Рецепт гречаного супу стане в нагоді всім, хто стежить за раціоном домочадців, і варить смачні і корисні перші страви. Наваристий супчик надовго насичує, але разом з тим вважається безпечним для талії, особливо, якщо приготувати полегшений варіант. Представляємо добірку супів з гречаної крупи.
Класичний рецепт
Суп з гречкою вважається національним блюдом в Україні та Білорусії – його готують там з давніх часів, і варять на кісточках свинини, яловичини, курки. В Білорусії його часто називали вибіленим стравою – у нього обов’язково додавали молоко. Суп відрізняє дуже легка засвоюваність, тому страву варять у садочках, лікарнях, де потрібно ситне харчування, допомагає відновити сили.
Для приготування нам знадобляться:
- цукрова кісточка (яловича грудинка, суповий набір курячий) – 300 г;
- морква – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- рослинна олія – 50 мл;
- гречка — 200 г;
- картопля – 3 шт.;
- часник – зубчик;
- лавровий лист, сіль, перець за смаком.
Для початку відварюємо бульйон. У нього висипаємо промиту крупу гречки і варимо на слабкому вогні, поки вона не стане м’якою (приблизно 10 хвилин). Ріжемо картоплю брусочками. На сковорідці обсмажуємо терту моркву, ріпчасту цибулю, нарізану кубиками. Додаємо в бульйон з гречкою картопля, пережарку. Варимо до м’якості картоплі.
Коли суп готовий кладемо лавровий лист, спеції, видавлюємо зубчик часнику. Подаємо з шматочками м’яса, рясно посипавши свіжою зеленню – кропом або петрушкою. Супчик дуже смачний з будь-яким хлібом, а можна подати до нього пампушки з часником або грінки, змащені тертим сиром.
В мультиварці
Суп з мультиварки відрізняє томлений присмак, що нагадує про страви з російської печі. Варити гречаний суп дуже просто: достатньо закласти всі компоненти в мультічашу, залити водою або бульйоном, включити режим суп і дочекатися сигналу про готовність.
У самий останній момент, коли страва буде готова, додаємо спеції, лавровий лист. Для аромату можна вичавити свіжий часник і великий пучок зелені. Пропорції варто брати точно такі ж, як і в класичному варіанті.
Як варити з куркою?
Гречаний суп з куркою виходить особливо корисним, якщо взяти тушку домашньої птиці і попередньо відварити до м’якості. Але можна зварити її на курячих стегенець або бедрышках – з таким м’ясом страва виходить ніжніше.
Готуємо, дотримуючись інструкції:
- Відваримо куряче м’ясо до м’якості.
- Виймаємо з каструлі, охолоджуємо, розбираємо на волокна.
- У бульйон закладаємо крупу.
- Коли гречка майже готова, додаємо пережарку: моркву, цибулю, томатну пасту.
- Кладемо картопляні бульби, порізані на брусочки.
- Доводимо до готовності картоплі.
Суп приправляємо сухий петрушкою, лавровим листом. Подаємо з чорним хлібом і салатом зі свіжої капусти, моркви і зелені.
Зі свининою
Чоловіки напевно оцінять супчик, зварений зі свининою. Для приготування можна взяти будь-яку частину тушки, але краще застосувати великий шматочок шийки: вона набагато ніжніше і готуватися швидко.
- М’ясо ріжемо на шматочки, обсмажуємо на сухій сковорідці.
- Заливаємо холодною водою.
- Висипаємо гречку.
- Крупу і варимо м’ясо одночасно.
- Додаємо картоплю, пережарку з цибулі, моркви.
- Варимо до готовності овочів.
- Розливаємо по тарілках, присипаючи свіжою петрушкою.
Подавати краще зі свіжим чорним хлібом, або часниковими пампушками.
Суп вийде ще ситніше, якщо покласти в нього галушки з манної крупи.
З яловичиною
Яловичина і гречка поєднуються ідеально, а смаки доповнюють одне одного дуже гармонійно. Смачною, ситною виходить юшка з крупи і м’яса яловичини, причому, краще використовувати не кісточки, а філе: блюдо вийде легким і корисним.
Приготуємо все по кроках:
- Яловичину наріжемо на шматочки по 5 див
- Відваримо у воді.
- Шумівкою викладемо і охладим.
- У бульйон покладемо гречку.
- Зваримо до м’якості.
- Додамо картоплю кубиками, пережарку з моркви.
- Варимо на слабкому вогні до готовності.
- У готовий суп викладемо яловичину.
- Перемішаємо.
- В самому кінці додамо лавровий лист, спеції.
Подаємо Суп порційно, подавши з салатом зі свіжих овочів. Дуже смачно він поєднується зі сметаною і хріном, які можна намазувати безпосередньо на хліб.
Дієтичний рецепт
Гречаний супчик стане прекрасним дієтичним варіантом, якщо приготувати «жиросжигающую» варіацію з селерою і томатами. Для приготування варто придбати стебло або корінь селери, банку томатів у власному соку, великий пучок петрушки і кропу. Варимо все на воді, на слабкому вогні, слідуючи керівництву нижче.
- У киплячу воду (3 літри) висипаємо гречану крупу.
- Додаємо тертий корінь селери або стебла, порізані тонкими кільцями.
- Кладемо помідори, моркву, цибулю обсмажувати їх не можна.
- Варимо до м’якості овочів.
- Приправляємо хмелі-сунелі.
- Подаємо зі свіжою зеленню.
З селерою будьте обережніше: приправа яскрава і подобається не всім; але на дієті цей овоч просто незамінний, адже він відмінно покращує метаболізм.
Як зварити з грибами?
Гречано-грибний суп виходить дуже запашним, якщо використовувати сушені білі гриби. Його можна варити на воді: він все одно виходить дуже ситним та смачним.
Готується все просто:
- Сухі гриби замочуються.
- Ріжуться на тонкі смужки.
- У киплячу воду кладемо гречку, гриби одночасно.
- Проварюємо на повільному вогні 10 хвилин.
- Додаємо бульби картоплі цілком.
- Додаємо моркву і цибулю, обсмажений на рослинному маслі.
- Варимо до м’якості картоплі.
- Приправляємо всі спеціями, лавровим листом.
Подавати суп потрібно, попередньо розім’явши варену картоплю. Рясно посипаємо зеленню, кладемо ложку сметани і їмо з шматочками свіжого білого хліба.
Ідеальна приправа для грибного супу: суміш перців і сушена петрушка.
Сирний суп гречаний
Сучасна варіація «біленого страви» вийде, якщо додати в суп плавлений сир. Для цього знадобиться смачний сир, начебто Хохланда, але ніяк не сирний продукт. Досить опустити кілька кубиків сиру в готовий суп, дати їм розплавитися, ретельно розмішати ложкою страву.
Додавати лавровий лист в це блюдо не варто: він надає непотрібну в даному випадку гірчинку, яка лише заважає насолоджуватися вершковим, ніжним супчиком. І будьте обережніше з сіллю: плавлений сир вже солоний, так що присаливайте суп в самому кінці.
З сосисками
Гречаний суп виходить незвичайним, якщо додати в нього сосиски. Продукт потрібно придбати якісний і, бажано, в натуральній оболонці. Страва готується на швидку руку, загальний час приготування не перевищує 30 хвилин.
Все робиться елементарно: у киплячу воду висипаємо 200 г крупи, варимо до м’якості. Додаємо картоплю. На окремій сковорідці обсмажуємо сосиски підкопчені, томатну пасту, часник, спеції. Коли картопля стала м’якою, додаємо сосиски, перемішуємо суп і тушкуємо на повільному вогні 5 хвилин. Вимикаємо, додаємо лавровий лист. Суп дуже ароматний, смачний, зігріваючий і ідеальний для вечері в зимовий час року.
Можна перерахувати ще багато варіантів приготування ситного гречаного супу. Туди додають копченості, солоні огірочки, варять на індичці і кролятини. Суп можна робити густішим, і тоді вийде варіант між першим і другим блюдом, різновид густої юшки – її так люблять чоловіки.