Гречка з овочами — що може бути простіше? А між тим, вміння смачно і «з родзинкою» готувати найпростіші страви і є показник кваліфікації господині. Так чому б не порадувати близьких улюбленої російської їжею — гречаною кашею з овочами або м’ясом, приготовленої в духовці або на сковороді? Запашною, розсипчастої, смачною!
Загальні поради
Чи потрібно мити крупу перед готуванням? Багато хто не миють, але все ж краще перед готуванням спочатку перебрати її, потім промити (порожні та дефектні крупинки спливають), а вже після використовувати.
Гречка спочатку обсмажується, що, безумовно, надає їй більш насичений аромат і смак, а після охолодження її теж варто трохи облити водою. Далі крупу можна готувати будь-яким із запропонованих способів.
Гречка з овочами, тушкована на сковороді
Це найпростіше, бюджетне і при цьому корисне круп’яне блюдо.
У ньому немає ніяких незвичайних або сезонних інгредієнтів — тільки те, що є на будь-якій кухні завжди:
- гречка (в Пітері її любовно називають не інакше як гречка, а в Тлумачному словнику — ядриця) – дві склянки;
- пара середніх цибулин;
- одна велика морква або дві менші;
- масло рослинне – півсклянки;
- цукор і трохи солі.
Для будь-якого рецепту гречку перед приготуванням радимо трохи обсмажити. Так вона стане ще більш ароматною, розсипчастою і при цьому не буде «розмазнею», навіть якщо ви її переваріть.
Готується таке блюдо дуже просто.
- Промити крупу, нарізати цибулю кубиками, моркву натерти крупно на тертці. Заради естетики можна скористатися корейської теркою.
- На сковороді нагріти масло і покласти смажитися цибулю.
- Хвилин через 8 – 10 додайте до неї моркву і продовжуйте смажити.
- Всипте чайну ложечку цукру — він додасть пікантності. Посоліть.
- Сковороду, в якій смажаться овочі, не потрібно прикривати кришкою. Коли морква трохи «прихватится», всипте просмажене і промиту гречку. Все перемішайте.
- Потримайте хвилин п’ять крупу з овочами на вогні, щоб в неї вбралося масло вбралося.
- Тепер доливайте з чайника 2 склянки окропу і, накривши кришкою, дотушите страву на малому вогні, щоб випарувалася вся рідина. Навіть якщо гречка буде трохи жорсткувата — не страшно. Просто залиште під кришкою ще хвилин на десять, щоб «дійшла».
Подавати таку кашу можна як гарнір до м’яса або як самостійне друге блюдо. Це відмінний і простий варіант для поста.
А тим, хто захоплений здоровим харчуванням, можна порекомендувати додавати в запашні овочі гречку, попередньо замочену у воді. У цьому випадку крупу не варимо, а заливаємо на ніч або на кілька годин чистою холодною водою. Потім набряклу і вже готову до застосування ядрицю просто додаємо і зовсім трохи тушкуємо на сковороді з овочами, щоб тільки її трохи прогріти. Все, корисне блюдо готове, і всі вітаміни на місці!
Готуємо в мультиварці
Гречка з овочами в мультиварці — досить швидке в приготуванні блюдо. Овочі можна брати різні, аж до кабачків, патисонів і баклажанів.
Однак якщо під рукою немає різноманітних овочів, можна обмежитися більш простим набором:
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 1 помідор;
- 1 болгарський перець;
- пару зубків часнику;
- сіль і перець за смаком;
- рослинне масло – 3 ст. ложки;
- гречка – 100 г;
- вода – півтори склянки.
Далі робимо так:
- Всі овочі чистимо, ріжемо кубиками. Деякі рекомендують натерти моркву, а цибулю нарізати півкільцями. Порада така: всі овочі все ж краще робити одноманітного виду — це прикрашає страву.
- В розігрітій чаші накаляем масло, в нього викладаємо цибулю і моркву, ставимо на 10 хвилин режим «Смаження» (без кришки).
- Закладаємо перець і через п’ять хвилин — помідори.
- В кінці смаження додаємо нарізаний часник, сіль і перець мелений. Все перемішуємо, всипаємо заздалегідь підготовлену гречку і ставимо режим «Каша» на 20 хвилин.
Гречка з смаженими овочами
В цьому блюді важливо правильно зварити крупу, щоб вона вийшла щільною і не розвареною. Не менш важливо красиво обсмажити овочі. Тоді страва буде ошатним і апетитним.
Приготуємо:
- стакан крупи;
- середню цибулину;
- кабачок;
- два зубки часнику;
- пару щільних томатів;
- половину невеликого качана цвітної капусти, розібраної на суцвіття;
- сіль, перець.
Добре б для такої страви взяти кабачок цукіні нарізати його, не знімаючи шкірки. Це додасть страві яскравий вигляд.
Далі робимо так:
- Почистити і нарізати овочі.
- У каструлю висипати гречку, залити двома склянками води і, довівши до кипіння, варити на малому вогні до готовності.
- Поки вариться крупа, нарізати овочі красивими кубиками.
- У сковороду налити олії і нагріти його. На великому вогні смажити спочатку цибулю, а потім по черзі закладати дрібно нарізаний часник, кабачки, капусту, перець і в самому кінці — помідори.
- Посолити і поперчити, смажену суміш додати гречку. Перемішати.
- Тепер залишилося знизити вогонь до мінімуму і потримати хвилин п’ять страву на вогні, щоб крупа ввібрала в себе аромати і смаки овочів. Подавати з нарубаною зеленню.
З додаванням м’яса
Дуже смачне і поживне блюдо виходить, якщо у овочі додати трохи м’яса. Це може бути дрібно нарізана свинина, яловичина або курка. А можна використовувати готовий свино-яловичий фарш. У будь-якому випадку, гречка з овочами і м’ясом — це ситне і смачне блюдо.
Беремо з розрахунку на 150 г сирої ядриці наступні продукти:
- по 1 шт. моркви і цибулі;
- по 3 шт. болгарського перцю і помідорів;
- 250 р фаршу або м’яса;
- пару зубків часнику;
- півсклянки бульйону (якщо немає, замініть водою);
- 100 г сметани;
- півтора склянки води;
- трохи рослинного масла для смаження;
- трохи перцю, солі і сушеної зелені.
Готуємо так:
- Першим ділом потрібно зварити у воді гречану крупу. Поки вона вариться, робимо соус.
- Якщо використовується м’ясо, то його потрібно нарізати невеликими шматочками і підсмажити на олії до готовності. Далі в нього додавати по черзі цибулю з часником, морквою і перцем, потім покласти протерті в томат помідори і сметану. Посолити, поперчити, всипати зелені, перемішати і згасити хвилин десять.
- У готовий соус додати гречану кашу і знову перемішавши, прогріти кілька хвилин.
Якщо готуєте з фаршем, то спочатку обсмажуються овочі, потім додаємо фарш і всі компоненти готуються вже разом. Після цього кладемо сметану з томатом і тушкуємо. Додаємо гречку.
Як зробити страву з куркою
Проста ситна страва без вишукувань готується з куркою. На склянку гречки беремо пару стегенець або чотири-п’ять гомілок), пару зубків часнику, цибулину і пару ст. ложок майонезу.
Тепер робимо так.
- Спочатку замочуємо в склянці окропу гречку хвилин на десять.
- Поки вона набухає, ріжемо стегенця, приправляємо трохи сіллю і перцем, а потім обвалюємо в майонезі.
- Коли м’ясо трохи подмаринуется, цибулю ріжемо півкільцями і трохи обсмажуємо на сковорідці з вершковим маслом.
- Крупу з рідиною перекладаємо в форму, додаємо цибулю, туди ж кладемо нарізану часник. Все солимо і перемішуємо.
- Тепер залишилося розкласти поверх гречки стегенця і прикривши фольгою, поставити блюдо дбати приблизно на годину. Хвилин за десять до готовності прибрати фольгу — стегенця повинні апетитно підрум’янитися.
Рецепт в духовці
Зазвичай рецепти приготування гречки з овочами базуються на класичному поєднанні моркви, цибулі і ще солодкого перцю. Ми ж пропонуємо рецепт в духовці, який принципово відрізняється від всіх традиційних. Але будьте впевнені, результат не менш смачний і корисний.
Це гречка з капустою, брюссельської та цвітної, приготована на молоці.
Будуть потрібні:
- капуста цвітна – 100 г;
- брюссельська – три качана;
- молоко – півсклянки;
- вода – півсклянки;
- перець, крупно нарізана суха паприка, сіль;
- гречка – півсклянки;
- вершкове масло – 1 чайна ложка.
Запікати будемо в горщиках (дана розкладка на один великий). Готуємо:
- У горщик всипаємо промиту крупу.
- На неї викладаємо суцвіття цвітної капусти і брюссельську (якщо вона велика, то ріжемо на четвертинки).
- Солимо, перчимо, посипаємо паприкою, заливаємо молоком і водою, додаємо масло.
- Накривши кришкою або фольгою, ставимо в духовку на 40 – 45 хвилин.
Гречка по-купецькому
Смачний варіант гречки зі свининою став класичним блюдом російської кухні.
На 300 г свинини без кісточки потрібно:
- 2 склянки гречки;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- по 20 г зелені петрушки та кропу;
- сіль і перець мелений, спеції за смаком.
Готувати будемо так:
- Свинину ріжемо дрібно. Обсмажуємо на олії до скоринки на великому вогні.
- Приправляємо спеціями і сіллю. Зменшуємо вогонь, смажимо до готовності і кладемо в каструлю з товстим дном.
- В звільнилася сковороду додаємо нарізані кубиками моркву і цибулю, смажимо. З’єднуємо в каструлі з м’ясом.
- Гречку обсмажуємо на сухій сковороді і теж перекладаємо в каструлю.
- Доливаємо 4 склянки киплячої води, солимо і варимо 30 хвилин на малому вогні до готовності крупи.
- Посипавши в тарілках зеленню, подаємо гречку на стіл.