробити ситної. Інгредієнти: 1 ст. крупи, в 2 рази більше фільтрованої води, 320 г свіжих печериць, цибулина, сіль, морква, свіжа зелень.

  • Гречка перебирається і промивається. Далі продукт заливається водою і відправляється варитися на повільному вогні. Після закипання рідини можна посолити.
  • Невеликі шматочки грибів обсмажуються з подрібненою морквою і цибулею. Замість печериць допускається використовувати і лісові грибочки, які попередньо відварюють. Вони додадуть страві особливий аромат.
  • В піджарку на сковорідці викладається готова каша, висипається рубана зелень. Після ретельного перемішування страва буде повністю готове.
  • Можна за смаком додати у частування суміш перчиком або інші приправи.

    Як зварити розсипчасту гречану кашу на воді?

    Є відразу кілька тонкощів, які допомагають готувати гречку не тільки смачною і ароматною, але ще і розсипчастою. Наприклад, це прожарювання крупи на сухій сковороді. Інгредієнти: 1 ст. гречаної ядриці, 2 ст. фільтрованої води, ½ малий. ложки солі, 2 великі ложки рафінованої олії.

  • Крупа перебирається, промивається і злегка просушується. Для цього можна розсипати її в один шар на вафельному рушник. Набагато швидше гречка буде сохнути в духовці при мінімальній температурі.
  • Далі крупа прожарюється на сухій сковорідці. Приступати до цього процесу можна тільки тоді, коли гречка повністю просохне. Важливо, щоб ядерця не підгоріли.
  • До кипіння доводиться підсолена вода. У неї всипається гречана крупа. Вариться страва до повного всмоктування рідини.
  • За кілька хвилин до готовності у частування вливається масло. Його смак не буде відчуватися в отриманому ласощі.
  • Вже в готову страву додається вершкове масло, будь-які соуси і спеції.

    Для прикорму немовляти

    Каша з гречаної крупи хороша для першого прикорму. Звичайно, для такої мети готується страва за особливим рецептом. Потрібно зробити його максимально рідким. Для основи використовується ядриця, перемелена в борошно. Інгредієнти: 1 ч. л. перемеленої крупи, 90 мл фільтрованої води.

    Дивіться також:  Як приготувати плов з куркою? 7 докладних рецептів приготування

  • Щоб приготувати гречану крупу, потрібно взяти ядрицю, перебрати, промити, висушити і подрібнити за допомогою кавомолки. Підійде для цієї мети і особлива насадка блендера.
  • Маленька ложка перемеленої крупи заливається фільтрованою водою. Варити страву варто в товстостінній посуді.
  • Після того як маса закипить, частування вариться 12-14 хвилин на повільному вогні.
  • Коли вийшло блюдо трохи охолоне, воно розлучається сумішшю або грудним молоком.
  • Солити і підсолоджувати кашу для першого прикорму не рекомендується.

    Рецепт приготування в термосі

    Цей рецепт найчастіше використовують представниці прекрасної статі під час суворої дієти. Крім того, він актуальний для польових умов, коли немає можливості скористатися плитою, мікрохвильовою піччю та іншими пристроями. Інгредієнти: 1 ст. гречаної крупи, 2 ст. дуже гарячої води (окропу), пучок свіжої зелені, спеції, сіль за смаком.

  • Крупа заздалегідь готується. Для цього вона перебирається і позбавляється від зіпсованих зерен. Залишається промити продукт і висушити.
  • Гречка висипається в термос. До нього додається сіль за смаком, а також вибрані приправи. Відмінно підходить для цієї страви хмелі-сунелі. Якщо планується зробити блюдо солодким, то варто вибрати ваніль, мелену корицю і/або сухофрукти.
  • Зверху продукти в термосі заливаються зазначеною кількістю тільки що скипіла водою.
  • Краще залишити крупу, наповнену рідиною, на всю ніч.
  • Приготування каші в термосі дозволяє зберегти в ній всі корисні речовини, які зазвичай зникають при звичайному варінні.

    Скільки часу варити гречку?

    Час варіння гречки залежить від того, який спосіб її приготування обраний. Наприклад, в мультиварці обговорюване вариться страва особливо довго – 50-55 хвилин. Зате на цей час господиня може забути про процес і зайнятися своїми справами.

    На плиті в киплячій воді каша з гречаної крупи готується значно швидше. В середньому достатньо 15-20 хвилин під закритою кришкою.

    Прокрутка до верху