Гриби гливи – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Може, гливи і не належать до групи грибних аристократів, але у них є чимало шанувальників. Так що рецептів приготування грибів глив накопичилося чимало, і господиням є, з чого вибирати.

Мариновані гриби гливи

Вони гарні і як самостійна закуска, і в якості добавки до різних страв. І маринуються швидко і легко.

Для маринованих глив знадобляться:

  • гриби – візьмемо кілограм;
  • вода – 600-700 грамів;
  • сіль та цукровий пісок – відповідно, одна і дві столові ложки;
  • оцет – вистачить чотирьох великих ложок;
  • лаврове листя – не менше двох;
  • перець горошком (запашний) і гвоздика – по шість штук цілком достатньо;
  • часник – два зубчики;
  • кріп (краще підійде сушений) – три столові ложки.

Старанно вимиті, висушені і обрізані грибні грона складаємо в каструлю з водою. До них відправляємо всі спеції. Можна ставити посуд на піч, чекаючи, поки вода закипить.

Як тільки з’явилися перші ознаки бурління, вливаємо в ємність оцет. Тепер зменшуємо нагрівання до середньої потужності і залишаємо варитися приблизно 25 хвилин. Коли час закінчиться, знімаємо каструлю з плити і даємо її вмісту злегка охолонути.

Перебазируем ще гарячі гриби в банку і заливаємо розсолом. У банку доливаємо столову ложку рафінованої олії.

Після доби, проведених в холодильнику, вже можна ласувати маринованими грибами.

Як посмажити з картоплею

Будь-які гриби, посмажені з картоплею — справжні смакота. Гливи також дуже апетитні.

Для приготування страви потрібні продукти:

  • гливи – беремо ½ кілограма;
  • бульби картоплі – п’яти-шести цілком достатньо;
  • цибулина – одна;
  • сіль і перець мелений чорний – орієнтуйтеся на свій смак;
  • рослинна олія (краще взяти рафінована, щоб не забивати аромат і смак страви).

Спочатку гриби. Їх ретельно вимиваємо, якщо є необхідність – чистимо. Прибираємо в друшляк, або розкладаємо на рушник. Тепер можна різати великими фрагментами.

Картоплю теж подрібнюємо. Розміри шматків значення не мають.

Гриби будемо смажити окремо від картоплі: вони випускають багато рідини. Тому доводиться користуватися двома сковорідками. Через три-п’ять хвилин смаження під кришкою гливи «попливуть». Значить, час сковорідку відкривати, посилювати нагрівання до максимуму і продовжити смажити, посоливши і присмачивши перцем. Сигнал готовності – повне випаровування рідини і рум’яний колір.

Картопля до цього моменту теж буде практично приготовлена. Так що пересипаємо до неї грибочки, пробуємо на сіль (можливо, доведеться її ще трохи додати), і через п’ять хвилин можна вимикати.

Дивіться також:  Соус карбонара – 4 рецепта в домашніх умовах

Присыплем страва свіжою зеленню.

Після цього рекомендується накрити сковороду щільною кришкою і дати страві настоятися близько п’ятнадцяти хвилин. Тепер гриби, смажені з картоплею, можна подавати.

Як приготувати гливи в сметані

Гливи самі по собі мають досить ніжною текстурою, а приготовлені в сметані і зовсім тануть у роті.

Щоб отримати таку смакоту, потрібні інгредієнти:

  • гливи (краще підійдуть молоді капелюшки) – півкілограма;
  • зелень – будь-яка, яку любите, за власним смаком і без стеблинок;
  • ріпчаста цибуля – пара великих головок;
  • сіль і мелений чорний перець — на смак;
  • сметана – не менше трьох великих ложок;
  • рослинне масло – щоб вистачило для смаження.

Гриби (промиті й підсушені) перетворюємо в тонку соломку (не більше 1 сантиметра завтовшки).

Цибульні головки ріжемо так, щоб виходили кубики. Від двох до трьох хвилин обсмажуємо в сковороді з маслом.

Коли цибуля підрум’яниться, відправляємо до нього грибну соломку, приправляємо цибульно-грибну суміш сіллю і перцем. Вогонь не потрібно робити потужним. Від 10 до 15 хвилин вистачить, щоб гриби підсмажилися. А оскільки ми намірилися зробити гливи в сметані, час додати до цибулі і грибів. Останній штрих – присипати зеленню – петрушкою, кропом або їх сумішшю. І – на стіл.

Таку страву можна їсти і гарячим, і холодним. Обидва варіанти гарні.

Незвичайне блюдо: гриби по-корейськи

«По-корейськи» можна зробити багато овочів. Такий спосіб приготування забезпечує закуски особливу солодко-гострий пікантну нотку. Чому щось подібне не створити з вешенками? Давайте спробуємо.

Гливи по-корейськи готуються з:

  • свіжих грибів – візьмемо кілограм;
  • репчатых цибулин – пари штук;
  • оцту – 50 грамів;
  • цукру-піску – не менше 20 грамів;
  • часнику – хоча б чотирьох зубчиків;
  • гвоздики – такої ж кількості;
  • лавра – достатньо трьох листків;
  • пряних сухих трав;
  • солі.

Очищені від всіх жорстких частин гливи ріжемо подрібніше. Їх належить укласти в каструлю з трохи підсоленою водою. У неї ж опускаємо лаврушки і гвоздику. Нехай гриби поварятся в ароматної рідини не менше двадцяти хвилин. А потім «відпочинуть» в друшляку і звільняться від води.

Тим часом перетворюємо цибульні головки в тонкі півкільця, часникові зубці ріжемо як можна дрібніше.

Обережно переміщуємо гриби назад в каструлю (порожню), сластим їх і солимо, наливаємо оцет, додаємо в компанію часник і цибулю, перемішуємо. Нехай каструля з її вмістом проведе добу в холодильнику.

Коли зберемося подавати на стіл закуску, заправимо гливи по-корейськи соняшниковою олією і посиплемо рубаною зеленню.

Дивіться також:  Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

Грибний суп на швидку руку

Грибний супчик – ситний і кружляє голову своїм ароматом – з глив виходить незвичайно смачним. Його зварити не складе труднощів навіть малодосвідченою господині.

Зазвичай в суп йдуть свіжі гриби. Але можна використовувати і заморожені. Тільки треба мати на увазі, що в процесі готування їх обсяг зменшиться.

Які компоненти знадобляться?

  • гливи – візьмемо 200 грамів;
  • картопля – два бульби;
  • одна цибулина головка;
  • часник – одного зубка цілком вистачить;
  • вода – літр;
  • морква – один коренеплід;
  • рослинна олія (рафінована) – пара столових ложок;
  • сіль – не більше чайної ложки;
  • зелень – вибирайте будь-яку, і в потрібній кількості.
  • чорний мелений перець.

Грона грибів поділяємо на окремі частини. Цибулю ріжемо як можна дрібніше. Морквину подрібнюємо. Краще зробити це з допомогою терки з великими отворами.

Часник обробляємо з допомогою чеснокодавкі, або рубаємо, намагаючись домогтися дуже маленьких фрагментів.

Потім всі овочі відправляємо в сковороду з вже гарячим маслом. Вони будуть смажитися, поки цибуля не стане насичено-золотистим. На це піде не більше десяти хвилин.

Картоплю у вигляді акуратної соломки слід опустити у воду, як тільки закипить. Наступні сім-десять хвилин картопля проведе в каструлі, залишеної на малопотужному вогні. І вже після цього до неї відправляємо гриби разом з іншими овочами зі сковорідки.

Залишилося почекати ще десять хвилин (і не забути за п’ять хвилин до готовності суп посолити). Провівши ще п’ятнадцять хвилин під кришкою на вимкненій плиті, суп добре настоїться і буде готовий порадувати все сімейство.

Гливи в простому клярі на сковороді

Чого тільки не запікають у тісті! І рибу, і котлети, і сосиски, і буженину, і навіть крабові палички. Підходять для цього і гриби. Поекспериментуємо? Спробуємо зробити гливи, смажені в клярі.

Для цього знадобляться:

  • гриби – беремо 800 грамів;
  • сирі яйця – двох буде достатньо;
  • борошно – не менше двох столових ложок;
  • рослинне масло – щоб вистачило для смаження;
  • сіль і мелений чорний перець – скільки вважаєте за потрібне.

Для приготування глив в клярі потрібні лише їх капелюшки. Тому акуратно відокремлюємо їх від ніжок. Капелюшки посолити і приправити перцем.

З яєць та борошна споруджуємо тісто для кляру. Належить старанно яєчно-борошняну масу перемішати, щоб не залишилося грудок. Якщо здасться, що суміш густовата, додаємо трохи води.

Дивіться також:  М’ясо по французьки в мультиварці – 5 рецептів

Тим часом ставимо на вогонь сковороду з рослинним маслом. Розпалюємо вогонь сильніше, щоб масло добре прогрілося. Потім кожну грибну капелюшок в тесті і відправляємо на сковороду.

Легко зрозуміти, коли закуска дійде до готовності: кляр покриється легкої золотистої скоринкою.

Гриби гливи, запечені в духовці

Якщо виникло питання, як приготувати гриби і які вибрати, згадайте про вешенках. І про те, що гриби в горщиках, запечені в духовці – завжди такі смачні, що хочеться ласувати ще і ще.

Необхідні наступні продукти (у розрахунку на один горщик):

  • печериці смажені – вистачить 50 грамів;
  • печінка (для більшої ніжності краще підійде пташина) – 150 грамів;
  • сметана – не менше 100 грамів;
  • картопля – такий же обсяг (заздалегідь злегка обсмажена);
  • ріпчаста цибуля – достатньо 30 грамів.

Починаємо процес з печінки. Обвалюємо шматочки в борошні і відправляємо на сковорідку з гарячим рослинним маслом. Вона швидко обсмажиться до рум’яної скоринки. Тоді відправляємо до неї гриби, картоплю, порізані на фрагменти приблизно однакової величини і пасеровану цибулю.

Відразу заправляємо печінково-овочеву масу сметаною, солимо і присмачую перцем.

Тепер перекладаємо все в горщик і ставимо в холодну духовку. Задаємо нагрів до 180 С і чекаємо, поки у крайки горщика не з’явиться підрум’янена скоринка.

Салат з грибами

Гриби – часті компоненти різноманітних салатів. Пробуємо приготувати одну з вітамінних закусок, і використовуємо гливи.

Що знадобиться?

  • Гливи (вже зварені) – 300 грамів;
  • салат «Айсберг» — такий же обсяг;
  • свіжі огірки – достатньо трьох штук;
  • пекінська капуста – вистачить 100 грамів;
  • цибуля – одна головка в самий раз;
  • лимон – теж один;
  • рослинна олія (не хочеться, щоб заважав зайвий запах, тому застосуємо рафінована) – щоб вистачило для заправки;
  • спеції – вибір і кількість за вами.

А далі все просто. Овочі ріжемо. Салат і капусту перетворюємо в тонку соломку, огірки – в маленькі брусочки. Часник разом з цибулею відправляємо на гарячу сковороду з маслом: їм належить трохи обсмажитися.

Коли помічаємо, що цибуля придбав золотистий відтінок, додаємо до часниково-цибулевої суміші гриби. Вони будуть гаситися, поки не досягнуть остаточної готовності.

Вимикаємо грубку і чекаємо, поки гриби охолонуть. Холодними змішуємо їх з нарізкою зі свіжих овочів, заправляємо олією з сковороди і видавлюємо сік цитруса. Не забудемо присмачити сіллю і перцем. Перемішали? Подаємо салат з вешенками на стіл.

Прокрутка до верху