Гречана локшина зараз на хвилі популярності. Цю страву охоче їдять на фуд-кортах всього світу. Але чи знаєте ви як просто її приготувати вдома? Начинки для локшини можна обирати самостійно, а заодно регулювати пропорції під себе. Смачні, ситні рецепти особливої події – у нашій новій добірці.
Гречана локшина або соба — що це?
В пору загальної любові до японської кухні весь світ дізнався собу – тонку локшину, приготовану з гречаної крупи. Соба родом з Японії, де її почали активно їсти ще в середині 16-го століття. Сьогодні в країні Висхідного сонця собою називають будь-яку тонку локшину. Деякі регіони, наприклад, Окінава, називає собою просту яєчну локшину, а гречану локшину іменують нихонсобой.
Гречана мука сама по собі не клейка, так що у складі будь-якої події завжди присутні різні пропорції пшеничного борошна і борошна з гречки: все залежить від сумлінності виробника.
Для контролю над виробниками в сільському господарстві Японії внесений своєрідний «ГОСТ» — собою є право локшина, де вміст гречки становить не нижче 30%.
Соба дуже універсальна: їсти її можна як холодної, так і гарячої. В Японії собу завжди подають разом з соусом цую (у складі цую вино мірін, соус кацуобуси з тунця, саке і соєвий соус). Іноді її їдять з бульйоном у вигляді густого супу-локшини з шматочками риби або м’яса. Звичайно, можна поставити мету і приготувати собу будинку, але ми пропонуємо зекономити час та купити пачку у супермаркеті і відварити, дотримуючись інструкції на упаковці.
Рецепт приготування з овочами
Гречана локшина з овочами припаде до смаку любителям здорового способу життя і вегетаріанцям. «М’ясоїдам» воно теж обов’язково сподобається: така собу досить ситна, і надовго насичує. І інгредієнти доступні, особливо влітку і восени, коли починають достигати овочі.
На 4 порції нам знадобиться:
- 2 пучка локшини собу;
- 1 великий баклажан молочної стиглості;
- 1 болгарський перець (червоний і м’ясистий);
- велика морквина;
- цибуля порей (можна взяти червоний ялтинський цибулю);
- часник;
- соєвий соус;
- рослинна олія для обсмажування за смаком;
- сіль, перець;
- насіння кунжуту – щедра жменя;
- устричний соус (або будь-рибний, він теж продається в супермаркеті).
Овочі чистимо, нарізаємо тонкою соломкою. Морквину буде правильно начистити на корейській тертці, щоб вийшла довга і тонка морквяна «локшина». Розігріваємо масло і швидко обсмажуємо овочі на розпеченому вогні. Присипаємо кунжутним насінням. У каструльці відваримо собу, відкинемо на друшляк. У сотейник (вок) викладаємо локшину, додаємо овочі, трохи соусу – його кількість можна відрегулювати виключно за своїм бажанням, а потім все прогріваємо і ретельно змішуємо. Подаємо в глибоких піалах, якщо соусу багато або на звичайних плоских тарілках.
Краща посуд для приготування страви — вок: китайська сковорідка з вузьким дном і високими бортиками; в ній локшина виходить соковитою і рівномірно просочується соусом.
Блюдо з овочами можна робити щоразу різний – це залежить від сезону. Легко додавати кабачки, гарбуз, будь-які види перцю, стручки квасолі, томати чи зелений горошок – експериментуйте і смак кожен раз порадує!
Доповнюємо блюдо куркою
Гречана локшина з куркою і овочами незвичайна і ситна. Особливо якщо ризикнути і приготувати її у незвичайному поєднанні: шматочки смаженого курчати змішати з собу і додати туди скибочки свіжого огірка. Чи Не правда, звучить оригінально?
Готувати все дуже просто:
Будь-яке блюдо з собою вийде ще цікавіше, якщо приправити його сушеним імбиром.
Перед подачею посипаємо насінням кунжуту і подаємо до столу. Вийде надзвичайно цікаве блюдо: ніжна локшина, шматочки птиці і похрустывающий свіжий огірочок – побачите, що ваші домочадці залишаться задоволені!
З яловичиною та овочами
Гречана локшина з яловичиною вважається класичною в Японії. Там страву готові є скрізь – у закладах фастфуду, на вулиці, модних ресторанах вищого класу, вдома. Але тут є особлива тонкість у приготуванні: овочі важливо обсмажувати методом стир-фрай, тобто обсмажити дуже швидко на розпеченому вогні. М’ясо при цьому має добре просмажиться, а овочі залишатися альденте – похрустывать всередині.
Кращий сорт м’яса – мармурова яловичина; але її важко знайти, так що міняємо її на телятину, філейну частину.
Локшина готується так:
З приправ можна сміливо використовувати у страві – зубчики часнику, сушений і сирий тертий імбир, будь-які суміші для азіатської кухні. Можна додати в блюдо свіжі томати, огірки – вийде свіжий хрусткий салат, справжня радість для гурмана! Страва чудово в холодному вигляді, коли трохи постоїть, а всі інгредієнти поділяться ароматами один з одним.
З креветками – покроково
Соба з креветками – компанійську страву для посиденьок з друзями: вона смачна і вже точно не тривіальна. А ще готувати її швидко і просто: головне, заздалегідь запастися хорошими креветками, краще королівськими або тигровими. Крім креветок нам знадобляться 2 пучка події, 100 г грибів (печериць, шиітаке), кунжутне масло, насіння кунжуту, сушений імбир, кабачок, морква, солодкий перець, часник і петрушка.
Покрокова інструкція виглядає так:
Подаємо на великому плоскому блюді, прикрасивши порізаної петрушкою. Блюдо відмінно гармонує зі сливовим японським вином, зеленим чаєм або саке. Їдять його гарячим або остившім – на ваш розсуд. Креветки завжди можна змішувати з будь-якими морепродуктів: додати шматочки форелі, морські гребінці, мідії, тонкі смужки кальмара. Їжте і приправляете всі будь-якими спеціями.
Соба зі свининою та овочами
Соба зі свининою готується аналогічно рецептом з яловичиною. З тією лише різницею, що м’ясо свинини ніжніше, а значить і готується швидше. Разом зі свининою добре протушкувати гриби, додати до неї сушений імбир, кунжутне масло і гострий перчик чилі.
М’ясо прожарюйте невеликими порціями: важливо, щоб воно саме обсмажувалося, а не тушкувалося.
Полийте її щедро соусом, капніть трохи теріякі, з’єднайте з собою. У страву можна додати свіжий кабачок, який ріжуть соломкою і змішують з локшиною. Смак кабачка нейтральний і доречний для поєднання саме зі свининою. Перед подачею можна посипати страву тертим арахісом, обсмаженим на сковорідці.
Східне блюдо з соусом теріякі
На думку японців, теріякі – не простий соус. Це ціла філософія, і напрям в приготуванні страв. Основою соусу служить соєвий соус, мірін (вино з рису), цукор, а поєднують його з рибою, бараниною, яловичиною або свининою. За рахунок цукру, будь-які овочі і м’ясо, набувають гарний карамельний колір і набувають приємний присмак, характерний для азіатських страв.
Ми пропонуємо приготувати незвичайну собу з тунцем – рибою, яку просто обожнюють в країні Висхідного сонця.
Викладаємо на велику глибоку тарілку, посипаємо кунжутним насінням, їмо, запиваючи молодим рисовим вином або зеленим чаєм. Не соромтеся – регулюйте гостринку на свій лад, роблячи блюдо гостріше. Приємного вам апетиту!
Ідеї оригінальної подачі гречаної локшини
Соба прекрасна тим, що легко вигадувати будь-які комбінації, деколи найнесподіваніші.
У гречану локшину легко додавати:
- горіхи; особливо смачний підсмажений арахіс;
- сир тофу;
- солоні анчоуси;
- сиру пекінську капусту;
- шматочки консервованого ананаса;
- сьомгу або форель;
- корейську моркву.
Легко придумати ще десяток несподіваних добавок і всі вони будуть дуже смачними. А ось що не дуже добре поєднується з гречаною локшиною – твердий сир. Залиште його до європейських варіантів пасти.
Можна подавати локшину не в звичайних тарілках, а в порційних креманках – вигляд у неї буде апетитний. Ще зараз модно їсти її зі спеціальних картонних коробок – так її подають на фудкортах, привозять служби доставки їжі.
Ви можете придумати свій варіант, наприклад, пригощати із загального блюда, щоб кожен накладав собі в тарілку будь-яку кількість і грунтовно наївся. Обмежень тут немає, все залежить від ваших можливостей і фантазії. Експериментуйте і балуйте себе новими цікавими стравами.