Що може бути простіше, ніж гречка з грибами і цибулею і морквою? Відмінний спосіб смачно «утилізувати» залишки готової гречки, чудовий варіант їжі для пісних днів. До того ж невисока калорійність страви, а користі багато.
Впоратися з приготуванням зможе навіть сама недосвідчена господиня, а ми розповімо, як смачно приготувати це просте блюдо на плиті, в мультиварці або духовці.
Гречка з грибами і цибулею, морквою — простий рецепт
Гречка з овочами готується зазвичай як гарнір до м’ясної страви.
Для неї знадобиться:
- 350 г гречаної крупи;
- 1 велика морква;
- 1 велика цибулина;
- 3 ложки рослинного масла;
- кілька зубчиків часнику;
- перець і сіль за смаком.
Співвідношення води і крупи для варіння зазвичай два до одного, тобто одна чашка гречки заливається двома чашками окропу і варять під кришкою на малому вогні. Вода випарується — каша готова.
Готується блюдо дуже просто.
- Залити крупу двома склянками окропу, посолити і варити до готовності.
- На олії обсмажити нарізані дрібними кубиками овочі.
- В самому кінці обсмажування покласти в сковороду дрібно нарізаний або пропущений через чеснокодавку часник. Все перемішати з гречкою і, накривши кришкою, залишити доходити без вогню ще хвилин 15.
- Подавати як гарнір або окрему страву, прикрасивши зеленню.
Гречка з грибами і цибулею, морквою по-купецькому
Достеменно невідомо хто і коли назвав це блюдо гречкою по-купецькому. Більше того, є варіанти назви цієї гречки з підливою гречкою і грибами по-строгановськи або навіть по-царськи. Як би не називалося це смачне блюдо, в основі його лежать крупа, овочі (цибуля, морква), гриби, а також смачний сметанно-томатний соус, що з’єднує всі інгредієнти і створює приємний вершковий смак.
Продукти:
- 200 г промитої крупи;
- 200 г сметани;
- 300 г грибів (зазвичай кладуть печериці, але гарні та гливи, і лісові гриби);
- 2 великі цибулини;
- 1 морква;
- 2 ст. ложки томат-пасти;
- по 1 ст. ложці вершкового масла рослинного;
- 1 ч. ложка борошна;
- перцю і солі за смаком.
Хід роботи.
- Зварити гречку.
- Цибулю нарізати півкільцями, моркву — дрібними кубиками. Овочі підсмажити на олії і відкласти.
- В залишках олії підсмажити нарізані половинками печериці. Вони повинні бути підрум’яненими. Важливо! Печериці можна сильно мочити — вони швидко вбере воду і втратять смакові якості.
- Окремо розтопити в сотейнику ложку вершкового масла і на ньому трохи підсмажити борошно, перемішуючи, щоб не було грудок. Додати сметану, сіль, перець і томатну пасту. Вийде трохи загустілий соус. Щоб уникнути грудочок, перемішувати при варінні соус краще віночком.
- У готовий соус занурити цибулю з морквою і гриби, дати трохи прокипіти на найменшому вогні.
- Подавати страву, виклавши на тарілки кашу і поливши соусом з овочами і грибами.
Рецепт з сушеними грибами
Сушені гриби попередньо замочити. Краще це зробити напередодні на ніч. Чисті, промиті гриби залити водою мінімум на п’ять годин, щоб вони розм’якшилися. Дістати гриби, дати воді стекти. До речі, можна використовувати воду, в якій вымачивались гриби для приготування страви. На склянку крупи достатньо 50 г сухих грибів, однієї великої цибулини, однієї морквини, трохи рослинного масла і трьох зубчиків часнику.
У сковороді нагріваємо трохи олії, на ньому смажимо нарізану цибулю, подрібнений часник, моркву, додаємо туди довільно нарізані гриби і трохи обсмажуємо все це ще раз. Потім викладаємо в сковороду, промиту сиру крупу, солимо, перчимо, заливаємо двома склянками води і, накривши кришкою, тушкуємо до готовності гречки.
Як приготувати в мультиварці
Смачна, ароматна, немов з російської печі виходить гречка з грибами, цибулею і морквою в мультиварці. Вимагає мінімум зусиль, а смак виходить дуже яскравий.
Робимо так.
- Беремо склянку промитої гречки, півтори склянки води, 300 г печериць, цибулину і моркву.
- Цибулю дрібно шаткуємо, натираємо на крупній тертці моркву (можна для більшої естетики натерти на тертці довгою локшиною, як для корейської моркви).
- Ставимо режим «Смаження», і на рослинній олії смажимо овочі хвилин сім.
- Як тільки цибуля з морквою трохи підсмажаться, додаємо нарізані тонкими пластинками гриби. Залишаємо смажитися ще хвилин п’ять.
- Солимо, перчимо за смаком, щоб було трохи пересолене — гречка візьме зайву сіль.
- Кладемо склянку промитої гречки, додаємо воду, виставляємо режим «Крупа» (або «Гречка», в залежності від мультиварки), чекаємо закінчення роботи пристрою.
- Перемішуємо перед подачею.
З курячою грудкою
Більш ситна і щільне страва виходить з додаванням м’яса. Це може бути свинина, яловичина, але швидше виходить приготувати з курячою грудкою.
Щоб блюдо вийшло і смачним, і привабливим зовні, правильно зваріть, не перетравивши, гречку. Як це зробити?
Розповімо покроково.
- У каструлю налити 2 склянки води і всипати склянку промитої гречаної крупи. Покласти половину чайної ложки солі. Як закипить, зменшити вогонь і варити в цілому до 10 хвилин. Якщо навіть крупа буде трохи жорсткувата, не біда — під кришкою вона упарітся і до моменту з’єднання з м’ясом буде готова.
- Тим часом на рослинному маслі підсмажити нарізану кубиками цибулю, моркву, посолити, поперчити, додати курячу грудинку, нарізану невеликими шматочками. Посмажити до готовності м’яса усі разом.
- У сковороду з м’ясом і овочами перекласти гречку і тільки тут перемішати. Трохи прогрів, подавати до столу.
Готуємо з додаванням тушонки
Якщо немає під рукою м’яса або мало часу, виручить готова тушонка. Її додають на етапі обсмажування м’яса: в пережарку з моркви і цибулі кладемо тушонку, трохи тушкуємо і далі додаємо гречку. Просто, швидко, смачно.
У горщиках в духовці
Готуємо в духовці, використовуючи керамічні горщики. Це універсальний спосіб, що допускає використання практично будь-яких продуктів. Можна покласти на дно горщика дрібно нарізану курку, свинину, додати трохи грибів. А можна просто обмежиться гречкою з овочами. Все одно буде смачно, бо в духовці їжа не просто готується, але й нудиться.
Як зазвичай, на склянку крупи береться по цибулині, моркві, трохи рослинної олії. Овочі пережариваются, до них додається сира крупа, теж трохи обсмажується — це дає їй особливий яскравий аромат, а також насичує маслом. Після цього заготовку можна викладати в горщики. У цей момент можна покласти вниз шматочки м’яса, гриби.
Якщо використовуєте сухі гриби, замочіть їх і попередньо відваріть до напівготовності.
Не накладайте крупу доверху, гречка сильно збільшується в об’ємі при варінні. Заливайте водою з наведеного вище розрахунку 1 до 2.
Спочатку виставляйте температуру до 200 градусів, а хвилин через десять знижуйте до 180. Через 20 хвилин смачне і поживне блюдо готове!