Грибний соус з печериць зі сметаною стане гідним доповненням до страв з м’яса, птиці або риби. Крім того, їм відтіняють смак спагетті, каші з будь-якої крупи або картоплі. А в остившем вигляді склад можна використовувати в якості бутербродной суміші. В цій рубриці описано 6 рецептів про те, як приготувати соус з грибів зі сметаною.
Класичний грибний соус з печериць зі сметаною
Класичний грибний соус, який підійде практично до будь-якої страви, які готують з таких продуктів:
- 0,4 кг печериць;
- цибулини;
- 0,15 кг сметани;
- солі і порошкового перцю.
Як зробити соус:
- Подрібнюємо цибулю, обсмажуємо до світло-золотистого кольору.
- Викладаємо до цибулі порізані печериці і продовжуємо готування. Не забуваємо посолити і поперчити продукти.
- Коли гриби будуть готові, додаємо сметану. Якщо вона занадто густа, можна трохи розбавити кип’яченою водою.
- Після закипання складу знімаємо його з вогню. Якщо потрібна однорідна маса, перебиваємо складу в блендері.
На замітку. Трапляється, що господиня додала більше води, ніж потрібно, і суміш вийшла занадто рідкою. У цьому випадку можна загущатися її за допомогою борошна, злегка підсмаженою на вершковому маслі.
Готуємо в мультиварці
Соус з грибів і сметани можна робити і в мультиварці. Такий прилад значно полегшує процес. У цьому рецепті описано приготування такого складу з вершками.
Для роботи знадобиться:
- 0,55 грибів;
- 0,2 кг сметани;
- 0,2 л вершків;
- 2 великі цибульні головки;
- пучок свіжої зелені;
- сіль і спеції.
Як готувати вершково-грибний соус в мультиварці:
- Дрібно ріжемо цибулю і припусками його в чаші приладу до м’якості.
- Промиваємо і подрібнюємо гриби, додаємо до цибулі.
- Посипаємо суміш сіллю і спеціями, вводимо сметану і вершки.
- Встановлюємо режим гасіння або програму для варіння супу. Готуємо страву протягом 30 хвилин.
- Закладаємо зелень, після чого знову опускаємо кришку, і продовжуємо процес ще чверть години.
Можна не додавати кріп або петрушку в мультиварку, а змішати з основною масою безпосередньо при подачі. Але при цьому слід враховувати, що з’їсти соус потрібно негайно, оскільки при зберіганні з-за свіжої зелені він швидко «заграє».
З сушених грибів
Смачний соус можна не тільки приготувати зі свіжих, але і з сушених грибів. А якщо в холодильнику не знайшлося вершків, допустимо брати коров’яче молоко.
У процесі роботи знадобляться:
- сушені гриби;
- цибуля за смаком;
- одна морква;
- кілька столових ложок сметани;
- 0,1 л молока;
- пара столових ложок борошна;
- трохи вершкового масла;
- сіль і перець.
Як зробити соус:
- Викладаємо гриби в миску і заливаємо їх водою. Варто брати об’ємну, містку посуд, оскільки печериці або лисички при намоканні збільшаться в розмірах.
- Морквину та цибулину викладаємо в сковороду, смажимо до прозорості.
- Коли отмокнут гриби, промиваємо їх і кладемо до овочів, посипаємо сіллю і перцем.
- Коли всі інгредієнти будуть готові, приєднуємо сметану і вливаємо молоко, закриваємо кришку посуду.
- В іншій ємності підсмажуємо борошно з невеликою кількістю вершкового масла, а коли сипучий складу зарум’яниться, відправляємо його в грибну масу, все перемішуємо.
Після цього соус потрібно потримати на вогні ще кілька хвилин, а потім зняти з конфорки.
Вершково-грибний соус із сиром
Густим і тягучим виходить соус з грибів зі сметаною і сиром. Краще всього він підійде в якості доповнення до спагетті або іншим макаронним виробам.
Для приготування знадобиться:
- 0,45 кг печериць;
- сметана і вершки в рівних пропорціях, приблизно по 120-140 г;
- кілька невеликих цибулевих головок;
- шматок твердого сиру;
- сіль і мелений перець;
- трохи лимонного соку.
Як робити соус:
- Ріжемо цибульні головки — чим дрібніше, тим краще. Обсмажуємо овочі на сковороді.
- Додаємо порізані гриби, кладемо сіль і перець, перемішуємо.
- З’єднуємо вершки зі сметаною, виливаємо в ємність з продуктами, готуємо, поки блюдо не загусне.
- Подрібнюємо сир на тертці з самими маленькими осередками, рівномірно посипаємо стружкою вміст сковороди, після чого швидко перемішуємо, інакше він зіб’ється в єдиний клубок.
- Прибираємо страву з вогню, вливаємо невелику кількість лимонного соку.
Після того, як соус трохи постоїть, його можна подавати до столу.
На замітку. Таке блюдо готують і по-іншому, використовуючи вершковий сир, розчинений у гарячій воді. Цим інгредієнтом замінюють вершки і твердий молочнокислий продукт.
З пряними травами
На ринку або в супермаркеті можна знайти безліч приправ, які підходять до грибних страв. У цьому рецепті ми розглянемо, як робити такий соус з пряними травами.
Знадобляться продукти з цього списку:
- 0,35 кг грибів;
- 0,15 кг сметани;
- 2-3 цибулини;
- орегано;
- суміш прованських трав;
- сушений кріп;
- сіль і перець.
Як приготувати соус:
- Закладаємо порізані цибулини в сковорідку і смажимо до блідо-золотистого кольору.
- Додаємо гриби, підсолюємо і перчимо страву.
- Коли інгредієнти будуть готові, додаємо сметану, ретельно перемішуємо і чекаємо закипання.
- Посипаємо соус прованськими травами, сушеним кропом і орегано, знову заважаємо його і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
Вибір приправ для соусу залишається за господинею. Якщо хочеться додати складу приємний жовтуватий колір, можна додати шафран. Паприка офарбить суміш в червонуватий відтінок, а спеціальні «грибні» приправи зроблять її світло-бежевою.
Рецепт з вершками
Це ще один спосіб приготування грибного соусу зі сметаною і вершками. В такому варіанті він буде доповнений часником і великою кількістю свіжої зелені.
Будуть потрібні наступні продукти:
- 0,5-0,6 кг печериць;
- 0,25 кг сметани;
- 0,25 л вершків;
- одна велика цибулина;
- часникові зубки за смаком;
- великий пучок зелені;
- сіль і перець.
Як зробити соус:
- Подрібнюємо цибулю і часник, кладемо в сковороду і трохи обсмажуємо.
- Вводимо порізані гриби, тримаємо на вогні до готовності.
- Солимо і перчимо страву, додаємо сметану і вершки, потім все перемішуємо.
- Коли соус закипить, насипаємо в нього рубану зелень, кип’ятимо на слабкому вогні 4-5 хвилин.
Після цього потрібно прибрати сковороду з конфорки і дати соусу трохи охолонути, періодично перемішуючи його.
Доповнювати соус з грибів і сметани можна не тільки часником, але і морквою, гострим перцем, різними приправами і зеленню. Випробувавши кілька варіантів, кожна господиня знайде той, який сподобається найбільше.