Одним із других страв, яке відмінно підійде як на обід, так і на вечерю, є гречка з тушонкою в мультиварці. Іноді не вистачає часу на готування, і тут допоможе мультиварка. У диво — печі гречка вариться по-особливому, і смак може істотно відрізнятися. Пропонуємо деякі варіації приготування.
Традиційна гречка з тушонкою в мультиварці
Дане блюдо є досить поживним. Крім цього, всі необхідні інгредієнти фінансово доступними. А завдяки мультиварці, їжа вийде не тільки смачною, але швидко приготованою.
Необхідні продукти:
- гречана крупа – 1,5 склянки;
- вода – 2,5 склянки;
- тушонка — 0,5 кг;
- цибулина;
- листочок лавра.
Необхідно нарізати цибулю і покласти його в жир з тушонки. На мультиварці виставити опцію «смаження», і протягом 5-7 хвилин його потомити.
Через 5-7 хвилин, додається тушонка і готується ще на 10 хвилин.
Після цього туди необхідно влити воду, всипати крупу, лаврушку.
Виставити режим «крупа», час 25-35 хвилин.
На замітку. Щоб каша була смачніше, потрібно купувати хорошу, якісну тушонку. Зазвичай у склі вона добре проглядається, і видно, що входить до її складу. Якщо немає можливості придбати тушонку в склі, необхідно дивитися, щоб на банці була маркування ГОСТ.
Рецепт приготування по-купецькому
Називається це блюдо так, тому, що воно готувалося раніше в печі і виходило дуже розсипчастим. Сьогодні, замість печі можна скористатися мультиварка. Щоб каша вийшла смачною, перед приготуванням гречку рекомендується прожарити на сковороді. Після цього, її висипають у посудину, куди додають всі інші складові.
- гречка 1,5 склянки;
- 3 склянки води;
- 0,5 кг тушонки;
- цибуля — ріпка;
- вершкове масло — 50 гр;
- петрушка;
- перець горошок.
Крупу заздалегідь прожарити, помістити в чашу.
До крупі додати воду, цибулю, попередньо нарізаний, тушонку, перець.
Виставляється режим «каша» і готується протягом 30 хвилин.
Після чого необхідно додати петрушку і масло і поставити в режим підігріву на 15 хвилин.
Все дуже просто, а смак страви чудовий.
Важливо! У тушенке вже є трохи спецій і солі. Цей фактор потрібно враховувати.
По-армійськи
Таке блюдо готується просто. На його приготування піде мінімум часу. Інгредієнти слід відміряти склянками з мультиварки.
- крупа — 2 склянки;
- вода — 4 склянки;
- цибулина;
- тушонка — банку;
- вершкове масло — 30 гр;
- пісне масло — 30 гр;
- морквина;
- сіль і часник за бажанням.
Режим цибулину натираємо моркву.
Потім овочі обсмажити на рослинному маслі. Для цього добре підійде функція «випічка».
До овочів додаємо тушонку і часник. Прогріваємо всі разом.
Попередньо перебираємо і крупу промиваємо, всипаємо її в мультиварку.
Вливаємо воду, підсолюємо і ретельно розмішуємо. Робиться це для того, щоб тушонка рівномірно розподілилася.
Після цього страву слід накрити і поставити в мультиварку на 40 хвилин. Програму вибираємо «гречка».
За 5-7 хвилин до закінчення приготування додати вершкове масло.
Від такої страви всі домашні залишаться в захваті.
На замітку. Після додавання рідини, кашу заважати не рекомендується. Після приготування страви необхідно настоятися. Так смак буде ще насиченішим.
З додаванням грибів
Гречка з додаванням грибів, додасть особливий смак. Аромат буде просто незабутній.
Необхідні продукти:
- 300 гр. гречки;
- 600 гр. води;
- 6 печериць;
- цибулина;
- 200 гр. тушонки;
- сіль;
- масло;
- часник.
Поетапність дій:
Спочатку потрібно привести в порядок гриби. Їх промити, видалити пошкодження, порізати. Після цього скласти в каструлю, додати масло або жир.
Гриби слід обсмажити протягом 10 хвилин.
Після закінчення часу додаємо цибулю і смажимо ще 5 хвилин.
М’ясні консерви розім’яти і відправити в блюдо на 7-10 хвилин.
Додаємо заздалегідь промиту гречку.
Вливаємо необхідну кількість води, розмішуємо і солимо.
У центр відправляємо 1-2 цілих зубки часнику.
Все закриваємо і ставимо функцію «варка». По закінченню мультиварка сповістить звуковим сигналом.
Таке блюдо буде незвичайним рішенням звичайного обіду або вечері.
Гречаний суп з тушонкою
Гречаний суп на основі тушонки, приготований в мультиварці, нітрохи не гірше звичайного способу варіння.
- банку тушонки свинячий;
- гречки — 1 склянка;
- картопля — 300 гр;
- сіль — пара пучок;
- пучок свіжої зелені;
- маленька цибулинка;
- трохи масла для пасерування;
- морквина середня.
Цибулю і моркву необхідно підготувати в першу чергу — нашаткувати і обсмажити в режимі «смаження» протягом п’яти хвилин.
Далі промити крупу від пилу і сміття.
У мультиварочную чашу до пассировке влити чотири склянки окропу, викласти тушонку з крупою, нарізаний кубиками картоплю. Вибрати режим «суп» і поставити на третину години. За п’ять хвилин до кінця приготування всипати зелень. Дати настоятися в режимі підігріву хвилин десять. Перед подачею перемішати.
З томатним соусом
- банку тушонки;
- 1 ½ склянки гречаної крупи;
- цибуля;
- солодкий перчик;
- 5 ложок томат-пасти;
- 3 склянки окропу;
- лаврушка.
Перчину, цибулю нарізати дрібним кубиком і обсмажити в мультиварочной чаші. Викласти пасту, залити водою, додати промиту крупу і тушонку, приправити. Перемішати.
Вибрати режим «гасіння» на 35 хвилин.
З тушкованим м’ясом і яйцем
Яйце надає гречаної каші з м’ясом деяку ніжність і незвичайність. Пропонуємо спробувати наступний рецепт.
- банку тушонки курячої;
- стакан гречки;
- 2 склянки гарячої води;
- 2 яйця;
- масло.
В першу чергу обсмажуємо нашатковану цибулю. Поки він пассируется, крупу промиваємо. Далі висипаємо її до цибулі, перемішуємо, заливаємо воду і ставимо програму «каша» на чверть години.
Тим часом яйця збиваємо виделкою в окремій мисці. Відкриваємо тушонку.
Після закінчення покладеного часу вливаємо в кашу яєчну масу, викладаємо м’ясо, добре перемішуємо і ставимо таймер ще на чверть години. Даємо настоятися в режимі «підігрів» протягом десяти хвилин.
З додаванням овочів
Приготувати гречку з тушонкою можна досить незвичайним способом, додавши більше овочів. Виходить незвичайно смачне рагу.
Для цього можна використовувати такі овочі:
- томати;
- консервовану кукурудзу;
- квасоля;
- болгарський перець;
- цибуля;
- морква;
- кабачок.
Овочі порізати кубиками, трохи загасити. Додати крупу, воду, тушонку і готувати, як зазвичай — у режимі «каша» протягом півгодини.
Нюанси приготування в мультиварці: Редмонд, Поларіс
У мультиварочных пристроях різних виробників можуть злегка відрізнятися набори програм, в яких можна готувати страви. Наприклад, схожими функціями володіють програми «Гасіння» і «Каша», є універсальна – «Мультиповар». У деяких моделях крім режиму приготування можна вказати продукт, який готується – «Овочі», «Гречка», «Рис» та інше.