Один з найбільш простих рецептів створення смачного самостійного грибного страви або закуски – гриби в сметані. Страва відрізняється незвичайною ніжністю і ароматностью, що не залишає байдужим жодного гурмана.
Смажені гриби в сметані на сковороді
Простий спосіб приготування грибів, в ході якого вони випускають велику кількість соку, істотно зменшуючись у розмірах, передбачає наявність:
- ½ Кг печериць;
- цибулини;
- 200 мл сметани;
- за кілька пучок меленого перцю і солі.
Спосіб приготування страви полягає у виконанні таких маніпуляцій:
- Печериці, які можна придбати протягом усього року, промиваються і очищаються.
- Підготовлені гриби діляться на 4 частини, які виходять за рахунок цього більш соковитими.
- Цибулина шинкуется півкільцями.
- Грибні шматочки викладають на сковороду, де обсмажуються до повного випаровування рідини.
- Далі в ємність відправляється цибульна стружка.
- Коли маса придбає гарний рум’янець, вона заливається сметаною, притрушивается сіллю і спеціями.
- Тушкується блюдо в закритій ємності 15 хвилин, за які набуває пікантні ніжні нотки.
Готуємо з куркою
Гриби з куркою – самостійне чудове блюдо, в якому 400 г печериць надають соковитість і ароматність білому м’ясу птиці вагою 500 г, по праву вважається дієтичним і низькокалорійним. Крім основних складових апетитного страви, також знадобляться:
- 250 мл сметани;
- цибулина;
- трохи борошна;
- соняшникова олія;
- сіль і мелений перець.
Черговість дій:
- Куряче філе промивається, просушується за допомогою паперових серветок і нарізається брусочками. Шматки поміщаються в чашу, де обробляються борошном, сіллю і спеціями.
- Після цього цибулина очищається і нарізати тонкою соломкою.
- Частини курятини обсмажують до золотистого кольору, а потім викладаються назад у тарілку.
- Почищені грибні капелюшки діляться на 4 частини, які готуються на рослинному маслі до зникнення виділився соку.
- До грибів додається подрібнену цибулю, після чого всі пассеруется до м’якості овочів.
- Після придбання цибульним складом прозорості, в сковороду повертається м’ясо.
- Все заливається сметаною.
- Блюдо нудиться 15 хвилин під кришкою до одержання густої сметанною підливи.
- При бажанні за декілька хвилин до готовності страву посипається рубаною зеленню.
Ситне блюдо з картоплею в духовці
Повноцінне ситне страву для любителів картоплі. Додаток з грибів і сметани перетворюють гарнір в самостійне блюдо, яке можна подавати в якості вечері для всієї родини.
Інгредієнти для створення кулінарного творіння:
- 7 картопляних бульб;
- 300 г грибів;
- 200 мл сметани;
- стільки ж вершків;
- цибулина;
- шматочок сиру;
- соняшникова олія;
- сіль і мелений перець.
Процес втілення рецепта в життя:
- Очищені бульби картоплі, нарізати тонкими скибочками, які заливаються в мисці водою, що запобігає потемнінню овоча.
- Очищену цибулю подрібнюється і пассеруется на сковороді до кольору карамелі, після чого до овочу додаються грибні пластинки.
- Продукти готуються близько 10 хвилин до повного випаровування рідини.
- В кінці все заливається сметаною і нудиться ще 5 хвилин під кришкою на дуже повільному вогні.
- Картоплю викласти у термостійку форму, посипається сирної стружкою для утворення апетитною скоринки, а також заливається вершками, які надають картопляним скибочкам особливу ніжність.
- Коренеплоди запікаються 45 хвилин при t 180 °C.
Гриби, тушковані в сметані в каструлі
Щоб приготувати ароматні гриби таким способом, підійдуть абсолютно будь-які їх їстівні види – лісові, польові або вирощені в домашніх умовах. Для створення апетитного страви досить мати під руками наступний продуктовий набір:
- ½ Кг грибів;
- 2 цибулини;
- 250 мл сметани;
- лавровий лист;
- соняшникова олія;
- сіль і улюблені приправи.
При підготовці страви:
- Гриби промиваються і подрібнюються.
- Лісові види, що володіють більш яскравим ароматом, потребують додаткової термічної обробки: вони проварюються в підсоленій воді 20-25 хвилин.
- Одна з очищених цибулин нарізається кубиками, які пассеруются на розігрітому маслі в каструлі з товстим дном з додаванням солі і спецій.
- Після придбання овочем м’якості, до нього додаються гриби.
- Вміст нудиться під кришкою 20 хвилин, після чого заливається сметаною.
- Останні 15 хвилин страва гаситься з додаванням залишився тертого лука, що надає страві особливу делікатність.
Зі свининою на сковороді
Смажені гриби в сметані з ароматними шматочками свинини – страва, гідне святкового столу. Щоб його отримати, слід підготувати:
- ½ Кг м’яса;
- 300 г печериць;
- 200 г сметани;
- соняшникова олія;
- сіль і спеції.
Готується страва наступним чином:
- Свинину нарізати шматочками, які злегка зарумяниваются в соняшниковій олії, потім змішуються з грибними пластинками.
- Через 3-4 хвилини ароматна суміш заливають сметаною.
- Блюдо приправляється і гаситься під кришкою 15 хвилин на слабкому вогні.
- Готова страва чудово поєднується з гарнірами з різних круп або картоплі.
Рецепт з сиром
Гриби під апетитною скоринкою з сиру – кулінарний шедевр, який по гідності оцінять любителі грибних ласощів. Для приготування треба придбати:
- ½ Кг грибів;
- 2 цибулини;
- головку часнику;
- 100 г сметани;
- шматочок сиру;
- пучок зелені;
- сіль і спеції.
Етапи створення страви:
- Цибулю нарізати півкільцями або кільцями, які пассеруются до готовності на розігрітій олії.
- Гриби очищаються і подрібнюються пластинками, які обсмажуються до появи рум’янцю окремо від цибулі.
- Грибні шматочки заливаються сметаною, солятся і приправляють, після чого тушкують до консистенції густого сметанного соусу.
- Далі в сковороду відправляються подрібнена зелень і часникова кашка, отримана в ступці або за допомогою чеснокодавилки.
- Через 3 хвилини обсмажування, вміст сковороди викладається у вогнетривку форму, в якій розрівнюється і притрушивается сирної стружкою.
- Блюдо відправляється в гарячу духовку (180 °C) на 15 хвилин.
Як подарувати з цибулею
Проста у виконанні, але дуже ніжне страву, для якого знадобиться:
- 300 г печериць;
- в 2 рази меншу кількість цибулі;
- 100 г сметани;
- сіль і спеції;
- соняшникова олія.
Щоб приготувати гриби зі сметаною і цибулею:
- Одна велика або дві невеликі цибулини очищаються і нарізати тонкими півкільцями.
- Промиті і очищені гриби нарізати пластинками (якщо поділити капелюшки лише на кілька шматочків, то грибний аромат і смак буде більш яскравими).
- На сковороді розігрівається масло, яке відправляються цибульні полуколечки.
- Далі в овочеву масу викладаються подрібнені гриби, після чого страва гаситься близько ¼ години.
- По закінченні вказаного часу ніжні гриби з цибульним доповненням заливаються сметанним соусом.
- Через 5 хвилин, сковорода з стравою знімається з плити.
- Коли гриби злегка охолонуть, вони подаються до столу в якості закуски або доповнення до улюбленого гарніру.
Соус з грибами і сметаною до макаронів
Паста та інші макаронні вироби часто подаються у поєднанні з грибним соусом, який готується з:
- 200 г грибів;
- цибулини;
- 150 мл сметани;
- пучка зелені;
- соняшникової олії;
- солі і спецій.
Спосіб приготування:
- Цибулю і гриби очищаються, після чого дрібно нарізати.
- Інгредієнти подрібнені обсмажуються 15 хвилин на соняшниковій олії під закритою кришкою, щоб рідина не випарувалася.
- При необхідності в процесі гасіння в сковороду вливається трохи води.
- Зажарка солиться, приправляється і заливають сметаною.
- Вміст гаситься ще 5 хвилин, після яких ємність знімається з плити і остуджується.
- Після охолодження до грибного соусу додається зелень, після чого маса перетворюється в однорідний склад за допомогою блендера.
- Приготоване блюдо подається до попередньо відварених макаронів.
Грибні страви дуже різноманітні завдяки універсальності основного інгредієнта. Гриби можуть смажитися, тушкуватися, додаватися в перші страви, надаючи їм ароматності і насиченості смаку. Щоб переконатися в їх прекрасною сполучуваності з іншими продуктами, можна скористатися рецептами приготування грибів у сметані.