Гречана локшина – 6 рецептів приготування і подачі

Гречана локшина зараз на хвилі популярності. Цю страву охоче їдять на фуд-кортах всього світу. Але чи знаєте ви як просто її приготувати вдома? Начинки для локшини можна обирати самостійно, а заодно регулювати пропорції під себе. Смачні, ситні рецепти особливої події – у нашій новій добірці.

Гречана локшина або соба — що це?

В пору загальної любові до японської кухні весь світ дізнався собу – тонку локшину, приготовану з гречаної крупи. Соба родом з Японії, де її почали активно їсти ще в середині 16-го століття. Сьогодні в країні Висхідного сонця собою називають будь-яку тонку локшину. Деякі регіони, наприклад, Окінава, називає собою просту яєчну локшину, а гречану локшину іменують нихонсобой.

Гречана мука сама по собі не клейка, так що у складі будь-якої події завжди присутні різні пропорції пшеничного борошна і борошна з гречки: все залежить від сумлінності виробника.

Для контролю над виробниками в сільському господарстві Японії внесений своєрідний «ГОСТ» — собою є право локшина, де вміст гречки становить не нижче 30%.

Соба дуже універсальна: їсти її можна як холодної, так і гарячої. В Японії собу завжди подають разом з соусом цую (у складі цую вино мірін, соус кацуобуси з тунця, саке і соєвий соус). Іноді її їдять з бульйоном у вигляді густого супу-локшини з шматочками риби або м’яса. Звичайно, можна поставити мету і приготувати собу будинку, але ми пропонуємо зекономити час та купити пачку у супермаркеті і відварити, дотримуючись інструкції на упаковці.

Рецепт приготування з овочами

Гречана локшина з овочами припаде до смаку любителям здорового способу життя і вегетаріанцям. «М’ясоїдам» воно теж обов’язково сподобається: така собу досить ситна, і надовго насичує. І інгредієнти доступні, особливо влітку і восени, коли починають достигати овочі.

На 4 порції нам знадобиться:

  • 2 пучка локшини собу;
  • 1 великий баклажан молочної стиглості;
  • 1 болгарський перець (червоний і м’ясистий);
  • велика морквина;
  • цибуля порей (можна взяти червоний ялтинський цибулю);
  • часник;
  • соєвий соус;
  • рослинна олія для обсмажування за смаком;
  • сіль, перець;
  • насіння кунжуту – щедра жменя;
  • устричний соус (або будь-рибний, він теж продається в супермаркеті).

Овочі чистимо, нарізаємо тонкою соломкою. Морквину буде правильно начистити на корейській тертці, щоб вийшла довга і тонка морквяна «локшина». Розігріваємо масло і швидко обсмажуємо овочі на розпеченому вогні. Присипаємо кунжутним насінням. У каструльці відваримо собу, відкинемо на друшляк. У сотейник (вок) викладаємо локшину, додаємо овочі, трохи соусу – його кількість можна відрегулювати виключно за своїм бажанням, а потім все прогріваємо і ретельно змішуємо. Подаємо в глибоких піалах, якщо соусу багато або на звичайних плоских тарілках.

Дивіться також:  Геркулесова каша – 8 рецептів приготування

Краща посуд для приготування страви — вок: китайська сковорідка з вузьким дном і високими бортиками; в ній локшина виходить соковитою і рівномірно просочується соусом.

Блюдо з овочами можна робити щоразу різний – це залежить від сезону. Легко додавати кабачки, гарбуз, будь-які види перцю, стручки квасолі, томати чи зелений горошок – експериментуйте і смак кожен раз порадує!

Доповнюємо блюдо куркою

Гречана локшина з куркою і овочами незвичайна і ситна. Особливо якщо ризикнути і приготувати її у незвичайному поєднанні: шматочки смаженого курчати змішати з собу і додати туди скибочки свіжого огірка. Чи Не правда, звучить оригінально?

Готувати все дуже просто:

  • На сковорідці обсмажуємо шматочки курячого філе.
  • Додаємо болгарський перчик, нарізаний на тонку соломку.
  • Приправляємо соєвим соусом.
  • Додаємо трохи будь-якого рибного соусу або краплю теріякі.
  • У гарячу собу висипаємо шматочки курки, овочі.
  • Ріжемо на тонкі скибочки свіжий огірок.
  • Додаємо до локшині і курці.
  • Перемішуємо, заправляємо соусом.
  • Будь-яке блюдо з собою вийде ще цікавіше, якщо приправити його сушеним імбиром.

    Перед подачею посипаємо насінням кунжуту і подаємо до столу. Вийде надзвичайно цікаве блюдо: ніжна локшина, шматочки птиці і похрустывающий свіжий огірочок – побачите, що ваші домочадці залишаться задоволені!

    З яловичиною та овочами

    Гречана локшина з яловичиною вважається класичною в Японії. Там страву готові є скрізь – у закладах фастфуду, на вулиці, модних ресторанах вищого класу, вдома. Але тут є особлива тонкість у приготуванні: овочі важливо обсмажувати методом стир-фрай, тобто обсмажити дуже швидко на розпеченому вогні. М’ясо при цьому має добре просмажиться, а овочі залишатися альденте – похрустывать всередині.

    Кращий сорт м’яса – мармурова яловичина; але її важко знайти, так що міняємо її на телятину, філейну частину.

    Локшина готується так:

  • Будь-які овочі (кабачок, морква, баклажан, квасоля) обсмажують на сильному вогні в сковороді вок.
  • Паралельно обсмажується яловичина – її важливо порізати на дуже тонкі скибочки.
  • Овочі і м’ясо змішуються, заливається соусом: соєвий соус (200 мл) додається 2 ст. ложки крохмалю, все ретельно розмішати.
  • Соус додасть овочів і м’яса красивий глазурований вигляд.
  • Соба відварюється 5-7 хвилин.
  • М’ясо, овочі, лапша змішуються і знову обсмажують всі разом.
  • Подають локшину порційно, щедро присипавши насінням кунжуту.
  • Дивіться також:  Як готувати рис – 11 смачних рецептів

    З приправ можна сміливо використовувати у страві – зубчики часнику, сушений і сирий тертий імбир, будь-які суміші для азіатської кухні. Можна додати в блюдо свіжі томати, огірки – вийде свіжий хрусткий салат, справжня радість для гурмана! Страва чудово в холодному вигляді, коли трохи постоїть, а всі інгредієнти поділяться ароматами один з одним.

    З креветками – покроково

    Соба з креветками – компанійську страву для посиденьок з друзями: вона смачна і вже точно не тривіальна. А ще готувати її швидко і просто: головне, заздалегідь запастися хорошими креветками, краще королівськими або тигровими. Крім креветок нам знадобляться 2 пучка події, 100 г грибів (печериць, шиітаке), кунжутне масло, насіння кунжуту, сушений імбир, кабачок, морква, солодкий перець, часник і петрушка.

    Покрокова інструкція виглядає так:

  • У гаряче масло на вок кладемо часник і обсмажуємо його.
  • Виймаємо його з сковороди (наша мета, щоб часник передав олії свій аромат).
  • Додаємо креветки, очищені від панцира.
  • Обсмажуємо до рум’яної скоринки.
  • Обсмажуємо овочі, порізані на тонку соломку.
  • З’єднуємо овочі, креветки.
  • Собу відварюємо.
  • Зливаємо воду.
  • З’єднуємо з креветками, овочами.
  • Приправляємо кунжутним маслом, посипаємо насінням, прогрітими на розпеченій сковорідці.
  • Додаємо спеції за смаком, соєвий соус.
  • Подаємо на великому плоскому блюді, прикрасивши порізаної петрушкою. Блюдо відмінно гармонує зі сливовим японським вином, зеленим чаєм або саке. Їдять його гарячим або остившім – на ваш розсуд. Креветки завжди можна змішувати з будь-якими морепродуктів: додати шматочки форелі, морські гребінці, мідії, тонкі смужки кальмара. Їжте і приправляете всі будь-якими спеціями.

    Соба зі свининою та овочами

    Соба зі свининою готується аналогічно рецептом з яловичиною. З тією лише різницею, що м’ясо свинини ніжніше, а значить і готується швидше. Разом зі свининою добре протушкувати гриби, додати до неї сушений імбир, кунжутне масло і гострий перчик чилі.

    М’ясо прожарюйте невеликими порціями: важливо, щоб воно саме обсмажувалося, а не тушкувалося.

    Полийте її щедро соусом, капніть трохи теріякі, з’єднайте з собою. У страву можна додати свіжий кабачок, який ріжуть соломкою і змішують з локшиною. Смак кабачка нейтральний і доречний для поєднання саме зі свининою. Перед подачею можна посипати страву тертим арахісом, обсмаженим на сковорідці.

    Дивіться також:  Сало в розсолі у банці – 6 смачних рецептів засолювання

    Східне блюдо з соусом теріякі

    На думку японців, теріякі – не простий соус. Це ціла філософія, і напрям в приготуванні страв. Основою соусу служить соєвий соус, мірін (вино з рису), цукор, а поєднують його з рибою, бараниною, яловичиною або свининою. За рахунок цукру, будь-які овочі і м’ясо, набувають гарний карамельний колір і набувають приємний присмак, характерний для азіатських страв.

    Ми пропонуємо приготувати незвичайну собу з тунцем – рибою, яку просто обожнюють в країні Висхідного сонця.

  • Тунця обробляємо на шматочки і обсмажуємо в соусі теріякі.
  • Додаємо шматочки ананаса, консервований ананасовий сік. Він пом’якшить рибу, додасть легкий кисло-солодкий присмак.
  • Кладемо будь-які овочі, порізані соломкою (кабачок, морква, пекінську капусту).
  • Кладемо трохи крохмалю (соус стане в’язким, а овочі — блискучими).
  • Злегка притушиваем.
  • Змішуємо з собою.
  • Викладаємо на велику глибоку тарілку, посипаємо кунжутним насінням, їмо, запиваючи молодим рисовим вином або зеленим чаєм. Не соромтеся – регулюйте гостринку на свій лад, роблячи блюдо гостріше. Приємного вам апетиту!

    Ідеї оригінальної подачі гречаної локшини

    Соба прекрасна тим, що легко вигадувати будь-які комбінації, деколи найнесподіваніші.

    У гречану локшину легко додавати:

    • горіхи; особливо смачний підсмажений арахіс;
    • сир тофу;
    • солоні анчоуси;
    • сиру пекінську капусту;
    • шматочки консервованого ананаса;
    • сьомгу або форель;
    • корейську моркву.

    Легко придумати ще десяток несподіваних добавок і всі вони будуть дуже смачними. А ось що не дуже добре поєднується з гречаною локшиною – твердий сир. Залиште його до європейських варіантів пасти.

    Можна подавати локшину не в звичайних тарілках, а в порційних креманках – вигляд у неї буде апетитний. Ще зараз модно їсти її зі спеціальних картонних коробок – так її подають на фудкортах, привозять служби доставки їжі.

    Ви можете придумати свій варіант, наприклад, пригощати із загального блюда, щоб кожен накладав собі в тарілку будь-яку кількість і грунтовно наївся. Обмежень тут немає, все залежить від ваших можливостей і фантазії. Експериментуйте і балуйте себе новими цікавими стравами.

    Прокрутка до верху