Аромат соковитої, смачною, розсипчастою гречки з грибами здатний звести з розуму багатьох любителів поїсти. Представляємо вам найпоширеніші рецепти цієї страви, яке не тільки вгамує голод, але і принесе справжнє гастрономічне задоволення.
Гречка з грибами – простий рецепт
Страва дуже швидко і легко готується, може використовуватися в якості поживного сніданку, підходить для дієтичного столу.
Компоненти, що входять до складу:
- Гречана крупа – 0,2 кг;
- Гриби (бажано печериці) – 0,2 кг;
- Спеції.
Процес приготування:
- Крупу ретельно промиваємо і всипаємо в киплячу підсолену воду (або відвар). Після закипання додаємо улюблені спеції (чорний перець, сушений часник, мускатний горіх, карі) і варимо на повільному вогні ще 5-10 хвилин.
- Гриби промиваємо, нарізаємо скибочками, посипаємо приправами і сіллю, тушкуємо до готовності.
- Готову гречку всипаємо в ємність, де тушкувалися гриби, перемішуємо і залишаємо нудиться на пару хвилин.
Приємного апетиту!
З додаванням цибулі і моркви
Гречка з грибами, цибулею і морквою готується практично так само, як вказано у класичній рецептурі, тільки до основних компонентів додається моркву і цибулю. Вид грибів великого значення не має, для страви підійдуть гливи, білі гриби, печериці, опеньки.
Список продуктів:
- Гречка;
- Гриби;
- Морква;
- Цибуля;
- Масло.
Як готувати:
- На дно каструлі наливаємо трохи олії (без запаху), поміщаємо півкільця цибулі і терту на крупній тертці моркву. Тушкуємо 3 хвилини.
- Обробляємо гриби, довільно їх нарізаємо, тушкуємо з овочами під закритою кришкою на повільному вогні.
- Через 15 хвилин додаємо в каструлю промиту крупу і наливаємо воду з розрахунку 1:1. Доводимо до кипіння.
- Зменшуємо вогонь і варимо ще півгодини.
При подачі можна заправити кашу соєвим соусом, тоді вона набуде пікантні нотки і стане ще смачніше.
Гречка з грибами в мультиварці
Мультиварка давно став одним з улюблених кухонних приладів сучасних домогосподарок. Ця дивовижне пристрій дозволяє приготувати практично будь-яку страву без особливих клопотів, затративши при цьому мінімум часу. Гречка з грибами в мультиварці готується дуже просто, а на виході виходить смачною і корисною.
Для приготування каші нам знадобиться:
- Стакан крупи;
- 0,2 кг. грибів;
- Невелика цибулина;
- ½ Морквини;
- 10 гр. масла для смаження;
- Спеції.
Покроковий рецепт:
Крок 1
У чашу мультиварки вливаємо олію, додаємо дрібно нарізану цибулю і терту моркву. Готуємо в режимі «Випічка» 3-4 хвилини.
Крок 2
До овочів додаємо скибочки грибів (можна використовувати як свіжі, так і заморожені), спеції, смажимо ще кілька хвилин.
Крок 3
Промиту гречану крупу додаємо до грибів, вливаємо воду і включаємо режим «Каша» або «Гречка».
Крок 4
Після того як «чудо-прилад» сповістить нас звуковим сигналом про готовність страви, всі компоненти перемішуємо і залишаємо при закритій кришці ще на 10 хвилин. Так каша настоїться і стане ще смачніше й пахучіше.
З м’ясом і печерицями
Гречка з м’ясом і грибами (по-купецькому) дуже соковите і ароматне блюдо. За бажанням його можна доповнити зеленню і болгарським перцем.
Склад страви:
- Гречана крупа – 1,5 склянки;
- Свинина – 200 гр.;
- Печериці – 150 гр.;
- Морква – 1шт.;
- Цибуля – 1 шт.;
- Рафінована олія – 20 гр.;
- Сіль.
Поетапний рецепт:
- М’ясо промиваємо, обсушуємо, ріжемо на кубики невеликого розміру.
- Лук очищаємо, подрібнюємо.
- Моркву очищаємо, нарізаємо кубиком.
- Гриби добре промиваємо і розрізаємо на чотири частини.
- Крупу промиваємо, при необхідності перебираємо.
- На сковороді з розпеченим маслом обсмажуємо свинину до появи рум’яної скоринки. Засипаємо сіль і овочі, обсмажуємо 10-15 хвилин.
- Після закінчення часу додаємо до м’яса гриби, добре перемішуємо і тушкуємо.
- Додаємо до засмажки гречку, солимо за смаком, заливаємо водою, перемішуємо.Готуємо під кришкою на слабкому вогні до тих пір, поки приготується крупа.
- Подаємо блюдо, за бажанням посипавши зеленню.
Варіант з білими грибами
Блюдо ще називають гречаною кашею по-варшавськи
Інгредієнти:
- Гречка;
- Білі гриби (можна сушені);
- Вершкове масло.
Рецептура:
- Свіжі гриби перебрати, ретельно промити і нарізати, якщо використовуються заморожені боровики, то ці етапи опустити.
- Помістити «дари природи» в киплячу воду і відварити до готовності.
- Гриби відкласти, а отриманий відвар процідити.
- Гречку всипати в каструлю, додати гриби, масло, посолити за смаком і залити відваром.
- Варити до готовності крупи, при необхідності помішуючи.
Гречка з білими грибами стане ще смачніше, якщо її готувати в духовці, а при подачі посипати рубаними яйцями.
Пісний рецепт
Каша, приготована за цією рецептурою, ідеально підходить для людей, які дотримуються посту. Гречка є лідером з круп за вмістом білка і з легкістю замінює м’ясо.
Для пісної гречки з грибами нам знадобиться не багато продуктів, а саме: гриби, цибуля, часник, морква, масло, вода та гречка.
Процес приготування:
- Нарізані цибулю, моркву і гриби обсмажуємо, додаючи на кінцевому етапі пропущений через прес часник.
- З’єднуємо засмажку з готової гречаною кашею, подаємо до столу і насолоджуємося смаком.
З куркою і грибами
За рецептом, представленому нижче, страва запікається в духовій шафі. При такій тепловій обробці гречка з куркою і грибами повністю просочується ароматом грибочків, виходить більш рихлою і «розпареного».
Інгредієнти:
- 300 гр. курячого м’яса;
- 150 гр. будь-яких свіжих грибів;
- 300 гр. крупи;
- Цибулина;
- Морква;
- Спеції;
- Олія для смаження;
- Сметана (майонез) для маринаду.
Приступаємо до приготування:
- Першим ділом маринуємо м’ясо. Для цього промиваємо його, нарізаємо на шматочки середнього розміру, перекладаємо в глибоку посуд, додаємо спеції, сметану (майонез) і добре перемішуємо. Вкриваємо чашку харчовою плівкою і відправляємо на годину в холодне місце.
- Поки курка маринується, приступаємо до обробки грибів: очищаємо їх, добре промиваємо, нарізаємо в довільній формі і відварюємо в підсоленій воді протягом 15 хв. Далі відкидаємо гриби на друшляк, даємо повністю стекти рідини, і обсмажуємо інгредієнт на олії. Якщо в рецепті використовуються печериці, то процес варіння варто пропустити.
- Гречку промиваємо, з’єднайте з грибами і викладаємо у форму для запікання.
- Натерту моркву і порізану цибулю обсмажуємо до золотистого кольору і розподіляємо по поверхні крупи.
- Зверху розкладаємо куряче м’ясо і заливаємо всі продукти двома склянками води, в якій попередньо розчиняємо сіль.
- Готуємо страву в духовій шафі розігрітій до 200 ° С протягом 60 хвилин.
Подаємо гарячим.