Грибний бульйон – основа для перших страв і соусів. Для його приготування рекомендуються світлі види грибів: білі, маслюки, печериці. Лісові ж підосичники і підберезники забарвлять воду в неприємний темний колір. Для бульйону використовують свіжі, сушені або заморожені гриби.
Чим корисний грибний бульйон
У відварі з натуральних грибів є майже всі амінокислоти, корисні мікроелементи, антиоксиданти, вітаміни групи В, А трохи і З і багато білка. Що хорошого такий відвар дає організму?
- Чистить його, виводить всі токсини, шкідливі речовини.
- Попереджає розвиток вірусних інфекцій.
- Покращує роботу головного мозку.
- Запобігає онкологія, серцево-судинні захворювання.
- Зміцнює стінки судин.
- Покращує стан і зовнішній вигляд волосся, нігтів, шкіри.
Бульйон містить всього 3 калорії на 100 г і тому використовується в багатьох дієтах.
Він корисний в період хвороби, коли організм ослаблений. Зазвичай у людини в такому стані немає апетиту, а випити цілющу рідину не важко.
Щоб приготувати справді корисний бульйон, рекомендується поварити гриби хоча б три хвилини, злити цю воду. Вони мають властивість вбирати в себе шкідливі речовини, а також накопичують солі важких металів. У першій воді вони просто выварятся.
Грибний бульйон з свіжих грибів
Компоненти для приготування:
- 0,3 кг білих грибів;
- 1 цибулина;
- 5 картоплин;
- 2 ложки вершкового масла;
- сіль і зелень за смаком;
- 2 літри води.
Як варити грибний бульйон з свіжих грибів:
- Гриби відварити в цілому вигляді. Потім нарізати крупно і відправити на сковороду. Бульйон залишити.
- Обсмажувати лісові дари 10 хвилин. У цей час нарізати цибулю. Додати вершкове олію у сковорідку. Протомитися продукти чверть години.
- Довести до кипіння бульйон. Картоплю подрібнити кубиками і відправити в каструлю.
- Коли картопля стане м’яким, додати обжарку з грибами. Зробити вогонь менше і залишити на 10 хвилин.
- В кінці посолити суп, прикрасити зеленню і подавати до столу.
З свіжих грибів виходить найбільш наваристий, смачний, насичений бульйон.
З сушених грибів
Що потрібно для страви:
- 40 г будь-яких сухих грибів;
- 1,5 літра води;
- чайна ложка солі.
Покрокова інструкція до приготування:
- Гриби викласти в каструлю і залити водою. Залишити хоча б на пару годин, а краще на ніч.
- Коли гриби набухнуть, відправити ємність з ними на плиту. Кип’ятити бульйон, весь час прибираючи ложкою піну. При середньому нагріві процес займе 40 хвилин.
- Насипати в ароматну рідину сіль, розмішати її і залишити на хвилину. Готовий бульйон процідити.
Гриби можна використовувати окремо для приготування інших страв. Бульйон з них добре вживати і в самостійному вигляді або використовувати як основу для перших страв.
Порада: грибний бульйон без додавання зайвих інгредієнтів можна використовувати в якості соусу до других страв, котлет, м’яса. Для цього його загустевают з допомогою борошна. Для особливо ніжного смаку додають сметану або вершки.
Готуємо з печериць
Необхідні продукти:
- 20 печериць;
- по одній морквині і цибулині;
- дві картоплини;
- чорний перець і сіль – по половині чайної ложки.
Рецепт бульйону з печериць:
- Промити під водою гриби, нарізати середніми шматочками. Почистити і порізати картоплю.
- Каструлю заповнити водою і довести її до кипіння. Кількість рідини залежить від бажаної консистенції страви.
- Розжарити сковороду і відправити туди трохи олії. Додати гриби, смажити 5 хвилин на помірному вогні. Весь час помішувати.
- Коли вода в каструлі скипить, кинути в неї картоплю. Через 20 хвилин приєднати і гриби.
- Подрібнити На тертці моркву, а цибулю дрібно нарізати. Пасерувати овочі в олії, що залишилася після грибів, пару хвилин.
- Кинути в бульйон і варити продукти разом до готовності картоплі. Приправити суп за хвилину до кінця готування.
- Наполягати бульйон чверть години і подавати. При бажанні прикрасити зеленню.
Важливо: гриби завжди ріжуть великими або середніми шматками. У процесі обробки вони увариваются, стають менше. До того ж, з великими шматочками простіше працювати.
Грибний бульйон з картоплею і булгуром
Складові рецепту:
- по 100 г глив і білих грибів;
- 100 г картоплі;
- 100 г цибулі-порею;
- 60 г крупи булгур;
- 1,5 літра овочевого бульйону;
- перець і сіль;
- 10 г петрушки.
Овочі для бульйону:
- 1,7 літра води (частина вбереться в овочі);
- по 1 морквині і маленької цибулини;
- 2 часникового зубчики;
- 3 – 4 горошини чорного перцю;
- 1 селеровий стебло;
- трохи зелені (петрушка або кріп);
- лавровий лист;
- сіль.
Як зробити грибний бульйон з картоплею і булгуром:
- Спочатку підготувати овочевий бульйон. Овочі порізати великими шматками, цибулю досить розрубати навпіл. Часник залишити в цілому вигляді.
- Покласти підготовлені продукти в каструлю і залити холодною водою. Поставити посуд на максимальний вогонь і почекати закипання.
- Трохи зменшити нагрів, кинути перець, лавровий лист і трохи солі. Готувати, поки морква не стане м’якою.
- Процідити і використовувати за призначенням. Якщо немає бажання проціджувати бульйон, його слід акуратно набирати ополоником.
- Гриби очистити і порізати. В товстостінну каструлю налити олію і розжарити його. Смажити в ньому гриби.
- Залити їх заздалегідь приготовленим овочевим бульйоном і довести до кипіння.
- В цей час подрібнити картоплю і цибулю, кинути їх у бульйон і знову закип’ятити.
- Всипати булгур і готувати, поки не зваряться картоплю і крупа.
- Приєднати перець і сіль. Порізати петрушку і кинути її в суп в кінці його приготування.
Булгур – крупа з обробленої і дробленої пшениці, популярна на Кавказі, Близькому Сході, в Пакистані і на Півдні Росії. Цей продукт чудово доповнює страви з грибами.
Із заморожених грибів
З чого готувати страву:
- 0,3 кг грибів;
- 3 картоплини;
- по одній цибулині і моркви;
- 3 лаврових листа;
- 30 г борошна;
- 3 ложки масла рослинного;
- за бажанням – сметана, кріп;
- сіль і перець.
Грибний бульйон з замороженими інгредієнтами готуємо так:
- Гриби не розморожувати. Розігріти сковороду з маслом і помістити їх туди. Готувати до рум’яного кольору.
- Приєднати борошно і тушкувати на середньому вогні пару хвилин.
- Почистити картоплю, порізати невеликими кубиками. Відправити в каструлю, залити водою і поставити на плиту.
- Закип’ятити і додати сіль. Потім кинути в бульйон лаврушки і гриби.
- Моркву з цибулею очистити, дрібно нарізати або пропустити через тертку. Обсмажити овочі на сковорідці в олії з-під грибів.
- Приправити обжарку сіллю і перцем, кинути в бульйон. Готувати чверть години.
- Перед подачею кожну тарілку з готовим супом прикрасити кропом. До столу подавати зі сметаною.
Саме для бульйону використовувати заморожені гриби слід тільки в крайньому випадку. Він не вийде настільки смачним, як зі свіжих або сушених лісових дарів.
Як освітлити грибний бульйон
Чим довше вариться бульйон, тим сильніше і більш насичений темний колір, який не кожному до душі. Як зробити грибний відвар світліше?
- Якщо готувати суп на основі сушених грибів, можна після їх замочування злити воду і варити страву в інший. Це зробить бульйон трохи світліше.
- Додавання вершків або сметани також злегка освітлить суп.
- Можна варити грибний бульйон двічі. Першу воду зливають і застосовують для інших страв, а гриби, підсмажують з овочами і кидають в чисту холодну воду.
- Ще один спосіб – добре обсмажити моркву з цибулею. Морква зробить колір бульйону яскравим і золотистим, а цибулю освітлить його.
- Якщо потрібен бульйон для сирного супу, то плавлений сирок освітлить його навіть краще, ніж сметана і вершки.
Зварити грибний бульйон не важко. Якщо слідувати всім рекомендаціям, він вийде смачним і насиченим.