Грибний соус з печериць — це один з найбільш простих соусів, та ще й приготований з цілком доступних продуктів. Він підійде практично до будь-якої страви.
Грибний соус з печериць з вершками
Соус з печериць з вершками — це незвичайний смак, кремова текстура і ніжність.
Для приготування знадобиться:
- приблизно 300 мл жирних вершків;
- ложка борошна;
- 50 грам масла вершкового;
- будь-які приправи за бажанням;
- одна цибулина;
- 200 грам печериць.
Процес приготування:
- Гриби і цибулю потрібно дуже дрібно нарізати причому, чим менше будуть шматочки, тим краще, але блендер або комбайн використовувати не потрібно.
- Цибулю обсмажуємо на гарячій сковороді до рум’яності, з’єднайте з грибами і чекаємо, поки все дійде до готовності. З’явилася рідина повинна повністю вывариться.
- В іншу ємність викладаємо масло розтоплюємо його, змішуємо з борошном і обсмажуємо буквально хвилину, після чого вливаємо вершки і доводимо до кипіння, не забуваючи заважати. Суміш повинна вийти повністю однорідна.
- Продовжуємо готувати ще дві хвилини і вливаємо соус до грибів з цибулею. Додаємо приправи на свій смак і на повільному вогні тушкуємо близько 15 хвилин, щоб вміст загусло. Подавати соус слід тільки після того, як його охолодіть.
З майонезом
Ще один варіант соусу з грибами. Відмінне рішення в разі, якщо під рукою не виявилося вершків.
Необхідні продукти:
- ложка борошна;
- спеції на свій смак;
- цибуля;
- близько 150 грам шампіньйонів;
- 30 грам майонезу.
Процес приготування:
- Добре подрібнити гриби і цибулю, викласти їх на сковороду і обсмажити до появи красивого рум’яного кольору.
- Потім викладаємо до них майонез, борошно, приправляємо обраними спеції, перемішуємо і залишаємо готуватися на повільному вогні п’ять хвилин.
Зі сметаною
Грибний соус зі сметаною набагато корисніше, ніж з майонезом.
А якщо ще взяти продукт не дуже жирний, то страва вийде зовсім некалорійним.
Необхідні продукти:
- маленька баночка сметани;
- приправи за своїм бажанням;
- одна цибулина;
- близько 200 грам печериць.
Процес приготування:
- На відміну від інших рецептів, в цьому доведеться згасити овочі так, щоб виділяється рідина не випаровувалася.
- Подрібнюємо цибулю і гриби, відправляємо на сковороду з низьким рівнем нагріву, прикриваємо кришкою і тримаємо близько 15 хвилин. При необхідності, влийте в сковороду трохи води, щоб її вміст не підгоріло.
- Вливаємо сметану і продовжуємо готувати ще 7 хвилин. Додаємо вибрані спеції.
- Знімаємо з вогню, чекаємо, поки маса охолоне, і доводимо її до стану пюре за допомогою блендера або комбайна.
Вершково-часниковий соус з грибів
Вершково–грибний соус можна зробити більш пікантним на смак. Досить просто додати в нього часнику.
Необхідні продукти:
- дві ложки борошна;
- 200 грам шампіньйонів;
- приправи на свій смак;
- упаковка жирних вершків;
- близько 40 грам масла вершкового;
- два зубчики часнику.
Процес приготування:
- На гарячій сковороді розтопіть масло до рідкого стану, викладіть до нього нарізаний на невеликі шматочки часник, потримайте його деякий час, але не обсмажуйте.
- У цю суміш всипте борошно і перемішайте, щоб загусло. Влийте вершки, дочекайтеся, поки соус закипить, викладіть приправи і вимкніть вогонь.
- В іншій сковороді обсмажте нарізані гриби — з них повинна випарується вся рідина. Залийте приготовленим соусом і тушкуйте ще п’ять хвилин до повної готовності.
Із заморожених грибів
Такий соус готується просто, а виходить зовсім не гірше, ніж зі свіжого продукту.
Необхідні інгредієнти:
- одна цибулина;
- ложечка вершкового масла;
- приправи за смаком;
- 300 грам заморожених печериць.
Процес приготування:
- Цибулю шаткуємо на маленькі шматочки і засмажуємо на гарячій сковороді до рум’яності.
- Сюди ж додаємо гриби, які непотрібно заздалегідь розморожувати. Прикриваємо кришкою і тушкуємо близько трьох хвилин.
- Потім відкриваємо, збільшуємо вогонь і готуємо ще 5 хвилин так, щоб майже вся рідина випарувалася, а колір грибів став більш темним.
- Вимикаємо плиту, додаємо вершкове масло і за допомогою блендера робимо з маси пюре.
Якщо соус вийшов дуже густим, то можна влити трохи води і знову скористатися блендером.
Вершковий грибний соус з печериць для спагетті
Спагетті з грибним соусом — це одне з найкращих поєднань. Блюдо виходить ніжним і дуже смачним.
Необхідні продукти:
- одна цибулина;
- баночка вершків;
- 300 грам шампіньйонів;
- приправи і зелень за бажанням.
Процес приготування:
- Цибулю нарізаємо на невеликі кубики і доводимо до рум’яного кольору на гарячій сковороді.
- Викладаємо до нього попередньо нарізані печериці, обсмажуємо все разом близько 10 хвилин так, щоб випарувалася вся рідина.
- Приправляємо овочі обраними спеціями за смаком і вливаємо вершки. Чекаємо, поки вміст закипить, і знімаємо з плити.
- Цим соусом поливаємо спагетті.
Зверху, за бажанням, можна додати свіжу зелень.
Рецепт соусу до м’ясних страв
Соус з печериць підходить майже до всього. Його можна використовувати з макаронними виробами, рисом, вареною картоплею, рибою… А цей варіант приготування стане ідеальним доповненням до м’яса.
Необхідні продукти:
- три ложки лимонного соку;
- близько 30 грам вершкового масла;
- 300 мл бульйону;
- 200 грам грибів;
- спеції за смаком;
- три ложки борошна.
Процес приготування:
- Для початку добре гриби промиваємо та нарізаємо їх на дрібні шматочки. Можна навіть подрібнити їх за допомогою терки.
- Відправляємо на сковороду олію і розтоплюємо його. Потім засипаємо печериці і починаємо гасити їх на повільному вогні так, щоб вони зменшилися в розмірі і віддали всю зайву рідину. На це буде потрібно близько 10 хвилин. Дивіться, щоб вони не підсмажилися.
- Вливаємо вказану кількість лимонного соку, всипаємо борошно. Ретельно все перемішуємо і заправляємо будь-якими спеціями за смаком.
- Залишається до соусу влити бульйон і довести все до готовності допомогою гасіння на слабкому вогні близько 10 хвилин.
Отримана маса перебивається в комбайні або блендером, а потім подається до абсолютно будь-якого м’яса.