Особливо корисними є гречані млинці. Таке блюдо готується з гречаної муки, а, значить, менше шкодить фігурі. Його допускається включати в свій раціон навіть під час дієти.
Гречані млинці – класичний рецепт на молоці
Інгредієнти: 1 ст. гречаної муки, така ж кількість високосортної пшеничного, 3 курячих яйця, 3,5 склянки молока, півсклянки фільтрованої води, 7 м швидких дріжджів, сіль, цукор за смаком.
- 2/3 від усього молока доводиться до кипіння. Інша його частина просто злегка підігрівається.
- У просіяне темну муку спочатку виливається вода, а потім коли молоко закипить.
- У теплому молоці розчиняються дріжджі. Суміш переливається до компонентів з другого кроку. Маса перемішується міксером, після чого залишається на пару годин в теплі.
- Жовтки перетираються з цукром. Разом з розтопленим маслом вони вливаються в піднялося тісто. Туди ж відправляється біла мука.
- У суміш додається сіль і окремо збиті білки. Тісто буде настоюватися ще пару годин.
Далі можна випікати млинці з гречаного борошна на молоці звичним способом.
Млинці з гречаного борошна на кефірі
Інгредієнти: 320 г гречаної і 90 пшеничного борошна, півлітра жирного кефіру, 2 курячих яйця, малий. ложка соди, цукор, сіль за смаком.
- У глибокій мисці відразу змішуються всі сухі інгредієнти.
- У суміш вливається кефір. Туди ж забиваються яйця. Краще всього для перемішування компонентів використовувати міксер.
Випікаються гречані млинці на кефірі на добре розігрітій сковорідці з невеликою кількістю жиру.
Заварний спосіб приготування
Інгредієнти: повний стакан води, 280 г гречаного борошна, 12 г свіжих дріжджів, ½ ч. ложки цукру-піску, дрібку солі, повний стакан молока.
- Спочатку по містку миску просіюється гречана мука. Далі в неї виливається тільки що вскипевшая вода. Масу потрібно відразу ж починати активно заважати, щоб не утворювалися грудочки.
- У невеликій кількості трохи підігрітого молока розчиняються дріжджі. Туди ж висипається цукровий пісок. Коли суміш почне підніматися шапочка з бульбашок, можна виливати її в основу для тіста з першого кроку.
- Далі в масу додаються залишилися компоненти. Після ретельного перемішування тісто забирається в місце без протягів на 80-90 хвилин.
Після вказаного часу можна приступати до обсмажуванню млинчиків.
Без додавання дріжджів
Інгредієнти: склянку гречаного борошна, півсклянки пшеничного борошна, 2 курячих яйця, 2-2,5 ст. жирного коров’ячого молока, дрібку солі, 1 ч. ложка цукру-піску, жир для промазування сковороди.
- Для початку змішується два види борошна. До них надсилаються інші заявлені в рецепті сухі компоненти.
- Невеликими порціями в суміш вводиться тепле молоко.
- Після перемішування можна додавати трохи збиті яйця.
- По консистенції має вийти звичне млинцеве тісто.
Смажаться млинці з гречаного борошна до рум’яної скоринки на розпеченій сковорідці.
Пісні гречані млинці
Інгредієнти: за повного стакана гречаної і пшеничної високосортного борошна, 2 ст. ложки цукрового піску, 1 ч. ложка кам’яної солі, 6 м миттєвих дріжджів, 720 мл картопляного відвару, 3 ст. ложки олії.
- Темна борошно просіюється разом з білої пшеничної. Відразу ж в суміш відправляються інші заявлені в рецепті сухі компоненти. Кількість цукру можна зменшувати або збільшувати за власним смаком.
- У сипку масу виливається картопляний відвар. Це оптимальний варіант рецепта на час посту. Замість такого відвару господиня може вибирати молоко або кефір.
- Отриману суміш добре збивається спеціальною насадкою блендера. Під рушником вона буде стояти 3-4 години в місці без протягів. До батареї тісто не ставиться, так як біля неї може швидко закиснути.
- Обсмажуються млинці на гарячій сковорідці, змащеній маслом, з двох боків до рум’яності.
Смачно подавати вийшло частування з медом, домашнім варенням, розтопленим вершковим або топленим маслом.
Рецепт від Юлії Висоцької
Інгредієнти: 120 г гречаного борошна і 40 г пшеничного високосортної, 2/3 пачки вершкового масла, яєчко, по 3 ст. ложки оливкової олії і коричневого цукру, кисле яблуко, ½ десертної ложки швидких дріжджів, пара пучок морської солі.
- Дріжджі з’єднуються з цукром (останнього використовується 2/3 від заявленої кількості). Суміш заливається 150 мл трохи підігрітої води.
- Окремо з’єднується молоко, яйця і морська сіль.
- У суміш з другого кроку поступово невеликими порціями вводиться два види борошна.
- В основу для тіста додаються дріжджі. Всі інгредієнти добре вимішуються.
- У масу тонким струменем вливається розтоплене масло.
- Однорідна суміш залишається далеко від протягів на півгодини.
- Для начинки яблука без шкірки і насіння ріжуться дрібним кубиком і обсмажують на вершковому маслі. У сковорідку висипається цукор, що залишився. У процесі смаження всі фруктові шматочки повинні покритися карамеллю.
- На окремій розігрітій сковороді випікаються на оливковій олії млинці.
Подається частування з яблучної карамельною начинкою.
З чим подавати з гречані млинці?
Млинці з гречаного борошна смачно пробувати з самими різними начинками. Наприклад, чудово поєднується з ними сирний сир і шматочки червоної слабосоленої риби або ікра. Поліпшити смак сирно-рибної начинки допоможе будь-яка мелкорубленая свіжа зелень.
Також в якості начинки використовується солодкий або солоний сир. Смачно загортати в темні коржі обсмажені гриби з вареною морквою і яйцями або тертий твердий сир з часником. Можна доповнити останній варіант начинки шинкою або копченим м’ясом.
Якщо під рукою не виявилося жодних особливих інгредієнтів для начинки, варто подати млинці з розтопленим вершковим маслом або підсолодженою сметаною. Можна просто присипати готові коржі цукровою пудрою.
В якості десерту поєднувати гречані млинці вдасться з рідким натуральним бджолиним медом, домашнім варенням, джемом або згущеним молоком.