Гречка з фаршем – проста й ситна страва, елементарне у приготуванні. Томлена в духовці, зварена в мультиварці, з додаванням грибів і морквини – варіантів безліч. Відкриємо секрети, які допоможуть приготувати найкращу розварену кашу.
Гречка з фаршем в сковороді — простий рецепт
Гречка з фаршем на сковороді – улюблене блюдо холостяків і працюють господинь – настільки вона просто готується. Принадність страви в тому, що всі інгредієнти доступні і завжди є в запасі. Головна умова – наявність свіжого домашнього фаршу, бажано з кількох видів м’яса. Підійдуть свинина і курятина, яловичина або свинина, курка і індичка: вибирайте самі. На наш погляд, найсмачніша каша вийде зі свинячої шийки з телячої грудинкою – такий фарш буде в міру соковитим, а каша вийде соковитою і ароматною.
Фарш можна взяти свіжоморожений, але попередньо йому треба дати повністю відтанути при кімнатній температурі.
Для приготування нам знадобиться:
- свинина, яловичина 300 г;
- гречка – 2 ст.;
- ріпчаста цибуля-1 велика головка;
- вода – 3 ст.;
- слив. масло – 50 г;
- зелень – великий пучок;
- сіль, перець;
- неароматное олія – 50 мл
Ріпчасту цибулю шаткуємо кубиками і обсмажуємо разом з фаршем на сковороді. Гречку промиваємо і засипаємо зверху фаршу. Заливаємо крупу водою, так щоб вона закривала гречку на три великих пальця. Даємо воді закипіти, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо до готовності крупи. Перемішуємо кашу так, щоб шматочки м’яса розподілилися рівномірно.
Готову страву щедро змащуємо вершковим маслом. Пам’ятаємо приказку – кашу маслом не зіпсуєш: чим більше буде олії, тим смачніше вийде гречка. Гречку з фаршем посипаємо кропом або петрушкою і подаємо до столу. Каша ідеально поєднується з будь-якими свіжими овочами, наприклад, салатом з помідорів чері і зеленим луком, які рекомендуємо приправити запашним соняшниковою олією.
Традиційний спосіб готування по-купецькому
Гречка по-купецькому — старовинне блюдо російської кухні. Його завжди готували на свята, подавали дорогим гостям, варили на весілля та дні народження. Секрет каші – у великій кількості моркви з цибулею, які змішувалися з фаршем і гречаною крупою. Купецьку кашу готували у російської печі, томили в горщиках, а ми пропонуємо зробити її на сковороді.
Для каші по — купецькому краще брати змішаний фарш з курки та свинини: каша вийде ніжніше.
Підготуємо такі інгредієнти:
- свинина, куряче філе 300 г;
- 3 морквини;
- 2 ст. гречки;
- велика голівка цибулі;
- вода – 3 ст.;
- слив. масло – 50 г;
- зелень – великий пучок;
- сіль, перець;
- неароматное олія – 50 мл
Натираємо моркву на тертці, цибулю ріжемо кубиками. Обсмажуємо овочі на сковороді, додаємо фарш і знову все трохи обсмажуємо. Засипаємо промитої гречкою, заливаємо водою. Даємо каші закипіти, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо, поки крупа не розвариться. Коли гречка приготувалася, перемішуємо, рясно змащуємо вершковим маслом. Виходить ароматна каша з шматочками овочів і м’яса. Подаємо до столу, посипавши зеленню. Їмо з салатом зі свіжої капусти, огірком, приправленим нежирної сметаною.
В мультиварці
Гречка з фаршем в мультиварці готується швидко. Клопоту з стравою немає – піч приготує все самостійно. А ще таке блюдо нагадує за смаком страви з російської печі — крупинки розварюються, страва стає повітряним, а каша – тане.
Каша вийде пухнастою, якщо витримувати пропорції води і крупи у співвідношенні 1:2.
Підготуємо такі компоненти:
- яловичий фарш – 300 г;
- цибулина – 1 шт.;
- морква – 2 шт.;
- стакан гречаної крупи;
- сіль, перець;
- зелень.
На дні мультичаши обсмажуємо фарш, додамо туди терті овочі. Засипаємо все склянкою промитої крупи, заливаємо водою. Закриваємо кришку мультиварки, включаємо режим «Каша» і тушкуємо до сигналу про закінчення готування. Додаємо шматочок вершкового масла. Перемішуємо. Ароматне, розсипчасте блюдо для сім’ї готово! Їмо з чорним хлібом, салат з тертої моркви з сиром і часником, заправленим домашнім майонезом.
В горщику в духовці
Гречка в горщику в духовці легко займе почесне місце на святковому столі або сімейному недільному обіді. Ситна, але легка, ароматна і повітряна у красивому керамічному горщику припаде до смаку навіть примхливим маленьким гурманам, особливо, якщо покласти зверху ложечку сметани.
Блюдо буде виглядати ще ефектніше, якщо замість керамічних кришок використовувати кришечки з дріжджового тіста (їх можна їсти замість хліба).
Нам потрібно склянку гречки, 300 г м’ясного фаршу, велика цибулина і морквина, сіль, перець за смаком.
Готувати кашу дуже просто:
- На сковорідці обсмажуємо цибулю і моркву.
- Додаємо до овочів м’ясний фарш (краще свинячий).
- Розкладаємо по ємностях.
- Засипаємо промитої гречаною крупою так, щоб вона заповнила горщик до половини.
- Заливаємо м’ясним бульйоном або водою.
- Кладемо в кожен горщик шматочок вершкового масла.
- Накриваємо кришкою.
- Тушкуємо в духовці 10 хвилин при температурі 220 г, а потім зменшуємо до 160.
- Через годину готово!
Подаємо кашу порційно в горщиках, приправивши ложкою свіжої нежирної сметани або вершками. Їмо із зеленню, часниковими пампушками та маринованими огірочками.
Як приготувати гречку з фаршем і грибами?
Гречка з фаршем і грибами – царський частування, особливо якщо для приготування використовувати білі гриби. Але печериці та гливи цілком підійдуть, а також можна замінити їх опеньками.
Підготуємо такі компоненти:
- 500 г фаршу з свинини;
- 500 г грибів;
- велику головку цибулі;
- ст. гречаної крупи;
- неароматное масло;
- сіль, перець.
Гриби дрібно ріжемо на кубики. Фарш обсмажимо з цибулею і грибами на сковорідці. Додамо промиту гречану крупу. Заллємо водою і дамо їй закипіти. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо, поки крупа не стане розсипчастим. Перемішуємо гречку і кладемо вершкове масло. Їмо кашу з білим хлібом, маринованими огірками або помідорами у власному соку.
Гречишники з фаршем
Приготувати гречку з фаршем можна оригінально у вигляді гречишников, тобто котлеток з крупи. Такі гречишники смачні в гарячому і навіть в холодному вигляді, а подавати їх краще зі сметаною, збитими вершками і будь-якими солоними.
Для приготування нам знадобиться:
- холодна гречана каша – 4 склянки;
- курячий або свинячий фарш – 300 г;
- куряче яйце – 2 шт.;
- сіль, перець;
- цибуля-ріпка.
Фарш обсмажуємо з цибулею на сковороді до готовності. Даємо йому охолонути. У холодну кашу розбиваємо 2 яйця, ретельно розмішуємо. З гречки формуємо котлетки, а всередину кожної кладемо фарш. Обвалюємо гречишники в борошні. Розжарюємо сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо вироби до рум’яної скоринки з двох сторін. Викладаємо готові гречані котлети на велике плоске блюдо, посипаємо свіжим кропом. Страва буде ще смачніше, якщо всередину кожної котлетки крім фаршу покласти шматочок твердого сиру: начинка вийде тягучою і напрочуд смачною.
Смачне блюдо з курячим фаршем
Курячий фарш легкий, соковитий і ніжний. Така гречка може сміливо називатися дієтичним блюдом – в одній порції міститься близько 300 ккал. Але фарш потрібно готувати тільки з курячої грудки.
Нам потрібні:
- стакан гречаної крупи;
- 500 г курячого філе;
- велика цибулина;
- зелень;
- рослинна олія для обсмажування – 50 мл
Куряче філе прокручуємо через м’ясорубку. Обсмажуємо на сковорідці з дрібно нарізаною цибулиною. Додаємо гречану крупу, заливаємо двома склянками води. Даємо каші закипіти, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до готовності. Готову кашу приправляємо вершковим маслом, присипаємо зеленню. Виходить повітряна, пишна каша, де крупинки буквально тануть у роті. Страва буде ще смачніше на наступний день, коли інгредієнти поділяться між собою ароматами. Але, як показує практика, з’їдається воно дуже швидко.
Гречка з фаршем – бюджетне, легке у приготуванні блюдо. Вона хороша взимку, влітку в дачний сезон. На дачі спробуйте приготувати її на відкритому вогні в казані: така каша з димком стане справжньою прикрасою літнього столу і буде з’їдена «на ура».