Оригінальний соус зробить смачніше будь-яку страву – хоч гарнір, хоч м’ясо, хоч салат. При цьому витратити на його приготування доведеться зовсім небагато часу. Так само, дуже швидко і просто, вдасться замішати і грибний соус, основи якого підійдуть і печериці, і будь-які лісові грибочки.
Класичний грибний соус з печериць
Склад продуктів: 170 г свіжих печериць, ріпчаста цибулина, 70 г вершкового масла, 1 велика ложка борошна, склянку дуже жирних вершків, сіль, мелений мускатний горіх.
- Гриби і цибулю після чищення ріжуться мініатюрними кубиками. Далі вони разом обсмажуються на сковороді, змащеній маслом, поки з неї не випарується вся виділилася з печериць рідина.
- Вміст сковорідки викладається на тарілку, а в залишився жир додається вершкове масло. Коли воно розтопиться, всипається борошно, вливаються вершки і все разом добре прогрівається. Не можна доводити молочний продукт до кипіння!
- У вершки відправляються гриби з цибулею, сіль і мускатний горіх.
- Соус нагрівається при частому помішуванні до тих пір, поки не загусне.
Якщо господиня переборщила з густотою страви, виправити ситуацію допоможуть ті ж жирні вершки або навіть звичайне молоко.
З вершковим смаком
Склад продуктів: 180 г білих грибів, 260 г вершків (35% жирності), 3-4 часникового зубчики, 55 г вершкового масла, по щіпці чорного меленого перцю і меленого ж мускатного горіха, сіль.
- Вершкове масло розтоплюється на сковорідці. У нього викладається посічений часник і на невеликому вогні прогрівається пару хвилин. Обов’язково потрібно безперервно помішувати продукт, щоб він не підгорів.
- Далі в сковорідку висипаються дрібно нарізані білі гриби. Вони відразу солятся, присмачуються приправами і залишають на вогні на 8-9 хвилин.
- Вливаються жирні густі вершки і вийшла маса нудиться 7-8 хвилин при частому помішуванні. За цей час соус загусне і зменшиться в обсязі.
Щоб грибний соус з печериць з вершками вийшов однорідним, можна збити його заглибним блендером.
Грибний соус до м’яса – покроково
Склад продуктів: 110 г печериць, велика цибулина (біла), 60 г вершкового масла 1,5 склянки вершків (обидва молочних продукту повинні бути максимально жирні), щіпка солі, 1 велика ложка пшеничного борошна.
- Дрібні шматочки цибулі обсмажують на добре розігрітому соняшниковій олії до рум’яності. Потім в сковороду висипаються подрібнені гриби і вся маса готується до повного випаровування рідини з ємності.
- На окремій сковорідці розтоплюється вершкове масло і з’єднується з борошном. Сюди ж виливаються вершки. Маса нудиться на повільному вогні.
- В вершкову основу для соусу перекладається піджарка з першого кроку, маса солиться і готується ще 4-6 хвилин при частому помішуванні.
Подається грибний соус до м’яса гарячим з великою кількістю рубаною свіжої зелені.
Рецепт приготування для спагетті
Склад продуктів: півкіло свіжих печериць, по 25 г масла вершкового і високосортного борошна, повний стакан не дуже жирної сметани, ріпчаста цибулина, суміш кольорових мелених перців, сіль.
- Спочатку на будь-якому рослинному маслі обсмажується цибулю до прозорості. До нього викладаються подрібнені свіжі гриби і маса залишається на вогні до тих пір, поки з сковорідки не випарується вся волога.
- В іншій ємності розпускається вершкове масло і на ньому пару хвилин обсмажується борошно. Остання не повинна поміняти колір і вже тим більше підгоріти.
- Густа суміш з борошна і масла перекладається до грибів, все інгредієнти солятся, перчатся за смаком і нудяться пару хвилин. У майбутній соус не варто додавати спеції з дуже яскравим смаком, інакше вони «затьмарять» гриби.
- Останньою в сковорідку відправляється сметана. Коли маса закипить, можна вимикати під нею вогонь.
Такий соус для спагетті подається в гарячому вигляді.
З сушених грибів
Склад продуктів: 15-20 г будь-яких сушених грибів (найкраще білих), 1-3 часникові часточки, 1 ст. ложка борошна, 350-450 мл грибного бульйону, спеції за смаком, 90 мл сметани середньої жирності, сіль.
- Спочатку потрібно зайнятися сушеними грибами. Вони добре промиваються і заливаються окропом не менше, ніж на 3 години, але можна і зовсім залишити їх на всю ніч. Для такого соусу ідеально підходять білі гриби, оскільки надають йому приголомшливий аромат.
- Підготовлені гриби відварюють в окропі 20-25 хвилин. Залишився після них бульйон не виливається — він надалі теж буде використовуватися в процесі приготування.
- Готові гриби дрібно ріжуться.
- На сковорідці в невеликій кількості будь-якого масла обсмажується борошно. До неї потроху підливається грибний бульйон і вся маса інтенсивно помішується.
- Вводиться сметана, спеції і сіль. Досить гасити масу ще 3-4 хвилини до загустіння.
Готовий соус з сушених грибів хороший і в гарячому, і в холодному вигляді.
Грибний соус з основою з сметани
Склад продуктів: 90 мл жирного молока, 380 г свіжих печериць, цілий стакан домашньої сметани, 3 великі ложки заздалегідь просіяного борошна, 60 г максимально жирного масла, головка цибулі, сіль, чорний мелений перець.
- Цибулина чиститься, ріжеться подрібніше і пассируется на вершковому маслі. Коли овоч придбає золотавий відтінок, до нього надсилаються невеликі шматочки грибів. Разом продукти тушкують на середньому вогні 3-4 хвилини.
- Основа для соусу посипається борошном, сіллю і перчиком.
- Усе ретельно вимішується. Не перериваючи цей процес, виливається на сковорідку молоко і гасіння соусу триває до повної готовності грибів.
- Залишилося додати сметану і готувати частування до загустіння. Вогонь при цьому повинен бути мінімальним, щоб маса не підгоріла.
Готовий вершково-грибний соус можна подавати з шматочками або подрібнити в блендері. Якщо страва буде доповнювати деруни, млинці або просто подаватися з солоними крекерами, то його попередньо потрібно добре охолодити.
Бешамель з грибами
Склад продуктів: 290 г свіжих грибів (краще, печериць), 730 мл домашнього молока, 80 г вершкового масла, 60 г заздалегідь просіяного борошна, половина пучка свіжого кропу, велика сіль, мелений мускатний горіх.
- Гриби ретельно миють, злегка обсушиваются і нарізати тонкими пластинками. На сковорідці розтоплюється вершкове масло і на ньому обсмажуються слайсы печериць до повної готовності. На це піде 12-15 хвилин. Вміст сковороди періодично помішується широкої лопаткою.
- Цибуля чиститься, дуже дрібно ріжеться і додається до вже майже готовим грибів. Після перемішування інгредієнти готуються разом 3-4 хвилини. Маса солиться і посипається приправою.
- Борошно вводиться до решти інгредієнтів через сито. Після її додавання складові ємності швидко і активно перемішуються.
- У сотейники добре прогрівається молоко. Воно вводиться в основу для соусу тонкою цівкою, коли борошно повністю розчиниться. При цьому масу слід безперервно перемішувати.
- Готується страва ще 5-6 хвилин при слабкому кипінні.
- В самому кінці В соус додається подрібнений кріп.
Коли маса увариться до бажаної консистенції, вона знімається з вогню і остуджується.