Грибний соус з печериць зі сметаною – 6 рецептів

Грибний соус з печериць зі сметаною стане гідним доповненням до страв з м’яса, птиці або риби. Крім того, їм відтіняють смак спагетті, каші з будь-якої крупи або картоплі. А в остившем вигляді склад можна використовувати в якості бутербродной суміші. В цій рубриці описано 6 рецептів про те, як приготувати соус з грибів зі сметаною.

Класичний грибний соус з печериць зі сметаною

Класичний грибний соус, який підійде практично до будь-якої страви, які готують з таких продуктів:

  • 0,4 кг печериць;
  • цибулини;
  • 0,15 кг сметани;
  • солі і порошкового перцю.

Як зробити соус:

  • Подрібнюємо цибулю, обсмажуємо до світло-золотистого кольору.
  • Викладаємо до цибулі порізані печериці і продовжуємо готування. Не забуваємо посолити і поперчити продукти.
  • Коли гриби будуть готові, додаємо сметану. Якщо вона занадто густа, можна трохи розбавити кип’яченою водою.
  • Після закипання складу знімаємо його з вогню. Якщо потрібна однорідна маса, перебиваємо складу в блендері.

На замітку. Трапляється, що господиня додала більше води, ніж потрібно, і суміш вийшла занадто рідкою. У цьому випадку можна загущатися її за допомогою борошна, злегка підсмаженою на вершковому маслі.

Готуємо в мультиварці

Соус з грибів і сметани можна робити і в мультиварці. Такий прилад значно полегшує процес. У цьому рецепті описано приготування такого складу з вершками.

Для роботи знадобиться:

  • 0,55 грибів;
  • 0,2 кг сметани;
  • 0,2 л вершків;
  • 2 великі цибульні головки;
  • пучок свіжої зелені;
  • сіль і спеції.

Як готувати вершково-грибний соус в мультиварці:

  • Дрібно ріжемо цибулю і припусками його в чаші приладу до м’якості.
  • Промиваємо і подрібнюємо гриби, додаємо до цибулі.
  • Посипаємо суміш сіллю і спеціями, вводимо сметану і вершки.
  • Встановлюємо режим гасіння або програму для варіння супу. Готуємо страву протягом 30 хвилин.
  • Закладаємо зелень, після чого знову опускаємо кришку, і продовжуємо процес ще чверть години.
Дивіться також:  Соус для курки – 7 рецептів

Можна не додавати кріп або петрушку в мультиварку, а змішати з основною масою безпосередньо при подачі. Але при цьому слід враховувати, що з’їсти соус потрібно негайно, оскільки при зберіганні з-за свіжої зелені він швидко «заграє».

З сушених грибів

Смачний соус можна не тільки приготувати зі свіжих, але і з сушених грибів. А якщо в холодильнику не знайшлося вершків, допустимо брати коров’яче молоко.

У процесі роботи знадобляться:

  • сушені гриби;
  • цибуля за смаком;
  • одна морква;
  • кілька столових ложок сметани;
  • 0,1 л молока;
  • пара столових ложок борошна;
  • трохи вершкового масла;
  • сіль і перець.

Як зробити соус:

  • Викладаємо гриби в миску і заливаємо їх водою. Варто брати об’ємну, містку посуд, оскільки печериці або лисички при намоканні збільшаться в розмірах.
  • Морквину та цибулину викладаємо в сковороду, смажимо до прозорості.
  • Коли отмокнут гриби, промиваємо їх і кладемо до овочів, посипаємо сіллю і перцем.
  • Коли всі інгредієнти будуть готові, приєднуємо сметану і вливаємо молоко, закриваємо кришку посуду.
  • В іншій ємності підсмажуємо борошно з невеликою кількістю вершкового масла, а коли сипучий складу зарум’яниться, відправляємо його в грибну масу, все перемішуємо.

Після цього соус потрібно потримати на вогні ще кілька хвилин, а потім зняти з конфорки.

Вершково-грибний соус із сиром

Густим і тягучим виходить соус з грибів зі сметаною і сиром. Краще всього він підійде в якості доповнення до спагетті або іншим макаронним виробам.

Для приготування знадобиться:

  • 0,45 кг печериць;
  • сметана і вершки в рівних пропорціях, приблизно по 120-140 г;
  • кілька невеликих цибулевих головок;
  • шматок твердого сиру;
  • сіль і мелений перець;
  • трохи лимонного соку.

Як робити соус:

  • Ріжемо цибульні головки — чим дрібніше, тим краще. Обсмажуємо овочі на сковороді.
  • Додаємо порізані гриби, кладемо сіль і перець, перемішуємо.
  • З’єднуємо вершки зі сметаною, виливаємо в ємність з продуктами, готуємо, поки блюдо не загусне.
  • Подрібнюємо сир на тертці з самими маленькими осередками, рівномірно посипаємо стружкою вміст сковороди, після чого швидко перемішуємо, інакше він зіб’ється в єдиний клубок.
  • Прибираємо страву з вогню, вливаємо невелику кількість лимонного соку.
Дивіться також:  Як ліпити біляші – 9 способів

Після того, як соус трохи постоїть, його можна подавати до столу.

На замітку. Таке блюдо готують і по-іншому, використовуючи вершковий сир, розчинений у гарячій воді. Цим інгредієнтом замінюють вершки і твердий молочнокислий продукт.

З пряними травами

На ринку або в супермаркеті можна знайти безліч приправ, які підходять до грибних страв. У цьому рецепті ми розглянемо, як робити такий соус з пряними травами.

Знадобляться продукти з цього списку:

  • 0,35 кг грибів;
  • 0,15 кг сметани;
  • 2-3 цибулини;
  • орегано;
  • суміш прованських трав;
  • сушений кріп;
  • сіль і перець.

Як приготувати соус:

  • Закладаємо порізані цибулини в сковорідку і смажимо до блідо-золотистого кольору.
  • Додаємо гриби, підсолюємо і перчимо страву.
  • Коли інгредієнти будуть готові, додаємо сметану, ретельно перемішуємо і чекаємо закипання.
  • Посипаємо соус прованськими травами, сушеним кропом і орегано, знову заважаємо його і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.

Вибір приправ для соусу залишається за господинею. Якщо хочеться додати складу приємний жовтуватий колір, можна додати шафран. Паприка офарбить суміш в червонуватий відтінок, а спеціальні «грибні» приправи зроблять її світло-бежевою.

Рецепт з вершками

Це ще один спосіб приготування грибного соусу зі сметаною і вершками. В такому варіанті він буде доповнений часником і великою кількістю свіжої зелені.

Будуть потрібні наступні продукти:

  • 0,5-0,6 кг печериць;
  • 0,25 кг сметани;
  • 0,25 л вершків;
  • одна велика цибулина;
  • часникові зубки за смаком;
  • великий пучок зелені;
  • сіль і перець.

Як зробити соус:

  • Подрібнюємо цибулю і часник, кладемо в сковороду і трохи обсмажуємо.
  • Вводимо порізані гриби, тримаємо на вогні до готовності.
  • Солимо і перчимо страву, додаємо сметану і вершки, потім все перемішуємо.
  • Коли соус закипить, насипаємо в нього рубану зелень, кип’ятимо на слабкому вогні 4-5 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати зубатку – 7 смачних рецептів

Після цього потрібно прибрати сковороду з конфорки і дати соусу трохи охолонути, періодично перемішуючи його.

Доповнювати соус з грибів і сметани можна не тільки часником, але і морквою, гострим перцем, різними приправами і зеленню. Випробувавши кілька варіантів, кожна господиня знайде той, який сподобається найбільше.

Прокрутка до верху