Рецепт гречки з тушонкою зовсім нескладний, головне – дотримуватись певних правил під час готування і в результаті вийде дуже смачне блюдо.
Гречка з тушонкою в каструлі – простий рецепт
Базовий рецепт для домашніх умов, тільки основні інгредієнти, без добавок.
Необхідні продукти:
- два зубчики часнику;
- банку тушонки;
- цибулина;
- стакан гречки;
- приправи за своїм бажанням.
Процес приготування:
- Перед варінням, гречку промити, потім залити водою і довести до готовності на середньому вогні. Зазвичай на це йде близько 15 хвилин.
- Поки йде процес, нагріваємо сковороду, і викладаємо на неї попередньо дрібно нарізану цибулю. Чекаємо, поки він придбає красивий золотистий колір, і додаємо до нього тушонку. Її прямо на сковороді треба ретельно розім’яти, щоб не було великих грудок м’яса.
- Обсмажуємо все разом буквально пару хвилин, щоб маса стала більш м’яка, і всипаємо вже відварену гречку.
- Тримаємо страву ще близько трьох хвилин, вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і даємо настоятися 15 хвилин.
В мультиварці
Якщо зовсім не вистачає часу на приготування чогось особливого і ситного, то гречка з тушонкою в мультиварці вас врятує. У результаті виходить ситне і шалено смачне блюдо.
Необхідні продукти:
- стакан гречки і в два рази більше води;
- одна морквина і стільки ж цибулі;
- невелика банка тушонки;
- будь-які спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Спочатку подрібнюємо овочі: цибулю потрібно нарізати на квадратики, а моркву натерти на тертці. Відправляємо їх у чашу мультиварки і готуємо в режимі «Смаження» поки вони не стануть м’якими.
- Крупу добре промиваємо, всипаємо до обсмаженою овочам. Туди ж викладаємо і тушонку. Заливаємо все вказаною кількістю гарячої води.
- Доводимо до готовності в режимі «Гречана каша», «Варка» або «Крупа», встановивши час на 30-40 хвилин.
Гречана каша по-армійськи з тушкованим м’ясом і овочами
Приготувати гречку з тушонкою по-армійськи можна і в домашніх умовах. Звичайно, не приємного запаху серпанок, але смак буде нітрохи не гірше.
Необхідні продукти:
- стакан гречки;
- одна цибулина і моркву;
- будь-які спеції на свій смак;
- банку яловичої тушонки.
Процес приготування:
- Обов’язково знадобиться каструля або казан з товстими стінками. Добре нагріваємо ємність, викладаємо на дно трохи жиру з тушонки і розтоплюємо його.
- До нього додаємо нарізану півкільцями цибулю, смажимо деякий час. Потім моркву, подрібнену на невеликі тонкі смужки. Чекаємо, поки овочі стануть м’якими.
- Викладаємо тушонку, і тримаємо на вогні, поки не пропаде вся зайва рідина.
- Залишилося тільки всипати крупу, влити воду, зробити слабкий вогонь і варити під кришкою близько 15 хвилин.
Доповнюємо рецепт грибами
Гречка з тушонкою і грибами – дуже ситна страва, хоча і готується досить просто. Ідеальний варіант для сімейного вечері.
Необхідні продукти:
- цибулина і морквина;
- банку тушонки;
- стакан гречаної крупи і дві склянки води;
- 250 грам грибів;
- приправи за своїм бажанням.
Процес приготування:
- Гречку змішуємо з водою в каструлі. Ставимо варитися на середній вогонь.
- В цей час на сковороду викладаємо спочатку подрібнену цибулю, злегка обсмажуємо його. Потім терту моркву, чекаємо до розм’якшення.
- Викладаємо до овочів тушонку, розминаємо її, деякий час обсмажуємо все разом і додаємо нарізані гриби. Доводимо інгредієнти до готовності.
- Перемішуємо вміст сковороди з вже відвареною гречкою.
Апетитна гречка з тушонкою на багатті
Хіба може зрівнятися зі стравою, приготованою на природі? Спробуйте зробити гречку на багатті – вам обов’язково сподобається!
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- 400 грам гречки;
- банка тушонки;
- одна цибулина.
Процес приготування:
- Для цього рецепта знадобиться казанок, так як готуватися страва буде на багатті.
- У нього викладаємо трохи жиру з тушонки, нагріваємо. Додаємо нарізану середніми шматками цибулю, чекаємо, поки він зарум’яниться.
- Потім перекладаємо вміст банки з тушонкою, попередньо размягчив м’ясо. Тримаємо близько трьох хвилин, щоб воно встигло трохи засмажитися.
- Залишилося всипати гречку, залити водою, так, щоб її рівень на 3-4 сантиметри був вище крупи, доводимо до готовності.
На швидку руку в сковороді
Швидкий рецепт приготування, коли зовсім немає часу.
Необхідні продукти:
- близько 200 грам гречки і в два рази більше води;
- одна морквина і цибулина;
- тушонка – приблизно 400 грам;
- спеції за своїм бажанням.
Процес приготування:
- Добре нагрійте сковороду, на неї викладіть трохи жиру взятого з тушонки.
- Додайте туди нарізану на квадрати цибулю, потримайте пару хвилин, а потім всипте і натерту моркву. Смажте близько 5 хвилин.
- Розімніть тушонку і викладіть її до овочів, готуйте приблизно 7 хвилин.
- Після цього йде черга гречки, її заливаємо водою, прикриваємо сковороду кришкою, робимо середній вогонь і доводимо до м’якості протягом 25 хвилин.
В горщику в духовці
Смачною і ароматною виходить крупа з м’ясом, приготована в горщиках.
Необхідні продукти:
- приблизно 200 грам гречки;
- банку тушонки – близько 400 грам;
- цибулина і моркву;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Спочатку подрібнюємо овочі, обсмажуємо їх на сковороді.
- Коли вони стануть м’якими, додаємо до них тушонку, чекаємо, доки вона розігріється.
- Те, що вийшло, змішуємо з сирої гречкою і цією масою заповнюємо горщики. Додаємо воду, так щоб вона на 2 сантиметри покривала вміст, і ставимо готуватися в попередньо нагріту до 160 градусів духовку на 35 хвилин.
Традиційний спосіб готування по-купецькому
Цей рецепт практично не відрізняється від інших і також не займає багато часу.
Необхідні продукти:
- спеції на свій смак;
- цибулина;
- ложка томатної пасти;
- стакан гречаної крупи;
- банку тушонки – близько 350 грам.
Процес приготування:
- Подрібнюємо овочі і обсмажуємо їх на розігрітій сковороді, додавши туди томатну пасту.
- Потім викладаємо тушонку і тримаємо на вогні ще близько 5 хвилин.
- Залишилося тільки всипати попередньо промиту крупу, залити водою і готувати близько 25 хвилин під кришкою, встановивши низький рівень нагріву.