Вже кілька століть така каша займає почесне місце на столі у сімей з різним достатком в нашій країні. Це блюдо поєднує в собі безліч плюсів: воно поживне, дешеве, апетитне, корисне для здоров’я. Головне, постаратися смачно приготувати гречану кашу. Рецепти її в різних варіаціях опубліковані нижче.
Гречана каша на гарнір
Якщо гречка обрана в якості гарніру, дуже важливо приготувати її розсипчастою і м’якою. Інгредієнти: 1 ст. ядриці, 3 ст. фільтрованої води, сіль за смаком. Як готується гречана каша на воді просто і швидко, описується далі.
Ядриця перебирається, після чого злегка обсмажується на сухій сковорідці.
Продукт пересипається в підходящу за розміром каструлю і заливається зазначеною кількістю солоної рідини.
Спочатку вміст ємності на сильному вогні доводять до кипіння, а потім вариться до готовності на мінімальному розподілі.
Коли каша вбере всю рідину, вона готова.
Можна подавати страву як самостійне блюдо, щедро поливши розтопленим вершковим маслом.
На молоці — покроковий рецепт
Не варто економити на молоці. Потрібно взяти максимально жирний продукт – 3-4 склянки. Інші інгредієнти: 1 ст. гречки, 320 мл води, шматочок вершкового масла, щіпка солі і 3 великі ложки цукрового піску.
Головний секрет вдалої гречаної каші на молоці полягає в тому, що спочатку вона вариться до легкого розм’якшення у воді. Промита крупа засипається у вже киплячу рідину. Вариться продукт до повного вбирання останньої.
Далі ядриця заливається вже молочним продуктом і продовжує готуватися при мінімальному нагріві плити.
Крупа знову повинна ввібрати в себе рідину.
Знявши частування з вогню, його потрібно посолити, підсолодити, приправити маслом.
Перед подачею до сніданку чи обіду молочна каша обов’язково повинна добре настоятися під закритою кришкою. Якщо спочатку страва здасться рідкуватим, то потім воно знайде потрібну густоту.
В мультиварці
Особливо легко готувати таке блюдо, якщо під рукою виявилася «розумна каструля». Інгредієнти: 1,5 ст. гречки, 3 ст. рідини (це може бути і вода, і молоко), 35 г вершкового масла, дрібку солі і цукру.
Першим ділом крупа ретельно промивається під холодною водою. Стікаюча рідина повинна стати абсолютно прозорою. Вибираються всі зіпсовані ядерця, будь попадающийся сміття, який здатний значно зіпсувати смак страви.
Підготовлена гречка перекладається в чашу приладу. Змащувати мультиварку маслом не потрібно. У програмі випічки продукт підсушується і злегка обсмажується. Досить готувати його пару хвилин. У результаті крупа придбає золотавий відтінок.
Зверху гречка заливається обраною рідиною (не холодною!), в якій відразу розчиняється цукровий пісок і сіль. Їх кількість треба регулювати за власним смаком.
Під закритою кришкою гречана каша в мультиварці буде готуватися 50-55 хвилин. Підійдуть для цього наступні режими: «Плов», «Каша молочна» і «Гречка».
Після відповідного сигналу приладу блюдо розкладається по тарілках.
Заздалегідь розфасована у пакети для варіння крупа нічим не відрізняється від звичного продукту. Правда, готувати її значно зручніше. Ще одним плюсом розфасованого продукту є те, що він вже відведено порційно на одну дорослу людину. Інгредієнти: 2 пакетика крупи, 1,5 літра води, сіль. Як варити гречку в пакетах правильно, всі охочі дізнаються нижче.
Вказану кількість води ставиться на плиту і солиться. Як тільки рідина закипить, в неї поринає гречана крупа прямо в спеціальному пакеті. Можна покласти продукт відразу на 2 порції.
Готуватися крупа буде приблизно 15-20 хвилин.
Далі пакети перекладаються на друшляк. Необхідно дочекатися, поки з них стече зайва рідина.
Залишиться лише перекласти вміст тарілки.
Цукор, масло та інші добавки потрібно закладати у вже готове гаряче блюдо. Підійде приготовлена за таким рецептом гречка і як гарнір до будь-якої м’ясної частування.
З м’ясом у горщиках
Поки крупа нудиться в м’ясних і овочевих соках у спеціальних горщиках, вона набуває приголомшливий смак і аромат. Таке блюдо не соромно подати навіть гостям, особливо якщо доповнити його парою овочевих закусок. Інгредієнти: 1 ст. крупи і в 2 рази більше фільтрованої води, півкіло м’якоті свинини, цибулина, стебло селери, морква, сіль, пахучі трави.
М’ясо добре промивається, злегка відбивається молоточком і ріжеться невеликими кубиками. Воно відразу ж присипається сіллю і вибраними приправами. Варто залишити продукт на кілька хвилин, щоб він злегка промариновался.
Навіть без використання м’яса гречку можна зробити ситної. Інгредієнти: 1 ст. крупи, в 2 рази більше фільтрованої води, 320 г свіжих печериць, цибулина, сіль, морква, свіжа зелень.
Гречка перебирається і промивається. Далі продукт заливається водою і відправляється варитися на повільному вогні. Після закипання рідини можна посолити.
Невеликі шматочки грибів обсмажуються з подрібненою морквою і цибулею. Замість печериць допускається використовувати і лісові грибочки, які попередньо відварюють. Вони додадуть страві особливий аромат.
В піджарку на сковорідці викладається готова каша, висипається рубана зелень. Після ретельного перемішування страва буде повністю готове.
Можна за смаком додати у частування суміш перчиком або інші приправи.
Як зварити розсипчасту гречану кашу на воді?
Є відразу кілька тонкощів, які допомагають готувати гречку не тільки смачною і ароматною, але ще і розсипчастою. Наприклад, це прожарювання крупи на сухій сковороді. Інгредієнти: 1 ст. гречаної ядриці, 2 ст. фільтрованої води, ½ малий. ложки солі, 2 великі ложки рафінованої олії.
Крупа перебирається, промивається і злегка просушується. Для цього можна розсипати її в один шар на вафельному рушник. Набагато швидше гречка буде сохнути в духовці при мінімальній температурі.
Далі крупа прожарюється на сухій сковорідці. Приступати до цього процесу можна тільки тоді, коли гречка повністю просохне. Важливо, щоб ядерця не підгоріли.
До кипіння доводиться підсолена вода. У неї всипається гречана крупа. Вариться страва до повного всмоктування рідини.
За кілька хвилин до готовності у частування вливається масло. Його смак не буде відчуватися в отриманому ласощі.
Вже в готову страву додається вершкове масло, будь-які соуси і спеції.
Для прикорму немовляти
Каша з гречаної крупи хороша для першого прикорму. Звичайно, для такої мети готується страва за особливим рецептом. Потрібно зробити його максимально рідким. Для основи використовується ядриця, перемелена в борошно. Інгредієнти: 1 ч. л. перемеленої крупи, 90 мл фільтрованої води.
Щоб приготувати гречану крупу, потрібно взяти ядрицю, перебрати, промити, висушити і подрібнити за допомогою кавомолки. Підійде для цієї мети і особлива насадка блендера.
Маленька ложка перемеленої крупи заливається фільтрованою водою. Варити страву варто в товстостінній посуді.
Після того як маса закипить, частування вариться 12-14 хвилин на повільному вогні.
Коли вийшло блюдо трохи охолоне, воно розлучається сумішшю або грудним молоком.
Солити і підсолоджувати кашу для першого прикорму не рекомендується.
Рецепт приготування в термосі
Цей рецепт найчастіше використовують представниці прекрасної статі під час суворої дієти. Крім того, він актуальний для польових умов, коли немає можливості скористатися плитою, мікрохвильовою піччю та іншими пристроями. Інгредієнти: 1 ст. гречаної крупи, 2 ст. дуже гарячої води (окропу), пучок свіжої зелені, спеції, сіль за смаком.
Крупа заздалегідь готується. Для цього вона перебирається і позбавляється від зіпсованих зерен. Залишається промити продукт і висушити.
Гречка висипається в термос. До нього додається сіль за смаком, а також вибрані приправи. Відмінно підходить для цієї страви хмелі-сунелі. Якщо планується зробити блюдо солодким, то варто вибрати ваніль, мелену корицю і/або сухофрукти.
Зверху продукти в термосі заливаються зазначеною кількістю тільки що скипіла водою.
Краще залишити крупу, наповнену рідиною, на всю ніч.
Приготування каші в термосі дозволяє зберегти в ній всі корисні речовини, які зазвичай зникають при звичайному варінні.
Скільки часу варити гречку?
Час варіння гречки залежить від того, який спосіб її приготування обраний. Наприклад, в мультиварці обговорюване вариться страва особливо довго – 50-55 хвилин. Зате на цей час господиня може забути про процес і зайнятися своїми справами.
На плиті в киплячій воді каша з гречаної крупи готується значно швидше. В середньому достатньо 15-20 хвилин під закритою кришкою.