Гречаний суп – 9 рецептів

Рецепт гречаного супу стане в нагоді всім, хто стежить за раціоном домочадців, і варить смачні і корисні перші страви. Наваристий супчик надовго насичує, але разом з тим вважається безпечним для талії, особливо, якщо приготувати полегшений варіант. Представляємо добірку супів з гречаної крупи.

Класичний рецепт

Суп з гречкою вважається національним блюдом в Україні та Білорусії – його готують там з давніх часів, і варять на кісточках свинини, яловичини, курки. В Білорусії його часто називали вибіленим стравою – у нього обов’язково додавали молоко. Суп відрізняє дуже легка засвоюваність, тому страву варять у садочках, лікарнях, де потрібно ситне харчування, допомагає відновити сили.

Для приготування нам знадобляться:

  • цукрова кісточка (яловича грудинка, суповий набір курячий) – 300 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • рослинна олія – 50 мл;
  • гречка — 200 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • часник – зубчик;
  • лавровий лист, сіль, перець за смаком.

Для початку відварюємо бульйон. У нього висипаємо промиту крупу гречки і варимо на слабкому вогні, поки вона не стане м’якою (приблизно 10 хвилин). Ріжемо картоплю брусочками. На сковорідці обсмажуємо терту моркву, ріпчасту цибулю, нарізану кубиками. Додаємо в бульйон з гречкою картопля, пережарку. Варимо до м’якості картоплі.

Коли суп готовий кладемо лавровий лист, спеції, видавлюємо зубчик часнику. Подаємо з шматочками м’яса, рясно посипавши свіжою зеленню – кропом або петрушкою. Супчик дуже смачний з будь-яким хлібом, а можна подати до нього пампушки з часником або грінки, змащені тертим сиром.

В мультиварці

Суп з мультиварки відрізняє томлений присмак, що нагадує про страви з російської печі. Варити гречаний суп дуже просто: достатньо закласти всі компоненти в мультічашу, залити водою або бульйоном, включити режим суп і дочекатися сигналу про готовність.

Дивіться також:  Сирний суп-пюре – 6 смачних рецептів з куркою, грибами

У самий останній момент, коли страва буде готова, додаємо спеції, лавровий лист. Для аромату можна вичавити свіжий часник і великий пучок зелені. Пропорції варто брати точно такі ж, як і в класичному варіанті.

Як варити з куркою?

Гречаний суп з куркою виходить особливо корисним, якщо взяти тушку домашньої птиці і попередньо відварити до м’якості. Але можна зварити її на курячих стегенець або бедрышках – з таким м’ясом страва виходить ніжніше.

Готуємо, дотримуючись інструкції:

  • Відваримо куряче м’ясо до м’якості.
  • Виймаємо з каструлі, охолоджуємо, розбираємо на волокна.
  • У бульйон закладаємо крупу.
  • Коли гречка майже готова, додаємо пережарку: моркву, цибулю, томатну пасту.
  • Кладемо картопляні бульби, порізані на брусочки.
  • Доводимо до готовності картоплі.

Суп приправляємо сухий петрушкою, лавровим листом. Подаємо з чорним хлібом і салатом зі свіжої капусти, моркви і зелені.

Зі свининою

Чоловіки напевно оцінять супчик, зварений зі свининою. Для приготування можна взяти будь-яку частину тушки, але краще застосувати великий шматочок шийки: вона набагато ніжніше і готуватися швидко.

  • М’ясо ріжемо на шматочки, обсмажуємо на сухій сковорідці.
  • Заливаємо холодною водою.
  • Висипаємо гречку.
  • Крупу і варимо м’ясо одночасно.
  • Додаємо картоплю, пережарку з цибулі, моркви.
  • Варимо до готовності овочів.
  • Розливаємо по тарілках, присипаючи свіжою петрушкою.

Подавати краще зі свіжим чорним хлібом, або часниковими пампушками.

Суп вийде ще ситніше, якщо покласти в нього галушки з манної крупи.

З яловичиною

Яловичина і гречка поєднуються ідеально, а смаки доповнюють одне одного дуже гармонійно. Смачною, ситною виходить юшка з крупи і м’яса яловичини, причому, краще використовувати не кісточки, а філе: блюдо вийде легким і корисним.

Приготуємо все по кроках:

  • Яловичину наріжемо на шматочки по 5 див
  • Відваримо у воді.
  • Шумівкою викладемо і охладим.
  • У бульйон покладемо гречку.
  • Зваримо до м’якості.
  • Додамо картоплю кубиками, пережарку з моркви.
  • Варимо на слабкому вогні до готовності.
  • У готовий суп викладемо яловичину.
  • Перемішаємо.
  • В самому кінці додамо лавровий лист, спеції.
Дивіться також:  Покроковий рецепт картопляного пюре

Подаємо Суп порційно, подавши з салатом зі свіжих овочів. Дуже смачно він поєднується зі сметаною і хріном, які можна намазувати безпосередньо на хліб.

Дієтичний рецепт

Гречаний супчик стане прекрасним дієтичним варіантом, якщо приготувати «жиросжигающую» варіацію з селерою і томатами. Для приготування варто придбати стебло або корінь селери, банку томатів у власному соку, великий пучок петрушки і кропу. Варимо все на воді, на слабкому вогні, слідуючи керівництву нижче.

  • У киплячу воду (3 літри) висипаємо гречану крупу.
  • Додаємо тертий корінь селери або стебла, порізані тонкими кільцями.
  • Кладемо помідори, моркву, цибулю обсмажувати їх не можна.
  • Варимо до м’якості овочів.
  • Приправляємо хмелі-сунелі.
  • Подаємо зі свіжою зеленню.

З селерою будьте обережніше: приправа яскрава і подобається не всім; але на дієті цей овоч просто незамінний, адже він відмінно покращує метаболізм.

Як зварити з грибами?

Гречано-грибний суп виходить дуже запашним, якщо використовувати сушені білі гриби. Його можна варити на воді: він все одно виходить дуже ситним та смачним.

Готується все просто:

  • Сухі гриби замочуються.
  • Ріжуться на тонкі смужки.
  • У киплячу воду кладемо гречку, гриби одночасно.
  • Проварюємо на повільному вогні 10 хвилин.
  • Додаємо бульби картоплі цілком.
  • Додаємо моркву і цибулю, обсмажений на рослинному маслі.
  • Варимо до м’якості картоплі.
  • Приправляємо всі спеціями, лавровим листом.

Подавати суп потрібно, попередньо розім’явши варену картоплю. Рясно посипаємо зеленню, кладемо ложку сметани і їмо з шматочками свіжого білого хліба.

Ідеальна приправа для грибного супу: суміш перців і сушена петрушка.

Сирний суп гречаний

Сучасна варіація «біленого страви» вийде, якщо додати в суп плавлений сир. Для цього знадобиться смачний сир, начебто Хохланда, але ніяк не сирний продукт. Досить опустити кілька кубиків сиру в готовий суп, дати їм розплавитися, ретельно розмішати ложкою страву.

Дивіться також:  Яблука запечені в духовці, рецепт з фото

Додавати лавровий лист в це блюдо не варто: він надає непотрібну в даному випадку гірчинку, яка лише заважає насолоджуватися вершковим, ніжним супчиком. І будьте обережніше з сіллю: плавлений сир вже солоний, так що присаливайте суп в самому кінці.

З сосисками

Гречаний суп виходить незвичайним, якщо додати в нього сосиски. Продукт потрібно придбати якісний і, бажано, в натуральній оболонці. Страва готується на швидку руку, загальний час приготування не перевищує 30 хвилин.

Все робиться елементарно: у киплячу воду висипаємо 200 г крупи, варимо до м’якості. Додаємо картоплю. На окремій сковорідці обсмажуємо сосиски підкопчені, томатну пасту, часник, спеції. Коли картопля стала м’якою, додаємо сосиски, перемішуємо суп і тушкуємо на повільному вогні 5 хвилин. Вимикаємо, додаємо лавровий лист. Суп дуже ароматний, смачний, зігріваючий і ідеальний для вечері в зимовий час року.

Можна перерахувати ще багато варіантів приготування ситного гречаного супу. Туди додають копченості, солоні огірочки, варять на індичці і кролятини. Суп можна робити густішим, і тоді вийде варіант між першим і другим блюдом, різновид густої юшки – її так люблять чоловіки.

Прокрутка до верху