Гречка з фаршем – 7 рецептів приготування на сковороді в духовці і мультиварці

Гречка з фаршем – проста й ситна страва, елементарне у приготуванні. Томлена в духовці, зварена в мультиварці, з додаванням грибів і морквини – варіантів безліч. Відкриємо секрети, які допоможуть приготувати найкращу розварену кашу.

Гречка з фаршем в сковороді — простий рецепт

Гречка з фаршем на сковороді – улюблене блюдо холостяків і працюють господинь – настільки вона просто готується. Принадність страви в тому, що всі інгредієнти доступні і завжди є в запасі. Головна умова – наявність свіжого домашнього фаршу, бажано з кількох видів м’яса. Підійдуть свинина і курятина, яловичина або свинина, курка і індичка: вибирайте самі. На наш погляд, найсмачніша каша вийде зі свинячої шийки з телячої грудинкою – такий фарш буде в міру соковитим, а каша вийде соковитою і ароматною.

Фарш можна взяти свіжоморожений, але попередньо йому треба дати повністю відтанути при кімнатній температурі.

Для приготування нам знадобиться:

  • свинина, яловичина 300 г;
  • гречка – 2 ст.;
  • ріпчаста цибуля-1 велика головка;
  • вода – 3 ст.;
  • слив. масло – 50 г;
  • зелень – великий пучок;
  • сіль, перець;
  • неароматное олія – 50 мл

Ріпчасту цибулю шаткуємо кубиками і обсмажуємо разом з фаршем на сковороді. Гречку промиваємо і засипаємо зверху фаршу. Заливаємо крупу водою, так щоб вона закривала гречку на три великих пальця. Даємо воді закипіти, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо до готовності крупи. Перемішуємо кашу так, щоб шматочки м’яса розподілилися рівномірно.

Готову страву щедро змащуємо вершковим маслом. Пам’ятаємо приказку – кашу маслом не зіпсуєш: чим більше буде олії, тим смачніше вийде гречка. Гречку з фаршем посипаємо кропом або петрушкою і подаємо до столу. Каша ідеально поєднується з будь-якими свіжими овочами, наприклад, салатом з помідорів чері і зеленим луком, які рекомендуємо приправити запашним соняшниковою олією.

Традиційний спосіб готування по-купецькому

Гречка по-купецькому — старовинне блюдо російської кухні. Його завжди готували на свята, подавали дорогим гостям, варили на весілля та дні народження. Секрет каші – у великій кількості моркви з цибулею, які змішувалися з фаршем і гречаною крупою. Купецьку кашу готували у російської печі, томили в горщиках, а ми пропонуємо зробити її на сковороді.

Дивіться також:  Тушкована баранина з овочами – 8 рецептів приготування в казані, в мультиварці і в духовці

Для каші по — купецькому краще брати змішаний фарш з курки та свинини: каша вийде ніжніше.

Підготуємо такі інгредієнти:

  • свинина, куряче філе 300 г;
  • 3 морквини;
  • 2 ст. гречки;
  • велика голівка цибулі;
  • вода – 3 ст.;
  • слив. масло – 50 г;
  • зелень – великий пучок;
  • сіль, перець;
  • неароматное олія – 50 мл

Натираємо моркву на тертці, цибулю ріжемо кубиками. Обсмажуємо овочі на сковороді, додаємо фарш і знову все трохи обсмажуємо. Засипаємо промитої гречкою, заливаємо водою. Даємо каші закипіти, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо, поки крупа не розвариться. Коли гречка приготувалася, перемішуємо, рясно змащуємо вершковим маслом. Виходить ароматна каша з шматочками овочів і м’яса. Подаємо до столу, посипавши зеленню. Їмо з салатом зі свіжої капусти, огірком, приправленим нежирної сметаною.

В мультиварці

Гречка з фаршем в мультиварці готується швидко. Клопоту з стравою немає – піч приготує все самостійно. А ще таке блюдо нагадує за смаком страви з російської печі — крупинки розварюються, страва стає повітряним, а каша – тане.

Каша вийде пухнастою, якщо витримувати пропорції води і крупи у співвідношенні 1:2.

Підготуємо такі компоненти:

  • яловичий фарш – 300 г;
  • цибулина – 1 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • стакан гречаної крупи;
  • сіль, перець;
  • зелень.

На дні мультичаши обсмажуємо фарш, додамо туди терті овочі. Засипаємо все склянкою промитої крупи, заливаємо водою. Закриваємо кришку мультиварки, включаємо режим «Каша» і тушкуємо до сигналу про закінчення готування. Додаємо шматочок вершкового масла. Перемішуємо. Ароматне, розсипчасте блюдо для сім’ї готово! Їмо з чорним хлібом, салат з тертої моркви з сиром і часником, заправленим домашнім майонезом.

В горщику в духовці

Гречка в горщику в духовці легко займе почесне місце на святковому столі або сімейному недільному обіді. Ситна, але легка, ароматна і повітряна у красивому керамічному горщику припаде до смаку навіть примхливим маленьким гурманам, особливо, якщо покласти зверху ложечку сметани.

Дивіться також:  Бутерброди з ковбасою – 6 рецептів

Блюдо буде виглядати ще ефектніше, якщо замість керамічних кришок використовувати кришечки з дріжджового тіста (їх можна їсти замість хліба).

Нам потрібно склянку гречки, 300 г м’ясного фаршу, велика цибулина і морквина, сіль, перець за смаком.

Готувати кашу дуже просто:

  • На сковорідці обсмажуємо цибулю і моркву.
  • Додаємо до овочів м’ясний фарш (краще свинячий).
  • Розкладаємо по ємностях.
  • Засипаємо промитої гречаною крупою так, щоб вона заповнила горщик до половини.
  • Заливаємо м’ясним бульйоном або водою.
  • Кладемо в кожен горщик шматочок вершкового масла.
  • Накриваємо кришкою.
  • Тушкуємо в духовці 10 хвилин при температурі 220 г, а потім зменшуємо до 160.
  • Через годину готово!

Подаємо кашу порційно в горщиках, приправивши ложкою свіжої нежирної сметани або вершками. Їмо із зеленню, часниковими пампушками та маринованими огірочками.

Як приготувати гречку з фаршем і грибами?

Гречка з фаршем і грибами – царський частування, особливо якщо для приготування використовувати білі гриби. Але печериці та гливи цілком підійдуть, а також можна замінити їх опеньками.

Підготуємо такі компоненти:

  • 500 г фаршу з свинини;
  • 500 г грибів;
  • велику головку цибулі;
  • ст. гречаної крупи;
  • неароматное масло;
  • сіль, перець.

Гриби дрібно ріжемо на кубики. Фарш обсмажимо з цибулею і грибами на сковорідці. Додамо промиту гречану крупу. Заллємо водою і дамо їй закипіти. Зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо, поки крупа не стане розсипчастим. Перемішуємо гречку і кладемо вершкове масло. Їмо кашу з білим хлібом, маринованими огірками або помідорами у власному соку.

Гречишники з фаршем

Приготувати гречку з фаршем можна оригінально у вигляді гречишников, тобто котлеток з крупи. Такі гречишники смачні в гарячому і навіть в холодному вигляді, а подавати їх краще зі сметаною, збитими вершками і будь-якими солоними.

Дивіться також:  Гарячі закуски – 24 рецепта приготування на святковий стіл

Для приготування нам знадобиться:

  • холодна гречана каша – 4 склянки;
  • курячий або свинячий фарш – 300 г;
  • куряче яйце – 2 шт.;
  • сіль, перець;
  • цибуля-ріпка.

Фарш обсмажуємо з цибулею на сковороді до готовності. Даємо йому охолонути. У холодну кашу розбиваємо 2 яйця, ретельно розмішуємо. З гречки формуємо котлетки, а всередину кожної кладемо фарш. Обвалюємо гречишники в борошні. Розжарюємо сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо вироби до рум’яної скоринки з двох сторін. Викладаємо готові гречані котлети на велике плоске блюдо, посипаємо свіжим кропом. Страва буде ще смачніше, якщо всередину кожної котлетки крім фаршу покласти шматочок твердого сиру: начинка вийде тягучою і напрочуд смачною.

Смачне блюдо з курячим фаршем

Курячий фарш легкий, соковитий і ніжний. Така гречка може сміливо називатися дієтичним блюдом – в одній порції міститься близько 300 ккал. Але фарш потрібно готувати тільки з курячої грудки.

Нам потрібні:

  • стакан гречаної крупи;
  • 500 г курячого філе;
  • велика цибулина;
  • зелень;
  • рослинна олія для обсмажування – 50 мл

Куряче філе прокручуємо через м’ясорубку. Обсмажуємо на сковорідці з дрібно нарізаною цибулиною. Додаємо гречану крупу, заливаємо двома склянками води. Даємо каші закипіти, а потім зменшуємо вогонь до мінімуму і тушкуємо до готовності. Готову кашу приправляємо вершковим маслом, присипаємо зеленню. Виходить повітряна, пишна каша, де крупинки буквально тануть у роті. Страва буде ще смачніше на наступний день, коли інгредієнти поділяться між собою ароматами. Але, як показує практика, з’їдається воно дуже швидко.

Гречка з фаршем – бюджетне, легке у приготуванні блюдо. Вона хороша взимку, влітку в дачний сезон. На дачі спробуйте приготувати її на відкритому вогні в казані: така каша з димком стане справжньою прикрасою літнього столу і буде з’їдена «на ура».

Прокрутка до верху