Найсмачніше завжди вдається приготувати гречану кашу на молоці. Особливо якщо взяти жирний домашній продукт. Консистенція буде залежати від того, скільки рідини використовується, а також ядриця або просунув вибирається в якості основи.
Класична гречана каша на молоці
В класичний рецепт не входять ніякі зайві інгредієнти. А молоко навпіл розводиться з водою. Якщо хочеться зварити кашу посытнее, то можна цього не робити. Інгредієнти: 1 ст. очищеної негазованої води і молока, півсклянки гречаної ядриці, щіпка солі, велика ложка білого цукру.
Подається частування з великою кількістю розтопленого вершкового масла.
Зразкові пропорції
Щоб блюдо вийшло справді смачним, потрібно дотримуватися пропорції сухих продуктів і молока. Для рідкуватий каші це 1:10, для більш в’язкої основи – 1:8. Якщо хочеться приготувати досить густу страву, пропорції вийдуть 1:6. Досвідчені господині визначають співвідношення на око.
Можна використовувати тільки молоко або його поєднання з водою. Дуже апетитним страва виходить на нежирних вершках.
Скільки часу варити?
Час варіння залежить від того, якою рідиною, що заливається гречана крупа. Якщо водою, то загальний термін приготування становить 20 хвилин. Якщо молоком – 30-35 хвилин.
Трохи змінюється рекомендований час, якщо готується страва в мультиварці. Залежно від програми достатньо буде 20-30 хвилин. Головне, щоб до кінця приготування крупа встигла увібрати в себе всю рідину.
Рецепт в мультиварці
Щоб точно бути впевненим в тому, що частування не підгорить, вийде ніжним і розсипчастим, можна готувати його в «розумній каструлі». Інгредієнти: 1 ст. якісної гречаної крупи, 3 ст. жирного молока (краще домашнього), 3 великі ложки цукрового піску, великий шматочок вершкового масла, сіль на кінчику ложки. Гречана каша на молоці в мультиварці вимагає послідовності дій.
Якщо господиня боїться зробити кашу занадто солодким, можна насипати цукор вже безпосередньо в тарілки, не додаючи його в процесі приготування.
Як приготувати для дітей?
Гречка в самому різному вигляді дуже корисна для дітей. Особливо сподобається малюкам її солодкий варіант на молоці. Інгредієнти: 160 г крупи, сіль на кінчику ложки, 120 мл жирного коров’ячого молока, 35 г вершкового масла, мед або цукор, 380 мл води.
Частування виходить рідким, тому його зручно є навіть самим маленьким членам сім’ї.
Молочна гречана каша з бананами
Каша з гречаної крупи погано поєднується практично з усіма фруктами і ягодами. Але є смачне солодке виняток – банани. Вони добре доповнюють крупу і дозволяють їй перетворитися в корисний дієтичний десерт. Інгредієнти: півлітра жирного молока, 90 г крупи, 1-1,5 великі ложки білого цукру, сіль на кінчику ложки, великий м’який банан.
Подається частування до столу гарячим. За бажанням можна додати в нього вершкове масло, а замість цукрового піску – натуральний бджолиний мед.
З гарбузом
З усіх овочів до гречаної каші на молоці найкраще підходить сонячна апетитна гарбуз. Цей соковитий фрукт додається яскравості смаку страви, а також робить більш веселим і привабливим його зовнішній вигляд. Серед зерняток гречки зустрічаються яскраві помаранчеві кубики. Інгредієнти: 330 г гарбуза, ріпчаста біла цибулина, гілочка розмарину, 1 ст. гречаної крупи, 3 великі ложки якісного оливкової олії, пів-літри жирного молока, зубок часнику, сіль, суміш кольорових мелених перчиком.
Вийшла каша стане відмінним гарніром до м’яса, приготовленого будь-яким чином.