Котлетки з гречки (гречаники) – це древнє, незаслужено забуте блюдо, яке одночасно смачне, ситне, здатне здивувати гостей. Пропонуємо ознайомитися з декількома варіантами корисного страви, і вибрати рецепт гречаників на свій смак.
Гречаники з фаршем в томатному соусі
Рецепт гречаників з фаршем в томатному соусі складається з наступних складових:
- гречка – 1 склянка;
- 700 г м’ясного фаршу;
- 1 яйце;
- 2 цибулини;
- морквина;
- паста чи томатний соус – 1 склянка;
- спеції та зелень;
- олія, на якому будемо смажити гречаники.
Готуємо гречку звичайним способом. Одну головку цибулі дрібно шаткуємо і зсипаємо в миску, додаємо яйце, фарш, солимо, приправляємо спеціями і перемішуємо. Гречку (охолоджений) додаємо у фарш. Все добре вимішуємо. Ліпимо котлети і підсмажуємо на змащеній олією сковороді. Для томатного соусу другу цибулину ріжемо трохи крупніше, можна півкільцями, а моркву подрібнюємо на тертці. Домагаємося прозорості цибулі, додаємо томатну пасту. Додаємо трохи води, тушкуємо пару хвилин. Викладаємо готові котлетки в підливу і залишаємо на чверть години під закритою кришкою на слабкому вогні. При подачі на стіл рекомендується гречаники посипати зеленню.
На замітку! Гречаники з фаршем чудово поєднуються не тільки з томатним соусом, але і також з іншими підливою – сметаною, майонезом, гірчицею.
З курячим філе – покроково
Приготувати гречаники з фаршем вийде з курячого філе. Курячий фарш, ніжний і соковитий, може бути трохи рідкуватим. Тоді знадобиться більше гречки або муки.
Необхідні продукти:
- каша гречана – 200 г;
- куряче філе – 0,2 кг;
- сухарі для панірування;
- 1 цибулина;
- олія – 0,5 склянки;
- 1 яйце;
- 1 зубок часнику;
- спеції на ваш смак.
Філе слід промити і подрібнити в м’ясорубці. Таким же чином обробити часник, цибулю. Все змішуємо з додаванням яйця, гречки, солимо і приправляємо спеціями. Добре замішуємо. Формуємо котлети, обвалюємо їх у сухарях і викладаємо на розігріту сковороду з маслом для обсмажування до утворення скоринки.
З грибами
Звичайне, але смачне блюдо гречаники можна урізноманітнити шляхом заміни м’яса грибами.
Підготуємо необхідні продукти:
- крупа гречана – 100 г;
- 0,2 кг – свіжі шампіньйони;
- 250 мл води;
- 1 цибулина;
- сіль, спеції;
- пучок зелені;
- 0,5 склянки борошна.
Нашатковану цибулю пасеруємо до золотистого забарвлення. Гриби слід нарізати соломкою або пластиками. Відправляємо на сковорідку з цибулею, солимо, перчимо за 2 хвилини до готовності. Порубану зелень кладемо в блендер і подрібнюємо разом з теплими грибами. У готову гречку додаємо грибну суміш, добре перемішуємо. Формуємо котлети і обвалюють у борошні для утворення хрусткої скоринки. Обсмажувати потрібно на розігрітій сковороді, змазаній рослинною олією.
Гречаники з індичкою
Котлети з гречки в поєднанні з м’ясом птиці смачні, ситні і легкі в приготуванні.
Пропонуємо наступний рецепт:
- 150 гр гречаної каші;
- яйця – 2 одиниці;
- сіль, спеції, перець;
- 0,3 кг філе індички;
- цибулина – 2 одиниці;
- томатна паста – 200 гр;
- трохи борошна;
- масло рослинне для обсмажування.
М’ясо індички потрібно подрібнити разом з цибулиною за допомогою м’ясорубки. У фарш додаємо спеції, яйця, сіль, перець. Добре вимішуємо. Додаємо гречки і ще раз перемішуємо. Ліпимо котлетки, обвалюємо в борошні і смажимо на розігрітій сковороді. Для соусу потрібно обсмажити нарізану півкільцями другу цибулину. Додати до цибулі томатну пасту. При необхідності залити водою, щоб паста стала менш густий. Гречаники покласти в соус і залишити тушкуватися на 15-20 хвилин при слабкому вогні під закритою кришкою.
У духовці
Гречані котлети можна спекти в духовці. Особливо смачними виходять з додаванням білого соусу.
Нам знадобиться:
- фарш мясний – 1 кг;
- гречка – 0,6 кг;
- порція білого батона – 100 г;
- 2 яйця;
- 2 цибулини середнього розміру;
- 0,5 головки часнику (4-5 зубків);
- сметана – 2 столові ложки;
- 1 ст. ложка солі;
- цукровий пісок – 1 ч. ложка;
- 1 ч. л. – мелений перець (чорний);
- вода (бульйон) – 300 мл;
- спеція «Хмелі-сунелі» — 1 чайн. ложка;
- 4 ст. ложки майонезу.
Краще вибирати фарш з різних видів м’яса – яловичина плюс свинина, наприклад. Фарш змішують з яйцями. Батон подрібнюємо в блендері (замочувати не потрібно). Також подрібнюємо часник, цибулю. Отриману суміш додаємо до фаршу. Вводимо по половині солі, майонезу, весь перець. Гречку використовуємо не солону, так як сіль додаємо в соус і фарш. Охолоджену гречку додаємо у фарш. Добре все перемішуємо до однорідності. Робимо невеликі котлетки і викладаємо на деко, попередньо змащений маслом. Для соусу у воді (бульйоні) розводимо залишилася сіль, «Хмелі-сунелі», цукор, 2 ст. ложки майонезу, сметану. Заливаємо цим соусом вироби, відправляємо в розігріту духовку на 40-45 хвилин. Гречаники в духовці добре пропікаються, виходять поживними і ароматними.
Солодкі гречаники з сиром
Ця страва припаде до смаку кожній дитині, відмовляється їсти такий корисний продукт, як сир.
Інгредієнти, які знадобляться:
- готова гречка – 200 г;
- 200 г сиру;
- сухофрукти, цукати;
- 2 яйця;
- ізюм;
- фінік;
- сметана;
- цукор;
- мед.
Для солодких виробів рекомендується зварити гречку на воді або молоці. Родзинки слід замочити, щоб він набух. Фінік дрібно ріжемо. Складаємо всі інгредієнти в одну посуд – перемішуємо і додаємо столову ложку цукру. Заповнюємо сумішшю змащену олія форму для кексів і відправляємо в духовку на 20 хвилин при температурі 200 С. Для утворення скоринки, змащуємо гречаники сметаною і залишаємо ще на кілька хвилин.
Варіант для мультиварки
Приготування страв в мультиварці все більше набирає популярності.
Зробимо гречаники в мультиварці:
- 1 склянку готової гречки;
- 2 яйця;
- 500 гр фаршу;
- цибулина – 1-2 головки;
- пара ложок пост. масла;
- сіль, перець, зелень, спеції.
Гречку можна також зварити в мультиварці. А поки вариться каша, займемося фаршем. Змішуємо всі продукти – м’ясний фарш, перець, яйця, цибулю, сіль, зелень. Коли гречка охолоне, її також додаємо у фарш. Сформовані котлети викладаємо на дно чаші мультиварки, попередньо змащений маслом. Вибираємо програмку «Смаження» і виставляємо час приготування 15 хвилин. Після закінчення цього часу, вироби потрібно перевернути і повторити програму. Різні види пристроїв мають свої особливості, тому потрібно спостерігати за приготуванням.
Рецепт пісних гречаників
Для людей, які дотримуються посту або тимчасово сидять на дієті, а також для вегетаріанців, є окремий рецепт гречаників без м’яса.
Спробуємо їх приготувати:
- картопля – 3 одиниці;
- гречка – 1 склянка;
- морква – 1 одиниці;
- 1 цибулина;
- вода – 2 склянки.
Гречку готуємо стандартним способом, трохи підсолюємо. Сиру картоплю тремо на дрібній тертці. Видаляємо зайву вологу, додаємо сіль, спеції, перець, остиглу гречку – добре все перемішуємо. З такого фаршу виходять щільні вироби, які викладаємо на розігріту сковорідку. Цибулю слід нарізати півкільцями, а моркву натираємо на тертці, обсмажуємо окремо. Готові гречаники складаємо в каструльку пошарово з овочами і заливаємо водою. Протягом 20 хвилин тушкуємо на повільному вогні під закритою кришкою.