Грибний бульйон – 5 рецептів приготування

Грибний бульйон – основа для перших страв і соусів. Для його приготування рекомендуються світлі види грибів: білі, маслюки, печериці. Лісові ж підосичники і підберезники забарвлять воду в неприємний темний колір. Для бульйону використовують свіжі, сушені або заморожені гриби.

Чим корисний грибний бульйон

У відварі з натуральних грибів є майже всі амінокислоти, корисні мікроелементи, антиоксиданти, вітаміни групи В, А трохи і З і багато білка. Що хорошого такий відвар дає організму?

  • Чистить його, виводить всі токсини, шкідливі речовини.
  • Попереджає розвиток вірусних інфекцій.
  • Покращує роботу головного мозку.
  • Запобігає онкологія, серцево-судинні захворювання.
  • Зміцнює стінки судин.
  • Покращує стан і зовнішній вигляд волосся, нігтів, шкіри.

Бульйон містить всього 3 калорії на 100 г і тому використовується в багатьох дієтах.

Він корисний в період хвороби, коли організм ослаблений. Зазвичай у людини в такому стані немає апетиту, а випити цілющу рідину не важко.

Щоб приготувати справді корисний бульйон, рекомендується поварити гриби хоча б три хвилини, злити цю воду. Вони мають властивість вбирати в себе шкідливі речовини, а також накопичують солі важких металів. У першій воді вони просто выварятся.

Грибний бульйон з свіжих грибів

Компоненти для приготування:

  • 0,3 кг білих грибів;
  • 1 цибулина;
  • 5 картоплин;
  • 2 ложки вершкового масла;
  • сіль і зелень за смаком;
  • 2 літри води.

Як варити грибний бульйон з свіжих грибів:

  • Гриби відварити в цілому вигляді. Потім нарізати крупно і відправити на сковороду. Бульйон залишити.
  • Обсмажувати лісові дари 10 хвилин. У цей час нарізати цибулю. Додати вершкове олію у сковорідку. Протомитися продукти чверть години.
  • Довести до кипіння бульйон. Картоплю подрібнити кубиками і відправити в каструлю.
  • Коли картопля стане м’яким, додати обжарку з грибами. Зробити вогонь менше і залишити на 10 хвилин.
  • В кінці посолити суп, прикрасити зеленню і подавати до столу.
Дивіться також:  Класичний лагман – 10 смачних рецептів приготування лагмана

З свіжих грибів виходить найбільш наваристий, смачний, насичений бульйон.

З сушених грибів

Що потрібно для страви:

  • 40 г будь-яких сухих грибів;
  • 1,5 літра води;
  • чайна ложка солі.

Покрокова інструкція до приготування:

  • Гриби викласти в каструлю і залити водою. Залишити хоча б на пару годин, а краще на ніч.
  • Коли гриби набухнуть, відправити ємність з ними на плиту. Кип’ятити бульйон, весь час прибираючи ложкою піну. При середньому нагріві процес займе 40 хвилин.
  • Насипати в ароматну рідину сіль, розмішати її і залишити на хвилину. Готовий бульйон процідити.

Гриби можна використовувати окремо для приготування інших страв. Бульйон з них добре вживати і в самостійному вигляді або використовувати як основу для перших страв.

Порада: грибний бульйон без додавання зайвих інгредієнтів можна використовувати в якості соусу до других страв, котлет, м’яса. Для цього його загустевают з допомогою борошна. Для особливо ніжного смаку додають сметану або вершки.

Готуємо з печериць

Необхідні продукти:

  • 20 печериць;
  • по одній морквині і цибулині;
  • дві картоплини;
  • чорний перець і сіль – по половині чайної ложки.

Рецепт бульйону з печериць:

  • Промити під водою гриби, нарізати середніми шматочками. Почистити і порізати картоплю.
  • Каструлю заповнити водою і довести її до кипіння. Кількість рідини залежить від бажаної консистенції страви.
  • Розжарити сковороду і відправити туди трохи олії. Додати гриби, смажити 5 хвилин на помірному вогні. Весь час помішувати.
  • Коли вода в каструлі скипить, кинути в неї картоплю. Через 20 хвилин приєднати і гриби.
  • Подрібнити На тертці моркву, а цибулю дрібно нарізати. Пасерувати овочі в олії, що залишилася після грибів, пару хвилин.
  • Кинути в бульйон і варити продукти разом до готовності картоплі. Приправити суп за хвилину до кінця готування.
  • Наполягати бульйон чверть години і подавати. При бажанні прикрасити зеленню.
Дивіться також:  Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Важливо: гриби завжди ріжуть великими або середніми шматками. У процесі обробки вони увариваются, стають менше. До того ж, з великими шматочками простіше працювати.

Грибний бульйон з картоплею і булгуром

Складові рецепту:

  • по 100 г глив і білих грибів;
  • 100 г картоплі;
  • 100 г цибулі-порею;
  • 60 г крупи булгур;
  • 1,5 літра овочевого бульйону;
  • перець і сіль;
  • 10 г петрушки.

Овочі для бульйону:

  • 1,7 літра води (частина вбереться в овочі);
  • по 1 морквині і маленької цибулини;
  • 2 часникового зубчики;
  • 3 – 4 горошини чорного перцю;
  • 1 селеровий стебло;
  • трохи зелені (петрушка або кріп);
  • лавровий лист;
  • сіль.

Як зробити грибний бульйон з картоплею і булгуром:

  • Спочатку підготувати овочевий бульйон. Овочі порізати великими шматками, цибулю досить розрубати навпіл. Часник залишити в цілому вигляді.
  • Покласти підготовлені продукти в каструлю і залити холодною водою. Поставити посуд на максимальний вогонь і почекати закипання.
  • Трохи зменшити нагрів, кинути перець, лавровий лист і трохи солі. Готувати, поки морква не стане м’якою.
  • Процідити і використовувати за призначенням. Якщо немає бажання проціджувати бульйон, його слід акуратно набирати ополоником.
  • Гриби очистити і порізати. В товстостінну каструлю налити олію і розжарити його. Смажити в ньому гриби.
  • Залити їх заздалегідь приготовленим овочевим бульйоном і довести до кипіння.
  • В цей час подрібнити картоплю і цибулю, кинути їх у бульйон і знову закип’ятити.
  • Всипати булгур і готувати, поки не зваряться картоплю і крупа.
  • Приєднати перець і сіль. Порізати петрушку і кинути її в суп в кінці його приготування.

Булгур – крупа з обробленої і дробленої пшениці, популярна на Кавказі, Близькому Сході, в Пакистані і на Півдні Росії. Цей продукт чудово доповнює страви з грибами.

Із заморожених грибів

З чого готувати страву:

  • 0,3 кг грибів;
  • 3 картоплини;
  • по одній цибулині і моркви;
  • 3 лаврових листа;
  • 30 г борошна;
  • 3 ложки масла рослинного;
  • за бажанням – сметана, кріп;
  • сіль і перець.
Дивіться також:  Солянка в мультиварці – 7 рецептів

Грибний бульйон з замороженими інгредієнтами готуємо так:

  • Гриби не розморожувати. Розігріти сковороду з маслом і помістити їх туди. Готувати до рум’яного кольору.
  • Приєднати борошно і тушкувати на середньому вогні пару хвилин.
  • Почистити картоплю, порізати невеликими кубиками. Відправити в каструлю, залити водою і поставити на плиту.
  • Закип’ятити і додати сіль. Потім кинути в бульйон лаврушки і гриби.
  • Моркву з цибулею очистити, дрібно нарізати або пропустити через тертку. Обсмажити овочі на сковорідці в олії з-під грибів.
  • Приправити обжарку сіллю і перцем, кинути в бульйон. Готувати чверть години.
  • Перед подачею кожну тарілку з готовим супом прикрасити кропом. До столу подавати зі сметаною.

Саме для бульйону використовувати заморожені гриби слід тільки в крайньому випадку. Він не вийде настільки смачним, як зі свіжих або сушених лісових дарів.

Як освітлити грибний бульйон

Чим довше вариться бульйон, тим сильніше і більш насичений темний колір, який не кожному до душі. Як зробити грибний відвар світліше?

  • Якщо готувати суп на основі сушених грибів, можна після їх замочування злити воду і варити страву в інший. Це зробить бульйон трохи світліше.
  • Додавання вершків або сметани також злегка освітлить суп.
  • Можна варити грибний бульйон двічі. Першу воду зливають і застосовують для інших страв, а гриби, підсмажують з овочами і кидають в чисту холодну воду.
  • Ще один спосіб – добре обсмажити моркву з цибулею. Морква зробить колір бульйону яскравим і золотистим, а цибулю освітлить його.
  • Якщо потрібен бульйон для сирного супу, то плавлений сирок освітлить його навіть краще, ніж сметана і вершки.

Зварити грибний бульйон не важко. Якщо слідувати всім рекомендаціям, він вийде смачним і насиченим.

Прокрутка до верху