Гречка по-купецьки – це вишукана та смачна комбінація гречаних зерен, приправ та додаткових інгредієнтів. Це традиційна російська страва, яка вважається одним із символів купецької кухні. Головною особливістю страви є її багатий та насичений смак. Гречані зерна, просочені ароматними спеціями та свіжими травами, набувають неповторної пікантності. Багатий смак гречки разом з ніжною текстурою створює гармонійне поєднання, яке тішить навіть найдосвідченіших гурманів. Крім смакових якостей, гречка по-купецьки відома своїми корисними властивостями. Крупа багата на клітковину, вітаміни групи В, мікроелементи та антиоксиданти. Вони допомагають зміцнити імунну систему, покращити травлення та обмін речовин, а також сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Гречка по-купецьки зі свининою на сковороді
Гречка купецько зі свининою на сковороді – це поживна страва, в якій соковите червоне м’ясо поєднується з ароматною розсипчастою крупою, приготовленою на плиті. Аромат зелені та спецій додає вишуканості, яка робить цю страву улюбленою у багатьох.
Інгредієнти:
на – 5 порції
- Свиняча шия – 600 гр.
- Гречка – 250 гр.
- Вода – 600 мл.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Томатний порошок – 2 ст.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
Процес приготування:
Як приготувати гречку по-купецьки? Згідно зі списком, наведеним вище, готуємо необхідні продукти.
Овочі очищаємо та подрібнюємо: моркву натираємо на тертці, а цибулю, як і м’ясо, нарізаємо невеликими кубиками.
На розігрітій олії обсмажуємо свинину до зміни кольору, засипаємо овочі і, помішуючи, пасеруємо ще 2-3 хвилини.
Порошок розводимо до консистенції пасти та розмішуємо у 200 мілілітрах води.
До обсмажених компонентів висипаємо промиту крупу, вливаємо томатний розчин та залишки води. Солимо, перчимо і доводимо до кипіння на помірному полум’ї.
Накриваємо ємність кришкою і зменшуємо нагрівання до мінімуму, гасимо 15 хвилин, при необхідності підливаючи окріп.
Гречка по-купецьки готова! Розкладаємо по порційним піалам і подаємо до столу у гарячому вигляді. Смачного!
Гречка по-купецьки з куркою
Гречка по-купецьки з куркою – це легка та ситна страва, приготована з ніжного курячого м’яса з прожареною гречкою. Аромат цієї страви наповнює кухню, запрошуючи до столу всю родину. Такий рецепт ідеальний для тих, хто дбає про своє здоров’я та любить збалансовану їжу.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Гречка – 1 ст.
- Філе куряче – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Сік томатний – 50мл.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець запашний горошок – 5 шт.
- Олія – для смаження.
- Вода – 2 ст.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Цибулину «звільняємо» від лушпиння і ріжемо невеликими скибочками.
Крок 2. Очищену та промиту моркву подрібнюємо за допомогою бурякової терки.
Крок 3. На розігрітій олії 2-4 хвилини пасеруємо цибульну нарізку.
Крок 4. Додаємо морквяну стружку, перемішуємо і гасимо під кришкою до м’якості.
Крок 5. Паралельно нарізаємо кубиками куряче філе.
Крок 6. Обсмажуємо на окремій сковороді до випаровування вологи та світло-коричневого відтінку.
Крок 7. З’єднуємо м’ясо з овочами, перекладаємо в каструлю.
Крок 8. Доповнюємо склад горошинами перцю, лавром, томатним соком та сіллю – засипаємо гречкою.
Крок 9. Заливаємо компоненти водою і гасимо під кришкою 20-30 хвилин.
Крок 10. Не чекаючи остигання, подаємо до столу і трапезуємо. Смачного!
Гречка з м’ясним фаршем по-купецьки
Гречка з м’ясним фаршем по-купецьки – це смачне поєднання корисної крупи, обсмаженого подрібненого м’яса та спецій, яке досить просто приготувати. Аромат цієї ситної страви дарує неповторне задоволення та створює затишну атмосферу в будинку. Кожна ложка цієї страви – справжній кулінарний шедевр.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Гречка – 1,5 ст.
- Вода – 3 ст.
- Олія – для смаження.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Укроп – 1 пучок.
- Олія вершкове – 10 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. У кількох водах промиваємо крупу і висипаємо на сковороду із розтопленим вершковим маслом, даємо час підсохнути.
Крок 2. В іншій жароміцній сковороді підрум’янюємо півкільця очищеної цибулі та моркви на олії.
Крок 3. До овочів викладаємо фарш, розбиваємо грудочки лопаткою і готуємо 10-15 хвилин. Змішуємо з томатною пастою, чорним перцем та сіллю.
Крок 4. До засмаження пересипаємо гречку та заливаємо водою.
Крок 5. Каструлю закриваємо кришкою і томимо на повільному вогні 25-30 хвилин.
Крок 6. Перед подачею щедро посипаємо кропом. Готуйте та отримуйте задоволення!
Гречка по-купецьки в духовці
Гречка по-купецьки в духовці готується легко і просто, а до її складу входять лише корисні та доступні інгредієнти. Такий спосіб приготування робить гречку більш ніжною та насиченою смаком. Це ідеальний варіант для сімейного обіду чи вечері.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Гречка – 400 гр.
- Шия свиняча – 500 гр.
- Гриби лісові – 700 грн.
- Морква – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Паприка копчена мелена – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти: крупу та гриби ретельно промиваємо, очищаємо овочі, обполіскуємо м’ясо.
Крок 2. Моркву натираємо на тертці, дрібно нарізаємо цибулю, більшими скибочками нарізаємо свинину.
Крок 3. Розігріваємо олію і злегка підрум’янюємо шию.
Крок 4. Викладаємо м’ясо у вогнетривку форму, а на тій же сковорідці випаровуємо всю вологу з грибів.
Крок 5. Додаємо овочі, перемішуємо і томимо ще 10 хвилин. Відправляємо до свинини.
Крок 6. Засипаємо крупу та сіль, перемішуємо та заливаємо водою так, щоб рідина покривала склад на один сантиметр.
Крок 7. Накриваємо форму фольгою або кришкою і забираємо в духовку, прогріту до 180 градусів, на 50 хвилин.
Крок 8. До столу подаємо «з запалу, з жару». Смачного!
Гречка по-купецьки з грибами
Гречка купецько з грибами – це вишукане блюдо, в якому ніжна гречка поєднується з ароматними грибами, створюючи неповторний аромат. Приготування цієї страви не займе багато часу, але вона обов’язково сподобається всім гостям. Така страва з легкістю здобуде почесне місце на вашому столі.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 3-4.
Інгредієнти:
- Крупа гречана – 1 ст.
- Свинина – 400 гр.
- Гриби – 300 грн.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Паприка солодка мелена – 1 год.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо овочі, розморожуємо м’ясо, промиваємо крупи та гриби.
Крок 2. На скибочки середнього розміру ріжемо свинину.
Крок 3. Довільно нарізаємо цибулю.
Крок 4. Брусками нарізаємо моркву.
Крок 5. На розігрітій олії 5-7 хвилин обсмажуємо м’ясні шматочки.
Крок 6. До свинини висипаємо овочі, перемішуємо та готуємо ще 5-6 хвилин.
Крок 7. Додаємо четвертинки печериць.
Крок 8. Помішуючи інгредієнти, мучимо до м’якості грибів. Посипаємо сіллю, чорним перцем та солодкою паприкою.
Крок 9. Складові страви заливаємо водою на 1-2 сантиметри вище за крупу.
Крок 10. Накриваємо кришкою сковороду і зменшуємо вогонь, гасимо 15-20 хвилин, до готовності крупи.
Крок 11. До столу подаємо в порційних піалах, посипавши свіжою зеленню. Смачного!
Гречка по-купецьки в домашніх умовах
Гречка по-купецьки в домашніх умовах – це простий і швидкий рецепт, який дозволить вам приготувати смачну та ситну страву для всієї родини. Зелень і спеції нададуть гречці особливий смак, який неодмінно сподобається навіть найвибагливішим гурманам. Така вечеря стане улюбленою у вашому сімейному раціоні.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Окіст свинячий – 600 гр.
- Крупа гречана – 420 гр.
- Цибуля ріпчаста – 70 гр.
- Морквина – 100 гр.
- Хмелі-сунелі – 7 г.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу та власної зручності викладаємо все необхідне на стіл.
Крок 2. Промите та обсушене м’ясо ріжемо шматочками середнього розміру.
Крок 3. Моркву рубаємо брусками, а цибулю дрібно нарізаємо.
Крок 4. У сковорідці розігріваємо олію і 10-15 хвилин обсмажуємо свинину, приправивши м’ясо сіллю, перцем і хмелі-сунелі. Перекладаємо в глибоку вогнетривку ємність.
Крок 5. Цибулю пасеруємо на олії до м’якості і пересипаємо до м’яса.
Крок 6. Аналогічно чинимо з морквиною.
Крок 7. Крупу перебираємо та промиваємо, відправляємо до підготовлених компонентів та перемішуємо.
Крок 8. Заливаємо інгредієнти водою, у співвідношенні з гречкою 1 до 2, доводимо до кипіння і зменшуємо нагрівання, гасимо під кришкою 15-20 хвилин.
Крок 9. Розкладаємо страву порційними піалами, прикрашаємо зеленою цибулею і насолоджуємося. Смачного!
Гречка з тушонкою по-купецьки
Гречка з тушонкою по-купецьки – це проста, але смачна страва, яка припаде до смаку, як дорослим, так і дітям. Ароматне поєднання гречки та тушонки створює неповторний смак, який запам’ятається на довгий час. Ця страва дозволить вам швидко і легко насолодитися смаком домашньої кухні.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Крупа гречана – 1 ст.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Рагу – 200 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Вода – 3 ст.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо та промиваємо овочі, перебираємо крупу, розкриваємо банку з тушонкою.
Крок 2. Дрібними скибочками рубаємо цибулю, на тертці з великими отворами натираємо моркву.
Крок 3. У казані розжарюємо олію і протягом 5 хвилин пасеруємо коренеплоди, часто помішуючи лопаткою.
Крок 4. Втручаємо тушонку і обсмажуємо інгредієнти ще 4-5 хвилин.
Крок 5. Додаємо гречку та вливаємо воду.
Крок 6. Томімо на мінімальному полум’ї під кришкою близько 20 хвилин.
Крок 7. За пару хвилин до готовності солимо і перчимо. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!
Гречка по-купецьки з томатною пастою
Гречка по-купецьки з томатною пастою – це ситна і смачна страва, в якій крупа тушкується з ароматною томатною пастою та прянощами. Дивовижне поєднання смаків сподобається всім вашим домочадцям. Спробуйте і ви не пошкодуєте!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порцій – 5-6.
Інгредієнти:
- Свинина – 600 гр.
- Морквина – 2 шт.
- Гречка – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Паста томатная – 2 ст.л.
- Вода – 1,2 л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Коренеплоди очищаємо і промиваємо, довільно подрібнюємо і протягом 10 хвилин пасеруємо на розігрітій олії.
Крок 2. До овочів закидаємо скибочки свинини, перемішуємо.
Крок 3. Обсмажуємо компоненти ще 5-6 хвилин на помірному полум’ї.
Крок 4. У 1,2 літра води розводимо пасту з протертих томатів.
Крок 5. Соус солимо і перчимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Крок 6. Додаємо крупу та заливаємо томатною сумішшю.
Крок 7. Доповнюємо склад часником, пропущеним через прес, та гасимо під кришкою на маленькому вогні 20 хвилин.
Крок 8. Сервіруємо та подаємо до столу на радість сім’ї. Смачного!
Як приготувати гречку по-купецьки в мультиварці
Як приготувати гречку по-купецьки в мультиварці – це простий рецепт, який дозволить вам здивувати близьких своєю кулінарною майстерністю. Гречка у поєднанні з овочами та м’ясом набуває особливого, неповторного смаку. Надзвичайно просто і смачно!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порцій – 2-3.
Інгредієнти:
- Гречка – 130 гр.
- М’якуш свинини – 350 гр.
- Морквина – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – 1 ч.л.
- Вода – 300 мл.
- Олія – 40 мл.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти, які нам необхідні, викладаємо на робочий стіл.
Крок 2. М’ясо обдаємо водою, промокуємо серветками, ріжемо на невеликі бруски.
Крок 3. Натираємо морквину на тертці, дрібно нарізаємо цибулину.
Крок 4. У чашу мультиварки вливаємо олію і закидаємо свинину.
Крок 5. Зверху викладаємо овочі та промиту крупу.
Крок 6. Солимо, перчимо і заливаємо вказаною кількістю води.
Крок 7. На півгодини вмикаємо програму «крупи».
Крок 8. Апетитну та ароматну страву подаємо до столу відразу ж після звукового сигналу. Смачного!
Класична гречка по-купецьки у казані
Класична гречка по-купецьки в казані – це традиційне блюдо, яке готували на Русі вже з давніх-давен. Поєднання гречки з м’ясом, цибулею та морквою, обсмажене в казані надає цьому страви дивовижний аромат та неповторний смак. Подавайте страву гарячою, щоб насолодитися всіма смаковими відтінками цього стародавнього рецепту.
Час приготування – 1 год. 20 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 10.
Інгредієнти:
- Цибуля ріпчаста – 1 кг.
- Індичка – 1 кг.
- Морква – 1 кг.
- Гречка – 1 кг.
- Паприка солодка мелена – 1 год.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу ретельно промиваємо крупу, крупними кубиками нарізаємо птицю, моркву ріжемо брусками, цибулю – кубиком.
Крок 2. У казані розжарюємо олію і підрум’янюємо індичку.
Крок 3. До рум’яного м’яса висипаємо цибулю, через 5 хвилин додаємо моркву.
Крок 4. Стомлюємо інгредієнти 20 хвилин, далі засипаємо гречку, сіль і мелену паприку.
Крок 5. Склад акуратно перемішуємо шумівкою.
Крок 6. Заливаємо інгредієнти окропом на два сантиметри.
Крок 7. Стомлюємо під кришкою 20 хвилин і знімаємо пробу. Смачного!