Гриби в сметані – 8 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Один з найбільш простих рецептів створення смачного самостійного грибного страви або закуски – гриби в сметані. Страва відрізняється незвичайною ніжністю і ароматностью, що не залишає байдужим жодного гурмана.

Смажені гриби в сметані на сковороді

Простий спосіб приготування грибів, в ході якого вони випускають велику кількість соку, істотно зменшуючись у розмірах, передбачає наявність:

  • ½ Кг печериць;
  • цибулини;
  • 200 мл сметани;
  • за кілька пучок меленого перцю і солі.


Спосіб приготування страви полягає у виконанні таких маніпуляцій:

  • Печериці, які можна придбати протягом усього року, промиваються і очищаються.
  • Підготовлені гриби діляться на 4 частини, які виходять за рахунок цього більш соковитими.
  • Цибулина шинкуется півкільцями.
  • Грибні шматочки викладають на сковороду, де обсмажуються до повного випаровування рідини.
  • Далі в ємність відправляється цибульна стружка.
  • Коли маса придбає гарний рум’янець, вона заливається сметаною, притрушивается сіллю і спеціями.
  • Тушкується блюдо в закритій ємності 15 хвилин, за які набуває пікантні ніжні нотки.

Готуємо з куркою

Гриби з куркою – самостійне чудове блюдо, в якому 400 г печериць надають соковитість і ароматність білому м’ясу птиці вагою 500 г, по праву вважається дієтичним і низькокалорійним. Крім основних складових апетитного страви, також знадобляться:

  • 250 мл сметани;
  • цибулина;
  • трохи борошна;
  • соняшникова олія;
  • сіль і мелений перець.


Черговість дій:

  • Куряче філе промивається, просушується за допомогою паперових серветок і нарізається брусочками. Шматки поміщаються в чашу, де обробляються борошном, сіллю і спеціями.
  • Після цього цибулина очищається і нарізати тонкою соломкою.
  • Частини курятини обсмажують до золотистого кольору, а потім викладаються назад у тарілку.
  • Почищені грибні капелюшки діляться на 4 частини, які готуються на рослинному маслі до зникнення виділився соку.
  • До грибів додається подрібнену цибулю, після чого всі пассеруется до м’якості овочів.
  • Після придбання цибульним складом прозорості, в сковороду повертається м’ясо.
  • Все заливається сметаною.
  • Блюдо нудиться 15 хвилин під кришкою до одержання густої сметанною підливи.
  • При бажанні за декілька хвилин до готовності страву посипається рубаною зеленню.
Дивіться також:  Рагу з яловичини – 7 рецептів, як приготувати смачне м’ясне рагу

Ситне блюдо з картоплею в духовці

Повноцінне ситне страву для любителів картоплі. Додаток з грибів і сметани перетворюють гарнір в самостійне блюдо, яке можна подавати в якості вечері для всієї родини.

Інгредієнти для створення кулінарного творіння:

  • 7 картопляних бульб;
  • 300 г грибів;
  • 200 мл сметани;
  • стільки ж вершків;
  • цибулина;
  • шматочок сиру;
  • соняшникова олія;
  • сіль і мелений перець.


Процес втілення рецепта в життя:

  • Очищені бульби картоплі, нарізати тонкими скибочками, які заливаються в мисці водою, що запобігає потемнінню овоча.
  • Очищену цибулю подрібнюється і пассеруется на сковороді до кольору карамелі, після чого до овочу додаються грибні пластинки.
  • Продукти готуються близько 10 хвилин до повного випаровування рідини.
  • В кінці все заливається сметаною і нудиться ще 5 хвилин під кришкою на дуже повільному вогні.
  • Картоплю викласти у термостійку форму, посипається сирної стружкою для утворення апетитною скоринки, а також заливається вершками, які надають картопляним скибочкам особливу ніжність.
  • Коренеплоди запікаються 45 хвилин при t 180 °C.

Гриби, тушковані в сметані в каструлі

Щоб приготувати ароматні гриби таким способом, підійдуть абсолютно будь-які їх їстівні види – лісові, польові або вирощені в домашніх умовах. Для створення апетитного страви досить мати під руками наступний продуктовий набір:

  • ½ Кг грибів;
  • 2 цибулини;
  • 250 мл сметани;
  • лавровий лист;
  • соняшникова олія;
  • сіль і улюблені приправи.


При підготовці страви:

  • Гриби промиваються і подрібнюються.
  • Лісові види, що володіють більш яскравим ароматом, потребують додаткової термічної обробки: вони проварюються в підсоленій воді 20-25 хвилин.
  • Одна з очищених цибулин нарізається кубиками, які пассеруются на розігрітому маслі в каструлі з товстим дном з додаванням солі і спецій.
  • Після придбання овочем м’якості, до нього додаються гриби.
  • Вміст нудиться під кришкою 20 хвилин, після чого заливається сметаною.
  • Останні 15 хвилин страва гаситься з додаванням залишився тертого лука, що надає страві особливу делікатність.
Дивіться також:  Як приготувати курячі шлунки, щоб були м’якими і смачними?

Зі свининою на сковороді

Смажені гриби в сметані з ароматними шматочками свинини – страва, гідне святкового столу. Щоб його отримати, слід підготувати:

  • ½ Кг м’яса;
  • 300 г печериць;
  • 200 г сметани;
  • соняшникова олія;
  • сіль і спеції.


Готується страва наступним чином:

  • Свинину нарізати шматочками, які злегка зарумяниваются в соняшниковій олії, потім змішуються з грибними пластинками.
  • Через 3-4 хвилини ароматна суміш заливають сметаною.
  • Блюдо приправляється і гаситься під кришкою 15 хвилин на слабкому вогні.
  • Готова страва чудово поєднується з гарнірами з різних круп або картоплі.

Рецепт з сиром

Гриби під апетитною скоринкою з сиру – кулінарний шедевр, який по гідності оцінять любителі грибних ласощів. Для приготування треба придбати:

  • ½ Кг грибів;
  • 2 цибулини;
  • головку часнику;
  • 100 г сметани;
  • шматочок сиру;
  • пучок зелені;
  • сіль і спеції.


Етапи створення страви:

  • Цибулю нарізати півкільцями або кільцями, які пассеруются до готовності на розігрітій олії.
  • Гриби очищаються і подрібнюються пластинками, які обсмажуються до появи рум’янцю окремо від цибулі.
  • Грибні шматочки заливаються сметаною, солятся і приправляють, після чого тушкують до консистенції густого сметанного соусу.
  • Далі в сковороду відправляються подрібнена зелень і часникова кашка, отримана в ступці або за допомогою чеснокодавилки.
  • Через 3 хвилини обсмажування, вміст сковороди викладається у вогнетривку форму, в якій розрівнюється і притрушивается сирної стружкою.
  • Блюдо відправляється в гарячу духовку (180 °C) на 15 хвилин.

Як подарувати з цибулею

Проста у виконанні, але дуже ніжне страву, для якого знадобиться:

  • 300 г печериць;
  • в 2 рази меншу кількість цибулі;
  • 100 г сметани;
  • сіль і спеції;
  • соняшникова олія.


Щоб приготувати гриби зі сметаною і цибулею:

  • Одна велика або дві невеликі цибулини очищаються і нарізати тонкими півкільцями.
  • Промиті і очищені гриби нарізати пластинками (якщо поділити капелюшки лише на кілька шматочків, то грибний аромат і смак буде більш яскравими).
  • На сковороді розігрівається масло, яке відправляються цибульні полуколечки.
  • Далі в овочеву масу викладаються подрібнені гриби, після чого страва гаситься близько ¼ години.
  • По закінченні вказаного часу ніжні гриби з цибульним доповненням заливаються сметанним соусом.
  • Через 5 хвилин, сковорода з стравою знімається з плити.
  • Коли гриби злегка охолонуть, вони подаються до столу в якості закуски або доповнення до улюбленого гарніру.
Дивіться також:  Сациві з курки по-грузинськи – 7 рецептів приготування

Соус з грибами і сметаною до макаронів

Паста та інші макаронні вироби часто подаються у поєднанні з грибним соусом, який готується з:

  • 200 г грибів;
  • цибулини;
  • 150 мл сметани;
  • пучка зелені;
  • соняшникової олії;
  • солі і спецій.


Спосіб приготування:

  • Цибулю і гриби очищаються, після чого дрібно нарізати.
  • Інгредієнти подрібнені обсмажуються 15 хвилин на соняшниковій олії під закритою кришкою, щоб рідина не випарувалася.
  • При необхідності в процесі гасіння в сковороду вливається трохи води.
  • Зажарка солиться, приправляється і заливають сметаною.
  • Вміст гаситься ще 5 хвилин, після яких ємність знімається з плити і остуджується.
  • Після охолодження до грибного соусу додається зелень, після чого маса перетворюється в однорідний склад за допомогою блендера.
  • Приготоване блюдо подається до попередньо відварених макаронів.

Грибні страви дуже різноманітні завдяки універсальності основного інгредієнта. Гриби можуть смажитися, тушкуватися, додаватися в перші страви, надаючи їм ароматності і насиченості смаку. Щоб переконатися в їх прекрасною сполучуваності з іншими продуктами, можна скористатися рецептами приготування грибів у сметані.

Прокрутка до верху